A világ legnagyobb kutyakiállítását rendezi a Német Kennel Klub November 08 és 12 között! 73 országból több mint 31 000 kutya érkezik Lipcsébe a World Dog Showra és kísérő rendezvényeire, ez lesz 2017 kynológiai csúcspontja, a legnagyobb létszámú show, melyet valaha az FCI történetében tartottak!

Ez a 7. World Dog Show, melyet Németország rendez. A VDH 1935-ben szervezett első ízben Világkiállítást, melyet a következő évtizedekben még 5 követett, pontosan 1956-ban, 1973-ban, 1981-ben, 1991-ben és 2003-ban.

Helyszínváltozás: Ecuador helyett Németország

A 2017-es World Dog Show rendezési jogát a 2013-as Budapesti Világkiállításon titkos szavazás után Ecuador nyerte el 33 szavazattal, Németország szorosan mögötte 25 szavazatott kapott. Tehát a Show az eredeti tervek szerint Ecuadorban, Quito városában került volna megrendezésre. 2016 áprilisában Ecuador egy részén erős földrengés pusztított, mely a World Dog Show kijelölt városát, Quito épületeit is jócskán megremegtette. A történtek miatt változott a helyszín és így a rendező Egyesület is, Ecuador helyett Németország kapta meg a 2017. évi Világkiállítás rendezési jogát.

A Német Kennel Klubnak 16 hónap alatt kellett megszerveznie ezt a nagyszabású showt. Ennek fényében a szervezők nagyon örültek a rekordszámú nevezésnek, melyek a World Dog Showra és kísérő rendezvényeire érkeztek.

„Nem számítottunk arra, hogy egy show itt, nálunk ilyen hatalmas tömegeket vonz majd” – nyilatkozta professzor Dr. Peter Friedrich, a VDH (Verband für das Deutsche Hundewesen) Elnöke, majd így folytatta, „megtiszteltetés számunkra, hogy megrendezhetjük az FCI történetének legnagyobb showját.”

Az eddigi rekord a 2011-ben Párizsban megrendezett World Dog Show-hoz volt köthető, ahová 21 588 nevezés érkezett.

A Német Kynológiai Szövetség és munkája

A VDH, a Német Kennel Klub a legfőbb szervezet, mely Németországban a kutyatulajdonosok érdekeit képviseli és ugyanolyan ernyő szervezetként működik Németországban, mint a MEOE Szövetség hazánkban, egyesíti a fajtaklubokat, a különböző kutyás sportegyesületeket, valamint számos más klubot.175 tagszervezete ma már több mint 650 000 tagot számlál.

A VDH már több mint 100 éve gyakorol pozitív hatást a kutyával való életre Németországban. A Kennel Klub elmúlt 100 éve hagyományokban gazdag, jelenleg is a legnagyobb lobbi csoportként működik a kutyákkal kapcsolatos mindennemű kérdésekben. A kormányzati minisztériumok, a média, a helyi hatóságok valamint a kutyákért rajongók számára a VDH az első kiindulási pont.

A fajtaklubok a legszigorúbb ellenőrzések mellett több mint 250 fajta tenyésztését koordinálják. A VDH és tagszervezetei a kezdetektől fogva olyan tenyésztési irányelveket állítottak fel, melyek nemzetközi összehasonlításban rendkívül szigorúak. A megfelelő szabályok és irányelvek a legmagasabb prioritást élvezik az állatok védelmével és egészségével kapcsolatban.

A VDH képviseli Németországot a Nemzetközi Kynológiai Szövetségben, az FCI-ben.

A World Dog Show számokban:

  • A 7. World Dog Show 1935 óta
  • 31 115 nevezett kutya
  • 280 különböző fajta
  • 73 országból
  • 203 meghívott küllembíró
  • 45 ország képviseletében
  • 5 kiállítási csarnok 85 000 nm2 kiállítási térrel

A világ minden tájáról 73 résztvevő ország a rendezvényen, természetesen első helyen a házigazda Németországgal, majd Oroszország és számtalan más olyan ország is részt vesz, mint Argentína, Cyprus, az Egyesült Arab Emirátusok, Japán, Kína, Srí Lanka, Costa Rica, Izland, Kazahsztán, a Fülöp-szigetek, Thaiföld és az Egyesült Államok. Íme, az első 20 ország, akik a nevezések tekintetében vezető helyet foglalnak el a Showban:

Sorszám Ország Nevezések
száma
1. Németország 8577
2. Oroszország 3463
3. Olaszország 2295
4. Csehország 1770
5. Lengyelország 1737
6. Svédország 1460
7. Dánia 1421
8. Franciaország 1219
9. Finnország 1174
10. Hollandia 796
11. Magyarország 687
12 Norvégia 655
13. Egyesült
Királyság
62S
14. Spanyolország 539
15. Ukrajna 510
16. Belgium 454
17. Ausztria 425
18. Litvánia 385
19. Svájc 373
20. Szlovákia 312

Magyarország a 11. helyet foglalja el a 687 nevezett kutyával, ami igazán szép számú nevezés. Kívánunk minden magyar kutyának és tulajdonosaiknak, felvezetőiknek sok sikert, sok szép győztes címmel öregbítsék hazánk hírnevét!

A World Dog Show és versenyei, bemutatói

A rendezvénysorozat a november 08.-án megrendezésre kerülő German Winner Show-val indul, melyre több mint 6000 kutya nevezését regisztrálták.

A World Dog Show közel 25 000 kutya részvételével 4 napon át felvonultatja a fajták legszebbjeit.  A 200 küllembíró egészséges, a fajtákban kimagaslóan szép küllemű és példamutató viselkedésű kutyákat díjaz, akik közül a fajták baby, kölyök, fiatal, felnőtt és veterán győztesei délután újból ringbe szállnak a további értékes címekért.

Miközben 10 fajtacsoportban versengenek egymással a különböző fajták legjobbjai, a nagyközönség számtalan érdekes kutyás sport- és egyéb versenyt, műsort is láthat számtalan ringben. A Világkiállítás szervező bizottsága változatos programokat ígér: megrendezésre kerül a Dog Dance VB, a nemzetközi Agility verseny, valamint egy nagyon új sportág. a Dog Diving Világkupája és a Junior Handlerek versenye is.

A WDS keretein belül sor kerül az FCI Dog Dance Világbajnokságra. A Dog Dance sport és tánc egyben, ahol a kutya és a vezetője zenére együtt, ügyességüket bemutatva “táncolnak”. A selejtezőkkel együtt a versenyeken 108 versenyző táncol a Világbajnoki címért, hogy egyénileg illetve csapatban is pontot szerezzenek. A résztvevők Skandináviából, Csehországból, Szlovákiából és számos más európai országból érkeznek Lipcsébe.

A Dog Dance két különböző stílusa, a Heelwork to Music és a Freestyle versenyek 4 napon keresztül izgalmas szórakozást nyújtanak a jelenlévő látogatóknak. A 3 bíróból álló testület feladata a finalisták kiválasztása lesz.

A Világkiállítás egyik leglátványosabb sportversenyének Világkupája is megrendezésre kerül, közel 350 kutya részvételével. Az Agility egy nagyszerű sport, ahol a kutyák különböző akadályokon át egy időfutamon keresztül versenyeznek, illetve manővereznek a tulajdonosok irányításával. Ez nemcsak egy verseny, hanem kis kihívások tökéletes harmóniában a tulajdonossal, melynek végén mindenki örül.

Az agilityző kutyáknak gyorsnak, agilisnek és jó állóképességűeknek kell lenniük. Tudniuk kell kiválóan és hibátlanul olvasni a saját trénerük testbeszédét. Olyan fajták, mint a Border Collie, a Sheltie, az Ausztrál Kelpie és az Ausztrál Juhászkutya e sport legügyesebb kutyái lehetnek. A kutyák ugrálnak, felmásznak, átsétálnak az agility pályán lévő akadályok alatt és azokon keresztül. A folyamatosan változó kihívások villámgyors reakciókat követelnek tőlük. A cél az, hogy a lehető leggyorsabban és hiba nélkül körbejárják a pályát. Az Agility 3 különböző kategóriában működik: kicsi-, közepes- és nagyméretű kutyák számára.

Egy teljesen fiatal sport, a Dog Diving Európa Bajnokságát is a World Dog Show keretein belül rendezik meg. A Dog Diving, magyarra fordítva kutya búvárkodás egy csobbanással indul. E sport egyre több embert és kutyát hódít meg a világban, történelme 1997-ig nyúlik vissza és Amerikából származik. Egy nagy medence, egy rámpa és egy kifinomult mérőrendszer, ez minden, ami a Dog Diving sporthoz szükséges. És természetesen a kutyák, akik kedvelik a vizet és persze, örömmel ugrálnak a levegőben, bele a vízbe minél magasabbra, vagy hosszabban.

A Dog Diving sport már régóta virágzik Németországban, Hollandiában, Lengyelországban, Magyarországon, Nagy-Britanniában és Portugáliában. Más országokban, köztük Olaszországban és Szlovéniában ez a vízi sport az ember négylábú barátjának még csak most kezdődik el!

Milyen kutyák alkalmasak erre a vízi sportra? Minden olyan kutya, aki szereti a vizet és kedvenc játékával könnyen motiválható, amit a vízbe ugorva elkap és vissza is visz a trénerének. Ezek az előfeltételek. És akkor ott az edzés, a folyamatos gyakorlás, így a kutyák célzottan tudnak felkészülni a versenyekre.

Miből áll ez a sport? Indulásként a kutya a kiindulópontnál megnézi a saját játékát, a következő lépés a vízbevezetés, a tréner bedobja a kutya kedvenc tárgyát a vízbe, a kutya egy pallóról utánaugrik, hogy elhozza a vízbe dobott tárgyat. Az elektromos mérőrendszerrel megállapítható, hogy milyen sebességgel halad a kutya a levegőben, méri a vízbeugrás magasságát és a távolságát is.

A verseny két osztályra bomlik: a kicsi kutyák osztályára, melyhez a 39 cm vagy annál kisebb vállmagasságú kutyák tartoznak, illetve a nagy kutyák osztályára, oda pedig a 40 cm vagy annál nagyobb vállmagasságú kutyák sorolhatóak.

A World Dog Show ideális időt biztosít mindazoknak, akik szeretnének behatóbban megismerkedni ezzel a szórakoztató sportággal. A World Dog Showban vasárnap kerül megrendezésre e sportverseny.

És végül a Junior Handling versenyek, az elkötelezett 10 és 17 év közötti fiatalok, akiknek a ringben a bíró előtt a legjobban kell bemutatniuk a rájuk bízott kutyát. A „Junior Handling”, a fiatalok versenye, melynek célja, hogy növelje a jövő nemzedékének érdeklődését a kutyás tevékenységek iránt, előmozdítsa és fejlessze a gyermekek és a fiatalok kutyákhoz fűződő kapcsolatát, a kutyákkal való együttműködést. A Junior Handlerektől megkövetelik, hogy különböző alakzatokat végrehajtva a tőlük telhető legjobban mutassák be a kutyákat. Az első alapvető szabály pedig, melynek meg kell felelniük, a kutyák tisztelete és szeretete. A „Junior Handling” Világbajnokságon 35 ország juniorja bizonyíthatja be, hogyan kell helyesen bemutatni a kutyákat.

Az 1-es csarnokban mindennap olyan látványos bemutatók várják az érdeklődőket, mint például rendőrségi és vadászkutyák bemutatója, a kutyás frizbi, valamint a Flyball, mely egy igazi váltó stílusú verseny. Csapatonként négy kutya versenyez egymás ellen kiesési formában. Minden kutya négy akadályt ugrik át, majd rálép egy dobozra, ami, ezáltal kiadja a labdát. A kutya ezután visszaviszi a labdát a kiindulópontba, mikor a kutya visszaért, indulhat a következő kutya és ez így megy folyamatosan, míg az összes kutya be nem fejezi a futamot. Egyszerre két csapat verseng egymással, párhuzamos versenyben. Ha valamely kutya téveszt, lelép a „verseny sáv”-ról, vagy elejti a labdát, a csapat teljesítményéből pontot vonnak le.

Bemutatjuk a World Dog Show városát, Lipcsét

Lipcse Európa szívében található, és mint a kultúra városa egy igazi turisztikai látványosság. Kevés más város büszkélkedhet olyan nagy hagyományokkal, mint Lipcse, Szászország második legnagyobb városa. Német viszonylatban az egyik legdinamikusabban fejlődő nagyváros. Lipcse történelme nem szűkölködik híres művészekben, akik életük hosszabb-rövidebb időszakában a városhoz kötődtek. Több mint negyedszázadig volt például a város zenei direktora és ma is világhírű fiúkórusának karmestere Johann Sebastian Bach. Friedrich Schiller szintén a közelben kapott ihletet az Örömóda megírásához, de ide járt egyetemre Goethe, Nietzsche és a német kancellár asszony, Angela Merkel is.

A városban sétálva mintha Lipcse történelemkönyvében lapozgatnánk, úgy elevenednek meg a különböző korok. A történelmi belvárosban az egyedülálló árkádok és a modern boltok elegye. A város szinte minden pontjáról látható a Panoráma-torony, a modern Lipcse jelképe, melynek 120 méteres magasságában egy hangulatos étterem is található, ahol nemcsak mennyei ízekben, de fantasztikus panorámában is részük lehet a tériszonytól nem szenvedőknek.

Ősi vásárváros lévén Lipcsében a vásártér mindig központi szerepet töltött be. Itt áll a Régi Városháza reneszánsz stílusú épülete, melyet 1556-ban az akkori polgármester, Hieronymus Lotter építtetett. Az évszázadok során arculata sokat változott, barokk tornyát is később építették hozzá. Erkélyéről hirdették ki a város életében fontos közleményeket, ezt a hagyományt őrzik ma is, minden hétvégén egy népviseletbe öltözött trombitást láthatnak itt az erre járók.

Lipcsei körutunk nem volna teljes, ha nem tekintetnénk meg a város egyik fő nevezetességét, a Szent Tamás-templomot. A Tamás-kórus székhelyét a 13. század hajnalán Szomorú Dietrich emelte Ágoston-rendi káptalani templomként. Bach a 18. században volt a templom karnagya, majd orgonistája. Ha a zeneszerző személyes tárgyaira, életére vagyunk kíváncsiak, feltétlen látogassunk el a Bach Múzeumba is.

Lipcse másik híres temploma a 12. században emelt Szent Miklós-templom, mely külsőleg a román és a gótikus stílus formajegyeit hordja homlokzatán, belterét viszont klasszicista boltívek ékítik.

A lipcsei fesztiválok sorából az irodalmin túl, kiemelkedik az áprilisban megrendezésre kerülő nemzetközi autó kiállítás, a májusi Johann Sebastian Bach Fesztivál, az októberi Nemzetközi Dokumentum- és Rajzfilmfesztivál, valamint a Francia Filmfesztivál, míg a novembert a Lipcsei Jazz Fesztivál és a Kortárs Európai Színházfesztivál színesíti. A kuriózumok kedvelőinek örömére évente kétszer szintén Lipcsében kerül sor Európa legnagyobb kocsmafesztiváljára is, ami nem meglepő, ha számba vesszük, hogy a városban az éjszakai kocsmatúráknak, az úgynevezett Drallewatschoknak is nagy hagyománya van.

Lipcse büszkesége, Németország legelső botanikus kertje, melyet 1877-ben, az egyetem részeként nyitottak meg. Akkoriban még kizárólag gyógynövényeket termesztettek benne, majd a II. világháború során szinte teljesen megsemmisült. 1945-ben kezdték meg helyreállítását, több mint 9000 növényt ültettek el itt, onnantól kezdve pedig folyamatosan virágkorát éli. A turistáknak és Lipcse lakóinak az egyik legkedveltebb helye ez a városban, ahol nemcsak nagy sétákat lehet tenni, de a park ideális a piknikezéshez is.

Lipcse egy élénk metropolisz. A történelmi örökség és a történelmi modernizmus keveréke vár mindenkit, aki e városba ellátogat!

Helyszín: a Lipcsei Messe Kiállítási- és Rendezvényközpont

Kompakt, funkcionális, mégis esztétikai, több mint 80 000 nm2 területtel, 5 csarnok légkondicionált beltéri kiállítótérrel, 15 000 parkolóhellyel a közvetlen közelben.

A World Dog Show 2017-ben nemcsak azoknak lesz felejthetetlen, akik kutyáikkal részt vesznek a versenyben, hanem az ember legjobb barátja összes szerelmesének.

A Magyarországot képviselő kutyáknak, gazdáiknak, felvezetőiknek jó szerencsét, kellemes napokat és szép eredményeket kívánunk!Amennyiben tetszett a cikk és hasznosnak véled, kérlek, oszd meg, hogy minél több kutyaszerető emberhez, családhoz eljuthasson! Köszönjük!.Ha kutyakiállító vagy, illetve ha érdeklődsz a kutyakiállítások világa után, ajánlom figyelmedbe a szerző hivatalos honlapját, ahol az elmúlt évek kutyakiállítási naptárjai, a 2020. évi hivatalos MEOESZ kutyakiállítási naptár és  az összes 2020. évi MEOESZ kutyakiállítás magyar és angol nyelvű ajánlója a már megszokott formában lesz elérhető!

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂