A hóban együtt játszani kutyánkkal nagyon élvezetes és igazán jó szórakozás, azonban ne feledjük, hogy a hideg veszélyes is lehet számára. Figyeljünk rá megfelelően és keressük a jeleket, hogy túl hideg van számára és fázik.

Annál a kutyánál, aki túlságosan lehűl, hipotermia (kihűlés) alakulhat ki (ez akkor történik meg, amikor a kutya testhőmérséklete a normális szint alá esik). Ha a kutya testhőmérséklete továbbra is csökken, az izmok megmerevednek, a légzés és a pulzusszám lassul. Ha időben nem sietünk a segítségére, a kutya meghalhat.

A fagyás kevésbé gyakori, de szintén megtörténhet. A fagyási sérülésekre a kutya füle, farka és mancsai a leginkább fogékonyak.

Nincsenek számokkal kifejezett pontos adatok, hogy mi minősül túl hideg időjárásnak. A zord, téli szél hidegebb hőérzetet hozhat létre (biztos járt már mindenki így, hidegebbet érzünk, mint, amit a hőmérő mutat) és ez hatással lesz ránk és a kutyánkra is. Egy hideg, szakadó eső, fagypont körüli hőmérséklettel, a havas eső, az ónos eső vagy egy erős havazás is teremthetnek veszélyes körülményeket!

Mely kutyák sebezhetőbbek?

Elsősorban azok a kutyák szenvedhetnek jobban, akik nem szoktak hozzá a hideg, téli időjáráshoz (még akkor is, ha minden adottságuk megvan annak elviseléséhez). A fagyos hőmérséklettel a rövid szőrű, aljszőrzet nélküli kutyák nem tudnak jól megbirkózni. A rövid lábú vagy toy fajták könnyebben lehűlnek. A kölyökkutyák, az idős kutyák és az egészségügyi problémákkal küszködő kutyák is gyorsan érezni fogják a hideget.

Hogy még bonyolultabbá tegyük a helyzetet, néhány kutya egyszerűen jobban érzi a hideget másoknál, kisebb a hidegtűrő képességük. Például vannak olyan kutyák, mint a Csivava, akik már +10 fokban – ami még sok kutyának nem hideg, de nekik már kellemetlenül hideg – elkezdenek reszketni. Fontos tisztában lenned a saját kutyád vagy kutyáid hidegtűrő képességével!

Az egészséges kutyák jobban elviselik a hideget, mint az egészségügyi problémákkal küzdők. A szívbetegség, a vesebetegség és a cukorbetegség is mind megzavarja a kutya hőfenntartó képességét.

Vigyázz a kutyádra!

Ha hideg van odakint, és ha még a szél is fúj, figyelj oda a kutyádra, ha kiviszed akár csak pár percre is – ne hagyd kint túl sokáig.

Ha odakint, a szabadban hagyod a kutyád huzamosabb ideig, csak akkor tedd, ha egészséges, továbbá egy jól szigetelt házat fedéllel és kibélelve szalmával (jól tartja a hőt, míg a szőnyeg vagy egyéb ágyneműk, matracok könnyen átnedvesednek) feltétlen biztosíts számára.

A kint élő kutyák számára fontos, hogy mindig legyen friss vizük, gyakrabban adj a kutyádnak langyos vizet, hogy ne tudjon előtte befagyni. A magas zsírtartalmú ételek is segítenek a hidegben, mert a zsír könnyen metabolizálódó energiaforrás.

Ha kutyáddal sétálni indulsz a hideg, téli időjárásban és tudod, hogy könnyen fázik a hidegben, öltöztesd fel meleg ruházatba. Ha olyan utakon közlekedtek, amelyeket jégmentesítővel kezeltek, hazaérve, langyos vizes törölközővel tisztítsd meg kutyád mancsait. Ha a kutya nyalogatni fogja a mancsait, a só és a kémiai jégmentesítők problémákat okozhatnak. Ha áttörlés után úgy tűnik, hogy nedvesen maradtak kutyád mancsai, egy csipetnyi illatmentes babahintőpor segítségével szárítsd meg őket.

Előfordulhat, hogy a kutya játszani akar odakint, különösen, ha van egy kis friss hó a földön. A lendületes oda-vissza szaladgálás a hóban igazán mókás dolog, amíg a hó nem kérges. A rajta képződő kéreg felsértheti, megvághatja kutyád talppárnáit.

Ha a hőmérséklet csökken, a legfontosabb dolog, amit tehetsz, hogy figyeled szeretett kutyádat és ha úgy gondolod, hogy túl hideg van számára és láthatóan fázik, minél előbb vidd be magaddal a lakásba.Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂