A kiállítások világát bemutató képes sorozatunk következő magyar kiállításának helyszínén járunk. Újfent más tájegységbe látogatunk el, más vidéken keresztül halad utunk, mint előzőleg. Szemünk előtt felsejlik a végtelennek tűnő puszta, melyet szabályos formába rendeződött gabonamezők törnek meg változatosan, hol vörös pipacsok ölelésében aranysárgán, hol pedig lelket nyugtatóan zölden ringva, némi színt hozva ezzel az egyhangú táj horizontig nyúló, utakkal barázdált mintázatába.

Az alföld dél-keleti részébe érkezünk, utunk mentén sárgán tündöklő napraforgótáblák varázsolnak el szépségükkel, a zöld mezőkön gulya legel békésen.

del_alfold_napraforgo_mezo gulya

Óriásfalvak és tanyák tárulnak a szemünk elé, a messzeségben magányosan álló gémeskutak látványa…egy számunkra ismeretlen és érdekes világ. A dél-alföldi tanyavilág, a csend és a nyugalom szigete. A végtelen alföldi táj és a háborítatlan természet szépsége lenyűgöző…festők vásznára kívánkozik e látvány.

del_alfoldi_taj_gemeskuttal

Kis hazánk dél-keleti régiójába, egy kedvelt üdülővárosba tartunk, mely a körülötte elhelyezkedő erdőségekkel, védett természeti területekkel együtt egy zöld kis szigetet formáz az alföldi pusztaságban, kialakítva ezzel a város és környezete zöldövezetét.

gyula-madartavlatbol

Gyulára érkezünk, a „vizek városába”, melynek arculatát nagyban meghatározzák természetes vizei, a Gyulát és Gyulavárit elválasztó Fehér-Körös, a három települést érintő Élővíz-csatorna és a várost körülölelő tófüzér. Kitűnő helyszínt biztosítanak a folyópartok azoknak, akiket a városon kívüli háborítatlan, békés természet vonz.
Városnéző sétánkat innen indítjuk.

Gyulát nem véletlenül nevezik a „Vizek városának”, mivel a kisvárost több helyen hangulatos csatornák szelik át, melyeken csónakázni és vízi biciklizni is lehet. A város az elmúlt években a „Vizek városa” szimbolizálására nagy fejlesztésekbe kezdett, az Öreg-Kőrösön szökőkutak sora szórja a vízsugarakat, a város főterén szintén szökőkutakat és csobogókat építettek, melyeket nemrégiben fény- és hangjátékokkal bővítettek ki, így ezzel még lenyűgözőbb látványt nyújtanak az esti kivilágításban.

A város lüktető szíve, a Kossuth tér, mely új arcával a helyiek és a városba látogatók nagy kedvence lett. A nagy forgalmat lebonyolító tér rendezvényeinek köszönhetően új központtá nőtte ki magát. A belváros különleges hangulatát a Világóra, a terek szépsége, a parkok zöldje s a vizek csobbanása teszi teljessé, egyedi hátteréül szolgálva ezzel a nyáresti nyüzsgésnek.

gyula_a_vizek_varosa1 gyula_szokokut

A város egyik fő nevezetessége a XV. században épült gótikus stílusú Gyulai Vár, mely Közép-Európában egyedülálló ép, síkvidéki téglavár. A Vár a mai időkben a Vármúzeumnak ad helyet, mely a Vár középkori világát mutatja be 24 kiállító terem segítségével. A Vár falai között működik a Gyulai Várszínház, mely egész nyáron változatos programokkal várja a városba látogató vendégeket. Ezen felül a Várkert is sok kulturális és szabadtéri rendezvény helyszíne.

gyulai_var1

A 19 gyógyvizes medencét tartalmazó gyulai Várfürdő az Almássy-kastély 8 és fél hektáros természetvédelmi területén található. A Várfürdőben minden korosztály megtalálja a maga szórakozását. Az egész család számára élményt nyújthat a strandfürdő, a gyógyulni vágyó idősebb korosztálynak pedig a gyógyfürdői részleg. Az európai színvonalú gyógyfürdő termálkútjaiból 72 C° gyógyvíz tör fel, mely kiválóan alkalmas mozgásszervi megbetegedések orvoslására, balesetek utáni rehabilitációs gyógykezelésre.

Gyula város látnivaló közül meg kell említenünk a Vár és a Várfürdő szomszédságában álló barokk Almássy-kastélyt. Az 1720-as években, a kastélyt Harruckern János kezdte el építeni, közvetlenül a gyulai Várfürdő szomszédságában. 1801-ben, két tűzvészt követően, copf stílusban építették újjá, majd 1888-tól 1944-ig az Almássy-család lakott az épületben. Az államosítás után különböző közintézményeknek adták a kastélyt, volt leánynevelő-intézet, iparitanuló-intézet és csecsemőotthon is.

almasy_kastely_gyula almasy_kastely_gyula1

Jelenleg az épület üresen áll és csak egyes részei látogathatók. A kastélyban több híresség is megfordult. 1849-ben a kastélyban szállásolták el fogolyként Damjanich Jánost, az 1850-es évektől pedig, mint az urasági számtartó fia, Erkel Ferenc tartózkodott gyakran a kastélyban. A szájhagyomány szerint a kastélypark egyik fája, a ma a Várfürdő parkjában álló Erkel-fának elkeresztelt juhar alatt komponálta operáit

erkel_ferenc_szulohaz1 erkel_ferenc_szulohaz

A város híres szülötte Erkel Ferenc, magyar zeneszerző, karmester, zongoraművész és híres sakknagymester, a Magyar Himnusz megzenésítője és a nemzeti opera megteremtője. Szülőháza, ma Múzeumként funkcionál, bronz mellszobra a Százéves cukrászda előtt, az Erkel-téren található.

szaz_eves_cukraszda szaz_eves_cukraszda1

A Százéves cukrászda, hazánk második legrégebbi cukrászdája, 1840 óta működik, a 150 éves, felújított, biedermaier berendezésével a múlt század hangulatát idézi meg. A régi cukrászműhelyből múzeumot alakítottak ki, ahol megtekinthetjük a korabeli cukrászműhelyek készítményeit. Városnéző sétánk alkalmával érdemes ide is betérni és hagyni, hogy megérintsen bennünket a régi korok hangulata.

Gyula az ország egyik legkedveltebb fesztiválvárosa is egyben. A kultúra szerelmeseinek, a kikapcsolódni vágyóknak olyan változatos programok sokaságát kínálja, mint a Gyulai Napok és a Végvári Esték rendezvénysorozata, a Tűzoltó zenekari és Mazsorett Fesztivál, a Végvári Pünkösd és a Minden Magyarok Táncfesztiválja.

A város figyelmet fordít a közterek, parkok szépítésére, virágosítására is. Ennek következtében, a 2007-es évben Gyula városa I. helyezést ért el a „2007. évi Virágos Magyarországért” környezetszépítő versenyen. Így Magyarországot Gyula képviselte a 2008. évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében, ahol ezüstminősítést szerzett.
A 2013-as évben, város kategóriában szintén Gyula városát érte a megtiszteltetés, hogy a 2014.évi Európai Virágos Városok és Falvak versenyében Magyarországot képviselje.

E kis városnéző séta után megérkezünk a kutyakiállítás pontos helyszínére, a Thermal Camping és Motel területére, ahová a kiállítást rendező Egyesület, a Gyulai Kutyás Klub már reggel 7.00 órától nyitott kapukkal várta a kiállítókat és a látogatókat.
A Thermal Camping, Gyula városának üdülőövezetében, 3.2 hektáros, parkkal és erdősávval övezett területen fekszik, csendes és barátságos környezetben. Kiváló helyszínként szolgál különböző nagy létszámú rendezvények lebonyolítására, így a kutyakiállításoknak is már hagyományosan e Camping ad otthont.

Többek között erről is és a kiállítási élményeiről is mesélt nekünk Kocsis Kinga, Junior és Show handler:

          „Ez az első – és feltehetőleg nem az utolsó- év, hogy részt vettünk a nemzeti kiállításon, Gyulán.

          A CAC kiállításnak a gyulai Thermal Camping és Motel adott otthont, mely szép erdős és füves területet biztosított a kiállítók és kutyáik számára. Az időjárás is megfelelően alakult, nagyon szép, napos időt fogtunk ki, bár a hosszúszőrű kutyák annyira nem értékelték a jó időt.

          Nagyon sok hely volt kutyát sétáltatni, ez különösen tetszett. Ami még nagyon pozitív volt számomra és nagyon tiszteltem a kiállítókat miatta – egyetlen felszedetlen kutyapiszokkal sem találkoztam, ami nagy szó és fontos lenne minden kiállításon szem előtt tartaniuk ezt a kiállítóknak.

          A kiállításra 107 különböző fajtában 378 kutya volt nevezve, melyet 8 körben bíráltak. A mi ringünkben Dr. Roberto Schill, Romániából meghívott bíró úr adott a kutyákról nagyon jó és részletes leírásokat. A bírálat időben kezdődött, bár sajnos a mi fajtánk a vége felé került sorra.

          Kissé izgatott voltam, hiszen a gyulai kiállítás volt az amerikai staffordshire terrierem, Casino Royale from Serendipity Staff (Francesco) első kiállítása. Ezen kiállításon 10 amstaff volt jelen, ami már konkurenciát jelentene más fajták esetében, de ilyen jól ismert és sokak által tartott fajtában, mint az amstaff, ez a szám kevésnek mondható.
Nyílt osztályban indultunk Francescoval, akinek egy tőle 4 évvel idősebb és jóval gyakorlottabb ellenfele volt. Korrekt bírálatot kaptunk, és a kiállítást kitűnő 2, Res. CAC eredménnyel zártuk.
           Az osztálygyőztes kutya később a fajtagyőztes, majd a fajtacsoport 2. helyezett címét is magáénak tudhatta. Így azt vallom, megérdemelten győzte le a kutyámat. Nagyon örültem az elért eredményeknek így is – de legfőképp a szuper bírálatnak -, hiszen az első kiállításunk volt, és nagyon sok vár még ránk a jövőben, amelyen reményeim szerint jobban teljesítünk majd.

          A bírálatunk után rohantam is tovább a 4-es számú ringhez, ahol Sanja Momcilovic Bognic, szerb bírónő bírált. Az összevetésnél kellett handlerként segítenem és felvezetnem egy növendék dalmata szukát, Spotty Diamant Ginát (T+t.: Kopa Zsuzsanna). Mindketten ügyesek voltunk, ennek eredményeként Gina fajtagyőztes, Best of Breed címet ért el! Ennek a tulajdonossal együtt mindannyian nagyon örültünk! Gina később fajtacsoportjának 3. helyezettje lett Baranyai Katával! Így még nagyobb lett az örömünk!

          Mindeközben húgom, Kocsis Fanni legelső junior handler versenyére készült. De még mielőtt e verseny elkezdődhetett volna, volt egy feladata, összevetésbe bevinni a border colliet, Canyonland Forever’nd For Alwayst alias Fayt (T: Ingrid König, t. Kerékgyártó Anikó), akivel junior handlingbe is nevezett. Fayyal az összevetésben, Best of Opposite Sex (BOS), vagyis a legszebb ellentétes nemű border collie címet értek el!

          Míg a Best In Show-ra várakoztunk, az időt a kutyákkal és barátainkkal közösen töltöttük el, nagyon jó hangulatban. Időközben rengeteg új embert és kutyát ismertem meg, mindenkivel jót és tartalmasat beszélgetve.

          Az idő gyorsan telt és elérkeztünk a Best In Show kezdéséhez, melyet már nagyon vártunk mindannyian. A gyerek-kutya pár verseny zajlott elsőként, mely igazán érdekes volt, hiszen a gyerekek korukhoz képest nagyon jól vezették föl kutyáikat. Ezután következett a Fiatal felvezetők 1. korcsoportjának versenye, ahol öt-hat, 7 és 14 év közötti handler mutatta be tudását. Húgom, Fanni is itt versenyzett Fayjel, a border collieval, és 3. helyezést értek el! Nagyon büszke voltam rá, hiszen most vett részt először kiállításon versenyzőként. A Best In Show további részében már nem vettünk részt aktívan, csak nézőként, de nem vártuk meg a végét. Elmondhatom, hogy jó érzéssel és szép eredményekkel zártuk a kiállítást.”

A kiállításon készített fotók megtekinthetők:

A kiállításon a „Kutya Egy Dolog” fotósa is jelen volt, az általa készített életképekből szemezgettünk:

A „Kutya Egy Dolog” Show fotói megtekinthetők:

Kocsis Kinga a jövő kutyás nemzedékéhez tartozik, elkötelezett Junior és Show handler. Már kisgyermekként is kutyák között élt és a kutyák szeretete vezérelte a handling felé. Céljai között szerepel, a saját amerikai staffordshire terrier fajtájú kutyájával a kutyakiállításokon való sikeres szereplés. Fő célja, hogy profi Show Handler lehessen. Ehhez kívánunk Neki sok sikert a jövőre nézve!
Kocsis Kinga Junior és Show handler saját készítésű honlapja megtekinthető>>.
Kinga kutyusának honlapja megtekinthető, melyet szintén saját maga készít>>.

Köszönjük szépen Kingának az érdekes beszámolót és a szép fotókat is, amelyekkel újfent kicsit más oldaláról tekinthettünk be a „Kiállítások színes és különleges Világába”.

Gratulálunk minden kiállítónak, a győzteseknek pedig külön is a kiállításon elért nagyszerű eredményeikhez!Ha kutyakiállító vagy, illetve ha érdeklődsz a kutyakiállítások világa után, ajánlom figyelmedbe a szerző hivatalos honlapját, ahol az elmúlt évek kutyakiállítási naptárjai, a 2020. évi hivatalos MEOESZ kutyakiállítási naptár és  az összes 2020. évi MEOESZ kutyakiállítás magyar és angol nyelvű ajánlója a már megszokott formában lesz elérhető!

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂