A kiállítások világát bemutató képes sorozatunk első magyar kiállításához érkeztünk el. Salgótarjánban járunk, a Karancs és a Medves völgyében, „A Jó Palócok” szülőföldjén.

Palócföld és az itt élő egyszerű palóc emberek érdekes és fordulatokban bővelkedő paraszti élete megihlette Mikszáth Kálmánt írónkat is, aki az itt látott és tapasztalt élményeit némi humorral fűszerezve rövid novellákba öntötte.

Több mint száz év telt el Mikszáth kora óta és Palócföld, ezen belül Salgótarján, ez a Palóc kisváros is sokat fejlődött, változott. Salgótarján 1950-ben Nógrád megye központja lett és ma már legnagyobb városa is egyben. A város környékének természeti látnivalói közül kiemelkedik Salgó Vára, mely egy különlegesen szép természeti környezetben fekszik és természetvédelmi területként 1964 óta védett.

Salgótarjánban aktív kutyás élet működik. Ezt bizonyítja az a tény, hogy a tavalyi év sikeres záró kiállítása után, az idén egy reményeik szerinti, szintén sikeres szezonnyitó CAC kutyakiállítással látják vendégül újból a tenyésztőket/kiállítókat. Az Ebtenyésztők Nógrád Megyei Egyesülete a jól működő kutyaiskolával együtt sokat tesz a környék állattartási kultúrájának jobbításáért. A kutyakiállítás egy nagyon jó lehetőség arra, hogy e nagyszerű kutyás sportnak hódoló kiállítók a kutyák szeretetétől vezérelve találkozzanak egymással és megosszák tapasztalataikat.

Az Ebtenyésztők a kutyakiállítás helyszínére, a Tó-strandra és környékére már reggel 7 órától várták a kutyakiállítókat és a látogatókat.

„A szervezők nem csak a kiállítók szórakoztatására gondoltak, hanem a szélesebb nagyközönséget is igyekeztek becsalogatni. Ennek jegyében – elsősorban a helyi „kutyás” szervezetek bevonásával – különböző kutyás bemutatókkal szórakoztatták a nagyérdeműt, amelybe bevonták a gyerekeket is. Például az egyik legnépszerűbb program a rendőrkutyás bemutató volt.

A kutyakiállítás egyik újdonságaként hirdették meg a junior handler verseny mintájára a 30 év feletti korosztály részére a senior handler versenyt, amely közönségsikert aratott. Igaz, a bírónő a rutinos junior versenyzőkhöz képest egyszerűbb feladatot adott a „bátor” jelentkezőknek.”tudjuk meg Pethő Beatrixtől és férjétől, Imrétől, a „Black Jade Pakony” mopsz kennel tenyésztőitől.

A kiállítók számára ez a kutyás sport nagy élmény, a kiállításon való szereplés pedig igazán élvezetes, erről számol be nekünk a továbbiakban Imre:
„Elsősorban a saját fajtacsoportunk, a IX. csoport történéseiről tudok mesélni.

Az egyik legnépesebb, de mindenképpen a legszínesebb, legkedveltebb fajtacsoport a társasági kutyafajtákat tömörítő IX. Fajtacsoport. A hobbi állattartók kedvéért, a teljesség igénye nélkül, csak a legnépszerűbb, legismertebb fajták: bichon havanese, bolognese, máltai selyemkutya, uszkár, kínai meztelenkutya, Cavalier king Charles spániel, chihuahua, francia bulldog, mopsz, boston terrier. Kardos Vilmos bíró úrtól, aki méltán az egyik legnagyobb tekintélyű küllembíró, mindenre kiterjedő, ám tanulságos és élvezhető leíró bírálatokat hallhattunk.

Borult égbolt alatt hűvös szellő fújdogált, ami a fekete kutyáknak kedvezett, akik aztán éltek is vele, élénken mozogtak és állva szépen mutatták magukat. Nem így néhány kistestű kutya, akikről nehezen lehetett eldönteni, hogy fázott-e vagy félt-e az asztalon, netán mindkettő.

Megcsodálhattuk a fazonra nyírt és selymes vagy vattacukor tapintásúra kozmetikázott hosszú szőrű fajtákat, elérzékenyülhettünk az „apró talpú”, tipegő kistestű fajtákon vagy egy csipetnyi tisztelettel figyelhettük a társasági kutyák határozott kiállású, mokány fajtáit. Sajnálatosan jó néhány kiállító felkészítetlenül mutatta be a kutyáját, ami igazán méltatlan volt a magas színvonalú bírálathoz.

A délutáni Best in Show gálaprogram részeként a társasági kutyák közül ketten állhattak dobogóra: a legszebb baby kutyák versenyében egy boston terriert választottak a második helyre, míg a kiállítás második legszebb junior kutyája címe egy mopsz részére lett odaítélve (aki történetesen éppen Beatrixéké – a szerk.).”

Amit még fontosnak tartunk megemlíteni, évről évre visszatérő mozzanata a kiállításnak a törzskönyv nélküli fajtatiszta illetve keverék kutyák versenye, melyre a helyszínen is lehet nevezni. E versenyre a családi kedvencként élő kutyák érkeznek leginkább.

Fotógaléria a kiállításról:

A „Kiállítások Világa” tartogat bőven izgalmakat a kiállítók és kilátogató nézők számára is. Bónizs László szívesen mesélt nekünk a kiállítási élményeikről:

„A salgótarjáni CAC kutyakiállításon tavaly is részt vettünk és tetszik, hogy a kiállítás egy szép természeti környezetben van megrendezve. Itt a völgyben nagyon üde és tiszta a levegő, és az őszi illetve kora tavaszi időjárás is kedvező a hosszúszőrű fajtáknak.

Körbejárva a kiállítási ringeket sok fajtából láttam szép kutyákat. Az év első nemzeti kutyakiállítására 601 kutya nevezését regisztrálták, ami egy nagyon jó nevezési arány a magyar kynológia jelenlegi helyzetében. Az Egyesület nagyon különleges programokat vonultatott fel, melyben a kiállítók és a kiállításra kilátogató vendégek is nagy örömüket lelték.

A II. fajtacsoport kutyáit két küllembíró minősítette, ezen belül a Tibeti Masztiff fajtát P. Szabó Béla bíró úr, többek között a Pinscherekkel, a Masztiff típusú és a Hegyi típusú kutyákkal valamint a Pásztorkutyák néhány fajtájával egyetemben.

A bírálatok tekintetében számunkra a kiállítás nagyon eredményesre sikerült. A kölyök kanunk, Oroszlánszívű Richard iz Chentao Park a legelső kutyakiállításán nagyon ügyesen szerepelt és a Baby BIS – ben III. helyezést ért el. Fontosnak tartjuk, hogy a kutyák már kölyökkorban hozzászokjanak a kiállítások világához, különösen egy ilyen kemény kutyafajta esetében, mint a Tibeti Masztiff. Bízunk benne, hogy a következő kutyakiállításokról is hasonlóan szép eredményekkel fogunk hazatérni. A Tibeti Masztiff fajtán belül a Fajtagyőztes címet Shiva VPOP Isshin, Vácziné Peres Odett kutyája nyerte el. Külön öröm számomra, hogy a Tenyészcsoport győztes kutyák egy régi barátom, Juhász Péter „Edelénykerti” kuvasz kutyái lettek.”

Fotógaléria a kiállításról:

 

A Palócföldi kiállításon az Ebugatta televízió stábja is részt vett. Különlegességként ajánljuk az általuk készített videót a kiállítók valamint a kutyát szerető emberek, családok figyelmébe, hiszen minden kutyást érintő fontos témák is helyet kaptak a riportban.

Egy különleges kutyás bemutató kapcsán – melyben gyerekek is közreműködtek – Gyetvai Csaba kutyakiképző elmondta: „Sok embernek meg kellene tanulni kutyául gondolkodnia.” Ez azt jelenti, tudnia kellene a tulajdonosoknak, a gazdáknak, hogy mire van szükségük a saját kutyáiknak, meg kellene tanulniuk azt is, milyen viselkedési móddal lehet következetesen kutyázni. A családokban már pici koruktól kezdve belevonni a gyerekeket is a kutyázásba. A gyerekeknek minél korábbi életkortól kezdődően meg kellene tanítani, becsülni és szeretni a kutyákat. A felelős állattartásra való nevelés nagyon fontos, ezzel együtt lesz egy család „kutyás” élete teljes.

Még egy kiragadott gondolat, melyek Sándor Ildikó elnökségi tag mondatai: „Sokat teszünk azért, hogy az emberek megismerjék Nógrád megyét, ezen belül pedig Salgótarjánt, tudják azt, hogy Salgótarjánba vannak lelkes emberek, vannak jó lehetőségek és érdemes ide eljönni.”

Az Ebugatta televízió által, a Salgótarjáni CAC kutyakiállításon készített videó felvétel megtekinthető:

E videóban az érdekfeszítő Rendőrkutyás bemutató egyes mozzanatai villannak fel:

Gratulálunk minden kiállítónak, a győzteseknek pedig külön is a kiállításon elért nagyszerű eredményeikhez!

Köszönjük szépen Pethő Beatrixnek és Imrének, a Black Jade Pakony mopsz kennel>> részéről illetve Bónizs Lászlónak az érdekes és részletes kiállítási beszámolót és a sok, szép fotót is, amelyekkel kicsit bepillantást nyerhettünk a „Kiállítások színes és különleges Világába”.

 Amennyiben tetszett a cikk és hasznosnak véled, kérlek, oszd meg, hogy minél több kutyaszerető emberhez, családhoz eljuthasson! Köszönjük!Ha kutyakiállító vagy, illetve ha érdeklődsz a kutyakiállítások világa után, ajánlom figyelmedbe a szerző hivatalos honlapját, ahol az elmúlt évek kutyakiállítási naptárjai, a 2020. évi hivatalos MEOESZ kutyakiállítási naptár és  az összes 2020. évi MEOESZ kutyakiállítás magyar és angol nyelvű ajánlója a már megszokott formában lesz elérhető!

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂