A kiállítások világát bemutató képes sorozatunk következő magyar kiállításának helyszínén járunk, az Alföld szívében, ezen a teljesen sík vidéken, melyet néhol Kunhalmok törnek meg, más részeken folyók és holtágak szelnek ketté.

karcagi kunhalmok nagykunság főcsatorna

A valaha volt erdős-ligetes táj helyén szántóföldek köszönnek ránk. Mégis e vidék, a Nagykunság számtalan kincset rejt, mely évezredes történelmével elvarázsolja az utazót…

nagykuns_szantof kun_hagy_felelevenitese

…Jártam egy szép magyar tájon/A sík vidéki Nagykunságon/Elnéztem a messzeségbe/A Kunhalmok rejtekébe/Évezredes történelme/Kunok népének regéje/Hazánk legszebb táján járok/Ha elmegyek is, ide mindig visszavágyok.

A Nagykunság fővárosába érkezünk, Karcagra, mely a Kun nemzetség magyar hazája is egyben. A város alapítói és benépesítői a Kunok voltak, akik a XIII. századtól lakták e területet. A kunok megtelepedése a XV. századra befejeződött, s nomád életformájukat feladva beolvadtak a magyarságba. A kunok történelmére visszatekintve láthatunk egyfajta őserőt, összetartást, mely segítette a kun ősöket mind a zivataros, mint a békés időkben. Ez az összetartás máig tart és segíti a kunok leszármazottait hagyományaik megőrzésében. Az egykori szokásokat eleveníti fel a háromévenként megrendezésre kerülő Kunok Világtalálkozója és ezen belül a Kunkapitány választás is.

kun_vilagtalalkozo_karcag_kun_lovasok kun_lovasok_karcagon

A kunok első világtalálkozóját 2009 őszén rendezték. Két hét alatt számos program – történeti kiállítások, hagyományőrző és kulturális fesztiválok, előadások – emlékeztettek a kunok 770 évvel ezelőtt történt betelepülésének évfordulójára. A 2012-es évben megrendezésre került a Kunok II. Világtalálkozója, melynek megnyitójára Karcag városában került sor olyan sokszínű és érdekes programokkal, mint például a hagyományőrző lovasbemutató, a magyar kutyafajták szemléje, valamint népi játékokkal és kézműves élelmiszerek vásárával várták a látogatókat. A Kun Szövetség kezdeményezi a kun emlékek, valamint kun emlékhelyek felkutatását és összegyűjtését, amelyeket később kiadványok megjelentetésével is szeretnének közkinccsé tenni.

A Nagykunság fővárosának természeti látnivalói közül kiemelkedik a Zádor-híd és környéke, mely a Hortobágyi Nemzeti Park déli fogadókapuja.

nagykunsag_zador_hid_karcag

A város környékén további természetvédelmi területek is találhatók, mint például a Kecskeri-puszta, melynek érintetlen növény és állatvilága igazi élményt nyújt az idelátogató turisták számára, valamint az alföldi táj egyhangúságát megtörő Kunhalmok, melyek a kunok ittlétének emlékét idézik fel és tájképi értékeikkel, állat- és növényviláguk egyediségével kitűnnek környezetükből.

kis_hegyesbori_kunhalom

Karcag város 67 ezer holdas határán belül pontosan 63 Kunhalom található meg, melyek természetvédelmi oltalom alatt állnak.

Karcagon vagyunk, ebben a történelmi városban, mely a kutyakiállítás helyszíne is egyben. Az Ebtenyésztők már korán nyitották a kapukat és várták a kutyakiállítás helyszínére, a Zuglógerbe a kutyakiállítókat és a látogatókat.

A zord időjárás ellenére is sok kiállító gondolta úgy, hogy ezt a kutyás rendezvényt nem szabad kihagynia. A kiállítók számára ez a kutyás sport nagy élmény, a kiállításon való szereplés pedig igazán élvezetes, erről számolnak be nekünk Sebestyénné Enyedi Erzsébet és férje, Sebestyén Sándor, a Szentmiklósi Csillag Fénye chow-chow, kuvasz és mopsz kennel tenyésztői:

         „Végre szombat… és végre elérkezett a karcagi kutyakiállítás napja. Már hetek óta csak erre a napra vártunk. Nagy izgalommal készülődtünk, szorgosan kozmetikáztuk a kutyusainkat. Estére kifáradva kerültünk ágyba, minden kutya felkészítve, papírok, felszerelések összerakva várakoztak.

          A várva várt nap orkánerejű szél kíséretében némi esővel köszöntött ránk, az időjárás e napon nem fogadott kegyeibe minket. Hűvös volt, de ez sem tántoríthatott el céljainktól. Nagy izgalommal és reményekkel telve végre elindultunk. Ahogy közeledtünk Karcag felé, úgy távolodtunk az esőfelhőtől. Repült az idő, gyorsan megérkeztünk a kiállítás helyszínére. A szervezők már reggel 7 órától nyitott kapukkal és szívélyes fogadtatással vártak minket.

          A beléptetés zökkenőmentes zajlott, mindenki könnyen megtalálta bírói körét – aki nem, annak nagyon szívesen segítettek, azt gondolom, ez nagyon szép gesztus volt a szervezők részéről. Hely és terület jutott mindenkinek bőven, sajnos a zord időjárási viszonyok miatt többen hazamentek még a bírálat megkezdése előtt.

          Miután elfoglaltuk helyünket a ring körül, megpróbáltuk felállítani a sátrat, ami bizony nagy nehézségeket okozott, miután „csak” az orkánként dübörgő széllel dacolva kellett mindezt megtennünk. Végül a harmadik próbálkozásunkat siker koronázta, a sátrak álltak, végre a kutyák is elfoglalhatták széltől védett helyüket.

          A kiállítási katalógus átböngészése volt a következő lépésünk. Rögtön szembetűnt, hogy mindössze 415 kutya lett nevezve erre a kiállításra. Ez elég kevés, bár az utóbbi években a benevezett kutyák száma erős csökkenést mutat szinte minden kiállításon.

          A kiállítás megnyitása és a bírálatok megkezdése előtt a kiállítóknak és kutyáiknak adott volt a lehetőség gyakorolni a ringekben. A legtöbben ki is használták ezt a kínálkozó lehetőséget, így többek között mi is.

          Az idő gyorsan repült – a kutyák szőrével és a mi hajunkkal egyetemben – elérkezett a 10.00 óra és elkezdődtek a bírálatok végre. Ringünkben Kiss Ibolya nemzetközi küllembíró minősítette a kutyákat. Sok fajtából közöl 80 kutya volt besorolva a bírónőhöz, melyek közül sokan fajtájuknak szép példányai voltak. A bírálatok gyorsan és gördülékenyen zajlottak és mindenki szép eredményekkel távozhatott.

          A bírálatok végeztével nagy volt az örömünk, a kiállítás eredménye feledtette velünk a zord időjárás miatt átélt viszontagságokat. Kutyáink ügyesen szerepeltek a ringekben, Armand Cunami, kölyök osztályos chow-chow kanunk, nagyon ígéretes minősítést, Broken Hill Catriona, nyílt osztályos chow-chow szukánk CAC, BOB címet ért el. Black Jade Pakony Rose Liliana, nyílt osztályos mopsz szukánk pedig res.CAC eredményt kapott. Mindezek után már a kegyetlen időjárás sem szegte kedvünket, hogy megvárjuk a Best In Show kezdetét. Elég sokan gondolták így, szinte senki nem ment haza a bírálatok után. A kiállítás legszebb kutyája végül egy tacskó lett.

          Összességében elmondhatjuk, hogy a kiállítás nagyon jó hangulatban zajlott, annak ellenére, hogy az időjárás nem állt a kiállítók mellé, de még az orkánként fellépő szél sem vehette el kedvünket a rendezvénytől.

          Színvonalas kiállítás részesei lehettünk, melyen kutyáink ügyesen szerepeltek, szép eredményeket értek el, jól éreztük magunkat és már várjuk a következő karcagi kiállítást. Köszönjük a szervezőknek az áldozatos munkát!”

Társszerzői megjegyzés (Kovács István):

Ezúton gratulálok Lázárné Vámosi Ildikónak, a Broken Hill’s Heart Kennel tulajdonosának, aki Broken Hill Catriona CAC, BOB címével Aranykoszorús mestertenyésztői rangot ért el.

A városban aktív kutyás élet működik a karcagi Ebtenyésztők jóvoltából. A kunsági régió legjobban működő Ebtenyésztő Szervezete egy új szellemiséggel és fiatalos lendülettel dolgozik. Céljaik között szerepel már gyerekkortól kezdve a jövő kutyás nemzedékének bevonása a kutyás programokba, a fiatalok körében népszerűsíteni a kutyatartást, megismertetni velük a kutyák és a kiállítások színes világát, a tenyésztést, továbbadva a tudást, amellyel rendelkeznek, kinevelve ezzel a jövő kutyás nemzedékét.

Az Ebtenyésztők a kiállítás megszervezését és lebonyolítását is a legjobb tudásuk szerint végezték, erről árulkodnak Pethő Beatrixnek és férjének, Imrének, a „Black Jade Pakony” mopsz kennel tenyésztőinek szavai is:

          „Kalapot emelünk a mindössze 42 tagot számláló helyi szervezet vezetése előtt, akik kivételes menedzselési tálentumról tettek tanúbizonyságot! Amikor a központi szervezésű CACIB kiállításokon lassan már se szalag, se zsinór, esetenként a kártya is probléma, Karcagon mindhárom volt. A díjak bőségéből és a szélvihar miatt távolmaradt árusok, fellépők listájából látható, hogy jelentős támogatói kört sikerült mozgósítani. Ráadásul a helyi médiában, valamint az interneten több helyen sok-sok képpel sikerült megjelenni!”

Az időjárás nehézségei ellenére is különleges élményben lehetett része azon kiállítóknak, akik ellátogattak e rendezvényre, erről mesél nekünk a továbbiakban Imre:

          „Súlyos veszteségek mellett komoly áldozatokat vállalva a karcagiak végül csak azért is lebonyolították a CAC kiállítást.

          Szombat éjjel a viharos szél szétzilálta a területen a sátrakat, így aztán vasárnap reggel kezdődhetett minden elölről. Kezdetnek egyik bíró lemondta a részvételt, majd mivel a rossz példa ragadós, a rettenthetetlen katonaság kivételével a fellépők és az árusok az időjárástól való félelmükben távolmaradtak.

          A délelőtt folyamán még néhány sátrat felkapott, illetve megbontott a viharos szél. Ahogy egyes ismerőseim mondják, a kiállító mind bolond, így aztán aki benevezett, az általában el is jött, sőt a BIS programra se fogytunk meg. Kutyapárban például szinte bármely kiállítást megszégyenítő létszámú eb szőrét rángatta a szél. A dobogóhoz külön gratulálunk, nem akármilyen súlyt bírt ki könnyedén!

          Ennek ellenére nem azért volt mosoly az arcokon, mert ráfagyott a „kutya” hidegben. Ha már mosoly, mit tesz Isten, se a kiállítás előtt telefonon, se a helyszínen egyik szervező sem volt mufurc és nem küldött el melegebb éghajlatra! És mi is mosolyogtunk, hiszen Black Jade Pakony Magic Silvester nevű kanunk fajtagyőztes lett, testvére Roxy a legszebb szuka és a fiatal „lányunk” Black Jade Pakony Zara első fiatal osztályos kiállításán sétálhatott a junior BIS körben.

          Úgy gondoljuk, aki ide nem nevezett és nem volt itt, az bánhatja. Legközelebb is szívesen eljövünk, ha rajtunk múlik. Még egyszer gratulálunk és köszönjük!”

Különlegességként ajánljuk a kiállítóknak és a kutyaszerető családoknak egyaránt ezt a kiállítás forgatagában készült összefoglaló videót, melyben a szép kutyák felvonulásán túl igen különleges és megható pillanatokat is láthatunk a gazdák és kutyáik egymás iránti szeretetéről:

Gratulálunk minden kiállítónak, a győzteseknek pedig külön is a kiállításon elért nagyszerű eredményeikhez!

Köszönjük szépen Sebestyénné Enyedi Erzsébetnek és férjének, Sebestyén Sándornak, a Szentmiklósi Csillag Fénye kennel>> illetve Pethő Beatrixnek és Imrének, a Black Jade Pakony mopsz kennel>> részéről az érdekes és részletes kiállítási beszámolót és a sok, szép fotót is, amelyekkel kicsit bepillantást nyerhettünk a „Kiállítások színes és különleges Világába”.Ha kutyakiállító vagy, illetve ha érdeklődsz a kutyakiállítások világa után, ajánlom figyelmedbe a szerző hivatalos honlapját, ahol az elmúlt évek kutyakiállítási naptárjai, a 2020. évi hivatalos MEOESZ kutyakiállítási naptár és  az összes 2020. évi MEOESZ kutyakiállítás magyar és angol nyelvű ajánlója a már megszokott formában lesz elérhető!

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂