A kiállítások világát bemutató képes sorozatunk következő magyar kiállításának helyszínén járunk.Az Alföld dél-keleti részébe érkeztünk meg, Póstelekre, egy elvarázsolt kastélyparkba, mely hosszú-hosszú évtizedek óta mély álmát aludta.

Az egykor mesés kert nagyra nőtt fái, cserjéi és rózsabokrai között büszke rom magasodik elénk, mely kastély volt egykor, valaha…

valaha gyönyörű kastély volt, ligetes parkjával és csodálatos kertjével együtt lélegzetelállító látványt nyújtott. A kastély 1906 és 1909 között épült gróf Széchényi Frigyes és felesége megbízásából, Siedek Vilmos tervei alapján. A 72 szobás, neobarokk kastélyt gróf Széchényi Antalné gróf Weickheim Krisztina a szüleitől kapta nászajándékba. A kastély megépítése után neves külföldi kerttervező művészek álmodták meg és alakították ki a kastély köré az impozáns parkot, a francia és az angolkerttel egyetemben. A hajdani park meghatározó fái a kőris és a tölgy, illetve a tűlevelűek voltak. A park 1,5 hektáron, csodás francia-barokk rózsakerttel gazdagodott, melyben megtalálható volt 600 rózsafajtából 40 000 rózsatő. A festői szépségű rózsakertet angol mintára buxus bokrok szegélyezték, ezzel jelölve a kert határait. A kastély mögött látványos tavirózsás csónakázótavat alakítottak ki, valamint egy úszómedence is épült.

1920 és 1930 között a park és a kert virágkorát élte, sokszínű növényvilága elragadó látványt nyújtott, mely a szemet és a lelket egyaránt gyönyörködtette.

Mindennek 1944-ben szakadt vége, a tulajdonosok otthonukból menekülni kényszerültek, ezzel szabad prédának kitéve a kastélyt és csodás parkját, környezetét. Sajnos, a környékbeliek széthordták az épületet, melynek állaga folyamatosan romlott.

A kastély különleges látvány, még így, mai romos állapotában is. Békéscsaba városának távlati céljai között szerepel a rekonstrukció, melyet pályázat útján kívánnak megvalósítani több lépésben.

A kastély kertje az idei évben a sok évtizedes álmából megújulva ébredt, pályázaton nyert támogatásból elindult a rekonstrukciója. Az elmúlt hónapokban a kiszáradt tómedret helyreállították, csónakázó tavat hoztak létre, valamint 1 km. hosszan sétányt és gyalogutat alakítottak ki, parkosítottak. A park területére közel 1200 lombhullató és örökzöld fát illetve cserjét ültettek, így próbálják az 1930-as évekbeli eredeti történeti kertet újból létrehozni.

A szeszélyes április első vasárnapján, e csodás természeti környezetben, a megújult kastélyparkban került sor a Nemzeti CAC kutyakiállításra. A békéscsabai Ifjúsági és Sportkutyás Egyesület már reggel 7 órától nyitott kapukkal várta a kiállítókat és a vendégeket egyaránt. Az időjárás nem hazudtolta meg önmagát, szeszélyes volt, mint maga az április. Itt a klíma is teljesen más, mint más vidékeken megtapasztalható. A levegő páratartalma olyan magas, mintha egy 200 méter magasan fekvő erdőben járnánk. Az erdős környéket folyóvizek fogják körbe és a belőlük felszálló párafüggöny nem engedi ki a fák által termelt párát, ez a jelenség magyarázata.

„A Kastélypark a kiállítás kiváló helyszínéül szolgált, mivel a helyiek kedvelt kirándulóhelye is. Családias légkört teremtett a Parkerdő adottsága, amely nemcsak a kiállítóknak, de a látogatóknak is kedvezett. A rendezők különféle kutyás bemutatókkal szórakoztatták a nézőket, legfőképp a gyerekeket, ezáltal tették még színesebbé az immáron 3. alkalommal megrendezett CAC kiállítást, a Békéscsaba, Gyula és Gerla között található Pósteleki Kastély parkjában.” – tudjuk meg Bagi Krisztina, Junior és Show handlertől.

A Békéscsabai Ifjúsági és Sportkutyás Egyesület békéscsabai Kutyaiskolájának jóvoltából – mint ahogy Krisztina is említette már – sokszínű és érdekes kutyás bemutatókat láthattak a kiállítók és a kilátogató vendégek. Megcsodálhatták a kutyák sportos képességeit az agility bemutatóban, a dog dancing bemutató, a kutyás táncok felvezetővel (melyben a kutyának be kell mutatnia a tanított parancsok megértését és tudását), valamint a munkakutyák izgalmas, de egyben veszélyekkel teli világát megidéző örző-védő bemutató is érdekes és látványos programoknak ígérkeztek.

A kiállításról képekben:

Krisztina számára minden egyes kiállítás nagy élmény, erről mesél nekünk a továbbiakban:
„A kora tavaszi időjárás kedvezett a kiállítás szabad térben való megrendezésének, a kicsit borúsnak induló reggel kellemes időjárást hozott, mely szerencsére kitartott a kiállítás végéig.

A nap folyamán 8 bírói körben 461 kutya lett elbírálva. Mi 3 kutyát neveztünk, két Cane Corso-t és egy Beagle-t.

A Beagle fajtabírálatra került sor hamarabb, ahol Absolutely Spotless Faworyta „Titi” debütált fiatal osztályban. Titi a tavalyi évben már többször szerepelt baby osztályban, szép eredményekkel. Ez Pósteleken sem volt másképp: Nagyon szép leíró bírálattal kitűnő 1., HPJ címet kapott 2-es konkurenciából, ezzel megkezdve a Hungária Junior Champion címet.

Bőven volt még idő a Corsok bírálatáig, így addig Orcsik István bíró úr bírálatát néztük a 3-as ringben. Körülbelül 40-50 kutya után jött el a mi időnk. Ez volt Konnor (Konnor Corso Di Munteanu) és Nara (Nara Sangue Magnifica) második kiállítása a salgótarjáni CAC után. Nagyon büszke voltam Rájuk, profin viselkedtek a ringben! Ilyenkor látszik meg a sok-sok tréning a kiállítások előtt!

Konnor fiatal osztályban 10,5 hónaposan kitűnő 2.-t kapott 3-as konkurenciából, míg Nara nagyon ígéretes 2. lett kölyök osztályban 6 hónaposan.

Ezúton is szeretném megköszönni Kardos Vilmos és Orcsik István (SRB) munkáját, és nem utolsó sorban a tulajdonosok bizalmát! Köszönöm, hogy hisztek a munkámban!”

Bagi Krisztina a jövő kutyás nemzedékéhez tartozik, elkötelezett Junior és Show handler. Már kisgyermekként is kutyák között élt és a kutyák szeretete vezérelte a handling felé. Saját hovawart fajtájú kutyájával is számtalan díj nyertese. Sikeresen szerepel a Junior handlerek versenyében. Fő célja, hogy profi Show Handler lehessen. Ehhez kívánunk Neki sok sikert a jövőre nézve! Bagi Krisztina Junior és Show handler honlapja megtekinthető>>.

Köszönjük szépen Krisztinának az érdekes beszámolót és a szép fotókat is, amelyekkel újfent kicsit más oldaláról tekinthettünk be a „Kiállítások színes és különleges Világába”.

Gratulálunk minden kiállítónak, a győzteseknek pedig külön is a kiállításon elért nagyszerű eredményeikhez!Ha kutyakiállító vagy, illetve ha érdeklődsz a kutyakiállítások világa után, ajánlom figyelmedbe a szerző hivatalos honlapját, ahol az elmúlt évek kutyakiállítási naptárjai, a 2020. évi hivatalos MEOESZ kutyakiállítási naptár és  az összes 2020. évi MEOESZ kutyakiállítás magyar és angol nyelvű ajánlója a már megszokott formában lesz elérhető!

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂