fbpx

Őszi veszélyek, melyek megnehezíthetik a kutyád életét

A kutyák és az őszi veszélyek


Az ősz egy csodás évszak, de veszélyeket is rejt magában. Annak érdekében, hogy kutyáinkat megvédhessük, tisztában kell lennünk az ezen időszakban rájuk leselkedő veszélyekre, különös tekintettel az olyan helyekre, ahol rendszeresen megfordulunk velük. Különösképp figyelnünk kell a mérgező növények megjelenésére, az ősszel százszámra termő különféle gombákra, a megnövekedett növényvédő szerek valamint a hideg beálltával a veszélyes anyagok használatára.

Őszi veszélyek – Mire figyelj!

Az időjárás megváltozása – hűvös idő, metsző szél, eső, köd, pára, fagy

Az őszi évszakban minden eshetőségre felkészülve figyeljünk arra, hogy a szabadban, a kültéren élő kutyák számára biztosítva legyen a megfelelő védelem, egy saját ház, ahová a szélsőséges időjárási elemek elől behúzódhatnak. Figyeljünk arra is, hogy kutyánk előtt mindig legyen elegendő mennyiségű friss ivóvíz.

Kevesebb napfény – rosszabb látási viszonyok

Ahogy a napok rövidülnek, a reggeli és az esti kutyasétáltatás már gyakran rossz látási viszonyok között történik. A gépjárművezetők az esti sötétben illetve a reggeli szürkületben (főképp, ha még a köd is nehezítő tényező) nehezebben veszik észre, látják meg az állatokat és a hozzájuk tartozó tulajdonosokat, így a jól láthatóság érdekében maguknak a tulajdonosoknak kell megtenniük a megfelelő óvintézkedéseket.

A lehullott, őszi falevelek – baktériumok, penész, füst, éles tárgyak

A változó őszi levelek gyönyörűek, ezzel együtt, ha lehullanak, lenyűgöző talajtakaróvá változnak. Ha nem gondoskodunk megfelelően az eltakarításukról, gondokat okozhatnak. Légy óvatos a séták és a kirándulások alkalmával, mindig vigyázz, hogy kutyád a lehullott leveleket ne vegye a szájába, ne nyalogassa vagy kóstolgassa.

Gombák – a galócák egyes fajai halálosan mérgezőek

A gombák főképp az őszi esők megjelenésével látszólag gyorsan, egyik napról a másikra nőnek ki a földből, sokszor megbújva a lehullott avarszőnyeg alatt számunkra láthatatlanul, de kutyáink számára nagyon is érzékelhetően. Ne hagyd, hogy kutyád bármely gombával érintkezésbe lépjen, beleharapjon vagy egyen belőle. Míg a legtöbb gomba jóindulatú, és ha lenyelik, csak enyhébb egészségügyi tüneteket eredményhez, de van néhány fajta, amely halálos lehet számukra, sőt számunkra, emberek számára is, ha lenyeljük őket. Mivel a gomba azonosítása nehéz, fokozott óvatosság ajánlatos!

Az őszi bomló levelek és a hűvös, csapadékos időjárás tökéletes környezetet biztosít a gombáknak, melyek a gyepen, a mezőkön, a farönkökön és a fák alatt is nőnek. Nem minden gomba veszélyes, de nem érdemes kockáztatni.

Növényvédő szerek – mérgezőek

Növényvédő szereket gyakran használnak ősszel a kertekben. Ezt mindenképpen tartsd szem előtt, ha valaki más kertjében tartózkodsz a kutyáddal. Mindig kérdezd meg a tulajdonost, hogy az udvar egyes területei vannak-e növényvédő szerekkel kezelve, ez nagyon fontos kutyád egészségének biztonsága érdekében!

Rágcsálóirtók – erősen mérgező

Az egerek és patkányok megjelenése a településeken főképp a globalizáció eredménye, a természeti környezet és az életmód változása magával hozta, hogy ezek az élőlények az emberek otthonainak közelébe költöztek. Ellenük való védekezésképp az emberek csapdákat, illetve egér- és patkánymérget helyeznek ki az otthonaik környékére. Vannak, akik nem elég körültekintően teszik ezt, így sok esetben ártatlan kutyák és macskák is a csapdák illetve mérgezés áldozatává válnak.

A klinikai tünetek a következők:
gyengeség, letargia, véres vizelet, habos-véres nyál, habos-véres hányás, vértelen íny, alacsony testhőmérséklet, remegés, görcsrohamok, halál.

Ha gyanítható, hogy kutyád patkánymérget evett, azonnal állatorvosi ellátásra van szüksége, különben a folyamat elér arra a pontra, amikor már visszafordíthatatlanná válik.

A legfontosabb mégis elkerülni az olyan helyzeteket, amelyek idáig vezethetnek! Felügyeld kutyád otthon és a sétáitok során egyaránt!

Fagyálló – erősen mérgező

A veszélyes anyagok közül ebben az időszakban gyakran okoz gondot a fagyálló. Az utcán parkoló autók után gyakran maradnak fagyálló foltok itt-ott, figyelj ezekre nagyon, nehogy kutyád felnyaljon ezekből!

Figyelj kutyádra az utcán és vigyázz, ne igyon pocsolyából, mert nem tudhatod, véletlenül nem fagyálló van-e kifolyva és pocsolyaként összeállva.

Ha otthon tárolsz hűtőfolyadékot, az mindig gondosan elzárva legyen, hogy a gyermekek, a kutyák és más állatok ne férhessenek hozzá! A használt fagyálló dobozát kellő körültekintéssel kezeld!

Allergia

A kutya allergiák nem ritkák. Az allergiás reakciók előfordulása az évszakok változásával növekszik. A kutyák allergiás tünetekkel reagálhatnak a pollenre, a porra és más szezonális allergénekre. Az allergia tünetei közé tartozik: a tüsszögés, a köhögés, az orrfolyás, a viszkető bőr, forró foltok megjelenése a bőrön, bőrgyulladás, fülgyulladás és a viszkető, könnyező szemek.

Rendkívül fontos, hogy minél előbb vidd állatorvoshoz a kutyád, ha a fent említett tünetekből többet is észlelsz nála. Egy gyorsan terjedő bőrgyulladásnál nem szabad várni, akár egy nap alatt is sokat romolhat a gyulladt bőr és kutyád számára sokkal nehezebb lesz a gyógyulás.

Bolhák és kullancsok

Nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy a kutyákat rendszeresen védjük a kullancsok és a bolhák ellen. A bolhák és a kullancsok egész évben jelen lehetnek, de leggyakrabban a tavaszi és az őszi időszakban a legaktívabbak. Az őszi, hűvösebb időjárásban főképp elemükben érzik magukat, ezért fokozottan érdemes ellenük védekezni.

A kültéri bolhák a meleg, nedves és árnyékos területeken szaporodnak. Az udvarodon és a kertedben rendszeresen nyírd a füvet, mert ezzel kiküszöbölheted a kullancsok és a bolhák elszaporodását. A beltérbe, lakásba bekerült bolhák petéi és lárvái nehezen irthatók ki, nagyon fontos, hogy rendszeresen porszívózd a szőnyeget, a drapériát és mindent, amivel a kutya érintkezésbe kerül.Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂 

262 Shares

A szerző Minden bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Vámosi Ildikó

Vámosi Ildikó vagyok, tenyésztő. Szeretem az állatokat, legfőképpen a kutyákat. A családom mellett a chow-chowk töltik ki az életem. Már lassan 23 éve, hogy imádom őket és 20 éve tenyésztem is őket. Az eltelt évek alatt a kutyáinkkal megéltünk sok jót és rosszat is, viszont, amit cserébe kaptunk tőlük, az pénzzel megfizethetetlen, a tiszta szeretetet!
A Kutya Portál olvasóit szeretném érdekes témákkal segítve eligazodni a kutyák világában.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d blogger ezt szereti: