A tavaszi idény egyik speciál kiállítását a MEOE Jászberényi Szervezete rendezi az őrző-védő kutyafajták részére. Az őrző-védő CAC kutyakiállításra 2016. Április 10.-én kerül sor Jászberényben. A kiállítás helyszíne a Borsóhalmi úton található Mentőkutya Iskola.

A MEOE Jászberényi Szervezete évről évre sikeresen rendezi meg az őrző-védő fajták seregszemléjét, hiszen minden évben 200-300 az alábbi kategóriába tartozó kutya nevezését regisztrálják. Reményeik szerint az idén sem lesz ez másként, szeretettel várják az idei évi rendezvényükre is az őrző-védő fajták kiváló egyedeit.

A 2016. évi őrző-védő CAC kutyakiállítás fontosabb információit a következőkben ismertetjük!

Információk kiállítóknak:

Az alábbi fajták nevezhetők:

FCI. I. Fajtacsoport:

Belga Pásztorkutyák, Berger Picard, Beauceron, Briard, Bouvier des Flandres, Holland Juhászkutyák, Német Juhászkutya, Svájci Fehér Juhászkutya.

FCI. II. Fajtacsoport:

Dobermann, Dogo Mallorquin, Kaukázusi Juhászkutya, Schnauzerek, Bordeauxi Dog, Közép-Ázsiai Juhászkutya, Orosz Fekete Terrier, Bullmasztiff, Cane Corso, Dogo Argentino, Masztiff, Német Törpe Pinscher, Amerikai Bulldog, Fila Brasileiro, Mastino Napoletano, Bulldog, Broholmer, Tosa Inu, Sarplaninac, Boxer, Spanyol Masztiff, Szent Bernáthegyi, Német Dog, Pireneusi Masztiff, Karszti Juhászkutya, Rottweiler, Nagy Pireneusi Hegyikutya, Tibeti Masztiff, Dogo Canario, Hovawart, Nagy Svájci Havasi Kutya, Újfoundlandi, Landseer, Berni Pásztorkutya, Leonbergi, Argentin Dog, Moszkvai Őrkutya, Shar-Pei.

FCI. III. Fajtacsoport:

Airedale Terrier, Amerikai Staffordshire Terrier, Staffordshire Bullterrier, Bull Terrier, Miniatűr Bullterrier.

FCI. V. Fajtacsoport:

Amerikai Akita

FCI. VI. Fajtacsoport:

Rhodéziai Ridgeback

Nevezési felhívás

Nevezési felhívás

Bírói lista:

Vezető bíró: Korózs András

FCI II. fajtacsoport
Molosserek, Angol Bulldog, Boxer, Rottweiler Som Tamás
Fel nem sorolt kutyafajták Szabó Sándor
FCI III. fajtacsoport
Összes fajta + Rhodesian Ridgeback, Schnauzerek, Amerikai Akita Korózs András

Nevezési határidő: 2016. Április 01.

Nevezési díjak

Őrző-Védő CAC Kiállítás Szövetségi tagkártyával rendelkezők részére Szövetségi tagkártyával NEM rendelkezők részére
Első kutya 4500 Ft 9000 Ft
Második kutyától 3500 Ft 7000 Ft
Veterán, Minor Puppy, Kölyök 2500 Ft 5000 Ft

Postai nevezés esetén, a nevezési lap pontos kitöltése és aláírása után, csatolni kell a nevezni kívánt kutya törzskönyv másolatát, a nevezési díj igazolásához a befizetett csekk vagy átutalási bizonylat másolatát, Champion vagy Munka bizonyítványok másolatát (ha van) és a 2016. évi szövetségi tagkártya másolatát.

Nevezési lap

Banki átutalás esetén a MEOE Jászberényi Szervezetének bankszámlaszáma:
JÁSZ Takarékszövetkezet – 69500132 – 11013594
A nevezés mindig a kutya tulajdonosának neve alatt történjen.

Nevezési cím postai feladás esetén:
MEOE Jászberényi Szervezete
Jászberény
Mozsár u. 1.
5100

Kiállítással kapcsolatos információk az alábbi e-mail címen kérhetők:
mejasz1970@freemai.hu

További információkért hívd az alábbi telefonszámot:
+36 30 9522 106.

 

Az őrző-védő CAC kutyakiállítás városa Jászberény, mely az Alföld szívében a Zagyva folyó két partján terül el. Jászberény a „Jászság fővárosaként” a megye második legnépesebb városa.

Régészeti emlékek szerint a terület már az őskorban is lakott volt, kelták majd a későbbi időkben avarok telepedtek meg e területen. Konkrétan az Árpád-háziak uralkodása idején alakult a település, melyet sajnos a Tatárjárás teljesen elpusztított.

A Jászok a XIII. században népesítették be e tájegységet. Ezen időtől fogva lett Jászberény a Jászság szellemi, gazdasági és vallási központja. A török időkben a város a szultán magánkincstárához tartozott, védelmére palánkvárat építettek, mely vár sajnos a tűz martalékává vált és már nem építették újjá. A város az 1848-49-es szabadságharcból is kivette részét, a jászságból toborzott önkéntesekből Jászberényben alakult meg a Lehel huszárezred. Az 1950-es évek után a város egyre inkább fejlődésnek indult, létrejöttek az első ipari nagyüzemek, melyek a lakosságnak több munkalehetőséget biztosítottak.

Jászberény látnivalói közül elsőként kell említenünk az 1931 óta működő Jász Múzeumot, mely állandó kiállításainak keretén belül mutatja be a jászok múltjának írásos és tárgyi emlékeit. A műemlék épületben kiállított gyűjtemény legértékesebb darabja a gazdagon faragott, elefántcsont kürt, Lehet kürtje, melyet a X. század végén Németországban kalandozó magyarok egyik hőse, Lehel vezér birtokolt a monda szerint. A Hamza-Múzeum és a Jász Galéria Hamza D. Ákos festőművész-filmrendező festői munkásságát reprezentálja, egyben a múzeum őrzi Hamza D. Ákos 600 kötetes könyvtárát is.

További történelmi látnivalók a városban a gótikus eredetű és barokk formavilágú Magyarok Nagyasszonya Katolikus Templom, a Ferencesek Temploma, mely a XV. században épült, a Jézus Mennybemenetele Római Katolikus Templom.

Jászberényben élénk kulturális élet működik az évente visszatérő rendezvényeinek köszönhetően, mint például a Nemzetközi Táncház és Zenésztábor, a Csángó Fesztivál, az Országos Mézvásár és a Jászberényi Nyár. A városban működik a nemzetközi hírű Jászság Népi Táncegyüttes, a Lehel Társastánc Klub, a Palotásy János Vegyeskar és a Székely Mihály Kórus is.

A családok számára igazi kikapcsolódást jelenthet az 1979 óta működő Állat- és Növénykert, mely a 4,5 hektáros területével Magyarország egyik legkisebb állatkertje. Az állatkert közel két évtizedig szinte állandó képet mutatott, a kilencvenes évek közepétől azonban nagy változások kezdődtek, a szűk zárt ketreceket tágas kifutókra cserélték és további természet közeli újításokat is bevezettek.
Az állatkert célja az állatoknak a lehető legjobb körülmények között tartása és bemutatása, ezért a kifutók a természetes élőhelyeket utánozva tágasak és környezeti elemekkel gazdagítottak. A hazai állatkertekhez hasonlóan fő feladatuknak tekintik az oktatást és természetvédelmi nevelést.

Az állatkertben mindennap zoopedagógiai látványetetésekkel várják a vendégeket. A 2001-ben elkezdett programok során az állatok megkapják a napi táplálékukat, amelyért gyakran meg is kell dolgozniuk, a látogatók pedig közben rengeteg információk hallhatnak az állatokról.
A 2003-as évben az állatkert elkezdett az arborétum felé terjeszkedni, a látogatókat szó szerint beviszik az erdőbe, ahol a 2 hektáros arborétumon belül három tanösvény is van, a látogatók ezeket végigjárva sok fontos dolgot megtudhatnak például a madár- és erdővédelemről. A Madárvédelmi Tanösvény 41 állomáson, 50 információs táblán több mint 90 állatfaj színes képével, 66 madárvédelmi eszközt, illetve módszert mutat be. A tanösvény kialakításának célja az volt, hogy a jászberényi állatkert mellett lévő arborétumot is bevonják a látogatók figyelmébe és ez által a környezeti nevelésbe.

 

Minden érdeklődőt, vendéget, kiállítókat a kutyáikkal szeretettel vár a tavaszi idény speciál kiállítására Jászberénybe a MEJÁSZ!

 

Amennyiben tetszett a cikk és hasznosnak véled, kérlek, oszd meg, hogy minél több kutyaszerető emberhez, családhoz eljuthasson! Köszönjük!