Kína több nagyvárosában a kutyatartókat megcélozva szigorítások léptek életbe, melyek célja, hogy a lakosságot megvédjék a kutyatámadásoktól. Ennek következményeként a kínai hatóságok durva erőszakkal lépnek fel az utcán kóborló kutyák ellen. Az új rendelet szerint Hangcsou és Csengtu városában 2018. november közepétől összesen 40 kutyafajta tartása vált illegálissá.

Durva szankciók bevezetése a kóbor kutyák ellen

Csöcsiang tartomány fővárosában, Hangcsouban (a város körüli agglomeráció a negyedik legnagyobb Kínában 21 millió lakos 35 000 km2-en, magában a városban 9 millió a lakos) megszigorították a kutyatartást. Tilos kutyát sétáltatni a belvárosi részeken reggel 07.00 óra és este 19.00 óra között. Tilos kutyát olyan közterületekre bevinni, mint az iskolák, a parkok, a piacok és az éttermek. A kutyákat kötelező pórázon sétáltatni, és a gazdiknak kötelező összeszedniük saját kutyájuk után az ürüléket. Az Önkormányzat tisztviselői a rendőrséggel karöltve sokkal szigorúbban fogja betartatni a kutyatartásra vonatkozó szabályokat.

Az a kutyatulajdonos, aki nem tartja be az új szabályokat 1000 jüan (40 000.- Ft-os) bírsággal számolhat és visszavonják a kutyatartási engedélyét. Ha a kutya nincs regisztrálva, a tulajdonosa 10 000 jüan (400 000.- Ft-os) bírsággal szembesülhet és a kedvtelésből tartott állatát is lefoglalják. Bárki, aki a kutyáját a megengedett idő alatt póráz nélkül sétáltatja 100 dollár (28 000.- Ft) bírsággal sújtható.

A kóbor állatok elleni szankciók nem számítanak újdonságnak Kína szerte, az új rendelet keményebben lép fel a kóbor és a nem regisztrált kutyák tekintetében is.

Az incidens, ami a kutyák elleni szankciókat elindította november 02.-án történt, egy férfi megvert egy asszonyt, aki a kisgyerekeit védte a férfi kutyájától. A kutya póráz nélkül sétált az utcán, rá akart támadni a gyermekekre, az anya a gyerekeit féltve a kutya felé rúgott, így próbálta őket megvédeni a kutyatámadástól. Ezt látva a kutya gazdája az anyukához rohant és a gyerekei szeme láttára bántalmazni kezdte őt. Az anyuka 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. A támadót a rendőrség letartóztatta.

Az új törvény szerint Hangcsouban 33 kutyafajta tartása vált illegálissá

Az új, kedvtelésből tartott állatokra vonatkozó törvény részeként Hangcsou Önkormányzata kiadta azon 33 kutyafajta listáját, amelyek tartása jelenleg illegálisnak számít a városban. A kutyafajták az alábbiak:

 • Tibeti Masztiff,
 • Amerikai Pitbull Terrier
 • Argentin Dog
 • Fila Brasileiro
 • Tosa Inu
 • Közép-Ázsiai Juhászkutya
 • Kínai Chongqing Kutya
 • Barzoi
 • Bull Terrier
 • Angol Masztiff
 • Cane Corso
 • Nagy Dán Dog
 • Kaukázusi Juhászkutya
 • Nápolyi Masztiff
 • Staffordshire Bull Terrier
 • Afgán Agár
 • Pointer
 • Weimari Vizsla
 • Bloodhound (Angol Véreb)
 • Basenji
 • Angol Bulldog
 • Akita
 • Újfoundlandi
 • Bedlington Terrier
 • Kerry Blue Terrier
 • Ír Szetter
 • Angol Agár
 • Német Juhászkutya
 • Rottweiler
 • Dobermann
 • Belga Juhászkutya
 • Német Boxer
 • Kínai Rural Dog

és a fent említett fajták keverékei.

Csengtu városában 22 kutyafajta került feketelistára

1800 km-rel távolabb Szecsuán tartomány fővárosában, Csengtuban (a város az egyik legfontosabb gazdasági, közlekedési és kommunikációs központ Nyugat-Kínában) 2018. november 16-tól 22 „veszélyesnek” mondott kutyafajtát helyeztek feketelistára. A hivatalos beszámolók szerint „a tiltott kutyák elszigetelése és ártalmatlanítása a kijelölt területeken engedélyezett a civilizált és higiénikus környezet létrehozása érdekében”.

Az új szabályok szerint a kijelölt területeken a családok csak egy kutyát tarthatnak. Ha egy kutya kiskutyákat szül,  a tulajdonosnak 4 hónap áll rendelkezésére az új család keresésre. Ezen kívül minden állampolgárnak nyilvántartásba kell vetetnie a kedvtelésből tartott kutyáit – bár ez a lehetőség jelenleg nem érhető el a külföldiek számára.

Hangcsou és Csengtu Önkormányzata olyan népszerű fajtákat célzott meg, mint a Német Juhászkutya, a Bull Terrier és az őrző-védő fajták. A városok vezetése szerint a lépés célja, hogy megvédje a lakosokat a kutyatámadásoktól és a kutyaharapásoktól.

Az új megszorítások forró vitákat váltottak ki az interneten. Sokan hangot adtak annak a véleménynek, hogy nem a kutyafajtákat kellene korlátozni, hanem a tulajdonosokat képezni. Volt, aki érdekes hasonlattal élt: „Az autók gyakran elgázolják az embereket, a törvény vonatkozásában azt javaslom, hogy tiltsák ki az autókat az utakról”.

A kutyák szerelmesei egyöntetűen tiltakoznak a durva incidensek és a kutyafajták megbélyegzése ellen

A kampány pár napja kezdődött és az év végéig teljes erőbedobással folytatódik, legalábbis így tervezik. A kampány kezdetével szinte azonnal ellepték az internetet és a közösségi médiákban is folyamatosan feltűnnek a durva erőszakról tanúskodó fotók és videók. A kínai közösségi médiában látható videofelvételek azt mutatják, hogy a rendőrök megverik és megfojtják a kóbor állatokat. Beszámoltak olyan rendőrökről is, akik elvették a tulajdonosaiktól a háziállatokat, amikor azok az utcán sétáltatták őket. A világ minden táján a kutyák szerelmeseinek felháborodását váltották ki a durva incidensek és maga a kutyafajták ilyetén megbélyegzése, számos országban tiltakoznak a Kínában megnyilvánuló kutyákkal szemben elkövetett erőszak ellen. Több ezer ember megkérdőjelezi a 2019-es World Dog Show rendezési jogát, valamint a 2022-es Téli Olimpia megrendezését Kínában: „Egy ország, amely kegyetlenül lemészárolja az ártatlan életeket, nem rendezhet Olimpiát.”

Eközben a jelentések arról is beszámoltak, hogy a városi tisztviselők és a rendőrök együttműködve sorra látogatják otthonaikban a kutyatulajdonosokat és ellenőrzik, hogy a kutyáik be vannak-e oltva és regisztrálva.

Az új, szigorú szabályok bevezetésének félelmei, hogy többen elhagyják majd kutyáikat a jövőben és nagyobb lehet az erőszak a városban (szerk. megjegyzés: eddig is óriási volt az erőszak a kutyák sérelmére, az új törvény ezt egyértelműen tovább fokozza a jövőben).Források:
www.shanghai.ist
www.chengdu-expat.comSzerkesztői megjegyzés:
A cikkben sem erőszakot láttató fotókat, sem ilyen típusú videókat nem fogsz találni, mivel a Kutya Portál szerkesztői világosan és egyértelműen elhatárolódnak a kutyák sérelmére elkövetett erőszakos cselekedetektől, ilyen tartalmakat oldalunkon nem jelenítünk meg! Ezen túlmenően egyetlen egy cikkünkben sem található a kutyák sérelmére elkövetett erőszakot láttató fotó, sem mozgóképes tartalom (magyarul nem fogsz találni a Kutya Portál egyetlen egy cikkében sem megkínzott, sem szörnyű kínok között halált halt, sem lelőtt… stb. kutyákról szóló híreket, sem fotót és videót sem). E cikkünk fentebb látható forrásaira rákattintva a hivatalos angol nyelvű bejegyzésben láthatóak ilyen tartalmú képek és videók is, aki szörnyülködni akar vagy sírni, ott megtekintheti őket!

Vannak témák, ami mellett már semmiképpen nem lehet sem szó nélkül, sem érzelmek nélkül elmenni és a fenti cikkben olvasott téma pont ilyen. A Kínából évek óta folyamatosan ránk zúduló állat- és kutyakínzásokról szóló hírek, a kínai emberek étlapján életük végére érő szörnyű körülmények között megölt kutyákról látható fotók, videók, cikkek minden józan gondolkodású állatszerető idegeit borzolják. Az európai, felelős állattartási kultúrán nevelkedett kutyaimádó emberként ezt szörnyű látni. Más kultúra és más szemlélet, a társállataink ilyetén kezelése durva és borzasztó számunkra! Tulajdonképpen a kínai kultúra szerint minden állat, ami él és mozog, az étlapon végzi! Ezt normális gondolkodású európai ember csak helyteleníteni tudja! A jövőben mindez bizonyára semmit sem fog változni, sőt csak rosszabb lehet!

2019 World Dog Show Kína! Már a hivatalos bejelentés után is nagy volt a felháborodás a tenyésztők és kiállítók körében! A Kínából folyamatosan érkező horror hírek, az új törvény bevezetése és a kutyák utcán való elkobzása (magyarul sétálsz az utcán a kutyáddal, ami esetleg tiltott fajta a városban, a rendőri szervek hivatalosan odamehetnek hozzád és elvehetik tőled a kutyád, akit imádsz, és akiért a tűzbe mennél) nagy visszahúzó erő minden józan gondolkodású tenyésztő és kiállító számára. Aki mégis merész lépésre szánja el magát és elmegy 2019 májusában Shanghai-ba a World Dog Showra, nagyon vigyázzon magára és a kutyájára!Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is figyelemre méltó lehet! Köszönjük!.További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂