A „Welpen sind keine Ware” vagyis a „Kölykök nem árucikkek” nevű kezdeményezésben résztvevő Német Kennel Klub, a TASSO német állatjóléti Szervezettel és a DOGS Magazinnal összefogásban lerántja a leplet és ezzel a nyilvánosság elé tárja a tényeket az illegális kölyökkutya kereskedelem titkos háttereiről.

Méltatlan körülmények között

Európában a kölyökkutyagyárak központjai főként a keleti régióban Lengyelországtól Ukrajnáig találhatóak. Ezen régióból az árucikként kezelt kölyökkutyák szilárd áramlása folyik az európai kontinens minden részébe.

A kutyák szaporítása nagy kölyökkutya gyárakban folyik, sokszor farmgazdálkodás keretein belül hátsó udvarokban, sötét pajtákban, ahol futószalagon „termelik” a kölyköket. Rövid életüket általában olyan körülmények között töltik, ami teljesen ellentmond az állatjóléti koncepciónak.

A szülők sötét pincék és istállók fogságában élik le rövid életüket és csak a túlélésükhöz szükséges alapszükségletek vannak számunkra biztosítva. Ezek a kutyák az embereket csupán sötét árnyakként ismerik, akik a zseblámpa fényében durva kezeikkel megragadják őket. A szukákat folyamatosan hormonokkal injekciózzák, a kölyköket pedig nagyon korai életkorban adják el.

4-7 hetes kor között veszik el a kölyköket az anyjuktól, ketrecekbe rakják őket, majd kisteherautókba ketrecestül egészen a tetőig feltornyozva. Az immunitással nem rendelkező alultáplált, beteg és rémült kiskutyák rendszeresen cserélődő kamionokban indulnak útnak nyugat felé, a kutyabarátok felé, akik néha nem is tudják, hogy hamarosan kiskutyákat fognak vásárolni. Csak amikor Belgiumban, Hollandiában és Németországban a piacokon sétálva tekintetük a ládákban összezsúfolt kiskutyák boldogtalan arcára esik, megsajnálják őket és kedvezményes áron meg fogják vásárolni őket.

A kölyökkutya kereskedelem célországai Belgium és Hollandia

Ha Kelet-Európa a kontinens termelési központja, akkor Belgium és Hollandia a központi forgalmazásé. Ott találhatók a nagykereskedők, akik a fárasztó utazást túlélt kölyköket értékesítik. Általuk kerülnek kisállat kereskedésekbe, a piacokra, majd végül a családokba.

Az illegális kereskedelem igazi mértékét nehéz megbecsülni, mivel megbízható adatok nem állnak rendelkezésre. Állatvédő aktivistákkal valamint a korábbi holland mezőgazdasági miniszterrel, Cees Verman-nal készített egyik interjúban elhangzott, hogy a Hollandiában értékesített kölyökkutyák 2/3-a Kelet-Európai kölyökkutya gyárakból származik. Belgiumban az arány még ennél is magasabb, több mint 80 %.

A holland jogszabályok kedveznek a kölyökkutya kereskedelemnek. Miért van ez így ezekben az országokban? Mert a holland büntetőjogi szabályok a kutyakereskedelemre nem vonatkoznak, azt nem tekintik bűncselekménynek. Minden állatorvosnak joga van átírni a külföldről érkező kiskutyák útleveleit egy hollandra. Így már a kiskutya nem tekinthető keletről érkezett import kutyának, hanem Hollandiából származó állatnak. Ez sok viszonteladónak fontos. De például Belgiumban, a kutya kereskedelemben alkalmazott újracímkézés illegális folyamatnak számít, ennek ellenére mégis minden ellenőrzést nélkülöz.

A Hollandia és Belgium közötti határ menti térségben dobog a kölyökkutya kereskedelem szíve. Innen szállítják az élő rakományt a többi európai országba. Miután ellátják őket friss papírokkal, mennek vissza Németországba, Franciaországba, Olaszországba és Spanyolországba, ahol aztán ezek a kölykök a kisállat kereskedések ketreceiben vagy rosszabb esetben az illegálisan működő kölyökkutya maffia karmai között kötnek ki.

A kiskutyákkal való kereskedésben nincs semmi illegális, ha megfelel az állatvédelmi törvények előírásainak a védőoltások és az európai közlekedés politikai irányelvek tekintetében. Így néhány tenyésztő el tudja adni az állatait itthon és külföldön. Nem oltott és ellátatlan kutyák Európa szerte előfordulnak és a sok éves tapasztalat szerint sok esetben meghamisítják az oltási könyveken a kiskutyák korát. Ezek a machinációk senkit sem zavarnak, hiszen az akciós árakon meghirdetett kölykök hihetetlenül keresettek. Csak ki kell menni a különböző városok piacaira és akciós áron bárki új kutyatulajdonos lehet.

Veszélyes betegségek

Az ily módon, piacokon megvásárolt „akciós” kutyák hordoznak magukban némi rizikót, ugyanis náluk a problémák hamar jelentkeznek. A kiskutyák sok esetben megbetegednek és szörnyű kínok között meg is halnak. A parvovírussal illetve a további fertőző betegségekkel szemben a fejletlen immunrendszernek esélye sincs. A nem megfelelő megelőző egészségügyi ellátás gyakran vezet ahhoz a tényhez, hogy a kutya súlyosan megbetegszik néhány nap vagy hét után. Így a jelenleg nem oltott kutyák 16 hetes és 2 éves koruk között különösen veszélyeztetettek a fertőző parvovírus betegségre, ami végzetes lehet. Gyakran a kezelés költsége 1000 € és 2500 € között is lehet.

A lehetséges következmények veszélyesek az emberekre, állatokra nézve egyaránt. A szakemberek attól tartanak, hogy a betegségek és a járványok visszatérhetnek az illegálisan behozott állatokkal. „Európa gyakorlatilag a veszettség vírustól mentes, de a balti államokban, Oroszországban, Kelet-Európában, a Balkánon és Észak-Afrikában még mindig vannak olyan területek, ahol a vírus széles körben elterjedt”, figyelmeztet a lipcsei Egyetem állat hygiéniai és járványos betegségek professzora, Uwe Truyen. A veszettség vírus veszélyes, nemcsak az állatokra, az emberekre is: „Ha e betegség kitör, minden esetben kivétel nélkül halálos kimenetelű.”

A viselkedési zavarok kockázatai

Ez nemcsak a lehetséges betegségek kockázatát hordozza magában, hanem a helytelen tenyésztésből adódó kockázatot is. „De még ennél is súlyosabb a véleményem a viselkedési zavarokkal kapcsolatosan” – mondja Sylvia Heesen, az Állatorvosi Egyesület Állatvédelmi Hatóságától (TVT). Mivel a kiskutya nem tapasztalta meg a szükséges szocializációt az első hetekben, ami a továbbiakban az életét alakítja. Nem tudja, és nem ismeri például a mindennapi környezeti hangokat és zajokat, mert gondosság és körültekintés nélkül élt egy ketrecben, séta közben idegesen és félelemmel fog reagálni a környezeti zajokra és ezek következményeként már gyorsan kialakul nála az agresszió. És akkor már az emberre is veszélyt jelent. Ez a probléma megfigyelhető, a nyaralóhelyeken kóborló utcai kutyákon is – és a szakértők erre figyelmeztetnek az árucikként értékesített kisállat kereskedésekben megvásárolható kutyák esetében is.

Az „AG Welpenhandel” szerint: „Az olcsón szerzett kutyák 50 %-a súlyosan beteg”

A kétes kutyakereskedők által árult „olcsó” kiskutya megvásárlása továbbra is kockázatot jelent. Felmérések szerint az „alku”-val így megszerezett kutyák fele, annyira beteg, hogy állatorvosi segítséget igényel. Ilyen esetben az állatorvosi költségek nagyságrendileg az 1000 €-t is átléphetik, sőt meg is haladhatják azt. Ez az egyik eredménye a kutyatulajdonosok körében az „AG Welpenhandel” Szervezet által végzett egyik felmérésnek.

„A felmérés 336 kutyatulajdonos részvételével készült és világosan megmutatja, hogy a kétes kölyökkutya kereskedelem továbbra is fenn áll” – mondja Philip McCreight, a TASSO – Európa Vezető Állatvédelmi Szervezetének – egyik munkatársa.

Az internet messze a legnagyobb kutyapiac

Aki nézelődött már az interneten, tapasztalhatta, hogy csupán néhány kattintással és telefonhívással minden elérhető. Késik egy születésnapi ajándék a kisfiúnak, aki régóta szeretett volna már kutyát? És mi lenne a jobb, érte menni vagy inkább hozzák helybe? Az áru szállítása azonnal, az átvétel pedig egy parkolóban történik majd. Az internet messze a legnagyobb kutyapiac, egy kiskutyát gyorsabban meg lehet vásárolni rajta keresztül, mint egy könyvet. Három, kettő, egy és már az enyém is.

Egy nagyon különleges szálka a szakemberek szemében az interneten keresztül eladásra kínált kölykök. McCreight szerint: „A válaszadók 51 %-a online hirdetéseken keresztül indította a kiskutya vásárlást”. A válaszadók 40 %-a vásárolt már többé-kevésbé tiszteletre méltó tenyésztőktől, 28 %-uk pedig kölyökkutya kereskedőktől. Az állatvédelmi Szervezetektől mindössze 11 % fogadott már örökbe kutyát. Udo Kopernik, a VDH szóvivője a széles körű felvilágosításban látja a kutyakereskedelem visszaszorításának esélyét: „Minden piacot a kereslet vezérel! Amíg vannak olyan emberek, akiket egy feltételezett különleges ajánlat elvakít, mindaddig lesznek szélhámos kereskedők is, akik ezt kihasználják.”
Ahogyan McCreight magyarázza, szeretné, ha a „kölyökkutya kereskedelem elleni munkacsoport” az elkövetkezendő években megdönthetetlen bizonyítékokat szerezne a kétes kutyakereskedők ellen, ezzel fokozva tevékenységét. „Mi, állatbarátok nemcsak beszélünk”, mondja McCreight, „a népet képviseljük és a kampányunkban segítséget kapunk a kormány képviselőitől is”. Petra Zipp, a BMT Vezérigazgatója hozzáteszi: ” Egy kutya nem árucikk, amit az ember egyszer futólag megvásárol, aztán visszaviszi, ha nem elégedett. Ezért a jogalkotóknak mielőbb intézkedéseket kell hozniuk a kölyökkutya kereskedelem megfékezésére.”

Az IFAW is szót emel az illegális kereskedelem ellen

Meglepő információk azoknak, akiknek nem tetszenek a fent említett körülmények, beleértve az állatvédő aktivistákat is. A „The International Fund for Animal Welfare” (rövidítve IFAW), magyarul „A Nemzetközi Állatjóléti Alap”, a világon egyedülállóan a legnagyobb állatvédő szervezet 2008-ben egy titkos vizsgálatot indított. Az aktivisták egy nagykereskedő nyomába eredtek, aki egyike Hollandia nagy „játékosainak”, és aki létrehozott egy illegális hálózatot maga körül. Az IFAW kutatói viszonteladónak tűntették fel magukat, akiket üzleti partnerként kerestek meg.

„Kiskutyát legálisan vagy feketén vásárolsz?” – kérdezte az egyik kereskedő a rejtett kamerába. „Bárhogy lehetséges?” – jött az újabb kérdés. Az állatvédő aktivisták a kutatásuk során vizsgálatot folytattak egy magyar szállító után, aki hetente 100 kiskutya csempészésében bűnrészes. A vizsgálat során több tucat üres, állatorvos által aláírt és előre felcímkézett, chip szám nélküli oltási könyvet találtak. Az oltási könyveket egy-egy csempészett kutyához fogják hozzárendelni.

Az állatvédő aktivisták megtanulták, hogy az Európán keresztül történő utazás során 5-6 kölyök óránként meghal. A veszteség bele van kalkulálva a nagykereskedők árképzésébe. Péntek délutánonként érkeznek a „törzsvendégek” a nagykereskedőhöz az újonnan érkezett kiskutyákért, akiket aztán másnap az interneten keresztül ajánlanak eladásra ezzel a szöveggel: „A mi kutyánknak van eladó kölyke.” A viszonteladók a hirdetésekben csak ennyit írnak és mindössze egy mobiltelefonszámon lehet érdeklődni. A viszonteladók árai nagyon eltérőek, 60 Eurótól 600 Euróig is terjedhetnek.

Olyan is van, amikor egy kölyökkutya maffia hosszú ideje ismert, köszönhetően a médiában róluk megjelent számtalan riportnak és az állatjóléti szervezetek oktatási munkájának. Az óvatos vásárlók a kiskutyát az anyával együtt még a vásárlás előtt szeretnék megnézni. Tudják, hogy egy jó tenyészetből származó kiskutya ára nem 400 Euro. De a kereskedők tanulnak, sokan kreálnak egy hátteret ennek a „vállalkozásnak”, létrehoznak egy fedő családi farmot, ahol meg tudják mutatni a kutyákat a vásárlóknak. De sokszor a szukák, akiket ily módon megmutatnak a vásárlóknak semmilyen rokonságban nem állnak a megvételre ajánlott kiskutyával, sőt észrevehetően még csak nem is szoptatnak. A megvételre ajánlott kiskutyákra kitalált családfákat készítenek, majd különböző tenyésztői klubok jelzéseivel látják el őket, amelyet aztán nem ismer fel az ernyőszervezetként működő VDH.

A kölyökkutya maffia él és nem csak egyedül az alkalmi felhajtókból áll, akik „jó családból” származó kutyát kínálnak eladásra, amit aztán nem akarnak megfizetni. Sajnos az emberek egy bizonyos rétegét nem érdekli, ha egy állat szenved, mint az a 12 hetes kis szőrgombóc is, aki egy nő karján ülve szomorú szemmel néz és hálás azért a kevéske szeretetért is. Hogy mennyibe kerül, egy ilyen piacon értékesítésre kerülő kiskutya, senki nem tudja jobban, mint Birgit Thies, aki 4 éve vezeti az illegális kölyökkutya kereskedelem elleni kampányt a „4 Mancs” alapítvány állatjóléti szervezeténél. Az állatvédő aktivista jelen volt egy lengyelországi piacon és úgy tett, mintha érdekelt lenne a vásárlásban. Mögötte a Norvég Televízióállomás kis csapata, amely rejtett kamerával rögzítette a jelenetet. A német arcú kereskedő azt mondja, 10 Euro. Az állatjóléti aktivista megrázza a fejét. Akkor csak 5 Euro, mondja a kereskedő. Kevesebb nem lehet – teszi hozzá. Az állatvédő aktivista nem néz a kereskedőre, inkább a kiskutya után nyúl. A férfi keze megragadja a kölyköt és visszateszi a dobozba, amiben egy egész alom árválkodik. Még az 5 Euro is túl sok. „Ez a legrosszabb pillanat”, mondja az állati jogok aktivistája. „Tudom, hogy a kölyök nem érheti meg az estét, ha nem megy el 5 Euroért”, az életük lángja nem ég tovább. Sok mindent nem tehetnek, ha szeretnék a kiskutyát megmenteni. Ennek alapján feltételezhető, hogy ez az egész iparág a szánalomra épül.

A vásárlás csak segít a bűnözőknek

Az olcsón vásárolt kutya kétes származású, ezért ez nem tekinthető kárnak. Még ha a kért ár alacsonynak tűnik is, még így is, hogy a kutyák felnevelése jóval a finanszírozott ár alatti és számolni kell azzal, hogy születésük után nyomorúságos körülmények között élnek. A kutyák veszélyes betegségektől szenvedhetnek a szocializáció hiányából következően. Minden vásárló, aki olcsó kiskutyát vásárol, mozgásban tartja a kiskutyák kereskedelmét és ezzel elkerülhetetlenül bűnrészessé is válik.
Az állatok illegális kereskedelme a világ öt legnagyobb bűnügyi üzletága közé tartozik. Az egzotikus állatok illegális kereskedelme mellett virágzik a kedvtelésből tartott állatok kereskedelme is.

Új EU-s törvényi szabályozás lehet a megoldás

Az állatjóléti Szervezeteknek, mint például az „IFAW” – nak vagy a „Négy Mancs” – nak nincs más választása, mint hogy újragondolja az EU-s szabályozást. A kutyák határon átnyúló kereskedelmének szigorúbb szabályozásáról már folynak a tárgyalások Brüsszelben. A törvény kötelezővé fogja tenni a microchippel való megjelölést és emellett a regisztrációt. Hosszú távon ez lehet a megoldás az illegális kölyökkutya kereskedelem ellen.Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂