Ha kutyatulajdonos vagy, illetve ha életed valamely szakaszában az voltál, akkor tudod, hogy a kutyák intelligens lények. Persze ez fajtától függően változik. Néhány kutyafajtánál az „ülj” megtanulása a maximális képesség, míg más fajtákat az engedelmességi parancsokon kívül, számos más feladatra, illetve nehezebb trükkökre is meg lehet tanítani.

Tudjuk, hogy a kutyák okosak, de még nem bizonyított, hogy mennyire. Míg az emberi intelligencia széles körben tanulmányozott és tárgyalt, a kutyák intelligenciájáról keveset tudunk.

A kutyáknak mérhető az IQ-juk?

A kutyáknak hasonlóan mérhető az IQ-juk, mint az embereknekezt sugallja a világ vezető Társadalomtudományi, Oktatási és Tudományos Intézete, a London Scholl of Economics and Political Science valamint a Skót Edinburgh-i Egyetem közös új kutatási projektje.

A kutatást online a Science Direct tudományos folyóirat publikálta „Intelligence” címen, melyből kiderül, hogy a kutyák intelligenciájának felépítése hasonló, mint az embereké. A tapasztalatok szerint, amikor az ember általános intelligenciáját vizsgálják, vagyis IQ tesztet készítenek, az egyének hajlamosak a különböző típusú kognitív feladatokban hasonlóan teljesíteni, vagyis azok, akik jól teljesítenek egy adott típusú feladatban, általában a további hasonlóakban is jó teljesítményt fognak nyújtani.

A kutyák esetében az egyik fő kérdés, melyre a kutatók a vizsgálatok során várják a választ: Ha egy kutya jól teljesít egy adott feladatban, szintén jól fog-e teljesíteni egy másikban?

Az IQ teszt

A kutatócsoport első lépésben kidolgozott egy megbízható, gyakorlati IQ tesztet, amely képes arra, hogy mérje a kutyák intelligenciáját. A kutya IQ teszt prototípusát arra használtak, hogy értékeljék 68 dolgozó Border Collie intelligenciáját.

A teszt e vizsgálatokat tartalmazta:

  • navigációs teszt
  • teszt időméréssel: mennyi ideig tart a kutyáknak, hogy megtalálják az eledelt a különböző akadályok mögött
  • mennyire tudnak különbséget tenni a kevesebb és a több eledel között
  • mennyire tudnak lépést tartani a gesztusokat használó és a különböző tárgyakra mutató emberrel

A vizsgálatok

A 68 Border Collie egy sor különböző kognitív feladatot hajtott végre. Az első teszt során a kutyák számára látható helyen volt a jutalom, de nem tudták könnyen megközelíteni azt, mert akadály volt előtte. A kutyáknak kellett kitalálniuk, hogyan lehet megkerülni az akadályt, ahelyett, hogy átásnának alatta. Sok kutya rendelkezik természetes kotró ösztönnel, melyet egy bizonyos cél elérése érdekében gyakorta használ, de ebben a feladatban ezt az ösztönt ki kellett küszöbölniük és helyette az intelligenciájukat kellett használniuk a feladat megoldására.

A második teszttel azt mérték, hogy két lehetőség közül hogyan választanak a kutyák. Mindegyik kutya elé két oldalra két különböző tányér eledel került. Az egyik tányéron egy szem kutyatáp, míg a másikon 5 szem. A vizsgálat közben próbálták ösztönözni a kutyát, hogy válasszon és közben értékelték, hogy szuggesztíven vagy önállóan választott.

A tesztekkel egy óra leforgása alatt végeztek, amely körülbelül annyi idő, mint az emberi IQ mérés esetében.

Miután befejezték a feladatokat és meglett az eredmény, kiderült, hogy a különböző vizsgálatokban a kutyák átlag felett teljesítettek, ami arra utal, lehetséges, hogy ezek a kutyák átlag feletti intelligenciával rendelkeznek.

A vizsgálatok felfedték a kutyák gondolkodásának működését

Ezzel a felfedezéssel a tudósok egy lépéssel közelebb kerültek annak megállapításához, hogyan és miként dolgozik a kutyák „agya”, ami azt is jelenti, hogy az emberiség képes lesz potenciálisan többet megtudni azon betegségekkel kapcsolatban, amelyek mind az embert, mind a kutyát befolyásolják.

Ugyanúgy, ahogy az emberek, a kutyák is hajlamosak az időskori demenciára, mert idős korban az agyuk szerkezete ugyanúgy megváltozik, mint az embereké. Ahogyan a demenciában szenvedő emberek hajlamosak befelé fordulni és kevésbé bízni a többi emberben, ugyanezen tények a kutyáknál is igaznak bizonyulnak

„Egyetlen előnyt említek, amivel a kutyák az emberek felett állnak. A kutyák antialkoholisták. Ez azt jelenti, hogy az emberekkel ellentétben, – akik szeretnek olyan egészségtelen dolgokba belemerülni, mint az alkohol, a dohányzás és az egészségtelen étkezés, a kutyáktól mindezek távol állnak. Az idősebb emberekben az előbb említett egészségtelen életvitel növeli a demencia kialakulásának kockázatát. Mivel a kutyáknál ezen egészségtelen dolgokat ki lehet zárni, ez lehetővé teszi a sokkal pontosabb elemzést. A mennyiségi feladatból kiderült, hogy a kutya egyike azon kevés állatoknak, amely reprodukálja a demencia legfontosabb jellemzőit, így a kognitív felfogóképességük értékes és segít megérteni ezt a rendellenességet az embernél és a kezelés módjában is segítséget tud nyújtani.” – mondja Dr. Rosalind Arden, az LSE Intézet kutatásvezetője.

„Ez csak az első lépés és a végső cél az, hogy egy olyan megbízható IQ tesztet állítsunk össze a kutyáknak, amely egyszerűen és gyorsan használható. Ezek a tesztek segíthetnek jobban megérteni azt, hogy a kutya intelligenciája milyen hatással van az egészségességre és az élettartamra.” – nyilatkozta a kutatásban részt vevő Dr. Adams, az Edinburgh-i Egyetem munkatársa.Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂