Soha ne hagyd nyáron a kutyád a zárt, parkoló autóban! Veszélyes! - Kutya Portál Soha ne hagyd nyáron a kutyád a zárt, parkoló autóban! Veszélyes! - Kutya Portál

Soha ne hagyd nyáron a kutyád a zárt, parkoló autóban! Veszélyes!

Soha ne hagyd nyáron a kutyád a zárt, parkoló autóban! Veszélyes!A nyár egy oly nagyszerű időszaka az évnek, amikor felhőtlenül élvezheted családoddal a szép időt. A meleg időjárásban kérjük, tartsd szem előtt kutyád illetve kutyáid biztonságát is. Kedvencednek nem szükséges Veletek mennie egy “gyors” shoppingolásra.

Fontos tudnod, hogy nyáron egy parkoló autó kedvenced számára nagyon gyorsan halálossá válhat. Egy 25 C° fokos külső hőmérséklet esetén a parkoló autó belső hőmérséklete 38 C° és 50 C° közé is felkúszhat. Egy 32 C° fokos napon, kevesebb, mint 10 perc alatt a parkoló autó belső hőmérséklete ténylegesen elérheti akár a 60 C° fokot is.

Fájdalom és szenvedés, agykárosodás, míg be nem következik a hőguta miatti fulladás és halál – ez csak néhány tragikus következménye annak, ha egy kisállat rövid ideig bent marad a forró autóban.

A kutya normál testhőmérséklete mintegy 38 C° – 39 C° fok és e hőmérséklet 41 C° – 41,5 C° fokig emelkedhet helyrehozhatatlan agykárosodás nélkül, azon túl már nincs remény a szeretett kutya megmentésére és örökre elveszíthetjük őt. Sajnos, minden évben több ezer szeretett háziállat, mind kutya, mind macska esik áldozatul illetve hal meg a forró időjáráshoz kapcsolódóan a tulajdonos rossz döntése miatt.

Úgy gondolod, hogy egy nyitott ablak elegendő lehet ahhoz, hogy a kisállatod biztonságban legyen? Mi azt gondoljuk, nem elegendő! Kérjük, Te is gondold át újból! A kutyák és a macskák nem tudnak úgy izzadni, mint mi, emberek. A kutyák hosszas lihegés által valamint a talppárnáikon keresztül tudják hűteni magukat, a macskák csak a talppárnáikon keresztül.

Hogy milyen érzés lehet csapdába esni egy forró bezárt autóban, azt egy amerikai állatorvos kísérletéből megtudhatjuk. Dr. Ernie Ward a nyári forróságban 30 percig ült egy parkoló autóban egy hőmérővel a szomszéd ülésen nyitott ablak mellett és figyelte, ahogy a hőmérő higanyszála egyre feljebb kúszik. Egész 50 C° fokig és közben Dr. Ward kezdte rosszul érezni magát fizikailag és lelkileg is, szinte alig kapott levegőt, még úgy is, hogy az ablak le volt engedve és mellé még erőteljesen izzadt is. Pedig Dr. Ward tisztában volt azzal, hogy mi történik. Egy olyan állat, aki nincs tisztában azzal, mi történik, sokkal hamarabb pánikba esik egy ilyen kontrollálatlan helyzetben.

Az alábbi szemléltető képen láthatod, milyen gyorsan emelkedik a hőmérséklet egy zárt autóban:

Hogyan előzheted meg kedvenced szenvedését a forró autóban

  • Ne vidd magaddal kedvenced, míg fontos ügyeidet intézed. Persze ő is biztosan élvezné az autókázást, de így a kocsiban kellene hagynod és az számára egy szenvedés lenne, még ha csak 15 percig hagyod őt a zárt autóban, már halálos lehet.
  • Ha magaddal viszed a kedvenced valahová, vidd be az épületbe vagy az üzletbe, ahová mész. Indulás előtt érdeklődj, hogy háziállat bevihető-e a létesítmény területére. Ha nem, gondold át, hogy így érdemes-e magaddal vinned őt.
  • Ha mégis magaddal viszed, érdemes egy ismerősöddel menned, akire bátran rá tudod bízni a kutyád, míg elintézed a fontos dolgaidat.
  • Vagy keresel egy kutyapanziót és ott hagyod addig a kutyád.
  • Vagy egyszerűen hagyd őt otthon.

Mi a teendő, ha egy zárt autóban szenvedő háziállatot látsz

Meghozandó életmentő intézkedések

  • Ha a kutya kétségbeesetten kaparja az ablakot és nyomasztó hangokat ad, ezek már a hő stressz vagy hőguta jelei. További jelek még a nagyfokú lihegés, az üvegesedő szemek, a szapora pulzus, zavartság, túlzott nyáladzás, hányás, görcsrohamok, liluló nyelv (kivéve a lila nyelvű fajták).
  • Ha hosszú ideig nem érkeznek meg a hatóságok, hogy segítsenek, és úgy tűnik, az állat élete közvetlen veszélyben van, találj gyorsan 2 embert, akik tanúsítják majd, hogy közvetlen életveszély állt fenn. Nem tudsz másképp segíteni, be kell törnöd a jármű ablakát, aztán kinyitni az ajtaját, hogy ki tudd venni belőle a szenvedő állatot még mielőtt késő lenne.
  • Amint a kisállatot kivetted az autóból, azonnal hűvös helyre vinni, hideg vízzel meglocsolni vagy azonnal egy hideg vizes fürdőben részesíteni ügyelve arra, hogy a feje kint maradjon a vízből.
  • Ha a hatóságok részéről a segítség még mindig nem érkezett meg, segíts azzal, hogy elviszed az állatot az állatorvoshoz a lehető leghamarabb, így ha sikerül megmentheted az életét. Minél később kerül a kutya állatorvos kezei közé, annál kisebb lesz az esélye a túlélésre, ezért gyorsan cselekedjünk, és ne várjunk!

Egy állat sem érdemli meg, hogy a tikkasztó hőségben egy kerekeken guruló nagy fém sütőbe beszorulva szenvedjen és nincs rá módja, hogy kimentse onnan magát. Ez gondatlanság és kegyetlenség. Az ilyen sors, a hihetetlen pániktól kezdve a gyötrelmes fájdalmakon át, a maradandó agykárosodáshoz illetve halálhoz vezet!

Ugye, Te sem szeretnéd, hogy szeretett kutyád ezeket átélje! Ezért soha ne hagyd nyáron a kutyád a zárt, parkoló autóban!Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.Kutya Portál, egy értékes weboldal a kutyák szerelmeseinek!Ajánljuk figyelmedbe további hasznos cikkeinket is:

Nyáron is biztonságosan a kutyáddal! Hasznos nyári jó tanácsok, minden kutyatulajdonos figyelmébe ajánlva, hogy biztonságosan tölthessétek el a nyarat!

Tudjátok, mit kell tennetek, ha kutyátok túlmelegszik vagy hőgutát kap? Tudjátok, melyek a hőguta tünetei? És azt tudjátok, hogy segíthettek egy hőgutát kapott kutyán? Ezekre világít rá a “Hőguta és a legveszélyeztetettebb kutyafajták” című cikkünk, melyben külön kiemeljük, mely kutyafajták és miért tartoznak a magasabb kockázatú fajták közé.

Nyári dilemmák! Szükséges-e nyírni a kutya szőrzetét? Igen vagy nem? Hogy biztosan el tudd dönteni, ebben nyújt segítséget cikkünk!

Azok a csecsemők, akik kutyákkal vagy macskákkal élnek együtt (egy háztartásban, legfőképpen kutyákkal), az első életévben kevesebb légúti fertőzésre hajlamosak – állítja egy finn tanulmány. A kutatási projektről és az eredményekről hasznos és érdekes információkat olvashatsz portálunk cikkéből.

A gyümölcsök édesek, finomak, egészségesek és jótékony hatásaikat kutyáink is élvezhetik. “Gyümölcsök, melyeket kutyáink is fogyaszthatnak” című cikkünkben bemutatjuk azon gyümölcsöket, melyek jók a kutyáinknak.

Örökbe fogadni egy kutyát nagyszerű érzés! Kutyával élni csodálatos érzés! Az örökbe fogadásról és a kutyás élet pozitív hatásairól olvashattok a “10 ok, amiért érdemes örökbe fogadnod egy kutyát” című cikkünkben.

Jó böngészést hasznos cikkeink között és kellemes időtöltést oldalunkon! 🙂Kutya Portál, a felelősségteljes kutyaszeretők weboldala!

🙂 Várunk vissza portálunkra! 🙂

Kövess minket a facebookon is! A szerző Minden bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Vámosi Ildikó

Vámosi Ildikó vagyok, tenyésztő. Szeretem az állatokat, legfőképpen a kutyákat. A családom mellett a chow-chowk töltik ki az életem. Már lassan 23 éve, hogy imádom őket és 20 éve tenyésztem is őket. Az eltelt évek alatt a kutyáinkkal megéltünk sok jót és rosszat is, viszont, amit cserébe kaptunk tőlük, az pénzzel megfizethetetlen, a tiszta szeretetet!
A Kutya Portál olvasóit szeretném érdekes témákkal segítve eligazodni a kutyák világában.

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: