A különböző kutyafajták fejlődéstörténetét bemutató képes sorozatunkban következő fajtaként, az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb fajtájával, a mopsszal foglalkozunk.

A mopsz, az egyik legősibb fajta, mely i.e. 400-ban alakult ki. A fajtát Kínában tenyésztették ki a császárok szórakoztatására, feladatuk közé tartozott a templomok őrzése is. A fajta első példányai kereskedők által kerültek Hollandiába, európai elterjedésük innen indult. A mopsz hosszú évszázadok alatt kedvenc ölebe volt Buddhista szerzeteseknek, francia forradalmároknak illetve az angol királyi család tagjainak is. A történelem ismert uralkodói közül Maria Antoinette és Josephine Bonaparte is mopszot tartott.

Az egyik legismertebb mopsz a történelemben, Napóleon feleségének, Josephinnek a kutyája volt, akit Fortune-nak hívtak, és aki mindig Josephine-vel aludt egy ágyban. Amikor Josephine és Napóleon összeházasodtak, Napóleonnak választania kellett, elfogadja Josphine mellett a mopszot a közös ágyukban vagy inkább egyedül hajtja álomra a fejét máshol. Napóleon beleegyezett és elfogadta Fortune társaságát a közös hitvesi ágyban, de a szerencse elpártolt mellőle, ugyanis a nászéjszakáján a mopsz az alsó lábszárát megharapva fejezte ki nemtetszését…

A mopszok vidámak, energikusak és nyugodtak is egyben. Tökéletes társak lehetnek a családokban, gyermekek mellé is ajánlott. A fajta jellemzése is megtekinthető, mely a Black Jade Pakony kennel tenyésztőinek jóvoltából más szemszögből mutatja be ezt a vidám fajtát >>

Az archív fotók, rajzok és festmények hűen szemléltetik a fajta változásait az 1700-as évek közepétől kezdődően az 1900-as évek második feléig.