A kiállítások világát bemutató képes sorozatunk következő magyar kiállításának helyszínén járunk. Kis hazánk újból más tájegységébe látogatunk el, más vidéken utazunk át, mint előzőleg. A magyar puszta, az alföldi rónaság látszik kirajzolódni szemünk előtt, tanyák apró foltjai a messzeségben, magányosan árválkodó gémeskutak…

A természet aranyszínben pompázik az utunkat keresztező gabonamezőknek köszönhetően. Néhol már aratnak, szorgalmasan dolgozó gépek, s emberek a földeken, aranyló bálák sokasága az utak mentén. E csodás tájon vezet utunk, hol a természet aranyszínben tündököl.

Az Alföld szívébe, a hajdúság egyik központi városába, Debrecenbe érkezünk meg, mely csodálatos természeti környezetben, a Hortobágy ölelésében nyúlik el. Városnéző sétánkat egy kis történelmi áttekintés kíséretében innen indítjuk.

Debrecen, kis hazánk második legnépesebb és a Tiszántúl legjelentősebb városa is egyben, az Észak-alföldi régió szellemi, gazdasági, kulturális központja, mely a magyar történelem viharait kiállva fontos események színtere volt. Írásos történelmi emlékek szerint a várost Nagy Lajos 1361-ben mezővárosi kiváltságokkal adományozta meg. Ezen időszaktól kezdve rendelkeztek a polgárok a szabad bíró- és tanácsválasztás jogával. A 15. század elején vásártartási jogot is kapott a város. A 16. század közepére szinte már csak reformátusok éltek itt, s ekkor alakult ki a jellegzetes „cívis” mentalitás. Ekkoriban ragadt rá a „cívisváros” név, de gyakran emlegetik Debrecent „kálvinista Róma”-ként is. E század végén, konkrétan 1683. április 11-én I. Lipót szabad királyi városi rangot adományozott a városnak. Történelme évszázadokon át összefonódott a reformációval, erről üzen számos történelmi emléke is, a Kossuth tér, az Emlékpark és a Nagyerdei Szoborpark is.

debrecen_bocskai_szobra

debrecen_emlekpark_galyarabok_oszlopa

Nevét az egész kontinensen ismerték híres vásárairól és református iskolájáról, mely európai viszonylatban is kiemelkedőnek számított. Történelme során kétszer volt az Országgyűlés helyszíne is, mégpedig 1848–49-ben és 1944-ben. Az évszázadok folyamán többször is tűzvész áldozata lett, a II. Világháborúban pedig jelentős károkat szenvedett el. Ma Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő városa, melynek városnapja április 11.-e.

Látnivalói közül kiemelkedik a város ékes jelképe, az 1800-as évekbeli klasszicista stílusú Református Nagytemplom, mely az ország legnagyobb református temploma, és amelyben az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idején kimondták a Habsburg-ház trónfosztását, s itt ülésezett 1944 decemberében az Ideiglenes Nemzetgyűlés, itt került megválasztásra Magyarország kormányzójának Kossuth Lajos is. Azóta is itt őrzik Kossuth Lajos karosszékét, amit ma bárki megtekinthet, ha ellátogat a templomba.

A „cívisváros” másik különlegessége a majd ötszáz éves Református Kollégium. A középkor óta a híres oktatási intézmény nemcsak a tudomány fellegvára volt, hanem egyedülállónak számító egyház- és iskolatörténeti kiállítást vonultat fel, továbbá több mint félmillió kötet, köztük számottevő világritkaságot tartalmazó egyedi könyvtárat is őriz. A debreceni református kollégium oratóriumában tartott ülést az Ideiglenes Nemzetgyűlés, 1848-ban és 1944-ben. A magyar történelem, kultúra és tudomány számos kiválósága volt a Református Kollégium diákja. Ide járt többek között Kölcsey Ferenc, Diószegi Sámuel, Arany János, Csokonai Vitéz Mihály, Ady Endre, Móricz Zsigmond és Szabó Magda is.

Debrecen egyik fontos nevezetessége közzé sorolható a neobarokk stílusban épült Déri Múzeum, amely a fővárosi múzeumok után az ország leggazdagabb kulturális-történeti gyűjteményeit őrzi. A Déri Múzeum egyedülálló látványossága Munkácsy Mihály alkotása, a Krisztus trilógia.

A városközpont további nevezetességei közül az egyik a patinás Aranybika Szálló, mely az ország legrégebbi és még ma is működő szállodája. Az Aranybikában olyan hírességek szálltak meg, mint Széchenyi István, Deák Ferenc, Wesselényi Miklós, Vörösmarty Mihály, Móricz Zsigmond.

aranybika_szalllo

 

 

 

 

 

 

A belváros központja a Kossuth tér vagy főtér, melynek közepén díszburkolatba foglalva megtalálható a város üvegmozaikból kirakott címere, valamint a Városháza klasszicista stílusú épülete, mely a város legszebb épületei közé tartozik.

A város bőséges kulturális kínálatából kiemelkedik az augusztus 20.-i színpompás és csodálatos Virágkarnevál, a Jazz Napok, a Költészeti Fesztivál és a Nyári Egyetem rendezvényei.

A város legnépszerűbb turisztikai rendezvénye az Európában egyedülálló Virágkarnevál. Az államalapító Szent-István megkoronázásához és az új kenyér ünnepéhez kapcsolódó látványosságra több százezren érkeznek a városba.

Az egyhetes rendezvénysorozat fő eseménye, a Virágkarnevál évről évre látványosabb, a résztvevők meseszép virágkompozíciókat láthatnak, melyek fenséges illata sem elhanyagolható. Ezen kívül színvonalas, szórakoztató programok, koncertek, táncelőadások, gyerekprogramok, valamint a nap megkoronázásaként tűzijáték várja a Virágkarneválra kilátogató családokat, vendégeket.

Debrecen természeti látnivalói közül kiemelkedik a Nagyerdő, mely az 1939-es évtől kezdődően Magyarország első természetvédelmi területe kibővítve állatkerttel, vidámparkkal, valamint botanikus kerttel, melynek eredeti növényvilága azonos a Nagyerdőével.

A Botanikus kert, vagyis az arborétum 12 hektáron fekvő területe több mint 8000 növényfajtának ad helyet. Csodás látványvilágot kínálnak az 1975-ben felavatott új pálmaházban a trópusi ritkaságok. A botanikus kertet 1976-ban természetvédelmi területté nyilvánították. Az arborétumban mintegy 8000 növényfaj között láthatunk bőven trópusi ritkaságokat is, továbbá az európai hírű, 2000 fajt és 10 000 növényt képviselő kaktuszgyűjtemény is itt található.

A családok számára igazi kikapcsolódást jelenthet az Állatkert, mely 1958 óta fogadja a látogatókat. Az eltelt közel 60 év alatt az Állatkert területe folyamatosan nőtt és mára már elmondható, hogy az uniós normáknak megfelelő parkot hoztak létre, ahol 5 földrész 165 fajának mintegy 1500 példányát tekinthetik meg az ide látogató családok, vendégek.

Az itt élő fajok számára a körülmények a korábbinál lényegesen nagyobb jólétet és jobb közérzetet biztosítanak. A terület az itt megtalálható 341 növényfajával együtt 1994 óta természetvédelmi oltalom alatt áll.

E kis városnéző séta után megérkezünk a kutyakiállítás pontos helyszínére, a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrumának területére, ahová a kiállítást rendező Egyesület, a Kelet-Magyarországi Ebtenyésztők már reggel 7.00 órától nyitott kapukkal várták a kiállítókat és a látogatókat.

A debreceni kiállításoknak már a 2000-es évektől kezdődően nagy hagyománya van, hiszen minden évben megrendezi azt a debreceni szervezet. Nemcsak nagy hagyománya, de különleges hangulata is van a debreceni kiállításoknak! Vajon miért? Talán a baráti fogadtatás miatt? Vagy a helyszín? Talán a sok-sok kutyás ismerős, akivel összetalálkozunk a kiállításon? Ez együtt mind az, ami miatt szeretnek a debreceni kiállításokon részt venni a kiállítók. A remek szervezés, a baráti fogadtatás, a kellemes helyszín, a sok kutyás barát és ismerős, mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy a debreceni CACIB kiállításokat annyian kedveljük. És a nyárias időjárás is hozzájárul ehhez, mely az idei évben sem hazudtolta meg önmagát, mivel az évszaknak megfelelően hőség köszöntött a kiállítás mindkét napján a kiállítókra és a kutyákra. Nos, ki hogyan bírta? Erről is mesélnek nekünk a továbbiakban Sebestyénné Enyedi Erzsébet és férje, Sebestyén Sándor, a „Szentmiklósi Csillag Fénye” chow-chow, kuvasz és mopsz kennel tenyésztői:

            „Végre szombat…és végre elérkezett a debreceni kutyakiállítás napja. Már hetek óta csak erre vártunk és nagy izgalommal készülődtünk, mivel ez a debreceni kiállítás lesz kutyusunk első olyan kiállítása, melyen már fiatal osztályosként indul. Ezért a nagy izgalom, hiszen ez már nem kölyök osztály, ez már egy kicsit komolyabb megmérettetés Szóval, izgultunk…

            Utolsó percben még újból ellenőriztem, hogy mindent bepakoltam-e, amire szükségünk lehet nekünk és a kutyának. Szerencsére igen és végre elindulhattunk. Irány Debrecen, a nemzetközi kutyakiállítás.

            Viszonylag korán indultunk, hogy az utakon elkerüljük a csúcsforgalmat és még a hőség beállta előtt megérkezzünk a kiállítás helyszínére. Armand, a kutyusunk, végig nagyon élvezte az autókázást, szorgosan nézelődött kifelé az ablakon. Ő egy igazán nyugodt és érdeklődő chow-chow és minden percet élvez, amikor együtt vagyunk, együtt megyünk kiállításra.

             Sajnos, csak kis részben sikerült elkerülnünk a csúcsforgalmat, Debrecenbe már csak araszoltunk, mert rengetegen igyekeztek a kutyakiállításra. Nehezen, de végül is megékeztünk a kiállítás helyszínére, az Egyetem Agrártudományi Centrumának területére. Mire megtaláltuk a ringünket, már nagyon meleg volt. Be szerettünk volna menni a nagy sátor alá, de mire beérkeztünk, már nem volt alatta hely, így egy árnyékos részt kerestünk, ahol letáborozhattunk.

             A kiállítási katalógus átböngészése volt a következő lépésünk. Rögtön szembetűnt, hogy mindössze 663 kutya lett nevezve a szombati kutyakiállításra. Ez elég kevés egy nemzetközi kiállítás nevezési számának, még a tavalyihoz képest is, bár az utóbbi években a benevezett kutyák száma erős csökkenést mutat szinte minden kiállításon.

             Mindezek után sétálni indultunk, mivel Armandot szokás szerint minden érdekelte, ezért sétáltunk egy kicsit a kiállítás területén. Armand élvezte a nyüzsgést és érdeklődve figyelte a többi kutyát, némelyikkel szeretett volna közelebbi ismeretséget kötni, de azért vigyáztunk, nehogy túlzásba vigye az ismerkedést. Séta közben megálltunk néhány kutyafelszerelést árusító sátornál is nézelődni. Sőt, a büfénél is, kötelező volt, mivel Armand imádja a hasát és így a büfé is nagyon vonzotta Őt, sőt elárulom, minket is.

             Nagyon sokat kellett várni aznap, míg végre a chow fajta is sorra került a bírálati körben, mivel a mi körünkben 100 kutya volt a bíró Úrra bízva, így a chow-chow fajta 1 óra környékén került bírálatra. Míg izgatottam várakoztunk a bírói kör mellett, figyeltem, hogy a nagy meleg ellenére a felvezetett kutyák ügyesen viselkedtek és szépen mutatták magukat.

            Armand is nagyon ügyes volt és így a fiatal osztály másodikjaként zárta a napot. Büszkék vagyunk rá nagyon, mert ügyes volt és nagyon szépen viselkedett a nagy meleg ellenére is.

           Összességében elmondhatjuk, hogy a kiállítás nagyon jó hangulatban zajlott a hőség ellenére is, de még ez sem vette el a kedvünket a rendezvénytől, bár igaz aznap pillanatok alatt megpirultunk a tűző napon. Nagyon jó volt az ismerősökkel találkozni újra és beszélgetni. És Armand is nagyon élvezte ezt az egész napos kirándulást. Köszönjük a szervezőknek az áldozatos munkát, nagyon jól éreztük magunkat mindannyian!

            Debrecen CACIB, jövünk legközelebb is! Jövőre, Veletek, Ugyanitt.”

A kiállításon készített fotók megtekinthetők, melyeket köszönünk a kiállításon résztvevő kiállítóknak.

 

A nemzetközi kutyakiállítás széles skáláját kínálta a programoknak is, így a legszebb kutyák seregszemléjén túl a látogatók egy érdekes és különleges Rendőrségi bemutatót is megtekinthettek.

Végezetül, de nem utolsó sorban gratulálunk minden kiállítónak, a győzteseknek pedig külön is a kiállításon elért nagyszerű eredményeikhez!

Köszönjük szépen Sebestyénné Enyedi Erzsébetnek és férjének, Sebestyén Sándornak, a Szentmiklósi Csillag Fénye kennel>> részéről az érdekes és részletes kiállítási beszámolót és a szép fotókat, amelyekkel kicsit bepillantást nyerhettünk a „Kiállítások színes és különleges Világába”.

Búcsúzunk a debreceni nemzetközi kiállításoktól, legalábbis egy évre! De jövőre visszajövünk és részt veszünk újból!Ha kutyakiállító vagy, illetve ha érdeklődsz a kutyakiállítások világa után, ajánlom figyelmedbe a szerző hivatalos honlapját, ahol az elmúlt évek kutyakiállítási naptárjai, a 2020. évi hivatalos MEOESZ kutyakiállítási naptár és  az összes 2020. évi MEOESZ kutyakiállítás magyar és angol nyelvű ajánlója a már megszokott formában lesz elérhető!

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂