A kiállítások világát bemutató képes sorozatunk következő magyar kiállításának helyszínére, Magyarország nyugati részébe érkezünk. Az „ezer völgy vidékén” járunk, hol dombok sokasága között számtalan völgy bújik meg. A fenséges dombvidék lankái által körülölelt völgyekben néhol rétek terülnek el, máshol patakok csordogálnak csendesen. Igéző e látvány… szinte festővászonra kívánkozik…

zalai_dombsag

„Ezernyi völgy. Ezernyi hajlat, ezernyi domb, ezernyi erdősziget./ Ezernyi hajlék, fehér présházak, vasalt ajtajú öreg borospincék, tündérnyi / völgyhajlatok…feketerigó füttye hinti be a tájat. A tájat mely/ hasonlíthatatlan. A tájat, amely egyedülvaló.” A Zalai-dombságot, mely elvarázsolja és visszatérésre készteti az utazót.

Magyarország egyik legzöldebb és legvirágosabb városába érkezünk meg, Zalaegerszegre, mely a Zala folyó két partján, a festői szépségű Zalai-dombság ölelésében fekszik.

zalaegerszeg_varosa zalaegerszeg_a_zalai_dombsag_oleleseben

A több mint 60 000 lakost számláló város a kedvező természeti adottságainak illetve a látnivalóinak köszönhetően közkedvelt kirándulóhelynek számít. Gazdag kulturális értékeinek és sokszínű rendezvényeinek köszönhetően évente rengeteg látogató fordul meg a városban.

Zalaegerszeget Magyarország egyik legvirágosabb és legzöldebb városaként tartják számon, mindezért 2008-ban elnyerte a Virágos Magyarországért Szervező Bizottságtól az Arany Rózsa díjat, 2009-ben, 2010-ben és 2011-ben pedig különdíjas lett a város a „Virágos Magyarország” megmérettetésén.

a_viragos_zalaegerszeg2

A város különleges jelképe a Dísztéren álló „Göcseji tulipán” szökőkút, amelyet 1985-ben avattak fel.

gocseji_tulipanos_szokokut

Zalaegerszeg természeti látnivalói közül meg kell említenünk a város keleti részén elhelyezkedő Csácsi arborétumot, melynek 60 hektáros védett területén a hazánkban honos fafajok közül mindegyik megtalálható. A védett területet 750 hektáros erdő veszi körül, valamint kis tó és sétautak teszik vonzóvá a természetkedvelők számára.

csacsi_arboretum

Az Alső-erdőben, a hegyvidéki hangulatú arborétumban található az Azáleás-völgy, mely nevét a benne található azáleákról kapta. Május közepétől a völgy virágba borul, a csodás azáleák és rhododendronok kibontják szirmaikat, ennek köszönhetően a völgy varázslatos látvánnyal és illattal kápráztatja el az ide látogató vendégeket, turistákat. Az Azáleás-völgy minden időszakban szabadon látogatható.

azaleas_volgy azaleas_volgy2 azaleas_volgy3

Zalaegerszeg a kutyakiállítás városa is egyben. Az Ebtenyésztők a Gébárti Szabadidőközpont parkosított zöldövezeti részét választották a kiállítás helyszínéül, mely közvetlen Gébárti-tó partján található. A lenyűgöző 31 hektáros Gébárti-tó a környék legnagyobb mesterséges tava. A tó területét sétautak hálózzák be, félszigetén szabadtéri strand található, parkosított környezete kellemes kikapcsolódást kínál a fürdőzőknek, a vízisportot kedvelőknek, valamint a horgászoknak is.

a_gebarti_to_a_szabaidokozpont_zoldovezetevel

Az Ebtenyésztők a kutyakiállítás helyszínére, a Gébárti Szabadidő központ zöldövezetébe már reggel 7 órától várták a kutyakiállítókat és a látogatókat.

Varga Ildikó és férje, Gábor, a „Danger Zone” Amerikai Akita kennel tenyésztői így emlékeznek vissza a kiállításra:

Zalaegerszegre már visszajáró kiállítók vagyunk, szép eredmények kötnek minket e helyszínhez. A tavalyi nagy meleg után sajnos, idén az időjárás nem volt kegyes hozzánk. A borult ég, a hideg szél és a program végére megérkező eső meghiúsította, hogy a Gébárti-tó környékén kutyáinkkal kellemes sétát tegyünk és a zalai táj szépségét megcsodálhassuk.

A kiállítás programjában a nap folyamán 7 bírói körben 299 kutya bírálata szerepelt. A bírálatok időben elkezdődtek, a délutáni programot agility show színesítette. Továbbá az ETSZ-szel nem rendelkező fajták részére országos tenyészszemlére is lehetőség adódott.

Mi a kiállításra két Amerikai Akitánkat neveztük be. Akitások lévén elsősorban az V. fajtacsoport bírálatáról tudunk beszámolni. Gellén Tibor bíró úr rendkívül nagy tapasztalattal rendelkezik e csoport fajtáinak küllembírálatában. Nemcsak azt vizsgálja, hogy a bírált kutya mennyire közelíti meg a sztenderdet, hanem figyelembe veszi a kutya felvezetését is. Értékeli, ha a kutya a bírálat alatt fegyelmezetten, nyugodtan áll a gazdája mellett, engedi megnézni a fogazatát, testfelépítését, szőrének minőségét egyaránt. Nagyon pozitív részéről, hogy a nézők, kívülállók részére is érthetően elmondja észrevételeit, az összevetések során megindokolja döntéseit.

A kiállításon való részvétel az kutyának és gazdájának egyaránt fárasztó, de a kiállításokon elért sok szép eredmény mindenért kárpótol. A tudatos felkészülés, a kutyaiskolában és a szabadban végzett gyakorlás számunkra rendkívül élvezetes, érdekes feladat, az eredmények szinten tartásán folyamatosan dolgozunk.

A zord időjárás ellenére ez a nap is örökre emlékezetes marad számunkra. Saját tenyésztésű baby kanunk, Armageddon of Danger Zone élete első kiállításán a Baby Best in Show III. helyezését érte el.

Champion osztályban nevezett kanunkat, Woorlock Fantót pedig a fajta, majd fajtacsoport győzelem után a kiállítás vezető bírója, Erdős László úr a Best in Show győztesének, azaz a nap legszebb kutyájának választotta. Köszönjük az elismerést!

Eredményeink:
Armageddon of Danger Zone: Nagyon ígéretes, Baby Best in Show III. helyezett
Bírók: Gellén Tibor, László István (BIS)
Int.CH Woorlock Fantó: Kitűnő 1., CAC, HFGY-BOB champion osztályban, BOG és Best in Show I. helyezett
Bírók: Gellén Tibor, P.Szabó Béla, Erdős László (BIS)

Ezúton szeretnénk továbbá megköszönni a Szervezőknek, és a fő szponzornak, a Belcandonak a támogatást a kiállítás sikeres lebonyolításához.

Amit még fontosnak tartunk megemlíteni, évről évre visszatérő mozzanata a kiállításnak a törzskönyv nélküli fajtatiszta illetve keverék kutyák versenye, melyre a helyszínen is lehet nevezni. E versenyre a családi kedvencként élő kutyák érkeznek leginkább.

Zalaegerszegi Televízió által a kutyakiállításról készített rövid videó beszámoló megtekinthető:

Gratulálunk minden kiállítónak, a győzteseknek pedig külön is a kiállításon elért nagyszerű eredményeikhez!

Köszönjük szépen Varga Ildikónak és férjének, Gábornak, a Danger Zone Amerikai Akita kennel részéről az érdekes és részletes kiállítási beszámolót és a sok, szép fotót is, amelyekkel kicsit bepillantást nyerhettünk a „Kiállítások színes és különleges Világába”.Ha kutyakiállító vagy, illetve ha érdeklődsz a kutyakiállítások világa után, ajánlom figyelmedbe a szerző hivatalos honlapját, ahol az elmúlt évek kutyakiállítási naptárjai, a 2020. évi hivatalos MEOESZ kutyakiállítási naptár és  az összes 2020. évi MEOESZ kutyakiállítás magyar és angol nyelvű ajánlója a már megszokott formában lesz elérhető!

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂