fbpx

Miért alszanak háton fekve a kutyák?

Miért alszanak háton fekve a kutyák?


A kutyák szeretnek aludni, szabadidejükből meglehetősen sokat töltenek alvással vagy pihenéssel, így gyakran változtatják alvó testhelyzetüket.

Csak úgy, mint mi emberek, a kutyák is forgolódnak miközben a leggyakoribb alvó pozíciókban, a hasukon, az oldalukon vagy összegömbölyödve fekszenek.

Megfigyelhető, hogy a kutyák egy része szeret a hátán fekve, hassal felfelé aludni – miközben első lábaik a levegőben lógnak, vagy a mellkasukon fekszenek – viccesen megfogalmazva, „halott csótány” pozícióban.

Vajon miért alszanak egyes kutyák e testhelyzetben? Sokan feltették már-e kérdést az elmúlt évek során. És a válasz? Olvass tovább és megtudod! Elöljáróban annyit elárulhatok, mindez két okra vezethető vissza.

Legkényelmesebb és pihentetőbb alvás

A kutyák szeretnek különböző pihenő illetve alvó testhelyzeteket felvenni, ily módon enyhítve a testük egyes pontjaira nehezedő nyomást.

Általában az oldalukon fekve szunnyadnak el, amely testhelyzetből később átfordulnak a hátukra. Ilyenkor azt látjuk, hogy a kutya lábai a testével megegyezően a levegőben vagy oldalra lógnak.

A kutyák szeretik ezt a furcsa testhelyzetet, egyrészt azért, mert egyszerűen kényelmes. Másrészt, ez azt is jelenti, hogy biztonságban érzik magukat. Az ilyen pozícióban alvó kutyák, akik hátukon fekve kiteszik a hasukat (amely a ragadozók legsérülékenyebb testrésze) és négy lábuk a levegőben, egyértelmű jelzést adnak arra, hogy teljes biztonságban érzik magukat.

A háton alvó pozíció nem alkalmazott viselkedésforma a vadon élő kutyák vagy farkasok között. A kültérben, szabadban tartott kutyák sem fognak ebben a testhelyzetben aludni, mivel ez a pozíció a kiszolgáltatottság és sebezhetőség üzenetét küldi a fajtársak felé.

A kutyákat csak egy nagyon biztonságos térben láthatjuk ebben a testhelyzetben aludni, főképp lakásban élő kutyáknál figyelhetjük meg ezt az alvó pozíciót, amely a kiszolgáltatottság ellenére mégis a legkényelmesebb és leginkább pihentető alvást biztosítja számukra.

Légkondicionálás

A kutyák hasa védtelenebb, jobban ki van téve mindennek, mivel ezen a területen jóval kevesebb a szőr, mint a testük többi részein

A háton fekvő kutya megnyitja a hasát a hűtő légáramlat előtt, ily módon szabályozza a testhőmérsékletét, miközben alszik. Ez a legjobb módja a kutyák gyors lehűlésének.

Legfőképp azon beltérben, lakásban élő kutyák alszanak ebben a testhelyzetben, akik sok energiát használnak fel nap mint nap vagy túlmelegednek odabent.Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.Kutya Portál, egy hasznos weboldal a kutyák szerelmeseinek!Ajánljuk figyelmedbe további hasznos cikkeinket is:

Nyári dilemmák! Szükséges-e nyírni a kutya szőrzetét? Igen vagy nem? Hogy biztosan el tudd dönteni, ebben nyújt segítséget cikkünk!

Figyelem! 10 tünet, amit soha ne hagyj figyelmen kívül a kutyádnál! Fontos felismerni a megváltozott viselkedést, hogy minél előbb meg tudjuk tenni a szükséges lépéseket kutyánk egészségének helyreállítása érdekében.

A világ összes országában a kutyák a leggyakoribb kedvtelésből tartott állatok. Szeretjük őket és ők is viszont szeretnek minket. A kutyák szeretetének jeleiről olvashattok a “13 jel, melyből tudod, hogy a kutyád nagyon szeret” című cikkünkben.

Tudjátok, mit kell tennetek, ha kutyátok túlmelegszik vagy hőgutát kap? Tudjátok, melyek a hőguta tünetei? És azt tudjátok, hogy segíthettek egy hőgutát kapott kutyán? Ezekre világít rá a “Hőguta és a legveszélyeztetettebb kutyafajták” című cikkünk, melyben külön kiemeljük, mely kutyafajták és miért tartoznak a magasabb kockázatú fajták közé.

A gyümölcsök édesek, finomak, egészségesek és jótékony hatásaikat kutyáink is élvezhetik. “Gyümölcsök, melyeket kutyáink is fogyaszthatnak” című cikkünkben bemutatjuk azon gyümölcsöket, melyek jók a kutyáinknak.

Tudjátok-e mi a módja az emberi évek”kutyaévekre” való lefordításának? “A kutyaévek mitológiája” című cikkünkben erről is olvashatsz, melyben egy évszámító kalkulátort is találsz, így 3 másodperc alatt magad is ki tudod számolni, kutya években mérve hány éves a kutyád.

A Kutya Portál sok hasznos és értékes cikkben bővelkedik, melyekből összeállítottuk a 2016-os év legolvasottabb és legnépszerűbb cikkeinek TOP 10-es listáját! Fogadjátok tőlünk szeretettel! Az idén is azért dolgozunk, hogy sok hasznos információt és értékes gondolatot, jó tanácsot és érdeklődésre számot tartó cikket osszunk meg Veletek az ember legjobb barátairól, a kutyákról.

Jó böngészést hasznos cikkeink között és kellemes időtöltést oldalunkon! 🙂Kutya Portál, a felelősségteljes kutyaszeretők weboldala!

🙂 Várunk vissza portálunkra! 🙂

Kövess minket a facebookon is!A szerző Minden bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Vámosi Ildikó

Vámosi Ildikó vagyok, tenyésztő. Szeretem az állatokat, legfőképpen a kutyákat. A családom mellett a chow-chowk töltik ki az életem. Már lassan 23 éve, hogy imádom őket és 20 éve tenyésztem is őket. Az eltelt évek alatt a kutyáinkkal megéltünk sok jót és rosszat is, viszont, amit cserébe kaptunk tőlük, az pénzzel megfizethetetlen, a tiszta szeretetet!
A Kutya Portál olvasóit szeretném érdekes témákkal segítve eligazodni a kutyák világában.

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: