Szívférgesség a kutyáknál - Kutya Portál Szívférgesség a kutyáknál - Kutya Portál

Szívférgesség a kutyáknál

Szívférgesség kutyáknál

Minden kutya veszélyben van a potenciálisan halálos szívférgességet figyelembe véve. Ez a belső parazita a kutyákat, a macskákat és olyan más emlősöket is veszélyeztet, mint a farkasok és a rókák. A fertőzésre leginkább az 1-7 éves kutyák fogékonyak, s mivel a tünetek csak jóval később jönnek elő, a látható betegség a 3-8 éves kutyákon a leggyakoribb.

Hogyan terjed a szívféreg

A szívféreg nem terjed közvetlenül állatról állatra, a szúnyogok, mint közvetítők terjesztik. Amikor a szúnyog megcsíp egy fertőzött kutyát, véráramából felszívja az ott keringő szívféreg lárvákat, az apró mikrofiláriákat. Ha az adott szúnyog ezután csíp meg egy másik kutyát, a szívféreg apró lárváit bejuttatja a kutya véráramába és már meg is történt a fertőzés.

A következő néhány hónapban a szívféreg lárvái folyamatosan növekednek és közben a szív és tüdő felé vándorolnak. A kifejlett szívférgek akár 30 cm-es nagyságúra is megnőhetnek és az általuk termelt mikrofiláriák a véráramban keringenek. Így ez a kutya egy szívféreg tartály, és ha egy másik szúnyog megcsípi, felveszi a fertőzött kutya véráramából a szívféreg apró lárváit és készen áll megfertőzni velük egy következő kutyát.

A kezeletlen szívférgesség súlyos tüdő-, szív-, máj-, és veseproblémákhoz, sőt sok esetben halálhoz vezet.

Csak egy fertőzött szúnyog általi csípés és kialakul a szívférgesség…

A szívféreg életciklusa:

1. A szúnyog megharap egy fertőzött kutyát és az állati vérrel együtt a benne található szívféreg lárvákat is lenyeli.

2. A szúnyogokban ezek a lárvák fertőzésre kész állapotúra fejlődnek.

3. Ha ugyanaz a szúnyog megcsíp egy másik kutyát, a lárvák megfertőzik az egészséges állatot.

4. A lárvák a kutya szervezetében folyamatosan fejlődnek és nőnek, közben a szív és tüdő felé vándorolnak, ahol végül megtelepednek, élősködnek és folyamatosan szaporodnak.

Előfordulása Magyarországra vonatkozólag

A féreg jellemzőbben a mediterrán területeken fordult elő, de ma már sok más országban is jelen van, így hazánkban is. A környező országok közül Horvátország délebbi területein, Olaszországban, a Pó folyó völgyében, valamint Románia keleti részében nagyon gyakori. A külföldi országokban már elég sok a megfertőződött kutya, becslések szerint az USA-ban minden évben egymillió kutyánál diagnosztizálnak szívférgességet.

Magyarországon 1982-ben, egy külföldről vásárolt kutyánál mutattak ki először fertőzöttséget, majd azt követően többször diagnosztizáltak olyan állatoknál, amelyek korábban külföldön jártak. 2007-ben első alkalommal találtak férget olyan kutyánál, amely azt megelőzően nem járt külföldön, és bizonyítottan Magyarországon fertőződött meg. Pontos adatokkal nem tudunk szolgálni, de a 2007-es eset óta hazánkban évről-évre egyre nagyobb számban találkoznak állatorvosaink fertőzött kutyákkal. A nyíregyházi Állatkórház saját vizsgálatai alapján kb. a kutyák 20 %-a fertőzött mikrofiláriával, ami főleg bőrféreg, de ennek egy kisebb hányada szívféreg.

Tünetek – Diagnózis

A következőkben a szívférgesség kutyáknál jelentkező tüneteiről és diagnózis felállításának módjáról beszél olvasóinknak Dr. Hauberger Péter, a nyíregyházi Állatkórház állatorvosa:

          Mivel a szívférgek a tüdőartériákban, súlyosabb esetben a jobb szívfélben találhatóak, ezért légúti és szív eredetű megbetegedéseket okoz. A tünetek is ennek megfelelően alakulnak: köhögés, nehezített légzés, vizenyő test szerte, hasvízkór, fulladás, ájulás, ami akár halállal is végződhet. A fertőződéstől számítva a kutyák akár évekig is tünetmentesek lehetnek, és az is lehet, hogy egy szívférges kutya nem fog tüneteket mutatni, másban pusztul el. Azonban a tünetmentes állat is fertőző, és szúnyogok útján terjeszti a betegséget.

          A szívférgesség diagnosztikája többrétű. A vérből egyszerű vizsgálattal mikroszkóp alatt, vagy speciálisan előkészített vérből szintén mikroszkóppal kimutathatóak a szívféreg lárvák. A szívférgesség kimutatására ma már gyorsteszteket is igénybe vehetünk, amelyek 10 perc alatt elvégezhetőek. Lehetőség van azonban a pontos diagnózis felállítására a szívféreg DNS-ének vérből való kimutatására is.

A szívférgesség megelőzhető – a védekezésről

Szerencsére a szívféreg a kutyáknál könnyen és olcsón megelőzhető, ha összehasonlítjuk a hosszú, megterhelő és költséges kezeléssel, mely fájdalmas arzén-alapú injekciókkal történik, hogy megölje a tüdő és szív belsejében élő szívférgeket. Ezt követi egy – a fizikai aktivitás három hónapos időtartamon át való korlátozása és természetesen az egészségügyi komplikációk. Műtétre is szükség lehet, ha nagy mennyiségű féreggel terhelt a szervezet. A fentiek alapján látható, hogy sokkal könnyebb megelőzni a szívférgességet, mint meggyógyítani a kutyát.

Hogyan előzhetjük meg a szívférgességet kutyánknál? Hauberger doktor úr hasznos jó tanácsai olvasóinknak:

          A megelőzésre kétféle megoldás lehetséges. Szezonális időszakban távol lehet tartani a szívféreg lárvákat terjesztő szúnyogokat rácseppentős (spot on) szerekkel, illetve nyakörvekkel. A megelőzés másik lehetősége, ha olyan rácseppentős (spot on) készítményt alkalmazunk, amely a vérbe jutott szívféreg lárvákat elpusztítják, így azokból nem tud fejlett, szaporodni képes féreg kialakulni. A megelőzés azért fontos, mert a már diagnosztizált kifejlett férgeket nagyon nehéz és veszélyes elpusztítani. A megelőzésnek része a rendszeres szűrés is. Mivel a kutyák hosszú ideig (évekig) tüneteket nem mutatnak, ezért akár tünetmentes állatnak is elvégezhetőek a fent említett diagnosztikai vizsgálatok.

Köszönjük szépen doktor úrnak a szakértő segítséget, biztosan sok kutyát szerető családnak, tulajdonosnak hasznára válnak a jó tanácsok!Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.Kutya Portál, egy értékes weboldal a kutyák szerelmeseinek!Ajánljuk figyelmedbe további hasznos cikkeinket is:

A férgesség tünetei a kutyáknál. A megelőzésre fektetve a hangsúlyt, ha kutyatulajdonos vagy, kutyádat 3 havonta féregtelenítsd!

A víz az élet forrása, ezt biztosan tudod. De vajon azt tudod-e, hogy mennyi vizet kell fogyasztania naponta a kutyának, hogy szervezete hidratált legyen? És azt tudod, hogy milyen tünetei vannak, ha egy kutya nem iszik elég vizet és kiszárad? “A kutya napi vízigénye” című cikkünkből mindezeket és még sokkal többet is megtudhatsz! Ajánlom figyelmedbe az elolvasását!

18 betegségjelző tünet, ami jelzi számodra, hogy kutyádnak segítségre van szüksége! Fontos felismerni a megváltozott viselkedést, hogy minél előbb meg tudjuk tenni a szükséges lépéseket kutyáink egészségének helyreállítása érdekében..

Nyári időszakban kutyáink életét megnehezíti a hőség. Oldalunkon megtudhatod, hogyan óvd meg kutyád a nyár veszélyeitől!

Nyár, napsütés, hőség és egy hirtelen fellépő nyáron jelentkező probléma, a hőguta. Erről az alattomos betegségről még többet megtudhatsz és a legveszélyeztetettebb kutyafajtákat is megismerheted oldalunkon keresztül.

Felelős állattartóként azt is tudnod kell, hogy soha ne hagyd kutyád a zárt, parkoló autóban, mert veszélyes!

Nyári dilemmák! Szükséges-e nyírni a kutya szőrzetét? Igen vagy nem? Hogy biztosan el tudd dönteni, ebben nyújt segítséget cikkünk!

Jó böngészést hasznos cikkeink között és kellemes időtöltést oldalunkon! 🙂Kutya Portál, a felelősségteljes kutyaszeretők weboldala!

🙂 Várunk vissza portálunkra! 🙂

Kövess minket a facebookon is! A szerző Minden bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Vámosi Ildikó

Vámosi Ildikó vagyok, tenyésztő. Szeretem az állatokat, legfőképpen a kutyákat. A családom mellett a chow-chowk töltik ki az életem. Már lassan 23 éve, hogy imádom őket és 20 éve tenyésztem is őket. Az eltelt évek alatt a kutyáinkkal megéltünk sok jót és rosszat is, viszont, amit cserébe kaptunk tőlük, az pénzzel megfizethetetlen, a tiszta szeretetet!
A Kutya Portál olvasóit szeretném érdekes témákkal segítve eligazodni a kutyák világában.

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: