A különböző kutyafajták fejlődéstörténetét bemutató képes sorozatunkban harmadikként a világ legnépszerűbb fajtájával, a Német Juhászkutyával foglalkozunk. A címben szereplő evolúció kifejezés ennél a fajtánál csak részben állja meg a helyét, mert a tenyésztők erős befolyást gyakoroltak a genetikai fejlődésre. A hasznosság és intelligencia valamint a sokoldalúság tekintetében tenyésztették ki az 1900-as évek elején ezt a fajta munkakutyát.

Ez a fajta a legsokoldalúbb munkakutya, mely értelmi képességeit felhasználva a legkönnyebben tanítható. Nincs félelemérzete, ennek a tulajdonságának is köszönhető, hogy a Rendőrség több területen is használja a fajtát. A kutyavilág legerősebb állkapcsú egyede, harapása az egyik legerősebb, ez a másik ok, amiért a Rendőrség alkalmazza őket. Szaglásuknak köszönhetően kiváló nyomkeresők, nyílt területen és zárt épületben is. Dupla rétegű, tömött bundával rendelkeznek, így bármilyen időjárásban megállják a helyüket.

Minden Német Juhász külön egyéniség, hihetetlenül értelmesek és nagyon mozgékonyak, szinte bármire megtaníthatók. Elmondható a fajtáról, hogy intelligens, türelmes és hűséges, így minden tekintetben ideális társ lehet a családokban. Rendszeres testmozgás mellett akár lakásban is tartható.

Harapásban a Német Juhász vezeti a ranglistát, ezért a korai nevelés elengedhetetlen, tanítással, szeretettel és figyelemmel hűséges társsá válik.

További információk a Német Juhászkutya fajtáról megtekinthetők>>.

Az archív fotók, rajzok és festmények hűen szemléltetik a fajta változásait az 1890-es évek végétől napjainkig.