Fajta leírása

A Német juhászkutya nagyon erős, izmos, kissé megnyúlt testű kutya, könnyű de szilárd csontozattal. A fej arányos a testhez képest, a homlok kissé lekerekített. Az orrtükör legtöbbször fekete, a kék és a máj színű néha előfordul, de nemkívánatosnak minősül.

A harapása ollószerű, szemei sötétek és mandula alakúak. A fülek a tövüknél szélesek, hegyesen felfelé állnak és előre néznek. A kölykök füle 6 hónapos korukig lekonyul, csak azután áll fel. A bozontos farok egészen a lábszár alá ér és amikor a kutya nyugodt, akkor lefelé lóg. A mellső lábak és a vállak izmosak, a comb vastag és erős. A Német juhászkutya 3 típusú szőrzettel fordul elő: dupla (kemény fedő- és lágyabb aljszőrzet), sima és hosszúszőrű. Színváltozatok: Fekete cser (elfogadott), fekete (elfogadott), de előfordul fehér (nem elfogadott), kék (nem elfogadott) vagy májszínű (nem elfogadott). A fehér Német juhászkutyát önálló fajtaként tartják számon. A fehér és májszínű foltok a végtagoknál és a mellszőrzeten előfordulnak, de pigmenthibának minősülnek.

Vérmérséklet

A Német juhászkutyát általában munkakutyának használják, bátor, éber és lelkes. Vidám, engedelmes, szeret tanulni (és könnyen is tanul), nyugodt és magabiztos. Gazdájához és családjához rendkívül hűséges, nem gondolkodik, ha életét kell adnia értük. Szeret is közel lenni a családjához, az idegenekkel szemben viszont óvatosan viselkedik. Nem jól tűri, ha gazdája hosszú ideig van távol. Csak akkor ugat, ha tényleg szükséges.

A Német juhászkutyát fenti tulajdonságai miatt a rendőrség is előszeretettel alkalmazza munkakutyaként. A szocializációt már fiatal korban el kell kezdeni, ha felnőtt korában agresszívan viselkedik az emberekkel szemben, az a hibás nevelés eredménye. Problémás lehet a kutya, ha a gazdája nem tudatosítja benne, hogy ki a falkavezér és ha elmarad a napi testi és szellemi feladatvégzés. Nem reagál jól sem a túlzott fegyelemre, sem pedig a határozatlanságra, ilyenkor kialakulhat akár a félelemből harapás is. Határozott, de nyugodt vezetőre van szüksége és korán kell kezdeni a tanítását.

A Német juhászkutya az egyik legokosabb és legtaníthatóbb fajta. Éppen ezért fontos, hogy megfelelően irányítsák a mentális és fizikai energiáit. Nem lesz boldog attól, ha csak szimplán pihenhet az udvaron feküdve. Ezért kiválóak a különböző rendőri szolgálatokra, vakvezetésre, életmentésre és szolgálatra a hadseregben. Emellett természetesen nagyszerű társ bármely családban.

Paraméterek

Magasság: 60- 65 cm (kanok), 55-60 cm (szukák)
Testsúly: 32-40 kg

Egészség

A válogatás nélküli tenyésztés sajnos ennek a fajtának sem tett jót. Csípő- és könyök diszpláziára hajlamosak, előfordul vér rendellenesség, emésztési probléma, epilepszia, szaruhártya-gyulladás, bolha allergia. De ez nem minden, sajnos a fajta további betegségekre hajlamos, úgy mint daganat a lépben, degeneratív gerincvelő-gyulladás, hasnyálmirigy-elégtelenség.

Tartás

Ha nincs más lehetőség, akkor elvannak a lakásban is, ebben az esetben sokat kell mozogjanak, hogy nyugodtak legyenek. A legjobban viszont a szabadban érzik magukat, lehetőleg jó nagy udvaron.

Hány évig él

Körülbelül 10-12 évig.

Ápolás

Ez a fajta évente kétszer erőteljesen vedlik, de egész éveben hullik a szőre. Érdemes naponta kefélni, ha a lakásban tartjuk, különben minden tele lesz a szőrével. Fürdetni csak szükség esetén szabad, mert bőrirritációt okozhat. A füleket rendszeresen ellenőrizni kell, a karmokat pedig röviden tartani.

Eredet

Németországban, Karlsruhe-ben Captian Max von Stephanitz és több elkötelezett tenyésztő kitenyésztett egy engedelmes, jóképességű és jól kezelhető juhászkutyát hosszú, rövid és drótszőrrel. A kutyát 1882-ben Hanoverben, a rövidszőrű változatát 1889-ben Berlinben mutatták be. 1899 áprilisában von Stephanitz által regisztráltatott Horan nevű kutya volt az első Német juhászkutya. Ma a legtöbb országban a rövidszőrű változat az elterjedtebb.