A 2014-es hazai kiállítási szezon utolsó állomását az MKSZ CAC Derby Dogshow jelentette október 19-én.

Az MKSZ kiállításokról általában

Az MKSZ (Magyar Kutyások Szövetsége) és tagszervezetei által rendezett kiállítások a médiában eddig méltatlanul mellőzve voltak, holott általában családias, kitűnő hangulat, jó szervezettség, a MEOESZ kiállításoknál semmivel sem gyengébb szakmai színvonal jellemzi őket. Szervezettség tekintetében szeretném kiemelni a Dr. Pozsonyi Anikó vezette Országos Terrier Klub, valamint a Görbe Benjámin vezette Társasági Kutyások Országos Klubja által szervezett kiállításokat. A bírálatokra FCI (Nemzetközi Kinológiai Szövetség) licences bírókat kérnek fel, tehát az államilag elismert tenyésztő szervezeteknek minden okuk megvan rá, hogy elfogadják az itt elért eredményeket. A díjazás pedig általános vélekedés szerint színvonalasabb, mint a MEOESZ kiállításokon.

A „Strázsa”, mint fogalom

Négy vidéki helyszín (Mosonmagyaróvár, Zalalövő, Pomáz, Nyíregyháza) kivételével a kiállításokat a Népliget zöldjében, a Strázsa Kutyaiskola területén rendezik. Így történt ez most is. A dogshow a Népliget fái közötti nagyobb tisztáson zajlott le, a hűvös reggelt követően az időjárás kegyes volt hozzánk. A helyszín megközelítése egyszerű, a parkolás tágas és közeli, a belépés és a parkolás ingyenes volt kiállítónak és látogatónak egyaránt, mint mindig.

A kiállításról

A kiállítás specialitását a Derby címek odaítélése jelentette. Igazán stílusosan díszítették fel többek között a helyszínt, hiszen a Derby az őszi kiállítás, ezért a dekorációt elsősorban krizantém és méretes sütőtökök képezték. A hazai kiállításokra általánosan jellemző kezdeti csúszást követően az alapos bírálatoknak köszönhetően a körökben utolsók dél után kerültek sorra, így nem sokat kellett várni a Best In Show (BIS) gálára.

Bár most is voltak vajszívű bírók és volt bíró, aki szerint nem minden kutya kitűnő, akit bemutattak, valahogy mégsem lehetett különösebb méltatlankodásokat hallani.

E sorok írója pláne nem méltatlankodott, hiszen azon túl, hogy Black Jade Pakony Barry, HCH Black Jade Pakony Roxy és Giving of Good Primus Inter Pares nevű mopszainkat CAC kártyával a kézben vezethette ki a ringből, MultiCH Black Jade Pakony Magic Silvesterrel a legszebb mopsz kanként a „gyűjteményből” már csak egyedül hiányzó Derby győztes (sőt, Best Derby) címet is sikerült begyűjteni, majd délután Roxy társaságában kutyapárt nyertünk, aztán Barryvel kiegészülve Tenyészcsoportban a II. helyre állhattunk fel a képzeletbeli dobozóra.

Tenyészcsoportban a II. helyre állhattunk fel a képzeletbeli dobozóra. Utána a Champion BIS-ben ismét szólóban a legjobb 5 között is mentünk még egy kört, végül a nap betetőzéseként a Derby BIS III. helyén kellett pózolni a fotósok előtt.

Jövőre veletek – ugyanitt?

A jövő évi MKSZ kiállítási naptár egyelőre bizonytalan, „köszönhetően” a MEOESZ azon törekvésének, hogy most úgy tűnik, szerződésszegő módon meg akarja szüntetni az MKSZ-szel történő együttműködést, amely abban csúcsosodik ki, hogy az FCI jogosultságot többé nem óhajtja továbbítani az MKSZ részére. Ez azt jelentené, hogy bár az MKSZ kiállításokon FCI licences bírók bírálnának, az eredményeket nem vezethetnék fel a törzskönyvre.
Jelenleg minden képlékeny, különböző variációk élnek, még az is, hogy megmaradnának az FCI jogok. A lényeg, hogy az MKSZ és tagszervezetei élni fognak jövőre is, kiállítások lesznek jövőre is, a kérdés csak az, hogy hol és milyen formában.
Sokan vagyunk, akik MEOESZ kiállításokkal együtt vagy anélkül, de elsősorban a hangulat és a helyszín miatt, továbbra is szeretnénk MKSZ kiállításokra járni.


Pethő Imre

Black Jade Pakony kennel