A kiállítások világát bemutató képes sorozatunk következő magyar kiállításának helyszínére érkezünk. Csodálatos természeti környezetben járunk, merre a szem ellát, körös-körül hatalmas hegyek bércei magasodnak a látóhatár fölé, néhol szelíd dombok lankáival váltakozva.

A fák, mint nagyra nőtt óriások tekintenek le ránk, átutazókra, ezen a vadregényes vidéken. Magyarország legnagyobb erdőterületének szélén, a Bükk hegység lábainál találjuk magunkat, melynek tájképi szépsége és élővilága egyaránt rendkívüli. A természet ezerszínű palettájáról festők vásznára kívánkozik e látvány.

Szilvásváradra érkeztünk, e hegyek által körülölelt településre, ahol még a levegő is jóval tisztább és frissebb a szokásosnál.

 

Szilvásvárad az ország legszebb kirándulóhelyeinek egyike, lenyűgöző természeti látnivalóival különleges élményt nyújt az idelátogató vendégeknek. A községhez tartozó Szalajka-völgy, az ország legszebb magas hegységi jellegű völgye. A csodálatos természeti adottságai és különleges látnivalói a festői szépségű Fátyol-vízesés, a Szikla-forrás, a pisztrángos tavak mellett még megtekinthetjük az Istállós-kői Ősember-barlangot és a Szabadtéri Erdei Múzeumot is.

Lenyűgöző látványban lehet részünk, amennyiben a Szalajka-völgyet az 5 kilométer hosszan húzódó Szilvásváradi Erdei Vasúttal járjuk körbe. A megállóitól könnyen megközelíthetők a látnivalók, utazás közben pedig élvezhetjük a gyönyörű táj szépségeit. A csodás természeti szépségei miatt egész évben kirándulók százai keresik fel ezt a vidéket.

Szilvásvárad nemcsak a szemet és a lelket egyaránt gyönyörködtető természeti szépségeiről híres…

… fenséges megjelenésű és varázslatos szépségű Lipicai lovairól, méneséről is méltán ismert. A Lipicainak, ennek a több mint 400 éves múlttal rendelkező fajtának a tenyésztése Magyarországon az 1800-as évek elejétől eredeztethető. Az elkövetkezendő évszázad közepén, több kitérő után került a fajta jelenlegi élőhelyére, a Bükk-hegységbe. Az 1950-es évektől kezdődően ez a csodálatos vidék, Szilvásvárad lett a fajta otthona, mivel ez a tájegység hasonlít természeti adottságaiban leginkább a fajta eredeti hazájához, a tenyésztés szempontjából a talajviszonyok, a növényzet, a klíma e vidéken felelnek meg a fajta igényeinek a legjobban.

Jelenleg a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság tartja fent a magyarországi Lipicai törzstenyészetet és egyben feladata a Lipicai lovat tiszta vérben, génmegőrzés céljából tartani és nevelni. A Szilvásváradon tenyésztett Lipicai lovak leginkább a fajta fogatos használatára alkalmas típust képviselik, melyet a fogathajtó sportban is kiemelkedő hazai valamint nemzetközi eredmények fémjeleznek. Szilvásváradon, Európa legszebb fekvésű Lovas Stadionjában minden évben megrendezik a Lipicai Lovas Fesztivált, melynek keretén belül megismerhetjük a lovas sportokat, a lovas életet és a Lipicaiakat.

E Lovas Stadion adott otthont Szilvásváradon a 8. Nemzetközi Kutyakiállítás sorozatnak is, mely az egyik legszebb ünnepen, Húsvét szombatján, vasárnapján és hétfőjén, 3 napon keresztül remek programnak ígérkezett mind a kiállítók, mind a kiállításra kilátogató kutyákért rajongó családok, emberek számára. A szervezők mindhárom napon már korán reggel nyitották a kapukat és fogadták a nagy többségben külföldről, valamint kisebb részben Magyarországról érkező kiállítókat a kutyáikkal egyetemben, valamint a kutyák iránt érdeklődő vendégeket is.

A 3 napos Show nem kis izgalmakat tartogatott a kiállítók számára, mivel a 2. napon, vasárnap minden fajtában, a fiatal és a felnőtt kategóriában a legszebb kan illetve szuka qualifikálta magát a jövő év márciusában megrendezésre kerülő nagyszabású Crufts Dog Showra. A „Kutyakiállítás a Lipicai Lóért” mottójú nemzetközi kutyakiállítás sorozat mindenkori Best In Show győztesei már évek óta, hagyományosan egy Lipicai csikót kaptak ajándékba. Az idei évben ez a hagyomány némileg megváltozott.

        „Az eddigi hagyomány szerint a szilvásváradi kiállításon a Best in Show győztes kutya gazdája egy lipicai csikót nyert. Idén azonban változtattak a tradíción, és egy vándordíjat kapott a győztes. Ez pedig nem más, mint egy lipicai lovat ábrázoló kristályszobor az Ajkai Kristály Manufaktúra jóvoltából. A büszke tulajdonos két évig őrizheti, és a következő szilvásváradi kiállítás sorozat minden napjára ingyenes nevezést biztosítanak számára a rendezők. Ez alkalommal a szobrot is vissza kell hoznia.”tudjuk meg Létai Bonifáctól, a Bear from Castle kennel tenyésztőjétől, aki Leonbergi fajtájú kutyájával kiállítóként érkezett a szilvásváradi Nemzetközi kiállításra.

Bonifác és kutyája, Casey számtalan kiállításon vettek részt az utóbbi 2 évben, melyeken együtt szép sikereket értek el. Bonifác szilvásváradi élményeiről mesél nekünk a továbbiakban:

       „Nálunk a kutyázás családi program. Szüleimmel és két testvéremmel mindig együtt megyünk a különböző kutyakiállításokra, így a Szilvásvárad CACIB esetében sem volt másként.

        Pénteken késő délután érkeztünk meg a szállásunkra, rendkívül kedves fogadtatásban részesültünk. Rajtunk kívül még sok kutyás vendég volt, igazán baráti volt a hangulat. Szombaton pedig elkezdődött a 3 napos kiállítás sorozat. Mi egy leonbergivel indultunk, így első nap Uruguayból jött a bírónk, a másik két napon pedig Nagy-Britanniából. A borús idő ellenére nagyon jól éreztük magunkat, főleg hogy a kutyusunk, Casey remekül szerepelt. Első napon CAC, Res.CACIB címet szerzett, a következő két napon pedig CAC, CACIB, BOS címeket ért el, ami azt takarja, hogy őt választották a legszebb szukának. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy ilyen ügyesen teljesített.

        Az esetleges eső ellen hatalmas sátrakat állítottak a szervezők, ahol a csapadék és a szél ellen lehetett menedéket találni. Számtalan árus volt jelen, ezzel biztosítva a rengeteg kiállító és látogató kutyás vagy éppen nem kutyás cikkek iránti igényét. A bírálatok alatt különböző lovas műsorokat, előadásokat csodálhattak meg a kisgyermekes családok és érdeklődők.

        Összességében tehát minden nagyon szuper volt, azt hiszem az év egyik legjobb kiállításán vehettünk részt. Szilvásvárad fantasztikus hely, rengeteg a látnivaló, amit ki kell használni, ha már ott van helyben az ember. Azt javaslom, aki teheti, egyszer látogasson el erre a gyönyörű helyre, nem fog csalódni, azt garantálom.”

 

Az idei évi kiállításon egy jótékonysági akcióra is sor került a Grooming Team Kft. kutyakozmetikusainak jóvoltából a „Kutyakozmetikus verseny az árva kutyákért” elnevezésű programban, melyen naponta 5 menhelyről kihozott kutyát csinosítottak ki a kozmetikusok, majd a Best In Show előtt bemutatták és felvezették őket. A kutyák a helyszínen örökbe fogadhatók voltak és a kiállítás végére mind a 15 kutya szerető családba került.

A nemzetközi kutyakiállítás az idén a gyermekeknek is tartogatott meglepetéseket, mivel az Ebtenyésztők Heves Megyei Egyesülete gyermekrajz-pályázatot hirdetett a 0-14 éves korú gyermekek számára. A téma aktuálisan „A kutya és ember kapcsolata” volt. A rajzpályázatra több mint 50 csodás rajz és festmény érkezett, melyeket az Ebtenyésztők Heves Megyei Egyesületének Facebook oldalán tekinthetünk meg>>. Az első három helyezett ajándéka egy-egy ízletes Stühmer ajándékcsomag lesz.

A „Kiállítások Világa” tartogat bőven érdekességeket a kiállításra kilátogató vendégek, családok számára is. Kovács István (aki imádja a kutyákat, mellesleg a Kutya Portál tulajdonosa is egyben – a szerk.) is szívesen mesélt nekünk a kiállítási élményeikről:

        „Egyszerű látogatóként kutya nélkül kicsit „kívülállónak” érezheti magát az ember egy kutyakiállításon. Kutyák, ketrecek, standok, büfék ameddig a szem ellát. Óriási nyüzsgés, ugatás, különböző parancsszavak egyvelege. Mindez persze csak első benyomás, aztán amikor már benne vagyunk, akkor rájövünk, hogy a kutyások rendkívül barátságos és közvetlen emberek, ami nem hátrányos, főleg ha egy 1 éves aktív kislánnyal látogat ki a család a kiállításra.

        Mi a második napon érkeztünk a szilvásváradi CACIB-ra, az időjárás csak mértékkel volt kegyes hozzánk, de ez csöppet sem befolyásolta a hangulatunkat és a kedvünket. A szakmai beszámolót a hozzáértőkre hagyom, jómagam és kis családom a szép kutyusok és a kiállítás jellegzetes hangulata miatt látogattunk ki. Részrehajlás nélkül azt tudom mondani, hogy bármely fajtáról legyen szó, csakis gyönyörű kutyákkal találkoztunk.

        Nekem azért törpe schnauzer tulajdonosként személyes kedvencem is van, így ez a fajta volt az első állomásunk! Külön élmény volt, hogy fehér schnauzert élőben most láttam először. Az én őszinte magánvéleményem, hogy ez a színváltozat nem tűnik olyan élénknek és életrevalónak, mint a többi változat, persze csúnyának őket sem nevezném.

        A következő állomás Szilvásváradhoz méltóan nem is a kutyákról, hanem a lovakról szólt, egy zenés bemutatót volt szerencsék végignézni.

        Ezt követően ellátogattunk a nagyobb termetű kutyákhoz és megnéztük a Leonbergi és a Dobermann bírálatokat. A nap második felére érkeztünk ekkorra már sok bírálat lement, ezért érdekes volt látni azt is, ahogy a kimerült kutyák a sátrakban pihennek, alvó gazdáik mellett. Szinte láttam a kutyák gondalát: „aludj csak gazdám, én majd vigyázok rád”.Azért nem hagytuk ki a magyar fajták bírálatait sem, azok közül is a pulinál időztük többet.

        A kiállítás nem csak nekünk, szülőknek volt nagy élmény, a kislányunk hihetetlenül átszellemülten és félelmet nem ismerve próbált minden kutyát megsimogatni, persze a bírálat előtt állókat inkább próbáltuk kerülni.

        Sajnos az időjárás miatt a Best In Show bemutatóról lemaradtunk, de azért mindent összevetve nagyszerű élményben volt részünk, megismerkedtünk remek kutyákkal és gazdáikkal, akik készségesen válaszoltak minden kérdésünkre.”

 A nemzetközi kutyakiállítás szombati napján a kiállítással párhuzamosan megrendezték az I. Amstaff Major Showt, amelyen az Amerikai Staffordshire Terrier fajtájú kutyák versengtek a csodás díjakért. A kiállítás egyik célja az volt, hogy azok is megismerhessék ezt a fajtát, akiknek eddig fenntartásaik voltak velük szemben. A I. Amstaff Major Show több mint 300 kutyát és gazdáikat köszönthetett. A showban felvonultak Európa legjelentősebb tenyészetei, sokan érkeztek külföldről is. Ez önmagában nemcsak egy fajta klubkiállítása volt, hanem egy nagy világrendezvény is, melyről a fiatal és felnőtt osztály győztesei, kan és szuka egyaránt, Világgyőztes címmel térhettek haza.

Érdekességképpen megtekinthetünk egy videót az I. Amstaff Major Show Fajtagyőztes – BOB kutyájának kiválasztásáról:

A 3 napon át tartó nemzetközi kutyakiállításra 32 országból közel 300 különböző kutyafajta érkezett, melyeket 16 ország 33 nemzetközi küllembírója minősített. A 3 nap alatt 3500 kutya fordult meg a kiállításon az őket kísérő 3000 kiállítóval egyetemben.

Aki nem tudott részt venni, annak is ajánljuk figyelmébe ezt a kis videót, melyben ízelítőt kaphatunk a csodálatos természeti környezetben megrendezett Szilvásváradi kiállítás hangulatából:

Gratulálunk minden kiállítónak, a győzteseknek pedig külön is a kiállításon elért nagyszerű eredményeikhez!

Köszönjük szépen Létai Bonifácnak, a Bear from Castle leonbergi kennel>> részéről illetve Kovács Istvánnak, a Kutya Portál tulajdonosának az érdekes beszámolót és a szép fotókat is, amelyekkel újból bepillantást nyerhettünk a „Kiállítások színes és különleges Világába”.Ha kutyakiállító vagy, illetve ha érdeklődsz a kutyakiállítások világa után, ajánlom figyelmedbe a szerző hivatalos honlapját, ahol az elmúlt évek kutyakiállítási naptárjai, a 2020. évi hivatalos MEOESZ kutyakiállítási naptár és  az összes 2020. évi MEOESZ kutyakiállítás magyar és angol nyelvű ajánlója a már megszokott formában lesz elérhető!

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂