A kutyák szeretnek aludni, szabadidejükből meglehetősen sokat töltenek alvással vagy pihenéssel, így gyakran változtatják alvó testhelyzetüket.

Csak úgy, mint mi emberek, a kutyák is forgolódnak miközben a leggyakoribb alvó pozíciókban, a hasukon, az oldalukon vagy összegömbölyödve fekszenek.

Megfigyelhető, hogy a kutyák egy része szeret a hátán fekve, hassal felfelé aludni – miközben első lábaik a levegőben lógnak, vagy a mellkasukon fekszenek – viccesen megfogalmazva, „halott csótány” pozícióban.

Vajon miért alszanak egyes kutyák e testhelyzetben? Sokan feltették már-e kérdést az elmúlt évek során. És a válasz? Olvass tovább és megtudod! Elöljáróban annyit elárulhatok, mindez két okra vezethető vissza.

Legkényelmesebb és pihentetőbb alvás

A kutyák szeretnek különböző pihenő illetve alvó testhelyzeteket felvenni, ily módon enyhítve a testük egyes pontjaira nehezedő nyomást.

Általában az oldalukon fekve szunnyadnak el, amely testhelyzetből később átfordulnak a hátukra. Ilyenkor azt látjuk, hogy a kutya lábai a testével megegyezően a levegőben vagy oldalra lógnak.

A kutyák szeretik ezt a furcsa testhelyzetet, egyrészt azért, mert egyszerűen kényelmes. Másrészt, ez azt is jelenti, hogy biztonságban érzik magukat. Az ilyen pozícióban alvó kutyák, akik hátukon fekve kiteszik a hasukat (amely a ragadozók legsérülékenyebb testrésze) és négy lábuk a levegőben, egyértelmű jelzést adnak arra, hogy teljes biztonságban érzik magukat.

A háton alvó pozíció nem alkalmazott viselkedésforma a vadon élő kutyák vagy farkasok között. A kültérben, szabadban tartott kutyák sem fognak ebben a testhelyzetben aludni, mivel ez a pozíció a kiszolgáltatottság és sebezhetőség üzenetét küldi a fajtársak felé.

A kutyákat csak egy nagyon biztonságos térben láthatjuk ebben a testhelyzetben aludni, főképp lakásban élő kutyáknál figyelhetjük meg ezt az alvó pozíciót, amely a kiszolgáltatottság ellenére mégis a legkényelmesebb és leginkább pihentető alvást biztosítja számukra.

Légkondicionálás

A kutyák hasa védtelenebb, jobban ki van téve mindennek, mivel ezen a területen jóval kevesebb a szőr, mint a testük többi részein

A háton fekvő kutya megnyitja a hasát a hűtő légáramlat előtt, ily módon szabályozza a testhőmérsékletét, miközben alszik. Ez a legjobb módja a kutyák gyors lehűlésének.

Legfőképp azon beltérben, lakásban élő kutyák alszanak ebben a testhelyzetben, akik sok energiát használnak fel nap mint nap vagy túlmelegednek odabent.Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂