Magyarországon egyedülálló, nagy térerejű MR-berendezést működtet január második felétől a VetScan Kisállat Diagnosztika. A berendezéssel a legkisebbektől a 100 kg-os „óriásokig” vizsgálhatók az állatok, így kedvenceink gyógyulási esélyei jelentősen javulhatnak.

A mágneses rezonanciás képalkotás (MR) napjaink egyik legkorszerűbb diagnosztikai módszere, amely mellékhatások nélkül, mágneses térben, rádióhullámok segítségével készít felvételt a szervezet belső szöveteiről. Számos lágyrészbetegség kizárólag MR-vizsgálat segítségével ábrázolható: az apró szerkezeti elváltozások felismerése mellett láthatóvá teszi például a gerincvelő és a porckorongok egymáshoz viszonyított helyzetét, valamint a gerincvelő és az agy saját struktúráját is.

Az állatgyógyászatban, a napi diagnosztika számára ilyen nagy térerejű készülék eddig nem volt elérhető, pedig bizonyos betegségek – például a gerincbántalmak, a stroke vagy az epilepszia – ugyanúgy előfordulnak a kis- és nagytestű állatok körében, mint az embereknél. A pontos kórkép meghatározása viszont nehezebb, hiszen a beteg nem tudja elmondani, mit érez. Január közepétől a felelős állatartók is pontos képet kaphatnak kedvencük állapotáról a VetScan Kisállat Diagnosztika központjában: ez az első olyan centrum Magyarországon, ahol kifejezetten állatok számára telepített, nagy térerejű MR-berendezést üzemeltetnek, jelentősen növelve ezzel a gyógyulás esélyét.

„Az újonnan nyílt centrum hiánypótló az állatorvoslásban. Az üzembe állított 1,5 Tesla térerejű MR-berendezés kis- és nagytestű, akár 100 kilós állatok vizsgálatára is alkalmas, és kiváló minőségű felvételeket készít. Segítségével precízen ki tudjuk mutatni a legapróbb, más képalkotó eljárással nehezen észrevehető rendellenességeket is, a pontos diagnózis pedig jelentősen felgyorsítja a gyógyulás folyamatát, és növeli a  gyógyulás esélyét.” – fejtette ki dr. Kerekes Zoltán, a VetScan Kisállat Diagnosztika Kft. vezető állatorvosa.

A Magyarországon eddig egyedülálló vizsgálat teljesen fájdalommentes

A vizsgálat fájdalommentes, de a 20-30 perces folyamat során mozdulatlanul kell feküdnie a betegnek, ami az állatoknál kizárólag altatással valósítható meg. Az altatóorvos a vizsgálat teljes ideje alatt jelen van, és figyelemmel kíséri az állat légzését, szívverését és egyéb életfunkcióit.

 „Kicsi gyerekkorom óta nagy állatbarát és a felelős állattartás elkötelezett híve vagyok. A kutyánkra családtagként tekintünk, ezért nagy megnyugvással tölt el, hogy számára is elérhetővé vált egy olyan, sok esetben életmentő vizsgálat, mint az MR. Rendszeresen járunk állatorvoshoz, és komolyan vesszük a betegségekre utaló jeleket is, de jól tudjuk, hogy egy rutinvizsgálat során nem feltétlenül derülnek ki a súlyosabb problémák. Miután a német dogunk, Ringo korántsem nevezhető kistermetű kutyának, külön örülök, hogy az intézmény a közel 100 kilós állatok előtt is nyitva áll”– meséli D. Tóth Kriszta, műsorvezető.

„Az MR-berendezés, amellyel korábban humándiagnosztikai vizsgálatokat végeztek, január közepétől az állatdiagnosztikában jelent hatalmas segítséget. Egy ekkora térerejű, professzionális képalkotó gép állatgyógyászati alkalmazása hiánypótló  Magyarországon.” – fejtette ki Leitner György, a VetScan Kisállat Diagnosztika Kft. ügyvezető igazgatója.

Mikor van szükség MR-vizsgálatra?
TESTTÁJÉK TÜNET
Agy Epileszia-szerű görcsök
Körmozgás, ferde fejtartás
Mozgáskoordinációs zavarok
Arcizmok, szemhéjak bénulása
Fejsérülés
Viselkedésváltozás (hirtelen kialakuló tompultság, agresszivitás, aluszékonyság, rendellenes vakarózás)
Szem, szemkörnyék Szemkörnyéki duzzanatok, arckoponya torzulása
Hirtelen vakság
Fej- és nyaktájék Tartós véres vagy sűrű váladékkal járó orrfolyás
Duzzanatok az arc- és agykoponyán
Krónikus nyelési nehézségek, légzési nehézség
Nyaki duzzanatok
Körmozgás, ferde fejtartás
Gerinc Nyak- és hátfájdalom
Részleges/teljes bénulás
Mozgáskoordinációs zavarok
Gerincoszlop traumás sérülései
Végtagok Sántaság
Ízületek vagy csontok duzzanatai
Hasüreg Krónikus hasi fájdalom
Medence Krónikus hasi fájdalom

További információ:

Dr. Kerekes Zoltán +36-30/195-81-88, www.vetscan.hu

VetScan Kisállat Diagnosztika Kft.

A 25 éves Diagnoscan Magyarország 1991-ben hozta létre első képalkotó diagnosztikai központját Nemzetközi Egészségügyi Központ néven, az egykori MÁV Kórház épületében. Később Euromedic Diagnosztika, majd 2013 óta Diagnoscan Magyarország néven az egészségügyi befektetései kapcsán ismert svájci Bertarelli család tulajdonában álló cégcsoport, az Affidea tagja lett. Az Affidea csoport Európa legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatója: 14 országban több mint 160 diagnosztikai, laboratóriumi és onkoterápiás központ működik a zászlaja alatt. A Diagnoscan Magyarország országszerte 11 humándiagnosztikai centrumot üzemeltet, 2015 decemberében pedig VetScan Kisállat Diagnosztika Kft. néven első állatgyógyászati vizsgálatokat végző központját is megnyitotta.

www.vetscan.hu