Sokakban felmerülhet ez a kérdés, kik is a handlerek, és mit csinálnak a kutyakiállításokon? Mi is az a handling, kik a handlerek és mit tesznek a sikerekért?

Cikkünkben 3 junior- és show handler segítségével szeretnénk bemutatni a handlinget, és a handlereket.

A handling

A handlingnek két fő ágazata van, a junior handling és a show handling, melyek nem tévesztendők össze egymással.

Gondolom sok kezdő és tapasztalatlan kiállító fejében felmerül a kérdés, hogy mi is az a fiatal felvezetők versenye?

Ezt mi, handlerek, junior handlingnek, a benne szereplő fiatal felvezetőket pedig junior handlereknek nevezzük.
A junior handlerek versenyében a bíró NEM ugyanazon szempontok alapján dönti el, hogy ki a legjobb, mint egy bírálati körben a kutyát felvezető show handler esetében. A junior handlerek versenyében nem a kutyát bírálják, hanem a felvezetőt és annak munkáját. A legfontosabb szempont pedig, hogyan tud a junior handler együttműködni az általa bemutatott kutyával.

A különböző kutyakiállítások Best in Show programjának keretén belül megrendezett junior handling verseny két korcsoportban zajlik: a 9-13 éves korú valamint a 14-17 éves korú fiatalok felvezetési stílusát minősíti a bíró.
Ebben a számban nem csak beállítani kell tudni a kutyát, de figyelni kell a bíró minden egyes mozzanatát, ahogy kerülgeti a felvezetőket és kutyáikat. A felvezetők úgymond a bíró árnyékai kell, hogy legyenek, nem szabad takarniuk a kutyát.
A bíró feladata szerint egyesével bírálja el a felvezetőket. A fiatal felvezetők feladata pedig, hogy különböző alakzatokat felvéve kell minél precízebben és pontosabban bemutatniuk az adott kutyát. A leggyakoribb alakzatok a „T” és a háromszög, de külföldi bíróknál az sem ritka, ha nyolcast kérnek az idősebb korosztálytól.
Sok országban a bevett gyakorlat szerint a junior handlereket a bíró pontozza és bírálati lapot is kapnak. Ezekben az országokban minden évben meghirdetik a junior handlerek pontversenyét, így van ez Magyarországon is. A junior handling pontverseny első helyezettje kijut Angliába, a neves Crufts kutyakiállításra, és Ő képviselheti a junior handlerek versenyében az adott országot.

Az igazi show handling már nem a felvezetőről szól, hanem a kutyáról. Itt már hivatásos felvezetők tevékenykednek, akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy az általuk felvezetett kutya a lehető legszebb és legjobb formáját mutassa a ringben.
Itt már a kutyák leíró bírálatot kapnak, amelyben az alábbi szempontokat figyelembe vételével összehasonlítják a kutyát a fajtastandarddal:

 • fogazat
 • anatómia
 • arányok
 • mozgás

A handlernek nem csak az adott kutyát, de a felvezetett kutyafajtát is nagyon jól kell ismernie, tudnia kell a standardot, hogy a felvezetendő ebet tökéletesen mutathassa be, kiemelve annak előnyeit, és elrejtve hátrányait. Akik ezt így nem tudják megtenni, ők csak felvezetik a kutyát. Azok, akik minden hiba ellenére, a fentebb felsorolt szempontok alapján mutatják be a kutyát, azokat nevezhetjük már handlereknek!

kata

Szerző: Baranyai Kata

A handlerek

 A junior és show handlereket könnyen megismerhetjük arról, hogy nagyon adnak a külsejükre, hiszen fontos összhangban lenniük a kutyával, amit felvezetnek.

 • Nem hátrány, ha a handler elegáns öltözetben van (nem pedig egy utcai öltözetben), ezzel is megtisztelve a küllembírót, aki mindig elegánsan öltözve, kosztümben vagy öltönyben jelenik meg a bírói körben. Hölgy felvezetőknél a kosztüm, férfiaknál az öltöny az illendő megjelenés. Fontos szem előtt tartani, hogy öltözékünk ne legyen veszélyes se a kutyára, se a saját testi épségünkre. Ruhánk lehetőleg ne olvadjon egybe a kutya színével, hiszen így nem lesz látványos a felvezetés.
 • A felvezetéshez ne egyszerű, sétáltató pórázt és/vagy nyakörvet használjunk, hanem a célnak megfelelő felvezető pórázt. Ezek közül is több fajta van, válasszuk azt, amely a kutyánknak a legkényelmesebb. Lehetőleg vékony, ne túl hosszú felvezető pórázt szerezzünk be.
 • Ringbe lépés előtt vegyük ki a kutyát, hadd végezhesse el az egészségügyi dolgait, kicsit oldjuk az esetleges benne lévő feszültséget.
 • Tegyük rendbe szőrzetét, ha komolyabb kozmetikát igényel, ezt is csináljuk meg időben.
 • A ringben udvariasan, illedelmesen viselkedjünk, ellenfeleinkkel is – hiszen ők nem ellenségek, csak ellenfelek.
 • Ne beszélgessünk a ringen kívül állókkal, lehetőleg ne használjunk olyasfajta motivációs eszközöket sem, amelyek zavarhatják a többi kutyát.
 • Miután az egyéni bírálatok megtörténtek és megkaptuk, amit érdemlünk, távozzunk a ringből jó felvezetőhöz méltóan, ne szidjuk vagy tegyünk hangos megjegyzést a konkurenciára vagy a bíróra.
 • Kísérjük figyelemmel a további bírálatokat, hiszen bármikor visszahívhatnak minket.

Herend CAC – Junior handling

fanni

Szerző: Tóth Fanni

A handlerek munkássága, tevékenysége

Tapasztalatok alapján elmondható, hogy a handling nem való mindenkinek. Sőt, mondhatni, nagyon kevés embernek való. A handling nem korlátozódik csak a ringben való felvezetésre. Ez egy igen kemény munka, amely korai keléssel és kései fekvéssel jár. Nem arról szól, hogy Te fényesen ragyogj, hanem arról, hogy a kezedben tartott kutya tökéletes legyen. Hogy együtt érjetek el sikereket, hogy a Te segítségeddel, hozzáértéseddel a legjobb legyen. Ez egy kapcsolat, amit a bíró is lát a ringben.

Nagyon sokat számít a kisugárzás. Ahhoz pedig, hogy ez a kisugárzás meggyőző legyen, tökéletes összhang kell. A kutya, amit a kezedben tartasz, élőlény. Nem egy tárgy vagy egy robot, amire ráerőltetheted az akaratodat. Az általad felvezetett kutyának szabad akarata van, nem erőszakkal kell belőle kicsalogatni azt, hogy szépen fusson, álljon és mutassa a fogait. A felvezető póráz, amivel beviszed a ringbe, nem arra való, hogy irányítsd vele, rángasd, és jól helyrerakd a kutyát, hogy „csinálja a dolgát”. A felvezető póráz olyan, mint egy összeköttetés, amelyen keresztül érzed a kutya minden egyes mozzanatát, szívdobbanását. Érzed az akaratát, és Ő is a Tiédet. Ahhoz, hogy mindezt elérd, kemény munkára van szükség. És nemcsak kiállítás előtt fél órás gyakorlások, hanem igazi kemény munka..

Nagyon fontos az emberi jellem is. Egy handlernek nem szabad idegesnek lennie a felvezetések során, hiszen ez a kutyára is átragad. Ahhoz pedig, hogy ne legyen ideges a handler, biztos tudásra és nagy rutinra van szükség. Ez a tudás és rutin sok gyakorlással, tanulással és tapasztalattal szerezhető meg – ám ez nem csak a felvezetésre terjed ki, hanem rengeteg más fontos momentumra is.

Nagyon fontos a kozmetika és a ringdresszúra is. Nagyon sok hivatásos handler kozmetikus végzettséggel is rendelkezik, Ők rendszerint maguk kozmetikázzák a felvezetendő kutyákat. Hiszen minden esetben nagyon sokat számít a kutyák megjelenése! A kutya nem lehet koszos vagy épp kifésületlen. Rengeteg fajta van, akivel komolyabban foglalkozni kell a felvezetés előtt, hogy a szőre standard szerint tökéletesen pompázzon. A junior handlerekre ez nem érvényes, az Ő esetükben arra fontos figyelni, hogy ha egy kozmetikaigényes fajtát vezet fel, ne rontson az összképen, a kutya szőrzetének lesimításával például.

Sok handler vállalja kutyák trainingezését, tanítását, kiállításra való felkészítését is. Hosszú és fáradalmas munka ez, de azt hiszem, itt mutatkozik meg igazán, mit is tud egy handler elérni egy kutyával, hogy tudja belőle kihozni a maximumot. A legtöbben bentlakásos tréninget vállalunk, ahol a tulajdonos vagy tenyésztő elhozza kutyáját hozzánk, és velünk él egy ideig. Így van lehetőségünk összeszokni és nagyon sok új dolgot megtapasztalhat és megtanulhat a kutya ezáltal, így a bírálat során is nagyobb lesz az összhang, és a kutya is jobban fog hallgatni a handlerére.

kinga

Szerző: Kocsis Kinga

Ezúton is szeretnénk megköszönni a Kutya Portál szerkesztőségének, hogy lehetőséget kaptunk eme cikk megírására, és reméljük, hogy minden kérdésre megadtuk a választ! Ha mégsem sikerült, várjuk a kérdéseket és a hozzászólásokat, amik megválaszolatlanul maradtak.