A Magyar Kutyafajták Szakbizottságának szervezésében, valamint Harkány város Önkormányzatának rendezésében Magyar Kutyafajták CAC Speciál kiállítására kerül sor – a Gasztrofesztivál keretein belül – 2014. Május 31.-én a gyógyvizéről méltán híres Harkányban. A kiállítás helyszíne a – gyógyfürdőtől délre található – Zsigmondy sétány és őspark.

A Magyar Kutyafajták Szakbizottsága az 1999-es évtől kezdődően az ország különböző pontján évenként megrendezi a Nemzeti CAC Speciál kiállítást, a Magyar Kutyafajták tenyésztőinek/kiállítóinak országos találkozóját.

A 9 Magyar Kutyafajtánk, melyeket az Országgyűlés a 2004. április 19.-i határozatában a nemzeti állatfajtáinkkal együtt nemzeti kinccsé nyilvánított:

Pásztorkutyáink:

A Komondor„Az egyik legősibb magyar pásztorkutyafajta, mely megjelenésében és viselkedésében megőrizte évezredes tulajdonságait. Ősi változata a vándorló, pásztorkodó ősmagyarokkal került a Kárpát-medencébe. Nagy teste, ereje és bátorsága alkalmassá tette, hogy felvegye a harcot a hasonló vagy nagyobb testű ellenségeivel a rábízott értékek védelmében. Ma már egyre inkább a ház, a tanya, a gazdasági udvarok védelmére szolgál.”

A Kuvasz„Pontos eredetét homály fedi, feltételezhető, hogy már a népvándorlás idején, a mai kuvaszhoz nagyon hasonló kutyák szolgálták őseinket. A nyájat, a ménest és a gulyát folyamatosan védelmezni kellett a ragadozók és a tolvajok ellen. Megjelenése, mérete miatt impozáns, szikár, ellenálló kutyafajta. A törődést kamatostól hálálja meg. Amit egyszer megtanult, soha nem felejti el.”

A Puli„Szerte a világon a legismertebb terelő magyar pásztorkutya, számos országban tartják, tenyésztik. A puli egy kecses, aprózó léptű, közepes testű kutya, amelynek dús, fürtös bundájából csak bájos fekete orrtükre látszik ki.”

Pumik

A Pumi„Hatalmas ésszel megáldott, vérbeli bohóc. A XVII. – XVIII. században a merinói juhokat hazánkba kísérő francia eredetű terrier jellegű terelő kutyafajták a pulival kereszteződtek, így jött létre a pulinál rövidebb szőrt viselő, bohókás, a felső harmadától bicsakló pom-pom fülű eb. A puli utolérhetetlen intelligenciájából egy jó adag ötvöződött benne a terrierek nyughatatlan, izgő-mozgó természetével.”

A Mudi„Még Magyarországon sem ismerik túl sokan ezt az egészséges, értelmes, tetszetős küllemű terelőkutyát. Álló fülű, hullámos vagy göndörödő bundájú, pofáján és lábai első oldalán rövid, sima szőrt hordó terelőkutya. A mudi megőrizte kiváló terelő ösztönét, ezért hivatásos juhászok illetve a terelő sport iránt érdeklődők számára is ideális kutya. Sok egyéb sport kedvelői sem csalódnak, ha mudit választanak maguknak.”

Vadászkutyáink:

A Rövidszőrű Magyar Vizsla„Kedves, meleg barna szemmel és huncut kópésággal néz a világba, mohó figyelemmel és vágyakozással a vad után. Lustán elnyújtózik otthon a forró kályha mellett vagy a kanapén, vég nélkül áhítozva a simogatásért, de egy pillanat alatt robbanó energia, végtelen vágtatás a mezőn a tűző napsütésben vagy a ropogó hóban. Ebből következik két alapvető tulajdonsága, alkalmazkodóképessége és könnyű taníthatósága. Ezeknek köszönhető, hogy egyre több híve van a világban.”

A Drótszőrű Magyar Vizsla„A Drótszőrű Magyar Vizsla története 70 éve kezdődött. A fajtát a Rövidszőrű Magyar Vizsla és a Drótszőrű Német Vizsla kereszteződéséből hozták létre szigorú szelekció mellett. Szőrének köszönhetően igen ellenálló, rendkívül magas az intelligenciája, könnyen tanítható és fegyelmezhető, de a durva bánásmódot, keménykezű tanítást nem viseli el.”

Az Erdélyi Kopó„A magyar királyi és az erdélyi fejedelmi udvar nélkülözhetetlen, jól megszokott lakója volt. Története az évszázadok során szorosan összefonódott a magyar történelemmel, ezen belül, különösen a magyar nemesség sorsával, mindennapjaival. Az Erdélyi Kopón jól láthatók a kopó jellegre utaló lógó fülek, sarló alakú farka és a jellemzően téglalapba foglalható test.”

A Magyar Agár„Az agarak a legősibb kutyafajták, legrégebbi társai az embernek. Ők segítették az embereket a mindennapi megélhetést nyújtó vadászatban és gondoskodtak a család védelméről. A Magyar Agár története a honfoglalás korára vezethető vissza. Mint életrevaló fajta, az agarak könnyen és jól alkalmazkodtak a mai, modern világ megváltozott körülményeihez.”

Egy örökérvényű idézet a mai és a jövő kutyás nemzedékét megszólítva:

„Csak annak a nemzetnek van jövője, mely megbecsüli önmagát,
Csak az a nemzet becsüli meg önmagát, mely megbecsüli értékeit,
Szeressük és becsüljük meg a Magyar Kutyát.”

A 9 Magyar Kutyafajtát leíró jellemzéseket és a fenti szöveget is Ebugatta televízió által 2009-ben a Magyar Kutyafajtákról készített videójából idéztük.

Az Ebugatta Televízió által készített videóból további hasznos és érdekes információkat is megtudhatunk a 9 Magyar Kutyafajtáról:

Információk kiállítóknak:

Nevezési felhívás:

Bírói lista:

Komondor és Kuvasz: Vinnai András
Puli, Pumi és Mudi: Udvardiné Lukács Ilona
Magyar Vizsla és Erdélyi kopó: Kardos Vilmos
Magyar Agár: László István

Nevezési határidő: 2014. Május 23.

Nevezési díjak:

CAC Kiállítás Szövetségi tagkártyával rendelkezők részére Szövetségi tagkártyával NEM rendelkezők részére
Első kutya 2000 Ft 8000 Ft
Második kutyától 1750 Ft 7000 Ft
Veterán, Minor Puppy, Kölyök 1250 Ft 5000 Ft

Díjazás:

I. díj – egyhetes Marienbad-i üdülés
II. díj: wellnes hétvége a harkányi Thermal Hotelben
III. díj: wellnes hétvége a harkányi Lídia Hotelben
Ezen felül értékes különdíjak is átadásra kerülnek.

Nevezést indíthatunk online erről a linkről>>.

Online nevezés esetén bankkártyával lehetséges a nevezés díját fizetni. A nevezés megtörténte után azonnal átirányítják a nevezőt az OTP Bank online felületére, ahol az internetes fizetésre alkalmas bankkártyán keresztül tudjuk rendezni a nevezési díjat. A nevezés csak akkor lesz érvényes, hogyha a nevezés díja is rendezve van!

Postai nevezés esetén, a nevezési lap pontos kitöltése és aláírása után, csatolni kell a nevezni kívánt kutya törzskönyv másolatát, a nevezési díj igazolásához a befizetett csekk vagy átutalási bizonylat másolatát, Champion vagy Munka bizonyítványok másolatát (ha van) és a 2014. évi szövetségi tagkártya másolatát.

Banki átutalás esetén a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége számlaszáma:
Budapest Bank Nyrt. – 10102086 – 09723300 – 01000009.
A megjegyzés rovatba minden esetben fel kell tüntetni a nevezési lapon szereplő e-mail címet, valamint a befizetett összeget – ez alapján fogják tudni beazonosítani a nevezett kutyát.

Nevezési cím postai feladás esetén:
Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége
Budapest XIX. Kerület
Hofherr Albert u. 38 – 40.
1194

További információk az alábbi oldalon tekinthetők meg>>.

További információkért hívd az alábbi telefonszámokat:
+36 70 457 2763; +36 70 616 3312.

A 2011. évben a tápiószentmártoni Kincsem Lovasparkban megrendezett MEOE Puli, Pumi és Mudi Klubkiállításon az Ebugatta Televízió által készített videó megtekinthető:

A 2010. évben a MEOE Puli Klub rendezésében a Puli Fesztiválon az Ebugatta Televízió által készített videó megtekinthető:

A 2010. évben Nyíregyházán rendezett Magyar Kutyafajták CAC Speciál kiállításának Ebugatta Televízió által készített videója megtekinthető:

 

A 2010. évi Komárom CACIB kutyakiállításon az Ebugatta Televízió által készített videó felvétele, a kiállításon előtérbe helyezve a 9 Magyar Kutyafajta:

A Magyar Kutyafajtáinkról + a 2009. évi Magyar Kutyafajták CAC kiállításáról az Ebugatta Televízió által készített videó megtekintése:

A 2008. évben a Hungária Puli Klub rendezésében az I. Puli Speciál CAC Kutyakiállításról az Ebugatta Televízió által készített videó megtekinthető:

A Magyar Kutyafajták CAC kiállításának városa Harkány, mely gyógyvizéről és gyógyfürdőjéről híres. Harkány a Villányi-hegység déli lábánál fekszik, területe már a népvándorlás korában is lakott hely volt. A város a gyógyhatású vizének köszönhetően vált világhírűvé. Az itt élő emberek észlelték először a gyógyvíz jótékony hatását, abban áztatva köszvényes lábaikat gyors gyógyulást tapasztaltak. Miután elemzésekkel bizonyították a víz gyógyító erejét, elkezdődött a település fejlesztése. Ez pedig az eltelt 150 esztendő alatt egymillió fős vendégforgalomhoz vezetett. A harkányi gyógy- és strandfürdő területen található termálkutakban tör fel a 62 C° – os gyógyvíz, mely reumatikus panaszokra, ízületi gyulladásokra, bőrpanaszokra egyaránt megfelelő gyógymódot nyújt.

A Magyar Kutyafajták CAC Nemzeti Speciál kiállításának helyszíne a Zsigmondy sétány és őspark, mely a gyógyfürdőtől déli irányban található. A település fejlesztésének keretében folyamatosan alakították ki az őspark arculatát a mai szintre, a területet parkosították, sétautakat alakítottak ki, fákat, bokrokat ültettek, a sétautak köré szobrokat állítottak. A karsztvizet felszínre juttató kutak Zsigmondy Vilmos bányamérnök tervei alapján készültek el. Róla nevezték el az ősparkot, ahol számos képzőművészeti alkotás és kényelmes padok várják a megpihenni vágyókat.

Minden érdeklődőt, vendéget, kiállítókat a kutyáikkal szeretettel vár a tavasz utolsó napján a Magyar Kutyafajták Szakbizottsága, valamint Harkány város Önkormányzata Harkányba a Magyar Kutyafajták CAC Speciál kutyakiállítására!