Megnyírni egy kutyát nyáron népszerű módszer a gazdik körében, sőt egyes kutyafajtáknál ez az ideális gyakorlat. De vajon minden fajtánál? Ha cikkünket végigolvasod, megkapod a választ!

A kutyák szőrzete

A kutyák szőrzete számos különböző típusú és textúrájú lehet, de általánosságban két szőrzettípus különböztethető meg: az egyrétegű és a kétrétegű (dupla) szőrzet.


A cikket sok új információval kibővítve a szerző, Vámosi Ildikó hivatalos weboldalán is olvashatod további hasznos tartalmakkal együtt. Kérlek, kattints az alábbi linkre: “Nyári dilemmák – Szükséges-e nyírni a kutya szőrzetét?”, vagy alant a képre, vagy a cikk címére!

Nyári dilemmák – Szükséges-e nyírni a kutya szőrzetét?


Az egyrétegű szőrzet és előnyei

Az egyrétegű szőrzet mindössze egyetlen felső fedőrétegből áll (aljszőrzet nincs), mely az egész testfelületen folyamatosan növekszik, ugyanúgy, mint az emberi haj. Ilyen típusú szőrzete van például az Uszkárnak, a Máltai Selyemkutyának, a Yorkshire Terriernek, a Bichon Havanesenek és még jó néhány más fajtának is.

E fajtáknál a szőrzet korrigálása illetve nyírása mindenképp szükséges. Ha a meleg, nyári időjárásra tekintettel, az egyrétegű szőrzettel rendelkező fajtáknál teljes egészében el szeretnénk távolíttatni a szőrzetet, óvatosság ajánlott. Bár kedvencünk a nyári melegben biztosan jól érzi majd magát szőrtelenül, mindazonáltal ki lesz téve a leégés veszélyének, ezért fokozottan védeni kell őt a közvetlen napfénytől.

Az egyrétegű szőrzettel rendelkező kutyafajtáknál a teljes egészében eltávolított szőrzet idővel ugyanolyan hosszúságúra visszanő, melyet aztán újból nyíratni vagy korrigáltatni szükséges. A dolog egyetlen hátulütője lehet, hogy az állandó nyírástól a szőrzet idővel puhábbá válhat.

A kétrétegű, dupla szőrzet és típusai

A kétrétegű szőrzettel rendelkező kutyáknál az egész testet dupla szőrzet fedi: egy kemény struktúrájú fedőszőr és egy vastag, sűrű és puha aljszőr, mely véd az időjárás viszontagságai ellen. Az ilyen szőrzet egy előre meghatározott hosszúságig növekszik csupán.

A dupla szőrzet két típusa: a zárt és a nyílt szőrzet.

A kétrétegű, zárt szőrzetű fajtáknál észrevehetően hosszabbak a fedőszőrszálak, melyek úgy zárnak össze az aljszőrzet felett, mint egy takaró. Míg a külső réteg, vagyis a fedőszőr nedves lesz, az aljszőrzet azon dolgozik, hogy melegen és szárazon tartsa a kutya bőrét. Ilyen típusú szőrzete van például a Golden Retrievernek, az Ausztrál Juhászkutyának, az Újfoundlandinak, a Német Juhászkutyának.

A kétrétegű, nyílt szőrzetű fajtáknál van egy kemény, durva, külső réteg, az úgynevezett fedőszőrzet és egy puha, sűrű aljszőrzet. E dupla szőrzet célja, hogy télen leperegjen róla a hó és a jég, valamint védelmet nyújtson a fagyás ellen, nyáron pedig védje a kutyát a napsugárzástól, másrészt az aljszőrzet teljes kihullásával biztosítsa a fedőszőrzet és a bőr között a levegő megfelelő áramlását. A dupla, nyílt szőrzetű kutyafajták közé tartozik például a Szibériai Husky, a Chow-Chow, a Pomerániai Törpespicc, tulajdonképpen az északi kutyafajták.

A dupla szőrzetű kutyák mindig az évszaknak megfelelő szőrzettel rendelkeznek, amit általában tavasszal és ősszel erős vedléssel cserélnek, de az időjáráshoz igazodva ez némileg eltolódhat. E szőrzettel rendelkező fajtáknak több szőrzetápolásra van szükségük, legfőképp tavasszal és nyár elején, amikor egy nagy vedlési időszak kezdődik számukra.

A kettős szőrzetű fajták vedlési mechanizmusa

Amint az időjárás felmelegszik, az aljszőrzet elválik a testtől és megindul a vedlés. Ilyenkor rövidebb szőr esetében csomókban hullik, hosszabb szőrnél az elhalt aljszőr befilcesedik és vattaszerűen kitüremkedik a fedőszőrök közül.

A vedlési folyamatot mindenképpen érdemes ápolással meggyorsítani, mert így hamarabb hozzásegíthetjük kutyánkat a jobb közérzethez. Ebben az időszakban érdemes legalább hetente kétszer-háromszor alaposan átfésülni kedvencünket, hogy megkönnyítsük számukra ezt az időszakot. Ha nem fésüljük át őket elég alaposan, a szőrzetben ragadt aljszőr rendkívül módon melegítheti őket, körülbelül annyira, mintha a tavaszi kabátunk alatt még mindig meleg pulóvert hordanánk.

Az alábbi ábra hűen szemlélteti a dupla szőrzet mechanizmusát és azt is láthatjuk, mi történhet, ha egy kettős szőrzetű kutyát bőrig lenyírunk vagy leborotválunk:

A dupla bevonatú fajták szőrének hatásmechanizmusa

Minden ennyire sűrű aljszőrzetet alaposan ki kell kefélni, különben az alábbi képen látható 3-as fázis bekövetkezte várható. A szőrzet tömörré válik és teljesen összetapad, ezzel megakadályozza a levegő megfelelő áramlását a bőr és a fedőszőr között. Miután az összefilcesedett aljszőrzetet eltávolítottunk, a levegő áramlása biztosított lesz a fedőszőrök és a bőr között, e folyamat tartja nyáron a kutyát hűvösen, míg a szőrzet fedőrétege megvédi a bőrt a napsugárzástól, valamint a repülő rovaroktól és a szúnyog csípésétől.

Miért ne nyírd?

A kérdés továbbra is az: Miért ne nyírd őket, csak a naptól tartsd távol?

Az egyik ok: A megnyírt szőrzet miatt még akkor sem biztos, hogy hűvösek maradnak, ha nem süti őket a nap. A fedőréteg segít abban, hogy a hő nem tud a bőrhöz közel férkőzni és az emberekkel ellentétben a kutyák nem a bőrükön keresztül izzadnak. Amikor lenyírod a dupla bevonatú kutyák teljes szőrzetét, valójában eltávolítod azt a természetes képességüket, amely hűvösen tartja őket, eltávolítod a természetes szigetelést, ezáltal a kutya nem tudja megvédeni magát a szélsőséges hőmérséklettől, a leégéstől, a rovarcsípéstől és az éles tárgyaktól.

A másik ok: Amikor a szőrzet kezd visszanőni, igen furcsa dolgokat láthatunk. Ez azt jelenti, hogy foltokban előfordulhatnak olyan részek, ahol a szőr nem azonos mértékben nő vagy nem nő mindkét rétegben (a fedőszőr és az aljszőrzet együtt). Ilyenkor a kutya szőrzete olyan képet mutat, mintha pajzsmirigy problémák lennének a háttérben. A szőrzet bolyhos és a testen a hossza változatos. Az idősebb kutyáknál gyakran jelent problémát a szőrzet újranövekedése, másoknál (ez fordul elő leginkább) az aljszőrzet gyorsabban nő, míg a fedőréteg lassabban (a fedőréteg azért nő lassabban, mert azt nem vedli le a kutya, és ha lenyírjuk, sokkal lassabb lesz a visszanövekedése), így aztán a védő fedőréteg egy gubancos burkolattal borított lesz.  Ez nem jelenti azt, hogy a szőrzet örökre ilyen marad. Az elkövetkezendő időszakban fokozott ápolás, fésülés szükséges és a következő vedlési időszakra a fedőréteg hosszabbá válik, míg az aljszőrzet újból kihullik, míg végül a szőrzet olyan képet fog mutatni, mint egykor a nyírás előtt, hosszú fedőszálak, közöttük vastag, sűrű aljszőrzet.

Ezen kívül az új szőrzet vastagabb és puhább lesz, mint a nyírás előtti. Na, de ez miért rossz? Azért, mert a szőrzet úgy fog viselkedni, mint egy pulóver. Puhasága felszívja a vizet és vonzza a nem kívánatos élősködőket, rovarokat. Azon kívül ez a vastag réteg rendkívül forró nyáron. Télen a visszanőtt, új szőrzet megtartja a vizet, a sarat és összepenészedik. Kedvenced órákig hideg és nedves marad. Te megpróbáltad hűvösen tartani őt, de azzal, hogy megnyírtad, melegen tartottad nyáron és hidegen télen.

Egy plusz dolog, amit tudnod kell a felső fedőrétegről: valójában meggátolja, hogy a nedvesség lehatoljon a bőrig. A durva fedőszálakról a víz lepereg, ezáltal az aljszőrzetet szárazon tartja, ami télen fontos ahhoz, hogy a kutya ne fázzon, vagy ne hűljön át.

Amikor elkerülhetetlen a nyírás

Természetesen vannak olyan esetek is, amikor elkerülhetetlenül a nyírás, például egyes egészségügyi helyzetekben, sebészeti beavatkozások esetén, ha életet veszélyeztető állapot alakul ki (lásd hőguta), vagy ha a bunda annyira gubancos, hogy lehetetlen kifésülni, ekkor a nyírás az egyetlen megoldás.

Ha a szőr elkezd növekedni, ápold megfelelően, hogy biztosítsd a levegő szabad áramlását, és hogy ne legyen szükség nyírásra a jövőben.

Tehát a válasz a kérdésre – miszerint „Szükséges-e nyírni a kutya szőrzetét?” – valójában az, hogy mindez a fajtától függ.

Néhány hasznos jó tanács

Ha eljön a nyár, a legelemibb dolog, amit tehetsz, hogy figyelsz kutyádra és véded őt a nyári melegben. Ebben segít ez a néhány hasznos tipp:

  • Védd kedvenced a magas hőmérséklettől és a naptól! A kutyák lihegéssel tudják hűteni magukat és ez akkor működik a legjobban, ha a körülöttük lévő levegő hidegebb, mint a testhőmérsékletük. Tehát a meleg, nyári napokon biztosíts kedvencednek hűvös, árnyékos helyet, ahol nyugodtan pihenhet. A forró, nyári napokon másik lehetőségként beviheted kedvenced a hűvösebb lakásba. A kutyák normál testhőmérséklete 38 C°- 39 C° között változhat. Ha a szabadban a hőfok meghaladja ezen értékeket, kedvenced számára nehéz lesz csupáncsak lihegéssel lehűtenie magát. Az igazán forró napokon vidd be kedvenced a hűvösebb lakásba, ezzel segíted őt a lehűlésben! Egyes kutyák és egyes kutyafajták érzékenyebbek, mint mások, rájuk körültekintőbben oda kell figyelni, hogy megvédjük őket a felmelegedéstől és a hőguta kialakulásától. Hogy mely kutyák és mely kutyafajták ezek, megtudhatod a “Hőguta és a legveszélyeztetettebb kutyafajták” című cikkünkből.
  • Figyelj a dehidratációra! A kiszáradást megelőzendő gondoskodj arról, hogy nyár folyamán kutyád folyamatosan és korlátlanul hozzá tudjon férni hideg és friss ivóvízhez odakint a szabadban és odabent a lakásban egyaránt. A dehidratációt elősegíti az is, ha a napi etetés alkalmával a kutyatápot felöntjük némi hideg vízzel.
  • Fésüld kedvenced gyakran és alaposan! Egy mélyre ható fésüléssel eltávolíthatod az elhalt aljszőrzetet, ezzel megkönnyíted a szőrzetben a levegő áramlását, ami segít kutyádat hűvösebben tartani. A gyakori és alapos fésüléssel elkerülheted a hot-spot-ok létrejöttét és bőrgyulladások kialakulását. Ha eltávolítod a szigetelő, elhalt aljszőrzetet, segítesz kutyádnak, hogy bőre szárazabb maradjon. Fordíts rá időt és energiát és fésüld gyakran kutyád!
  • Soha ne hagyd kedvenced a zárt, parkoló autóban! Nyáron egy parkoló autó kedvenced számára nagyon gyorsan halálossá válhat. Egy 32 C° fokos napon, kevesebb, mint 10 perc alatt a parkoló autó belső hőmérséklete ténylegesen elérheti akár a 60 C° fokot is. A kutya test hőmérséklete vészesen magasra emelkedhet, mivel nem tud olyan mértékben párologtatni, mint amilyen gyorsan felmelegszik, ezért gyorsan hőgutát kaphat és el is pusztulhat.


Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂 További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂

😊❤ Várlak szeretettel és sok értékes cikkel! 😊❤