A nyár fantasztikus lehetőségeket tartogat a kutyatulajdonosok számára. Számtalan közös programot szervezhetünk, lehetőségünk van sportolni, strandolni, úszni és sokat játszani a szabadban a kutyánkkal.

De vigyázzunk, ugyanakkor a kutyák egészségének tekintetében a nyár veszélyeket is hordoz magában. A következőkben végigvesszük azon kockázati tényezőket, amelyeket az egész szezonban érdemes szem előtt tartanod.

Egészségügyi jó tanácsok

Bárki másnál jobban ismerjük a saját kutyánkat, de fontos megjegyezni, hogy a legtöbb ember nem egészségügyi szakember. Ha bizonytalan vagy, hogyan kezeld a kutyád egészségügyi igényeit vagy bármilyen fontos egészségügyi kérdésed van, mindenképpen fordulj a saját állatorvosodhoz, vészhelyzet esetén azonnal bármely állatorvoshoz vagy állatklinikához, akik a kutyád számára azonnali segítséget tudnak nyújtani. Fontos, hogy az egészségesség vonatkozásában az alábbi információkat mindig tartsd szem előtt:

 • A kötelező védőoltásokra, és az ismétlő oltásokra is mindig figyelj! Az olyan mindig jelenlévő veszélyek, mint a veszettség, a szopornyica és a parvovírusos bélgyulladás megelőzésére meg kell tenni a szükséges óvintézkedéseket.
 • A kullancsok, a bolhák, a szúnyogok, a legyek és más rovarok a nyári időszakban megsokszorozódva támadják kutyáinkat is! Beszéld meg állatorvosoddal az ellenük való védekezést! A lehetőségek tárháza ma már óriási, nyakörvek, spray-k, nyakra cseppenthető készítmények, samponok és egyéb termékek közül választhatod ki kutyád számára a legmegfelelőbbet!
 • A bolhák, a penész, a virágok és egyéb allergének gyakoriak a nyári időszakban. Az allergia a kutyáknál okozhat viszketést és vele együtt túlzott vakarózást, bőrgyulladást, okozhat köhögést, tüsszögést, rossz közérzetet és egyéb egészségügyi problémákat. Ha lehetséges, tartsd távol kutyádat az allergiát kiváltó tényezőtől, főképp akkor, ha tudod, hogy mire allergiás a kutyád. Kérj az állatorvosodtól tanácsot, milyen gyógyszeres kúra segíthet a kutyád allergiájának kezelésében.
 • A nyári időszakban kint, a szabadban élő kutyák jobban ki vannak téve az elemeknek, ezért náluk jobban oda kell figyelni az egészség megőrzésére. Ezen kutyáknál gyakrabban szükségessé válik a szőrzet ápolása, a gyakoribb fésülés és az esetenkénti gyakoribb fürdés!
 • Óvd a kutyád a rovarcsípésektől! Ha a kutyádat megharapták vagy megcsípték, távolítsd el a fullánkot és figyeld az allergiás reakciót. Ha allergiás reakció lépne fel, vagy ha többszörös darázs-, méh- vagy szúnyogcsípést észlelsz a kutyádon, feltétlen vidd őt állatorvoshoz!
 • A legtöbb pázsit ápoló termék és egyéb kerti termék veszélyes lehet! Figyelj arra és győződj meg róla, hogy nem mérgezőek-e a kutyád számára az elérhető helyeken lévő növények és műtrágyák.
 • Nem számít, hogy mennyire óvatos vagy felelős gazdi vagy, balesetek bármikor történhetnek. Figyelj arra, hogy az állatorvosod vagy az állatklinikád telefonszáma kéznél legyen, illetve elérhető legyen a családod minden tagja számára, ha szükségessé válik.

Általános biztonsági intézkedések

A meleg időjárásban bárki kényelmetlenül érezheti magát és ez alól a kutyák sem kivételek. Íme, néhány biztonsági intézkedés a felelős kutyatulajdonosok számára:

 • Soha ne hagyd felügyelet nélkül a kutyádat közvetlenül a napon vagy zárt járműben. A kutya testhőmérséklete vészesen magasra emelkedhet, mivel nem tud olyan mértékben párologtatni, mint amilyen gyorsan felmelegszik, ezért hőgutát kaphat. Nagyon fontos, a hőgutát elszenvedett kutyát azonnal állatorvoshoz kell vinni, mert a kutya gyorsan agykárosodást szenvedhet, amiből már nem tudják visszahozni. A hőguta jelei az erős lihegés, a nyáladzás, az idegesség, a szapora pulzus, a reszketés és a magas testhőmérséklet. Ha bármikor a hőguta e tüneteit észleljük a kutyán, azonnal hideg vízbe kell őt meríteni és azonnal további állatorvosi segítséget kérni, mert minél később kerül a kutya állatorvos kezei közé, annál kisebb lesz az esélye a túlélésre. A hőguta leggyakrabban akkor fordul elő, ha a kutyát zárt autóban hagyjuk, vagy amikor tartósan süti őt a nap. Megelőzésként a kutyának mindig biztosítsunk árnyékos és hűvös helyet, ahol tud pihenni és zárt autóban soha ne hagyjuk, mert nyáron lehúzott ablak mellett is mindössze pár perc leforgása alatt elviselhetetlenségig emelkedik a hőmérséklet az autóban és bekövetkezik a hőguta. A hőgutáról bővebben mindent elolvashatsz e cikkünkből>>.
 • Forró napokon próbáld elkerülni kutyáddal a megerőltető testmozgást és tartózkodjatok a folyamatos fizikai aktivitástól is, amikor a nap a legerősebben tűz. A hőguta veszélye fennállhat bármely megerőltetéstől és nagyfokú fizikai aktivitástól is a nyári hőségben.
 • Fokozottan ügyelj a kutyád mancsaira! Az utca, a járda, a homok és az egyéb felületek égethetik a kutyád talppárnáit! A nyári forróságban az aszfalt gyorsan felmelegedhet, és ha a kutyád hosszabban sétál a forró aszfalton, mancsai megéghetnek. Nyomd a kezed a meleg felületre 30 másodpercig, hogy tesztelt azokat, mielőtt rálép a kutyád. Ha megégette a kezed, a kutyád talppárnáit is meg fogja égetni. Ezért is ajánlatos nyáron a napi sétát korán reggelre vagy késő estére időzíteni.
 • Figyeljünk a dehidratációra! A kiszáradást megelőzendő gondoskodjunk arról, hogy kutyánk korlátlanul hozzá tudjon férni friss hideg ivóvízhez folyamatosan a nyár folyamán odabent és kint, a szabadban is. A dehidratációt elősegíti az is, ha a napi etetés alkalmával a kutyatápot felöntjük némi hideg vízzel.
 • Zivatar esetén is ügyelj kutyád testi épségére! A nyári időszakban megszaporodnak a zivatarok, melyek mennydörgés és villámok kíséretében érkeznek. A hangos mennydörgés megijesztheti a kutyádat, a villámlás pedig eltalálhatja őt, ezért ajánlatos zárt helyen tartani addig a kutyát, míg el nem vonul a zivatar.
 • Ha autóban utazol a kutyáddal, figyelj a veszélyekre! Vigyázz arra, hogy kutyád ne dugja ki a fejét a mozgó autó ablakán és ne lógjon ki huzamosan az autóból, mert a faágak vagy szikladarabok veszélyt jelenthetnek számára. Figyelj arra is, hogyha jobban kihajol, akár még ki is eshet vagy hirtelen kiugorhat.
 • Ha kutyád ismeretlen környezetbe kerül, ügyelj rá, hogy el ne vesszen! Bárhová is utazol a nyár folyamán a kutyáddal, ismeretlen helyen csak pórázon sétáltasd, és ne vedd le róla a pórázt. Ha kutyád véletlenül mégis elkóborolna, a microchip segítséget nyújthat megtalálnod őt.

Jó tanácsok a strandoláshoz

A kutyáddal strandolni nagyszerű módja lehet, hogy eltöltsetek egy szép nyári napot. Mindazonáltal felelős kutyatulajdonosként vannak bizonyos elővigyázatosságok, melyeket érdemes betartanod:

 • Nem minden strandra vihetsz be kutyát! Az országban csekély azon strandok vagy tavak száma, ahol engedélyezik a kutyák számára a fürdést. Minden esetben ellenőrizd a helyi előírásokat, mielőtt kutyáddal kirándulást tervezel az adott strandra. Magyarország kutyabarát strandjaira itt kereshetsz rá >>,
 • Gondoskodj róla, hogy a fürdőhelyen a kutyád árnyékos helyen pihenhessen illetve, hogy friss vízből bőven kapjon.
 • Ha a kutyád nem sportos alkat és nincs hozzászokva ehhez a mozgáshoz, ne ösztönözd arra, hogy a homokban fusson. A homokban futás egy megerőltető testmozgás lehet azon kutyák számára, akik nincsenek ehhez hozzászokva, így könnyen meghúzódhatnak az izmaik vagy az ínszalagjaik.
 • Úgy, mint az embereket, a kutyákat is leégetheti a nap. A fehér, a világos színű, a meztelen kutyák és az alig szőrösek veszélyeztetettek. Napégés megelőzésére csecsemőknek vagy kifejezetten kutyáknak forgalmazott vízálló fényvédő krémet vagy olajat használjunk. Ügyeljünk arra, hogy a fényvédő biztosan fedje be a kutya fülét, orra hegyét, a bőrt a szája körül és a hátát.
 • Figyeljünk a vízben található vegyszerekre! Nem titok, hogy a legtöbb kutya szeret úszni. Az úszás szórakoztató lehet számodra és a kutyád számára is, mert segít megelőzni a hőguta kialakulását. Azonban a klór irritálhatja a kutya bőrét és gyomorirritációt okozhat nála. A medencében való úszás után mindig öblítsd le a kutyádat friss vízzel és ne hagyd, hogy egy-két kortynál többet igyon a medence klóros vizéből. Az olyan állóvizek, mint a tócsák és a bányatavak is veszélyesek lehetnek, mivel fagyállót vagy más vegyi anyagot tartalmazhatnak. Ezért ne hagyd, hogy e tócsákból vagy állóvizekből igyon a kutyád, inkább gyakran kínáld meg friss ivóvízzel.

Jó tanácsok az úszáshoz

A legtöbb kutya alapból tud úszni és ők imádnak is. De mielőtt a kutyád első ízben bemenne a vízbe, azért tégy egy próbát. Itt van néhány tipp, hogyan tudsz neki segíteni:

 • Soha ne dobd vízbe a kutyát.
 • Sekély vízben kezd és a nevén szólítva, hívd be a kutyádat a vízbe. Próbáld meg rávezetni őt arra, hogy az úszás egy nagyszerű élvezet és játék is egyben. Folyamatosan tartsd szemmel és maradj mindig hozzá közel.
 • Egy másik módja, hogy megismertesd a kutyád a vízzel, egy olyan kutya, aki már szépen úszik és barátságosan, jó barátként viselkedik a kutyáddal. Hagyd, hogy kutyád kövesse a vízben az új barátját.
 • Ha a kutya csak a mellső lábaival evez, emeld meg a hátsó lábait és segíts neki lebegni. Ezek után a kutya el fog kezdenie evezni ösztönből a hátsó lábaival is.
 • Az úszás egy nagyszerű testmozgás, de ne hagyd, hogy a kutyád túlzásba vigye. Mivel az úszás olyan izmokat terhel meg erősen a testében, amelyeket eddig csak a mozgáshoz használt, hamarabb elfáradhat és kimerülhet.
 • Légy óvatos az erős ár-apály jelenséggel, mert ezek veszélyesek még a legjobb úszóknak is.
 • Soha ne hagyd felügyelet nélkül a kutyád! Figyelj rá és légy mindig olyan helyzetben, hogy tudj neki segíteni kijutni a vízből!

Ezek a nyári biztonsági jó tanácsok és tippek általánosan vonatkoznak a kutyákra, de senki nem ismeri jobban a saját kutyáját, mint önnön maga.

Élvezd a nyarat a kutyáddal, de légy tisztában a lehetséges veszélyekkel is, ezért született meg e cikkünk! Köszönjük, hogy megtiszteltél minket figyelmeddel és elolvastad.

Mindezek után kellemes, baleset- és betegségmentes nyarat kívánunk Neked és családodnak a kutyáddal illetve kutyáiddal együtt!Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂