A gyomorcsavarodás egy hirtelen fellépő, életet veszélyeztető állapot, melyet sokan egyáltalán nem ismernek. Ezért is fontos róla beszélnünk, hogy megismerd és leginkább a tünetek alapján felismerd, ha gyomorcsavarodás alakulna ki kedvencednél. Tudnod kell azt is, mi a teendőd, ha már bekövetkezett a probléma.

A gyomorcsavarodás a második leggyakoribb halálok

A gyomorcsavarodás kutyáinkra nagyon komoly veszélyt jelent. Külföldön végzett felmérések szerint kutyáinknál a daganatos betegségek után a gyomorcsavarodás a második leggyakoribb halál ok. Ez a hirtelen fellépő állapot életveszélyes és gyakran végződik halállal.

Minden hirtelen kialakuló és fellépő egészségügyi problémánál nagyon fontos az időtényező. Minél gyorsabban kerül a gyomorcsavarodásos kutya kórházi körülmények közé, műtétre, annál nagyobb az esélye a túlélésre. De bővebben beszéljen erről nekünk a Nyíregyházi Állatkórház szakértő klinikus állatorvosa, Dr. Hauberger Péter.

Üdvözlöm Doktor Úr!

Szeretném megkérni Doktor Urat, beszéljen nekünk bővebben a gyomorcsavarodásról. Elsősorban, mitől alakulhat ki és milyen tényezők befolyásolják a kialakulását?

          Többnyire étkezés után alakul ki a gyomorcsavarodás. Jellemző rá, hogy a kutya megeszi az ételt, tápot, utána iszik rá vizet. Ezt követően mozog, ugrál, ugat, akár hempereg. A gyomor a táplálék és a folyadék súlya miatt átfordul. Az emésztés során gázok keletkeznek, amelyek normális esetben a gyomorból a nyelőcső, száj irányába böfögés, a belek irányába gázok formájában továbbítódik. Amennyiben gyomorcsavarodás kialakult, sem a gázok, sem pedig a táplálék nem tud eltávozni a gyomorból, ott megreked. A folyamatos gázképződés miatt a gyomor felfújódik, mint egy labda.

Számít-e a kutya kora? Kistestű, közepes vagy nagytestű kutyákban fordul elő gyakrabban ez a hirtelen fellépő életet veszélyeztető állapot?

          Többnyire a nagytestű, keskeny mellkasú kutyák betegsége ez, de a tapasztalat az, hogy idősebb korban könnyebben kialakul. Azonban sajnos nagytestű kutyákban bármely életkorban számíthatunk rá.

Mik a tünetek? Mi az, ami gyomorcsavarodás gyanúját veti fel? Mire fontos odafigyelni?

          Legfontosabb tünet, hogy táplálkozás után 1-2 órával azt tapasztaljuk, hogy a kutya hasa megduzzad, mint egy lufi felfújódik. Ha ilyet tapasztalunk, ne halogassuk az időt, azonnal forduljunk állatorvoshoz. Ezen kívül a kutya nyugtalan, vagy elfekszik, keresi a helyét, nyálzik, öklendezik, hányni próbál. A folyamat előrehaladtával a gyomor jobban megnagyobbodik, a kutya csak fekszik, liheg, és nyálzik.

Gyomorcsavarodás esetén konkrétan mi történik a gyomorral?

Gyomorcsavarodás

          A gyomor a nyelőcső résznél rögzítve van, míg a vékonybelek irányába lazább. A telt gyomor súlyánál fogva lendületből átfordul, és a megfordult pozícióban rögzül. Ilyenkor a gyomorba be- és kivezető utak elzáródnak a csavarodás miatt. Az emésztés során keletkezett gázok pedig nem tudnak távozni, a gyomrot felfújják.

Egy fontos kérdés, több alkalommal előforduló, enyhe gyomor puffadás esetén is, ha nem puffad fel a gyomor teljesen, lehetséges, hogy gyomorcsavarodásra kell gondolni?

        Létezik a gyomormegterhelés fogalma, amikor a kutya túl zsírosat, fűszereset, csontosat eszik, hirtelen fogyaszt el nagyobb mennyiségű táplálékot. Ekkor fog fájni a gyomra és a hasa bekeményedhet.
          Olyan eset is előfordulhat, hogy részlegesen csavarodik meg a kutya gyomra. Ilyen esetben is csak kis százalékban rendeződik a probléma magától, és a következő táplálkozás során újra kialakulhatnak a tünetek.

Ha már bekövetkezett a probléma, mi a teendőnk a továbbiakban? Minden kutyatulajdonosnak tisztában kell lennie, hogy a gyomorcsavarodásnál nagyon fontos az időtényező, minél hamarabb kerül műtétre a kutya, annál nagyobb az esélye a túlélésre. De hol van az a pont, amikor még műtéttel megmenthető egy kutya élete és milyen állapot elérésétől már egyáltalán nem fordítható vissza a folyamat?

       Az időtényező nagyon fontos, az állat életét menti meg az a gazdi, aki minél hamarabb észreveszi és állatorvoshoz viszi a kutyát. A frissen kezelt, műtött esetek még megmenthetők, de ha már sok idő telik el és a kutyának már nagyon rosszak a légzési és vérkeringési paraméterei, akkor már kockázatos, vagy el sem végezhető a műtét.

A keringésre hogy hat a gyomorcsavarodás? Mennyire lehet súlyos illetve mely szervek károsodhatnak a gyomron kívül?

       A felfúvódott gyomor nyomja a hasi és a mellkasi szerveket. A légzése nehézkes lesz, a nagy hasi erek nyomása miatt vérpangás és keringési rendellenesség, sokk alakul ki. Ez az állapot sajnos nagyon gyorsan, akár pár óra alatt az életet veszélyeztető, visszafordíthatatlan elváltozásokat okozhat. Az este megetetett kutya esetében, ha kialakul a gyomorcsavarodás és a gazdi nem veszi észre, reggelre el is pusztulhat.

Ha már egyszer gyomorcsavarodást kapott egy kutya, hogy védhető ki egy újabb gyomorcsavarodás bekövetkezte?

          Amennyiben gyomorcsavarodás műtéti úton volt megoldva, úgy műtét során ki szoktuk varrni a gyomrot a hasfalhoz, hogy ne történjen meg még egyszer a csavarodás.
          Egyébként az erre hajlamos nagy testű kutyákat javasolt naponta 2-szer etetni, hogy egyszerre csak kevesebb mennyiségű táplálék legyen a gyomrába. Valamint célszerű a pihenési időszakot iktatni az etetés után.

Mit jelent az, hogy kivarrják a gyomrot?

          A gyomorkivarrás az azt jelenti, hogy miután kiürítettük a kutya gyomrát, összevarrjuk, és visszaforgatjuk a megfelelő pozícióba. A megfelelő pozícióba pedig varratokkal a hasfalhoz rögzítjük, hogy legközelebb már ne csavarodhasson meg a gyomor.

Műtét, de mi történik ilyenkor? Különleges altatást igényel-e ez a műtét?

          A gyomorcsavarodás esetén gyomormosás, vagy műtét szükséges. Gyomormosás során egy cső segítségével leengedjük a gyomortartalmat és átmossuk azt. Sajnos nem mindig elég ez a megoldás, mert a nagyobb darab táplálék nem eltávolítható, és ha nagyon meg van fordulva a gyomor, akkor pedig nem megy le a cső a nyelőcsövön keresztül.
          Legtöbb esetben csak a műtét oldja meg a problémát. A műtét során gyomormetszést követően a gyomorból eltávolítjuk a táplálékot, visszaforgatjuk és kivarrjuk a kutya gyomrát. Sokszor lépeltávolítás is szükséges.

Végezetül néhány jó tanácsot, ha kaphatnánk a megelőzéssel kapcsolatosan. Hogyan kerülhetjük el a gyomorcsavarodást a kutyáinknál?

      Az arra hajlamos fajták esetében javasolt a napi táplálékot két részletben odaadni a kutyának. Kerüljük az egyszerre nagyobb mennyiségű táplálék és víz fogyasztását. Táplálkozás után biztosítsunk pihenést a kutyának és ne ingereljük játékra, mozgásra. Amennyiben viszont kialakultak a jellegzetes tünetek, a has felpuffadása, nyálzás, lihegés, úgy minél hamarabb vigyük állatorvoshoz a kutyát.

Köszönjük szépen Doktor Úrnak a szakértő segítséget, biztosan sok kutyát szerető családnak, tulajdonosnak hasznára válnak a jó tanácsok!Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂