Kutya Portál, a kutyaszerető internetezők nemzetközi találkozóhelye, egy dinamikus fejlődő weboldal a palettán a kutyákért rajongóknak, a kutyatenyésztőknek és a hobbi kutyás internetezőknek egyaránt.

A Kutya Portál negyedéves tevékenységét összefoglaló sorozatunk harmadik részéhez érkeztünk el, melyben a tavaszi időszak, vagyis az április, a május és a június hónapok történéseit idézzük fel olvasóinknak.

Végre beköszöntött a várva várt tavasz, mely a Kutya Portál életébe is a megújulást hozta el. Új külsőt kapott a portál. Áprilistól egy teljesen új formavilág, egy szebb és jobb dizájn jellemzi portálunkat, mely a könnyű kezelhetőséggel és a tartalmak könnyebb áttekinthetőségével párosul. A külső megújuláson túl előremutatóan belsőleg is megújultunk, hiszen a sok új, hasznos és érdekes témán felül + új ötleteket és lehetőségeket is kínáltunk a kutyát szeretőknek, legyen szó tenyésztőkről vagy hobby kutyatartókról.

Március végével a kutyakiállítások terén is kezdetét vette a tavaszi idény. A Kutya Portál a hazai kutyakiállítás kategóriában folyamatosan, hétről-hétre haladva megjeleníti a MEOESZ és különböző tag Egyesületei, Szervezetei által Magyarországon megrendezésre kerülő CAC illetve CACIB kutyakiállítások ajánlóit.

Ebben a negyedévben sikeresen elkészült és olvasható portálunk oldalain a makói CAC kiállítás, a harkányi Magyar Fajta CAC kiállítás, a nyíregyházi CAC kiállítás, a komáromi 3 x CACIB nemzetközi kiállítás sorozat, a pécsi 2 x CACIB nemzetközi kiállítások, a gyulai CAC kiállítás, a 2 napos szombathelyi CACIB nemzetközi kiállítás és vele összekapcsolódva az Esti CAC kiállítás, a debreceni 2 x CACIB nemzetközi kiállítások, a herendi CAC kiállítás, a minden évben nagy sikerre számot tartó debreceni Éjszakai CACIB kiállítás és a kecskeméti 2 x CACIB nemzetközi kutyakiállítások ajánlói.

A kiállítási ajánlók mindegyikében + lehetőségként a kiállítást rendező Egyesületről, a kiállítás városáról, helyszínéről is olvashatunk különleges és érdekes információkat, ezeken felül kedvcsinálóként az adott kiállításról évekre visszamenőleg megtekinthetünk kiállítási videókat és az adott kiállításon készített fotókból is szemezgethetünk.

A kiállítási ajánlók egy kattintással elérhetők. a 2014. évi MEOESZ Kiállítási naptárunkból is.

Április hónaphoz kapcsolódik egy új, érdekes és színes sorozat indulása a kutyakiállítások témakörén belül. „Kiállítások világa” címmel képes sorozatot indítottunk portálunkon, mely a nagy jelentőséggel bíró külföldi illetve magyar szervezésű kutyakiállítások sokszínű, különleges és érdekes világába kalauzolja el olvasóit. Exkluzív képes sorozatunk izgalmas és érdekes beszámolókkal, valamint sok-sok fotóval körítve betekintést nyújt a kiállítások világába a kutyakiállítók illetve a látogatók szemén keresztül láttatva mindezt.

A „Kiállítások világa” sorozat másik különlegességeként minden kiállítási beszámolóban Magyarország különböző tájegységein keresztül átutazva érkezünk meg a kiállítás városába, az utazás során képekkel bemutatva e tájegységeket, hazánk szép vidékeit, valamint a kiállítás városát is, hogy továbbhaladva megérkezhessünk a kiállítás tényleges helyszínére.

A nagy sikerű „Kiállítások világa” sorozatunk első 10 része már elkészült és elolvasható a Kutya Portál oldalain. Olvasóink e sorozat keretein belül első ízben betekintést nyerhettek a külföldi kutyakiállítások közül az idei évben, Moszkvában megrendezésre került Eurasiába, melyről „Eurasia” – Oroszország legnagyobb kutyás showja címen olvashattak egy színes és érdekes beszámolót.

A hazai kutyakiállítások sorát a salgótarjáni CAC kiállítási beszámolójával nyitottuk „Kutyakiállítás Palócföldön” címmel, ezt követte a sorban a békéscsabai CAC kiállítás beszámolója „Kutyakiállítás a Kastélyparkban” címmel, majd a Szilvásváradi CACIB kiállítási beszámoló „Kutyakiállítás a Lipicai hazájában”, a kiskunfélegyházi CAC kiállítás beszámolója „Kutyakiállítás a Kunsági Lovasközpontban” címen, a karcagi CAC kiállítás beszámolója a „Kutyakiállítás a Kunok hazájában”, a zalaegerszegi CAC kiállítási beszámoló a „Kutyakiállítás a Gébárti-tó partján”, a székesfehérvári CACIB kiállítási beszámoló a „Kutyakiállítás a Királyok városában, a nyíregyházi CAC kiállításról készült beszámoló a „Kutyakiállítás a Sóstói Múzeumfaluban”, végül a Komáromi CACIB kiállításról készült beszámolónk „Kutyakiállítás a Monostori Erődben” címmel.

E sorozatunk minden egyes része egy kattintással elérhető a „Kiállítások világa – portálunk új, képes sorozata” című beharangozó cikkünkből, valamint a 2014. évi MEOESZ Kiállítási naptárunkból is.

Szintén e negyedévhez köthető a Kutya Portál új, egészségvédelmi sorozata, melyben a legtöbb fajtát érintő betegségekkel foglalkozunk szakértő állatorvosok bevonásával. A szeretett kutyáinkat érintő sokrétű és bonyolult egészségügyi témákban, mint felkért szakértők, a Nyíregyházi Oktató Állatkórház állatorvosai, állatorvos specialistái segítenek bennünket eligazodni. Az első részben bemutatkoztak Ők, „Egészségvédelmi sorozatunk szakértői, a Nyíregyházi Állatkórház állatorvosai”. A további részekben pedig már állatorvos szakértőnk segítségével sorra vettük és kielemeztük a kutyáink életében kiemelt fontossággal bíró egészségügyi problémákat, valamint e témákban hasznos és megszívlelendő tanácsokkal segítettük a kutya szerető családokat.

Első témaként terítékre kerültek kedvenceink életének megkeserítői, a kullancsok, „Kutyáink egészségvédelme – A kullancsokról” című cikkünkben.

Ezt követte a hirtelen fellépő és az egyik legalattomosabb betegségről írt cikkünk „Kutyáink egészségvédelme – A gyomorcsavarodás”.

Majd az egészségvédelmi sorozathoz kapcsolódva felhívtuk olvasóink figyelmét a nyár veszélyeire, így született meg a „Felhívás – Óvjuk kutyáinkat a nyár veszélyeitől” című írásunk.

Ehhez szorosan kapcsolódott következő cikkünk, mely a kánikulai forróságban hirtelen kialakuló hőgutához kapcsolódva, „Kutyáink egészségvédelme – A hőguta” címen olvasható a Kutya Portálon.

Az egészségügyi témakörhöz köthető a kutyatenyésztők által ajánlott állatorvosok megjelenítése portálunkon, mivel sok hobbi kutyás illetve kezdő tenyésztő nem igazán tudja, mely állatorvosokat, specialistákat érdemes kedvenceikkel felkeresni, ha megbetegszenek. Ezen tényből kiindulva a fenti címmel elindítottunk egy kezdeményezést, hogy oldalainkon megjeleníthessük a tenyésztők által ajánlott állatorvosokat, specialistákat, ezzel biztosítva minden állat valamint kutya szerető érdeklődő számára, hogy a tenyésztők pozitív tapasztalatai alapján ajánlott állatorvosokhoz Ők is el tudják vinni kedvenceiket.

Február hónapban több mint 70 ajánlott állatorvos neve került fel oldalunkra, mely májusban tenyésztők által ajánlva további 20 állatorvossal bővült.

A Kutya Portál további új fejlesztése is ezen állatorvosi oldalhoz kapcsolódik, miszerint a tenyésztők által ajánlott állatorvosok oldala új, tartózkodási hely szerinti keresővel gazdagodott. Így most már mindenki könnyedén megtalálhatja a megadott körzeten belülre eső állatorvosokat.

Az oldal szerkesztői fontosnak tartják kihangsúlyozni a felelős állatszeretet, illetve felelős állattartás szükségességét, fontosságát és az erre való figyelem felhívásaként februárban napvilágot látott a Felelős állattartás 9 részes sorozat, melynek első 3 része (Magyar Kutyapiac, Fajtaválasztás és Kiskutya vásárlási tanácsok, Tenyésztő vs. Szaporító) már az első negyedévben megjelenítésre került portálunkon.

A második negyedévben e sorozatunk is további részekkel gazdagodott, jelenleg már olvasható portálunkon a felelős állattartás IV. fejezete, „Felelős állatszeretet és gondos nevelés” címmel, melyben a felelős állattartás aranyszabályairól ejtünk néhány szót.

Az V. fejezet már nemzetközi szintre kitekintve és a kutyakereskedelemhez kapcsolódva az FCI, a nemzetközi kynológiai szövetség felhívását tartalmazza, mely a „Dolgozzunk együtt, hogy megállítsuk a kiskutyák kereskedelmét” címen látott napvilágot.

A Kutya Portál különleges, új koncepciót dolgozott ki a különböző kutyafajták leírásainak, jellemzésének megjelenítése terén is. Teljesen egyedien, a különböző kutyafajták elismert tenyésztői által írva kerülnek megjelenítésre a kutyafajták bemutatói, fajtaleírásai.

E negyedévben ilyen formátumban elkészítve megjelenítésre került portálunkon a Mopsz fajta leírása, melyet Pethő Beatrix és Pethő Imre (Black Jade Pakony kennel) mopsz tenyésztőknek köszönhetünk.

Valamint a Törpe Schnauzer fajta leírása is, mely Kovács István Törpe Schnauzer tulajdonos (egyben a Kutya Portál tulajdonosa és társszerkesztő is – a másik szerk.) írói képességeit dicséri.

Az előző negyedévben indítottuk útjára a „Kutya Evolúció” című színes, képes sorozatunkat, mely a különböző kutyafajták változásait és fejlődéstörténetét mutatja be az 1800-as évektől napjainkig archív fotókkal és képekkel illusztrálva. E negyedévben már napvilágot látott portálunkon 3 különböző kutyafajta (Tibeti Masztiff, Chow-Chow, Német Juhászkutya) fejlődéstörténeti bemutatása némi szöveges leírás kíséretében.

Áprilisban a „Kutya Evolúció” sorozatban megjelenítésre került a Mopsz fajta fejlődéstörténeti bemutatója, mely több mint 60 érdekes, színes fotóval, rajzzal és némi szöveges információval egyetemben mutatja be e fajta változásait az 1700-as évektől kezdődően az 1900-as évek közepéig.

Végezetül, de nem utolsó sorban, a márciusban már megjelenítésre került portálunk létrejöttét, indulását és működésének első pár hónapját bemutató cikkünk a Kutya Portál átdolgozásra került és így már egy teljesen új koncepció szerint, részletenként, negyedévenkénti beszámoló anyagok bontásában került újból olvasóink elé.

Ennek első lépcsőjeként elkészült portálunk bemutatkozó anyaga a „Kutya Portál, a kutyaszerető internetezők nemzetközi találkozóhelye”, melyben olvasóink megismerkedhetnek portálunkkal, létrehozásának ötletével, hitvallásunkkal és célkitűzéseinkkel.

A következő beszámoló anyagaink a már említett negyedévenkénti bontásban kerültek megírásra. A „Kutya Portál – az első negyedév” illetve a „Kutya Portál – a második negyedév” című cikkeinkben a kezdetektől számítva a portál fejlődésének negyedévenkénti összefoglalóit olvashatták el látogatóink.

A weboldal a tavaly őszi indulás óta folyamatosan megújul és fejlődik, napról-napra újabbnál-újabb fejlesztésekkel és ötletekkel várja a kutyákért és a kutyás érdekességekért rajongó olvasóit.

A szerkesztők (Kovács István és Lázárné Vámosi Ildikó) sok-sok hasznos, érdekes és színes cikkel várják a Kutya Portálra látogató kutyaszerető internetező embereket, családokat, tenyésztőket, hobbi kutyásokat a jövőben is.

Kövess minket a Facebookon >> is, ha „tetszik” az oldal.

A Kutya Portál megtalálható a Google+-on és a YouTube-on is.