Lippai Kitti, bemutatás: Lippai Kitti kisállat- fizioterapeuta, emellett kutya- tréner. Szegeden és környékén dolgozik, mint kisállat- gyógytornász. Speciális masszázstechnikákkal, manuálterápiával, termoterápiával, passzív kimozgatással, aktív tornával, fototerápiával, illetve direkt (TENS) és indirekt (terápiás ultrahang, Bemer mágneses tér kezelés) elektroterápiával segíti a társállatokat az aktív és fájdalommentes élet felé. Saját kutyáival aktívan sportol és túrázik.

Mit jelent a fizioterápia a társállatok esetében?

Maga a szó a természet energiáival történő gyógyítást jelenti, még akkor is, ha azt mesterségesen állítjuk elő. A fizioterápiának a humán gyógyászatban hagyománya van, felismerték, és mára már elismerik jelentőségét. Bizonyos megbetegedések, traumák és tünetek esetében a gyógytorna szerves része a rehabilitációnak, illetve preventív jelleggel is alkalmazzák. Társállataink esetében a fizioterápiás kezelések ugyanígy segítik, teljessé teszik a gyógykezelést, legyen szó traumáról, neurológiai vagy ortopédiai elváltozásról.

Kisállat fizikoterápia - interjú Lippai Kitti kisállat- fizioterapeutávalMilyen fajokat kezel?

Kisállatokat, mint a kutya, macska, vadászgörény, nyúl vagy tengerimalac. Főképp a kutyák és a macskák élvezik a fizioterápia hatásait és előnyeit, közülük is leginkább a kutyák. A legtöbb együttműködést is tőlük várhatjuk el, és motiválni is őket a legkönnyebb egy-egy dicsérő szóval vagy finom jutalomfalattal.

Milyen elváltozásoknál nyújt segítséget a kisállat- fizioterápia?

Elsősorban neurológiai elváltozások, illetve az ízületeket érintő problémák esetében, mint amilyenek a különböző csigolya- rendellenességek, a porckorongsérv, az ízületi diszplázia, a térdkalácsficam, vagy a kereszteződőszalag-szakadás. A szakirodalom tényként állítja, hogy az idegrendszert érintő megbetegedések műtét utáni rehabilitációjában olyan fontos a fizioterápia szerepe, hogy nélküle csak részlegesen várható gyógyulás. Emellett izom-, ínbetegségek esetében, töréseknél, ficamoknál is javallott a gyógytorna a minél gyorsabb (vagyis minél kevesebb következményes tünettel járó) rehabilitáció érdekében. A végtag fájdalom következtében történő kímélése olyan következményekkel járhat, mint az ízületi mozgáspálya beszűkülése, az izomrövidülés és más ízületek, izmok túlterhelése. Ezeket a tüneteket a szakember által végzett fizioterápiás eljárásokkal és alkalmazott eszközökkel hatékonyan lehet megszűntetni vagy mérsékelni. Kiemelendő még a szerepe az arthrózis esetében is, ahol fizioterápiával jelentősen csökkenthető a fájdalom, a gyulladás, és javítható a beszűkült ízületi mozgáspálya.

Mik a főbb céljai a fizioterápiás kezeléseknek?

Általánosságban elmondható, hogy a végső cél minden esetben az aktív, önálló, fájdalommentes mozgás. A kezelések főbb céljai az izomtónus szabályozása, az izomzat görcsös állapotának megszűntetése, vérkeringésfokozás, gyulladáscsökkentés, fájdalomcsökkentés, az ingerületvezetés növelése, az izomrövidülések mérséklése, illetve az ízületi mozgáspályák működésének helyreállítása.

Kisállat fizikoterápia - interjú Lippai Kitti kisállat- fizioterapeutávalMilyen módszerekkel, eljárásokkal érhetők el ezek a célok?

Az, hogy milyen eljárást alkalmaz a fizioterapeuta egy kezelés, illetve maga a terápia során, függ az adott elváltozástól, a tünetek súlyosságától, a beteg életkorától, személyiségétől is. Minden egyes eljárás bizonyos tünetekre javallott, és minden esetben figyelembe kell venni a kontraindikációkat is. A leggyakrabban alkalmazottak a tonizáló vagy detonizáló masszázs, a hőkezelés (hideg vagy meleg), a manuálterápia, a passzív kimozgatás, az aktív torna, a fototerápia, és a direkt (TENS) vagy indirekt elektroterápia (terápiás ultrahang, és mágneses tér kezelés, Bemer Vet 3000 készülékkel).

Milyen tünetek hívhatják fel a gazda figyelmét mozgásszervi vagy idegrendszeri elváltozásra?

Ha kedvencünk viselkedése megváltozik, például kedvetlenné válik, kevésbé aktív, bizonyos mozdulatokat elkerül, nem hajlandó beugrani az autóba, mikor az előtte nem jelentett gondot neki, vagy valamilyen mozgászavar alakul ki, például sántít, kíméli valamelyik végtagot, a jármódok közben „dobálja” végtagjait, esetleg testtartás zavarát tapasztaljuk, érdemes mielőbb megmutatni olyan szakembernek, aki ortopédiai, neurológiai területeken nagy tapasztalattal rendelkezik. A Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület honlapján tud a gazda az egyesület állatorvos tagjai felől tájékozódni.

Kisállat fizikoterápia - interjú Lippai Kitti kisállat- fizioterapeutávalMi a terápia menete?

Az első találkozás alkalmával a fizioterapeuta állapotfelmérést végez, illetve megismerkedik a beteggel és a gazdával is, hiszen a következő 6-8 hét alatt közösen dolgoznak majd a célok elérésében. A terapeuta a kezelő- vagy műtőorvossal előzetesen felveszi a kapcsolatot, átbeszélik az elváltozást, ha sor került műtétre, az alkalmazott műtéti eljárást. Az állapotfelmérés alapján állítja fel a gyógytornász a terápiás tervet: annak hosszát, a kezelések számát, az alkalmazandó eljárásokat. Az első találkozás az alapja a rövid- és hosszútávú célok megfogalmazásának is. A terápia általában 6-8 hétig tart, heti 1-3 kezelés javallott, az elváltozás és a tünetek súlyosságának függvényében. A terápia során a gazda is fontos szerepet kap: a betanított, begyakorolt, kb. félórás, otthon végzendő házi feladatok is nélkülözhetetlenek a gyógyuláshoz.

Milyen képzésre volt szükség ahhoz, hogy a tevékenységet folytathassa?

Magyarországon a Magyar Kisállat Fizioterápiás Társaság képez szakembereket: évente indítja el egyéves, Budapesten zajló tanfolyamát. Évek óta terveztem a részvételt a tanfolyamon, és amint adódott rá lehetőségem, jelentkeztem. 2014-ben szereztem meg az oklevelet „kiválóan megfelelt” minősítéssel.

Tagja-e valamilyen egyesületnek, szervezetnek?

Tagja vagyok a Magyar kisállat Fizioterápiás Társaságnak, 2015- ben nyertem tagsági felvételt.

Dolgozik-e együtt állatorvosokkal?

Dr. Papp Zalánt kerestem fel még a tanfolyami időszak alatt. A sikeres záróvizsgák után rögtön lehetőségem nyílt kezelni a rendelőintézetben műtött kutyákat. Később kerestek fel gazdák más szegedi és Szeged környéki állatorvosoktól is.

Dr. Papp Zalán állatorvos, bemutatás:

Dr. Papp Zalán a szegedi Móravárosi Állatgyógyászati Központ vezető kisállat-klinikus szakállatorvosa, szakterülete az ortopédia és a neurológia. Tagja a Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesületnek, mely szervezet 2000-ben alakult az állatok mozgatószervrendszerének betegségeivel foglalkozó állatorvosok vezetésével. Tagjai egy speciális területnek, az ortopédiának a szakorvosai, akik folyamatosan tökéletesítik tudásukat, a társállatok mozgászavarainak okát szakszerűen tudják megállapítani, és a hatékony terápiát, legyen az konzervatív vagy műtéti, felállítani és elvégezni.

Mely ortopédiai, neurológiai elváltozások a leggyakoribbak az Ön praxisában?

A leggyakoribb ortopédiai elváltozás kutyáknál az elülső kereszteződőszalag-szakadás, a neurológia témakörében pedig a porckorongsérv.

Vannak-e olyan fajták, amelyek hajlamosabbak a fenti elváltozásokra?

Igen, vannak ezekre a betegségekre hajlamosító tényezők, többek között a fajta, a kor, a testméret, a táplálkozás eredetű testsúlyproblémák, illetve az öröklött betegségek. Ez utóbbiak között vannak olyanok, amelyek bizonyos fajtáknál gyakoribbak, például a német juhásznál a különböző ízületek diszpláziája, labradoroknál a könyök betegségei, francia bulldogoknál a csigolyák problémái, tacskóknál a porckorongsérv. De, minden egyes beteg egyedi eset, tehát lehet francia bulldognál diszplázia, labradornál csigolyaprobléma, vagy német juhász esetében gerincprobléma. Ezért nehéz azt kijelenteni, hogy azért, mert a kutyának ez vagy az a fajtája, ez és ez lesz a betegsége is.

Fontosnak tartja-e a fizioterápiát a kisállat- gyógyászatban, és mit tapasztalt az olyan betegek esetében, ahol a rehabilitációnak része volt a fizioterápia?

Korábban is kezeltünk, operáltunk ortopédiai és neurológiai problémával betegeket, akiket az általam javasolt utókezeléssel, tornáztatással engedtünk haza, és ennek eredményeképpen meggyógyultak. De az a tapasztalatom, hogy amióta szakképzett fizioterapeuta foglalkozik az utókezeléssel, jelentősen megrövidült gyógyulási idő, illetve korábban reménytelennek gondolt esetekben is sokkal látványosabb volt a gyógyulás.

Tudna-e említeni egy emlékezetes esetet?

Többet is tudnék említeni, de ha egyet kellene kiemelni, akkor egy sokak által vizsgált és gyógyulásra kevés reményt nyújtó kutya gyógykezelése jut eszembe. A kutyus gazdája már a hosszú idő eltelte miatt is, és az orvosok szakvéleménye miatt is kezdett beletörődni abba, hogy kedvence mozgáskorlátozott lesz. A megfelelő neurológiai kezelés és az azt követő, Lippai Kitti által végzett, alapos fizioterápiás ellátás eredményeképpen egy telefonon történt konzultáció során a gazdi boldogan tudatta, hogy kutyája „robog, mint egy Ferrari!”

 

Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg, hogy minél több ismerősödhöz eljusson!