Ha négylábú barátod betartja a ne rágd meg a szőnyeget és ne csinálj felfordulás szabályokat, azt gondolhatod, hogy pont annyira okos, amennyire kell. De vajon mekkora lehet a kutyád intelligencia hányadosa? A lenti teszt nem csak egy ponteredményt jelent, hanem megmutatja azt is, hogy mennyire képezhető a kutyád és milyen a problémamegoldó képessége. Ha nem érdekel a további tudományos bla-bla, akkor harapj rá erre a linkre és máris tesztelheted, hány pontot ér el a kedvenced.

A kutyák intelligenciája mögött álló tudományos megközelítés

Bár a legjobb barátod IQ-jának szintje nem fogja befolyásolni, hogy mennyire szereted, nagyon is sokat segít abban, hogy jobban megismerd őt és azt, hogy mire képes, egyáltalán mit várhatsz el tőle. Fontos azonban, hogy ha egy kutya engedelmes, még nem jelenti azt, hogy intelligens is.

Egyes kutatók azt állítják, hogy a kutya intelligencia hányadosának a szintjéből következtetni lehet arra, hogy mennyire egészséges.

A kutya intelligenciájának különböző típusai

Két alapvető intelligencia típust lehet megkülönböztetni: ösztönös és adaptív intelligencia. Az ösztönös intelligencia az, amely az adott fajta természetes velejárója, persze az egyes egyedeknél eltérő mértékű. Ez az ösztönös intelligencia teszi a terriereket a kis állatok vadászatában, a vérebeket a szagnyomok követésében, míg a collie-kat a birkaterelésben tökéletessé.

Az adaptív intelligencia, amely a kutya tanulási képességét határozza meg. Ez a kategória megában foglalja bizonyos feladatok elsajátításának képességét, szocializálhatóságot és azt, hogy mennyire képes megérteni, mit szeretnél tőle.

A kutyád az egyik kategóriában erősebb lehet, míg a másikban gyengébb, azonban ne feledd, ez pont olyan, mint az embereknél. Valaki képes simán Mozart-ot zongorán eljátszani, míg másvalaki fejben kiszámolja a Pi négyzetgyökét. Tehát minden kutya másban lehet jó! Amikor teszteled a haverod, ne feledd, hogy lehetnek olyan természetes adottságai és képességei, amelyeket ez a teszt nem vesz figyelembe

Készen állsz a kutyád IQ szintjének felmérésére?

Néhány fontos dolog a teszt előtt:

  • Ez a Dr. Coren féle IQ teszt kutyáknak, egy a sok közül, viszont elég elterjedt
  • Nem ajánlatos, hogy minden feladatot ugyanazon a napon végeztess el a kutyával, mert a kedvencednek fura lesz, hogy hirtelen a legkülönfélébb feladatok elé állítod és nem fogja érteni a dolgot
  • Ne légy negatív! Ne feladatként fogjátok fel a tesztet, hanem egyfajta játékként és nem számít mennyi pontot ér el a kis szőrmók, jutalmazd meg minden feladat után alaposan 😉

  1. Teszt

Végy egy nagy törölközőt vagy pokrócot, hagyd, hogy a kutya barátkozzon vele, megszagolgassa rendesen. Amikor már rendesen összehaverkodtak, takard le vele a fejét (problémamegoldó képesség tesztelése)

 

Pontozás:

3 pont: ha 15 másodperc alatt kiszabadul

2 pont: ha 15-30 másodperc alatt kiszabadul

1 pont: ha több mint 30 másodpercig tart kiszabadulni

 

  1. Teszt:

Tegyél egy jutalomfalatot a padlóra és tegyél rá egy ruhát vagy törölközőt és indítsd el a stoppert újra.

 

Pontozás:

3 pont: ha 15 másodperc alatt megszerzi

2 pont: ha 15-30 másodperc alatt megszerzi

1 pont: ha több mint 30 másodpercig tart megszerezni

 

  1. Teszt:

Helyezz 3 üres bögrét (ha lehet műanyagot ) fejjel lefelé egy sorban. Amikor a kis gézengúz figyel, tegyél egy jutalomfalatot valamelyik alá. Mielőtt rávetné magát a csészére. néhány másodpercre vond el a figyelmét. Ez a teszt jelzi, hogy kutyád mennyire képes megtanulni és megőrizni az információt.

 

Pontozás:

3 pont: ha rögtön a jó bögrére veti rá magát

2 pont: ha csak másodjára találja meg

1 pont: ha csak harmadjára

 

  1. teszt:

Tégy egy jutalomfalatot egy olyan bútordarab alá, ami alá még befér a kutya mancsa olyan mélyen, hogy még simán elérje. Szintén a problémamegoldó képességet teszteli ez a feladat.

 

Pontozás:

3 pont: ha 1 perc alatt megszerzi csak a mancsát használva

2 pont: ha az orrát és a mancsát is használja és az orrát dugja be először

1 pont: ha hagyja a francba az egészet 

 

  1. teszt:

Az utolsó teszt tőled is némi kreativitást kíván ;).  Végy egy kartondobozt, ami elég magas ahhoz, hogy átugorja a kutyád, de a hátsó oldala ki van vágva. Vágj rajta egy rést elől, amin átlát a kutya, de nem fér át rajta. Mutass neki jutalomfalatot a résen keresztül. Ezután pontosan 60 másodpercig bátorítsd a kutyát, hogy szerezze meg a jutalomfalatot.

 

Pontozás:

3 pont: ha 30 másodpercen belül rájön, hogy meg kell kerülnie a kartont a jutalomfalatért

2 pont: ha több, mint 30 másodpercen belül jön rá, hogy meg kell kerülnie a kartont a jutalomfalatért

1 pont: ha nekiront és szétszedi a barikádot 

 

Eredmény:

13-15 pont: Öregem, a kutyád egy igazi zseni 

10-12 pont: A kutyád nem egy Einstein, de kétségtelenül nagyon okos ;).

6-9 pont: A kutyád nem fog az ELTE-re járni, de van benne potenciál

5 pont: A kutyádnak kétségtelenül szüksége van rád a problémák megoldásában, de tudd, hogy imád Téged .