Első állategészségügyi témakörként a kullancsokról, az általuk terjesztett betegségekről és a megelőzésről beszélünk, erről kérdezzük a Nyíregyházi Állatkórház szakértő klinikus állatorvosát, dr. Hauberger Pétert.

A tél és mínuszok elmúltával, a tavaszias meleg időjárás beköszöntével a kullancsok is aktivizálódnak, mióta nem lehet irtani őket, már elmondható, hogy szinte egész évben jelen vannak, csak nem egyforma intenzitással aktívak.

Üdvözlöm Doktor Úr!

Első körben szeretném Doktor Urat megkérdezni, hogy a természetben hol lelhetők fel, milyen területeken élnek nagyobb számban, hol telepednek meg a kullancsok? Illetve megkérném, hogy pár mondatban mondja el olvasóinknak, ami fontos, és tudnunk kell általánosan a kullancsokról, mint élősködőkről.

           A kullancsok a rovarok osztályába tartozó 2-6 mm hosszú négy pár lábbal rendelkező külső élősködők. Fejlődésükre jellemző, hogy a nőstények petéket raknak, amiből lárvák, majd úgynevezett nimfák alakulnak ki, amelyből kifejlődnek a fejlett kullancsok.
           A kullancsok vérrel táplálkoznak. A gazdaállaton speciális szájszervével a bőrt átfúrva a bőr közelében lévő hajszálerekből szívja a vért. A kullancs 2-3 napig tartózkodik a gazdaállaton, ez alatt a teste a többszörösére is megduzzad a szívott vér hatására. Így akár 2-3 cm-esre is megnőhet. Ezt követően magától leesik az állatról.
            Korábban csak erdőkben, mezőkön találkozhattunk kullancsokkal, manapság azonban már szinte mindenhol előfordulnak. Kullancsok találhatók a városok közeli erdőkben, a városok parkjaiban, de még az udvarokon, kertekben is megtalálhatóak. Olyan kutyából is veszünk ki kullancsokat, amelyek soha el sem hagyták az udvart.

A kullancsok, mint külső élősködők komolyan megbetegíthetik szeretett állatainkat, kutyáinkat is. A következő kérdésem, milyen betegségeket okoznak a fertőzött kullancsok a kutyákban? Ezen betegségeknek mik a tünetei? Ha időben észleljük őket a kutyán, akkor mennyi az esély a gyógyulásra? Illetve a gyógymódokról is kérdezném Doktor Urat?

             A kullancsok többféle betegséget is terjeszthetnek a kutyák körében, ám a leggyakoribb és legfontosabb betegség, amelyet minden kutyatartónak ismerni érdemes, az a babesiosis. A babesiosist egy egysejtű kórokozó a Babesia canis okozza. A kórokozót a kullancs a vérszíváskor juttatja az állat szervezetében. Itt a kórokozó megtámadja a vörösvértesteket, és tönkreteszi azokat. Ennek következtében a kutyánál vérszegénység és véres vizelet alakul ki. Jellemző tünetek még a láz, aminek következtében az állat étvágytalan, bágyadt lesz. Talán ez utóbbi két tünet a legszembetűnőbb a gazdi számára.
             Gyógykezelésére egy speciális injekciót adunk, mely mélyen izomba történő beadása miatt néha fájdalmas az állat számára, viszont annál inkább hasznosabb. A korán felderített és kezelt betegek hamar meggyógyulnak. Azonban a több napja kezeletlen állatokon az életet jelentősen veszélyeztető szövődmények alakulnak ki, pl. erős vérszegénység, vese- és májelégtelenség. Ezért is fontos, hogy a betegnek mutatkozó állatainkat ne halogassuk állatorvoshoz vinni, hiszen az idő fontos tényező a betegség meggyógyításában.

Az előbbiekben már bővebben beszéltünk a kullancsokról, az általuk terjesztett betegségekről, azok tüneteiről illetve a gyógymódokról. A fentebb leírtak miatt és kutyáink egészségvédelme szempontjából is a kullancsok elleni védekezés rendkívül fontos egész évben folyamatosan. Most ejtsünk szót az ellenük való védekezésről is, vagyis hogyan tudjuk megvédeni kutyáinkat a kullancsoktól?

             Fontos, hogy a kutyákat rendszeresen védjük a kullancsok ellen. A kullancsok egész évben jelen lehetnek, de leggyakrabban a tavaszi és az őszi időszakban a legaktívabbak. Azonban néha elfelejtkezünk róluk a hűvösebb nyári időszakokban és az enyhébb teleken. Szedünk már ki kullancsot kutyából februárban is úgy, hogy odakint még olvadó hó van. Ezért javasolt az egész éves védelem.
             Kullancsok ellen a leghatékonyabbak a jó minőségű kullancsirtó nyakörvek és cseppek (spot on készítmények). Azonban érdemes még a kullancselleni védelemmel ellátott kutyákat is rendszeresen ellenőrizni, főleg egy-egy erdei séta után.
             Amennyiben kullancsot találunk a kutyánkban, haladéktalanul távolítsuk el!. Erre vagy egy csipeszt, vagy speciális kullancskiszedő eszközt használjunk. A kullancs feji részét, legközelebb a bőrhöz, fogjuk meg, majd egy határozott tekerő és húzó mozdulattal távolítsuk el. Ez a legegyszerűbb és leghatásosabb módszer a kullancsok eltávolítására, ezért nem érdemes semmilyen más módszert használnunk. Amennyiben nem merjük a kullancsot eltávolítani, kérjük állatorvosunk segítségét.

Az alábbi videóban láthatjátok, hogyan kell a kutya bőréből megfelelő módon kiszedni a beágyazódott kullancsot. Vigyázz, a kiszedő eszközzel soha ne a potrohát fogd meg a kullancsnak, hanem a fejét!

Köszönjük szépen Doktor Úrnak a szakértő segítséget, biztosan sok kutyát szerető családnak, tulajdonosnak hasznára válnak a jó tanácsok!

A fontosabb állategészségügyi témákra koncentrálva az Állatkórház állatorvos csapatának jövőbeni segítségére továbbra is számítunk!Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂