Minden kutya veszélyben van a potenciálisan halálos szívférgességet figyelembe véve. Ez a belső parazita a kutyákat, a macskákat és olyan más emlősöket is veszélyeztet, mint a farkasok és a rókák. A fertőzésre leginkább az 1-7 éves kutyák fogékonyak, s mivel a tünetek csak jóval később jönnek elő, a látható betegség a 3-8 éves kutyákon a leggyakoribb.

Hogyan terjed a szívféreg

A szívféreg nem terjed közvetlenül állatról állatra, a szúnyogok, mint közvetítők terjesztik. Amikor a szúnyog megcsíp egy fertőzött kutyát, véráramából felszívja az ott keringő szívféreg lárvákat, az apró mikrofiláriákat. Ha az adott szúnyog ezután csíp meg egy másik kutyát, a szívféreg apró lárváit bejuttatja a kutya véráramába és már meg is történt a fertőzés.

A következő néhány hónapban a szívféreg lárvái folyamatosan növekednek és közben a szív és tüdő felé vándorolnak. A kifejlett szívférgek akár 30 cm-es nagyságúra is megnőhetnek és az általuk termelt mikrofiláriák a véráramban keringenek. Így ez a kutya egy szívféreg tartály, és ha egy másik szúnyog megcsípi, felveszi a fertőzött kutya véráramából a szívféreg apró lárváit és készen áll megfertőzni velük egy következő kutyát.

A kezeletlen szívférgesség súlyos tüdő-, szív-, máj-, és veseproblémákhoz, sőt sok esetben halálhoz vezet.

Csak egy fertőzött szúnyog általi csípés és kialakul a szívférgesség…

A szívféreg életciklusa:

1. A szúnyog megharap egy fertőzött kutyát és az állati vérrel együtt a benne található szívféreg lárvákat is lenyeli.

2. A szúnyogokban ezek a lárvák fertőzésre kész állapotúra fejlődnek.

3. Ha ugyanaz a szúnyog megcsíp egy másik kutyát, a lárvák megfertőzik az egészséges állatot.

4. A lárvák a kutya szervezetében folyamatosan fejlődnek és nőnek, közben a szív és tüdő felé vándorolnak, ahol végül megtelepednek, élősködnek és folyamatosan szaporodnak.

Előfordulása Magyarországra vonatkozólag

A féreg jellemzőbben a mediterrán területeken fordult elő, de ma már sok más országban is jelen van, így hazánkban is. A környező országok közül Horvátország délebbi területein, Olaszországban, a Pó folyó völgyében, valamint Románia keleti részében nagyon gyakori. A külföldi országokban már elég sok a megfertőződött kutya, becslések szerint az USA-ban minden évben egymillió kutyánál diagnosztizálnak szívférgességet.

Magyarországon 1982-ben, egy külföldről vásárolt kutyánál mutattak ki először fertőzöttséget, majd azt követően többször diagnosztizáltak olyan állatoknál, amelyek korábban külföldön jártak. 2007-ben első alkalommal találtak férget olyan kutyánál, amely azt megelőzően nem járt külföldön, és bizonyítottan Magyarországon fertőződött meg. Pontos adatokkal nem tudunk szolgálni, de a 2007-es eset óta hazánkban évről-évre egyre nagyobb számban találkoznak állatorvosaink fertőzött kutyákkal. A nyíregyházi Állatkórház saját vizsgálatai alapján kb. a kutyák 20 %-a fertőzött mikrofiláriával, ami főleg bőrféreg, de ennek egy kisebb hányada szívféreg.

Tünetek – Diagnózis

A következőkben a szívférgesség kutyáknál jelentkező tüneteiről és diagnózis felállításának módjáról beszél olvasóinknak Dr. Hauberger Péter, a nyíregyházi Állatkórház állatorvosa:

          Mivel a szívférgek a tüdőartériákban, súlyosabb esetben a jobb szívfélben találhatóak, ezért légúti és szív eredetű megbetegedéseket okoz. A tünetek is ennek megfelelően alakulnak: köhögés, nehezített légzés, vizenyő test szerte, hasvízkór, fulladás, ájulás, ami akár halállal is végződhet. A fertőződéstől számítva a kutyák akár évekig is tünetmentesek lehetnek, és az is lehet, hogy egy szívférges kutya nem fog tüneteket mutatni, másban pusztul el. Azonban a tünetmentes állat is fertőző, és szúnyogok útján terjeszti a betegséget.

          A szívférgesség diagnosztikája többrétű. A vérből egyszerű vizsgálattal mikroszkóp alatt, vagy speciálisan előkészített vérből szintén mikroszkóppal kimutathatóak a szívféreg lárvák. A szívférgesség kimutatására ma már gyorsteszteket is igénybe vehetünk, amelyek 10 perc alatt elvégezhetőek. Lehetőség van azonban a pontos diagnózis felállítására a szívféreg DNS-ének vérből való kimutatására is.

A szívférgesség megelőzhető – a védekezésről

Szerencsére a szívféreg a kutyáknál könnyen és olcsón megelőzhető, ha összehasonlítjuk a hosszú, megterhelő és költséges kezeléssel, mely fájdalmas arzén-alapú injekciókkal történik, hogy megölje a tüdő és szív belsejében élő szívférgeket. Ezt követi egy – a fizikai aktivitás három hónapos időtartamon át való korlátozása és természetesen az egészségügyi komplikációk. Műtétre is szükség lehet, ha nagy mennyiségű féreggel terhelt a szervezet. A fentiek alapján látható, hogy sokkal könnyebb megelőzni a szívférgességet, mint meggyógyítani a kutyát.

Hogyan előzhetjük meg a szívférgességet kutyánknál? Hauberger doktor úr hasznos jó tanácsai olvasóinknak:

          A megelőzésre kétféle megoldás lehetséges. Szezonális időszakban távol lehet tartani a szívféreg lárvákat terjesztő szúnyogokat rácseppentős (spot on) szerekkel, illetve nyakörvekkel. A megelőzés másik lehetősége, ha olyan rácseppentős (spot on) készítményt alkalmazunk, amely a vérbe jutott szívféreg lárvákat elpusztítják, így azokból nem tud fejlett, szaporodni képes féreg kialakulni. A megelőzés azért fontos, mert a már diagnosztizált kifejlett férgeket nagyon nehéz és veszélyes elpusztítani. A megelőzésnek része a rendszeres szűrés is. Mivel a kutyák hosszú ideig (évekig) tüneteket nem mutatnak, ezért akár tünetmentes állatnak is elvégezhetőek a fent említett diagnosztikai vizsgálatok.

Köszönjük szépen doktor úrnak a szakértő segítséget, biztosan sok kutyát szerető családnak, tulajdonosnak hasznára válnak a jó tanácsok!Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂