fbpx

Nyári dilemmák – Szükséges-e nyírni a kutya szőrzetét? Igen vagy nem?

nyírni vagy nem nyírni?


Megnyírni egy kutyát nyáron népszerű módszer a gazdik körében, sőt egyes kutyafajtáknál ez az ideális gyakorlat. De vajon minden fajtánál? Ha cikkünket végigolvasod, megkapod a választ!

A kutyák szőrzete

A kutyák szőrzete számos különböző típusú és textúrájú lehet, de általánosságban két szőrzettípus különböztethető meg: az egyrétegű és a kétrétegű (dupla) szőrzet.

Az egyrétegű szőrzet és előnyei

Az egyrétegű szőrzet mindössze egyetlen felső fedőrétegből áll (aljszőrzet nincs), mely az egész testfelületen folyamatosan növekszik, ugyanúgy, mint az emberi haj. Ilyen típusú szőrzete van például az Uszkárnak, a Máltai Selyemkutyának, a Yorkshire Terriernek, a Bichon Havanesenek és még jó néhány más fajtának is.

E fajtáknál a szőrzet korrigálása illetve nyírása mindenképp szükséges. Ha a meleg, nyári időjárásra tekintettel, az egyrétegű szőrzettel rendelkező fajtáknál teljes egészében el szeretnénk távolíttatni a szőrzetet, óvatosság ajánlott. Bár kedvencünk a nyári melegben biztosan jól érzi majd magát szőrtelenül, mindazonáltal ki lesz téve a leégés veszélyének, ezért fokozottan védeni kell őt a közvetlen napfénytől.

Az egyrétegű szőrzettel rendelkező kutyafajtáknál a teljes egészében eltávolított szőrzet idővel ugyanolyan hosszúságúra visszanő, melyet aztán újból nyíratni vagy korrigáltatni szükséges. A dolog egyetlen hátulütője lehet, hogy az állandó nyírástól a szőrzet idővel puhábbá válhat.

A kétrétegű, dupla szőrzet és típusai

A kétrétegű szőrzettel rendelkező kutyáknál az egész testet dupla szőrzet fedi: egy kemény struktúrájú fedőszőr és egy vastag, sűrű és puha aljszőr, mely véd az időjárás viszontagságai ellen. Az ilyen szőrzet egy előre meghatározott hosszúságig növekszik csupán.

A dupla szőrzet két típusa: a zárt és a nyílt szőrzet.

A kétrétegű, zárt szőrzetű fajtáknál észrevehetően hosszabbak a fedőszőrszálak, melyek úgy zárnak össze az aljszőrzet felett, mint egy takaró. Míg a külső réteg, vagyis a fedőszőr nedves lesz, az aljszőrzet azon dolgozik, hogy melegen és szárazon tartsa a kutya bőrét. Ilyen típusú szőrzete van például a Golden Retrievernek, az Ausztrál Juhászkutyának, az Újfoundlandinak, a Német Juhászkutyának.

A kétrétegű, nyílt szőrzetű fajtáknál van egy kemény, durva, külső réteg, az úgynevezett fedőszőrzet és egy puha, sűrű aljszőrzet. E dupla szőrzet célja, hogy télen leperegjen róla a hó és a jég, valamint védelmet nyújtson a fagyás ellen, nyáron pedig védje a kutyát a napsugárzástól, másrészt az aljszőrzet teljes kihullásával biztosítsa a fedőszőrzet és a bőr között a levegő megfelelő áramlását. A dupla, nyílt szőrzetű kutyafajták közé tartozik például a Szibériai Husky, a Chow-Chow, a Pomerániai Törpespicc, tulajdonképpen az északi kutyafajták.

A dupla szőrzetű kutyák mindig az évszaknak megfelelő szőrzettel rendelkeznek, amit általában tavasszal és ősszel erős vedléssel cserélnek, de az időjáráshoz igazodva ez némileg eltolódhat. E szőrzettel rendelkező fajtáknak több szőrzetápolásra van szükségük, legfőképp tavasszal és nyár elején, amikor egy nagy vedlési időszak kezdődik számukra.

A kettős szőrzetű fajták vedlési mechanizmusa

Amint az időjárás felmelegszik, az aljszőrzet elválik a testtől és megindul a vedlés. Ilyenkor rövidebb szőr esetében csomókban hullik, hosszabb szőrnél az elhalt aljszőr befilcesedik és vattaszerűen kitüremkedik a fedőszőrök közül.

A vedlési folyamatot mindenképpen érdemes ápolással meggyorsítani, mert így hamarabb hozzásegíthetjük kutyánkat a jobb közérzethez. Ebben az időszakban érdemes legalább hetente kétszer-háromszor alaposan átfésülni kedvencünket, hogy megkönnyítsük számukra ezt az időszakot. Ha nem fésüljük át őket elég alaposan, a szőrzetben ragadt aljszőr rendkívül módon melegítheti őket, körülbelül annyira, mintha a tavaszi kabátunk alatt még mindig meleg pulóvert hordanánk.

Az alábbi ábra hűen szemlélteti a dupla szőrzet mechanizmusát és azt is láthatjuk, mi történhet, ha egy kettős szőrzetű kutyát bőrig lenyírunk vagy leborotválunk:

A dupla bevonatú fajták szőrének hatásmechanizmusa

Minden ennyire sűrű aljszőrzetet alaposan ki kell kefélni, különben az alábbi képen látható 3-as fázis bekövetkezte várható. A szőrzet tömörré válik és teljesen összetapad, ezzel megakadályozza a levegő megfelelő áramlását a bőr és a fedőszőr között. Miután az összefilcesedett aljszőrzetet eltávolítottunk, a levegő áramlása biztosított lesz a fedőszőrök és a bőr között, e folyamat tartja nyáron a kutyát hűvösen, míg a szőrzet fedőrétege megvédi a bőrt a napsugárzástól, valamint a repülő rovaroktól és a szúnyog csípésétől.

Miért ne nyírd?

A kérdés továbbra is az: Miért ne nyírd őket, csak a naptól tartsd távol?

Az egyik ok: A megnyírt szőrzet miatt még akkor sem biztos, hogy hűvösek maradnak, ha nem süti őket a nap. A fedőréteg segít abban, hogy a hő nem tud a bőrhöz közel férkőzni és az emberekkel ellentétben a kutyák nem a bőrükön keresztül izzadnak. Amikor lenyírod a dupla bevonatú kutyák teljes szőrzetét, valójában eltávolítod azt a természetes képességüket, amely hűvösen tartja őket, eltávolítod a természetes szigetelést, ezáltal a kutya nem tudja megvédeni magát a szélsőséges hőmérséklettől, a leégéstől, a rovarcsípéstől és az éles tárgyaktól.

A másik ok: Amikor a szőrzet kezd visszanőni, igen furcsa dolgokat láthatunk. Ez azt jelenti, hogy foltokban előfordulhatnak olyan részek, ahol a szőr nem azonos mértékben nő vagy nem nő mindkét rétegben (a fedőszőr és az aljszőrzet együtt). Ilyenkor a kutya szőrzete olyan képet mutat, mintha pajzsmirigy problémák lennének a háttérben. A szőrzet bolyhos és a testen a hossza változatos. Az idősebb kutyáknál gyakran jelent problémát a szőrzet újranövekedése, másoknál (ez fordul elő leginkább) az aljszőrzet gyorsabban nő, míg a fedőréteg lassabban (a fedőréteg azért nő lassabban, mert azt nem vedli le a kutya, és ha lenyírjuk, sokkal lassabb lesz a visszanövekedése), így aztán a védő fedőréteg egy gubancos burkolattal borított lesz.  Ez nem jelenti azt, hogy a szőrzet örökre ilyen marad. Az elkövetkezendő időszakban fokozott ápolás, fésülés szükséges és a következő vedlési időszakra a fedőréteg hosszabbá válik, míg az aljszőrzet újból kihullik, míg végül a szőrzet olyan képet fog mutatni, mint egykor a nyírás előtt, hosszú fedőszálak, közöttük vastag, sűrű aljszőrzet.

Ezen kívül az új szőrzet vastagabb és puhább lesz, mint a nyírás előtti. Na, de ez miért rossz? Azért, mert a szőrzet úgy fog viselkedni, mint egy pulóver. Puhasága felszívja a vizet és vonzza a nem kívánatos élősködőket, rovarokat. Azon kívül ez a vastag réteg rendkívül forró nyáron. Télen a visszanőtt, új szőrzet megtartja a vizet, a sarat és összepenészedik. Kedvenced órákig hideg és nedves marad. Te megpróbáltad hűvösen tartani őt, de azzal, hogy megnyírtad, melegen tartottad nyáron és hidegen télen.

Egy plusz dolog, amit tudnod kell a felső fedőrétegről: valójában meggátolja, hogy a nedvesség lehatoljon a bőrig. A durva fedőszálakról a víz lepereg, ezáltal az aljszőrzetet szárazon tartja, ami télen fontos ahhoz, hogy a kutya ne fázzon, vagy ne hűljön át.

Amikor elkerülhetetlen a nyírás

Természetesen vannak olyan esetek is, amikor elkerülhetetlenül a nyírás, például egyes egészségügyi helyzetekben, sebészeti beavatkozások esetén, ha életet veszélyeztető állapot alakul ki (lásd hőguta), vagy ha a bunda annyira gubancos, hogy lehetetlen kifésülni, ekkor a nyírás az egyetlen megoldás.

Ha a szőr elkezd növekedni, ápold megfelelően, hogy biztosítsd a levegő szabad áramlását, és hogy ne legyen szükség nyírásra a jövőben.

Tehát a válasz a kérdésre – miszerint „Szükséges-e nyírni a kutya szőrzetét?” – valójában az, hogy mindez a fajtától függ.

Néhány hasznos jó tanács

Ha eljön a nyár, a legelemibb dolog, amit tehetsz, hogy figyelsz kutyádra és véded őt a nyári melegben. Ebben segít ez a néhány hasznos tipp:

  • Védd kedvenced a magas hőmérséklettől és a naptól! A kutyák lihegéssel tudják hűteni magukat és ez akkor működik a legjobban, ha a körülöttük lévő levegő hidegebb, mint a testhőmérsékletük. Tehát a meleg, nyári napokon biztosíts kedvencednek hűvös, árnyékos helyet, ahol nyugodtan pihenhet. A forró, nyári napokon másik lehetőségként beviheted kedvenced a hűvösebb lakásba. A kutyák normál testhőmérséklete 38 C°- 39 C° között változhat. Ha a szabadban a hőfok meghaladja ezen értékeket, kedvenced számára nehéz lesz csupáncsak lihegéssel lehűtenie magát. Az igazán forró napokon vidd be kedvenced a hűvösebb lakásba, ezzel segíted őt a lehűlésben! Egyes kutyák és egyes kutyafajták érzékenyebbek, mint mások, rájuk körültekintőbben oda kell figyelni, hogy megvédjük őket a felmelegedéstől és a hőguta kialakulásától. Hogy mely kutyák és mely kutyafajták ezek, megtudhatod a “Hőguta és a legveszélyeztetettebb kutyafajták” című cikkünkből.
  • Figyelj a dehidratációra! A kiszáradást megelőzendő gondoskodj arról, hogy nyár folyamán kutyád folyamatosan és korlátlanul hozzá tudjon férni hideg és friss ivóvízhez odakint a szabadban és odabent a lakásban egyaránt. A dehidratációt elősegíti az is, ha a napi etetés alkalmával a kutyatápot felöntjük némi hideg vízzel.
  • Fésüld kedvenced gyakran és alaposan! Egy mélyre ható fésüléssel eltávolíthatod az elhalt aljszőrzetet, ezzel megkönnyíted a szőrzetben a levegő áramlását, ami segít kutyádat hűvösebben tartani. A gyakori és alapos fésüléssel elkerülheted a hot-spot-ok létrejöttét és bőrgyulladások kialakulását. Ha eltávolítod a szigetelő, elhalt aljszőrzetet, segítesz kutyádnak, hogy bőre szárazabb maradjon. Fordíts rá időt és energiát és fésüld gyakran kutyád!
  • Soha ne hagyd kedvenced a zárt, parkoló autóban! Nyáron egy parkoló autó kedvenced számára nagyon gyorsan halálossá válhat. Egy 32 C° fokos napon, kevesebb, mint 10 perc alatt a parkoló autó belső hőmérséklete ténylegesen elérheti akár a 60 C° fokot is. A kutya test hőmérséklete vészesen magasra emelkedhet, mivel nem tud olyan mértékben párologtatni, mint amilyen gyorsan felmelegszik, ezért gyorsan hőgutát kaphat és el is pusztulhat.


Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.Kutya Portál, egy értékes weboldal a kutyák szerelmeseinek!Ajánljuk figyelmedbe további hasznos cikkeinket is:

Chow-Chow fajtaleírás – a fajta részletes bemutatása különleges rajzokkal illusztrálva, a külső és belső jellemvonások említésével, a fejlődés, a nevelés, az egészségügyi problémák, a szőrzetápolás tekintetében, némi fajtatörténelemmel megfűszerezve, valamint a 101 Nagykutya fajtára vonatkozó kis videójával egyetemben megtekinthető oldalunkon. A fajtaleírásból elérhetőek a hivatalos fajtagondozó, a Magyar Chow-Chow Klub regisztrált tenyésztői is.

Nyáron is biztonságosan a kutyáddal! Hasznos nyári jó tanácsok, minden kutyatulajdonos figyelmébe ajánlva, hogy biztonságosan tölthessétek el a nyarat!

Tudjátok, mit kell tennetek, ha kutyátok túlmelegszik vagy hőgutát kap? Tudjátok, melyek a hőguta tünetei? És azt tudjátok, hogy segíthettek egy hőgutát kapott kutyán? Ezekre világít rá a “Hőguta és a legveszélyeztetettebb kutyafajták” című cikkünk, melyben külön kiemeljük, mely kutyafajták és miért tartoznak a magasabb kockázatú fajták közé.

A világ összes országában a kutyák a leggyakoribb kedvtelésből tartott állatok. Szeretjük őket és ők is viszont szeretnek minket. A kutyák szeretetének jeleiről olvashattok a “13 jel, melyből tudod, hogy a kutyád nagyon szeret” című cikkünkben.

A gyümölcsök édesek, finomak, egészségesek és jótékony hatásaikat kutyáink is élvezhetik. “Gyümölcsök, melyeket kutyáink is biztonsággal fogyaszthatnak” című cikkünkben bemutatjuk azon gyümölcsöket, melyek jók a kutyáinknak.

A kutyák az ember által legrégebben háziasított állatok. Az emberhez fűződő hosszú kapcsolatuknak köszönhetően egyedülállóan érzékenyek az emberi viselkedésre. Annak ellenére, hogy a két faj már évezredek óta él szoros kapcsolatban egymással, az emberek gyakran tesznek olyan dolgokat, amelyekről úgy vélik, hogy a kutyák szeretik, de végül kiderül, hogy a kutyák határozottan nem kedvelik azokat. Hogy melyek azon emberi viselkedések, melyeket a kutyák nem kedvelnek, utálnak vagy gyűlölnek, megtudhatod a “6 emberi viselkedés, melyet a kutyák nem kedvelnek” című cikkünkből.

A kutyák teljesen egyértelműen kommunikálnak velünk emberekkel, csak mi nem mindig tudjuk megfelelően értelmezni a kapott jeleket. Hogy biztosan felismerd, ha fél vagy szorong a kutyád, feltétlen olvasd el az “Így mutatják ki a kutyák, ha félnek vagy szorongnak” című cikkünkben található infografikán az erre vonatkozó képes információkat.

A Kutya Portál sok hasznos és értékes cikkben bővelkedik, melyekből összeállítottuk a 2016-os év legolvasottabb és legnépszerűbb cikkeinek TOP 10-es listáját! Fogadjátok tőlünk szeretettel! Az idén is azért dolgozunk, hogy sok hasznos információt és értékes gondolatot, jó tanácsot és érdeklődésre számot tartó cikket osszunk meg Veletek az ember legjobb barátairól, a kutyákról.

Jó böngészést hasznos cikkeink között és kellemes időtöltést oldalunkon! 🙂Kutya Portál, a felelősségteljes kutyaszeretők weboldala!

🙂 Várunk vissza portálunkra! 🙂

Kövess minket a facebookon is!A szerző Minden bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Vámosi Ildikó

Vámosi Ildikó vagyok, tenyésztő. Szeretem az állatokat, legfőképpen a kutyákat. A családom mellett a chow-chowk töltik ki az életem. Már lassan 23 éve, hogy imádom őket és 20 éve tenyésztem is őket. Az eltelt évek alatt a kutyáinkkal megéltünk sok jót és rosszat is, viszont, amit cserébe kaptunk tőlük, az pénzzel megfizethetetlen, a tiszta szeretetet!
A Kutya Portál olvasóit szeretném érdekes témákkal segítve eligazodni a kutyák világában.

1 hozzászólásSzóljon hozzá

  • A puli melyik csoportba tartozik? Hosszú évek óta nyírom tavasszal őket, a Duna mellett lakunk és imádnak úszni, de ha nem nyírom meg őket a bundájuk megszívja magát és lehúzza a víz alá.

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: