A különböző kutyafajták fejlődéstörténetét bemutató képes sorozatunk következő fajtája, az egyik legősibb kutyafajta, a kéknyelvű chow-chow.

A fajta Kína északi részén alakult ki több mint 2000 évvel ezelőtt. A chow-chowt sokcélú munkakutyának tenyésztették ki, a kínai uralkodók és kereskedők vadászatra, szánhúzásra és legfőképpen őrzésre használták. Európában való megjelenése az 1700-as évek végére tehető.

A chow-chow olyan, mint egy oroszlán és egy medve keveréke. Akár a medvéknek, a chow-chow-knak is 44 foguk van, míg a többi fajta kutyának csak 42. Egyik legismertebb jellegzetességük a kékes-lilás nyelvük, amely a kínaiak szerint segített elijeszteni a gonosz szellemeket. Dupla szőrzettel rendelkeznek, mely télen fűt, nyáron hűt. Évszakhoz kötve vedlenek, ezért rendszeres fésülést, szőrzetápolást igényelnek.

Még egy olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amellyel kivételt képeznek a többi kutya között, de ezt csak az fedezi föl, aki egy fiatal chow-chow kutya növekedését figyelemmel kíséri. Ennek az ebnek ugyanis évekre van szüksége, hogy teljesen kifejlődjék. Külseje és belső jelleme is először a negyedik, ötödik életévében alakul ki végleg és stabilizálódik.

Ha meghagyjuk önállóságát, szeretetreméltó és hűséges társ lehet a családokban (annak ellenére, hogy kissé tartózkodó az idegenekkel és a gyerekekkel szemben), aki ugyan nem mutatja ki hevesen érzelmeit, de megingathatatlan híve gazdájának.

A híres chow-chow gazdák közül kiemelkedik Sigmund Freud. A neves pszichoanalitikus chow-chowja, Jofi részt vett a terápiás üléseken, Freud szerint segített felmérni páciensei mentális állapotát.

További információk a chow-chow fajtáról megtekinthetők>>.

Az archív fotókon, rajzokon és festményeken keresztül láthatjuk a több mint 2000 éves fajta változásait az 1800-as évek végétől egészen az 1900-as évek utolsó harmadáig.