A kiállítások világát bemutató képes sorozatunk következő magyar kiállításának helyszínére érkezünk. Az Alföld északi részén járunk, merre a szem ellát, akácsorokkal az út mentén ligetes erdők, majd rétek tűnnek elénk.

nyirsegi_taj

napraforgotablak

A szélben bólogató napraforgótáblák, csendesen ringatózó búzatáblákkal váltakozva köszöntik a tájon átutazókat. A földeken dolgos munkáskezek, mint szorgos méhecskék már virradattól dolgoznak. Pusztai virágok sokasága a réteken, sárguló gabonamezők égővörös pipacsok ölelésében, kék nefelejcsek és fehér kamillavirágok szemet és lelket egyaránt gyönyörködtető színkavalkádja varázsolja el az utazót. Mesébe illő e látvány, festők vásznára kívánkozik…

buzamezo_pipaccsalszinyei_merse_pal_pipacsos_mezo

“A magyar Alföld ősi tájképét, a lápokkal tarkított erdős pusztát idézi elénk a Nyírség. Őrzi hírmondóit a történelem előtti idők tájképének, a buckaközi mocsarak, fűz- és nyírlápok, ligetes erdők mélye a legtöbbet őrzött meg Alföldünk múltjából, állatot, növényt egyaránt.” – így ír e tájról neves botanikusunk Soó Rezső.

A Nyírség szívében járunk, a „Kelet kapujának” városába, Nyíregyházára érkeztünk, mely Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelyeként Magyarország 7. legnagyobb városa és a Nyírség gazdasági és kulturális központja is egyben. Az 1990-as évektől folyamatosan fejlődő város turisztikai szempontból is kiemelkedik az ország keleti régióinak városai közül.

nyiregyhaza_belvarosnyiregyhaza_belvaros2

Belvárosi látnivalói közül a legjelentősebbek a Városháza, a Korona Szálló, a Megyeháza, a Móricz Zsigmond Színház, a Jósa András Múzeum, a Római Katolikus, a Görög Katolikus, a Református és az Evangélikus templomok, valamint a Tuzson János Botanikus kert, mely a Nyíregyházi Főiskola területén található.

A város különleges turisztikai eseményei közé tartozik a hagyományosnak számító Vidor Fesztivál, a Nyírségi Ősz rendezvénysorozatai, melynek keretein belül a Gyümölcskarneválra is sor kerül.

gyumolcskocsigyumolcskocsi2

Az őszi idény gyümölcseiből készült érdekes és különleges motívumokat tartalmazó gyümölcskocsik csodás látványt nyújtanak.

A város környéke vonzza a természet szerelmeseit is. A Sóstói Parkerdőt, a Városligetet és a Bujtosi Tó környékét a természet szeretetétől vezérelve számtalan kiránduló keresi fel évente. A Sóstói Parkerdő egyik különlegessége a tavaszi idényben érezhető intenzív akácillat, a virágzó akácok édes illata az egész környéket áthatja.

nyiregyhaza_sostonyiregyhaza_sosto2

Az ide látogató vendégeknek kellemes felüdülést ígér minden évszakban a Sóstói Gyógyfürdő, mely az üdülni és gyógyulni vágyók kedvelt pihenőhelye.

Sóstóra érkezvén tegyünk egy kis kitérőt a Nyíregyházi Állatparkba, az ország legnagyobb állatparkjába, melyben 500 faj 5000 egyedét tekinthetjük meg a természeti élőhelyükhöz hasonló környezetben. Az Állatpark 300 000 m2-en terül el, mely az itt megtalálható természeti kincseket érintetlenül hagyva illeszkedik a környezetébe.

 

sostoi_allatpark3

Az Állatparkban földrészenként elhelyezve csodálhatjuk meg az állatokat. Az elrendezés célja az volt, hogy a látogatók végigjárhassák a Földet és így megismerhessék az egyes földrészek állatvilágát. Az Állatpark minden korosztály számára képes újat mutatni és tanítani. A látványos ismeretterjesztő és kulturális programjaik segítségével fokozottan odafigyelnek a gyerekek állatszeretetre való ösztönzésére, tanítására.

E kis kitérő után érkezünk meg a Sóstón található Múzeumfaluba, mely már évről évre hagyományosan otthonául szolgál a kutyakiállításnak.

 

Ilyenkor a régi házak udvaraiban, a tornácokon, a portákhoz vezető utakon is „kutyások” százaival találkozhatunk.

nemetjuhaszok_a_ringben

Ahogy belépünk az 1971 óta folyamatosan épülő és bővülő Sóstói Múzeumfaluba, igazi XIX. századvégi faluba csöppenünk. A fák koronáján áttetszik a faluközpont legmagasabb épülete, a hangulatos tivadari harangtorony fazsindelyes sisakja, s ezután rögtön a kismesterségek műhelysorának hatalmas üvegtáblákkal borított kirakatai vonják magukra a figyelmet.

 

sostoi_muzeumfalu6

Akár télen, akár nyáron járunk itt vendégként, mindig találunk érdekességet, a falu mindig más-más arcát mutatja. A magasról tűző nyári vagy a téli nap súroló fénye eltérő szögben világítja meg az épületek kontyait, faragott tornácoszlopait.

A kiállítás szervezői, a nyíregyházi Ebtenyésztők kis csapata már reggel 7 órától várták a kutyakiállítókat és a látogatókat a kiállítás helyszínére.

A Nyíregyházi Ebtenyésztők egy összetartó és egymást segítő kutya szerető csapat, mely fontosnak tartja a felelős állattartásra való nevelést már gyerekkortól kezdődően.
A jelenlegi vezetőség tenyésztőkből és munkakutyás fiatalokból áll és így együtt azért is dolgoznak, hogy a fiatalabb nemzedéket már gyerekkortól kezdődően bevonják a kutyázásba, hogy megismertessék a gyerekekkel a felelős állatszeretetet és állattartást.

A Szervezet „Kutyabajnok” Kutyaiskolája az egyik legjobb forrása ennek, ahol a kutyát szerető családok, emberek és gyerekek is találkoznak, és együtt tanulnak a kutyáikkal. Az iskola növendékei között szinte minden korosztály megtalálható, a 10 éves gyermektől, a 60 éves felnőttig. A Kutyaiskola viselkedési és szocializációs valamint engedelmességi tréninggel segíti a kutyatartókat, megtanítják az iskola növendékeit szeretettel és türelemmel kutyázni. A foglalkozásokra vasárnap délelőttönként kerül sor.

A „Kutyabajnok” Kutyaiskola szívesen vesz részt különböző rendezvényeken is fegyelmező és őrző-védő bemutatókkal, amik nagyon népszerűek a nézők körében, többek között a saját kutyakiállításukra is tartogattak egy érdekes agility bemutatót.

További érdekes programnak ígérkezett a megyei RKF kutyás bemutatója is.

Bagi Krisztina, Junior és Show handler így emlékezett vissza a kiállításra:

„Mint minden évben, idén is ellátogattunk a nyíregyházi CAC kutyakiállításra. Ez a rendezvény nemcsak földrajzi közelsége, de a különleges helyszín miatt is közel áll szívünkhöz. Minden évben a Sóstói Múzeumfalu ad helyet a kiállításnak, amely hazánk legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeuma.

          A korábbi évek során volt, hogy hatalmas zivatar mosta el a kiállítást, de idén, a tavalyi évhez hasonlóan nagyon kellemes időnk volt.

          A nap folyamán 10 bírói körben, kicsivel több, mint 400 kutya lett elbírálva. Mi most csak Diósgyőri-Őzugró Bugatti „Mikey”-t, a beagle-t neveztük. A bírónk Dr. Váczi-Balogh Zsuzsanna volt, aki a 6.-os fajtacsoporton kívül, a 7-es fajtacsoportot és a spánieleket bírálta. A bírálatok a legtöbb kiállítástól eltérően időben kezdődtek, és mivel csak néhány kis létszámú fajta volt előttünk, hamar végeztünk.

          Mikey nagyon szép leíró bírálattal és sok-sok dicsérettel megnyerte osztályát és Fajtagyőztes lett. Mivel még nagyon sok időnk volt a Best In Show kezdetéig jóízű beszélgetésekkel töltöttük időnket, illetve lehetőség volt különféle kutyás bemutatók megtekintésére is közvetlenül a délutáni program megkezdése előtt.

krisztina_es_mickey

          A Fajtacsoportot szintén Dr. Váczi-Balogh Zsuzsanna bírálta, aki egy gyors döntéssel minket tett az első helyre. Egy gyors fotózás után, már szinte kezdödött is a BIS, amit Szabó Sándor bírált. Itt már helyezést ugyan nem értünk el, de így is nagyon jó érzés volt a kiállítás 10 legszebb kutyája között lenni!

          Ezúton is szeretném megköszönni a szervezők, bírók munkáját, illetve nem utolsó sorban a Virágvárosi-Bozótharcos kennel tulajdonosának, Ilyés Zsuzsannának a bizalmat!”

Bagi Krisztina a jövő kutyás nemzedékéhez tartozik, elkötelezett Junior és Show handler. Már kisgyermekként is kutyák között élt és a kutyák szeretete vezérelte a handling felé. Saját hovawart fajtájú kutyájával is számtalan díj nyertese. Sikeresen szerepel a Junior handlerek versenyében. Fő célja, hogy profi Show Handler lehessen. Ehhez kívánunk Neki további sok sikert!
Bagi Krisztina Junior és Show handler honlapja megtekinthető>>.

Köszönjük szépen Krisztinának az érdekes beszámolót és a szép fotókat is, amelyekkel újfent kicsit más oldaláról tekinthettünk be a „Kiállítások színes és különleges Világába”.

Gratulálunk minden kiállítónak, a győzteseknek pedig külön is a kiállításon elért nagyszerű eredményeikhez!Ha kutyakiállító vagy, illetve ha érdeklődsz a kutyakiállítások világa után, ajánlom figyelmedbe a szerző hivatalos honlapját, ahol az elmúlt évek kutyakiállítási naptárjai, a 2020. évi hivatalos MEOESZ kutyakiállítási naptár és  az összes 2020. évi MEOESZ kutyakiállítás magyar és angol nyelvű ajánlója a már megszokott formában lesz elérhető!

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂