A kutyánk viselkedését figyelve megakadályozhatunk akár komolyabb egészségromlást is, ugynis a kutyák viselkedése jelzi a tulajdonos egészségének korai szakaszban lévő romlását.

A Newcastle Egyetem kutatói mozgásérzékelőt használva követték nyomon a kutyák viselkedését otthon és idegen helyen is. Az ember legjobb barátjának titkos életébe való betekintésen kívül a szenzor figyelte a kutya összes tevékenységét, az ugatást, ülést, ásást és minden egyéb kulcsfontosságú „kutyatevékenységet”.

Egy egészséges, boldog kutya viselkedésére alakítottak ki távoli megfigyelőrendszert. Ez referenciaértékként szolgált és a távoli rendszer lehetővé tette, hogy bármely viselkedésváltozást azonnal észleljenek és rögzítsenek. A megszokott viselkedéstől való eltérés korrelál a kutyával szoros kapcsolatban álló gazdi egészségi állapotában való változással.

Az eredményeiket a 2013-as UbiComp konferencián mutatta be Zürichben a projekt vezetője, Ladha.

„A kutatással arra összpontosítottunk, hogy kifejlesszünk egy olyan intelligens rendszert, amely az idősebb kutyatulajdonosoknak segít a hosszabb és egészségesebb életben” – magyarázta Ladha.

A kutyák betegségindikáló szerepe tulajdonképpen hasznos és logikus is, hiszen úgy figyelhető meg az idősebbek egészségi állapota, hogy közben nincs szükség kamerákra és ki ismerhetne jobban minket, mint a kutya, aki évezredek óta szoros kapcsolatban él az emberekkel.

A technológia működése

Az Egyesült Királyságban körülbelül a háztartások 30%-ában van legalább egy kutya, amely 10.5 millió házi kedvencet jelent.

A csapat kifejlesztett egy hi-tech vízálló nyakörvet, egy gyorsulásmérővel kiegészítve, amellyel a kutyafajták széles skáláján gyűjtötték az adatokat. A referenciaértékek felállításához kezdetben a nyakörv mellett kamerákat is alkalmaztak.

A két adathalmazt (nyakörv és kamera) elemezve a csapat 17 különböző „kutya aktivitást” jegyzett fel, úgy mint ugatás, rágás, ivás, hidegrázás, szippantás stb. A csapat az eredményeket fajtánként értékelte.

„A kihívás az volt, hogy feltérképezzük a különböző viselkedéseket, amelyek korrelálnak attól függetlenül, hogy a nyakörvet egy Bulldog vagy a Chihuahua viseli” – mondta Ladha.

A kutatás lehetőséget nyújt arra, hogy az ember legjobb barátját egy diszkrét egészségi barométerként használhassuk és a kutyusok öregedő gazdáikat segíthessék abban, hogy hosszabb és egészségesebb életet élhessenek.