Törpe schnauzer fajtaleírás - Kutya Portál Törpe schnauzer fajtaleírás - Kutya Portál

Törpe schnauzer fajtaleírás

hejoligeti_brothers

Származási hely

A Törpe schnauzer származási helye Németország.

FCI besorolása

2. csoport, Pincserek, schnauzerek – molosszerek – svájci hegyi- és pásztorkutyák.

Általános megjelenése

Kicsi, erős, inkább zömök mint karcsú, durva bundájú, elegáns. Tulajdonképpen egy Óriás schnauzer törpe bőrben.
Fontosabb arányok:

 • Teste kvadratikus felépítésű, azaz a marmagasság közel egyenlő a test hosszával.
 • A fej hossza (az orr csúcsától a fejbúbig) a felső vonal (a Mar-tól a farok tövéig) felével egyenlő.

Viselkedés, temperamentum:

Természete hasonlít az Óriás schnauzeréhez, de azért a temperamentuma és a viselkedése egy kistestű kutyát idéz. Intelligenciája, vakmerősége, kitartása és ébersége folytán a Törpe schnauzer kellemes házi kedvenc és társ, ugyanakkor házőrző is, kiválóan tartható kisebb lakásában is, amennyiben biztosítjuk számára a megfelelő mozgásigényt.

Testfelépítés:

Fej

Koponya: Erős, hosszú, jelentősen kiálló nyakszirt nélkül. A fejnek összhangban kell lennie a kutya erejével. A homlok lapos, ráncok nélkül, és szep_torpe_schnauzerpárhuzamos az orrhíddal.

Stop: egyik jellegzetessége ennek a fajtának a szemöldöke

Orrtükör: mindig fekete.

Áll/fogak: Erős alsó és felső állkapocs. Az ollós harapás (42 tisztán fehér foggal) erősen fejlett és határozottan záródik. A rágóizmok erősen fejlettek, a fej formája a jellegzetes szakállal lesz négyszög alakú.

Szemek: Közepes méretű, ovális szemek, sötét élénk tekintet, a szemhéjak pontosan illeszkednek.
Fülek: Nem túl nagy fülei magasan helyezkednek el, a kutya pofájához simulnak.
Nyak: A Törpe schnauzer erős, izmos nyaka nemesen ívelt. A tarkón a koponyáig egy-két redő található, a torok résznél a bőr feszes ráncok nélkül.

Test

Felső vonal: a Martól hátrafelé enyhén lejt.

Hát: Erős, rövid és feszes.

Ágyék: Rövid, erős és mély. Az utolsó borda és a csípő közötti távolság rövid, ettől tűnik a Törpe schnauzer az én megfogalmazásomban “kompaktnak”.

Mellkas: Mérsékelten széles.

Farok: Nagy vita alakult ki a kutyatartók és tenyésztők körében, hogy csonkoltan vagy természetesen meghagyva szebb-e a kutya. Magánvéleményem szerint jól mutat a levágott farok, de azzal sincs semmi baj (én inkább ezt preferálom), ha meghagyjuk, mert nem túl hosszú, nem fogja vele leverni a virágcserepeket :).

Végtagok

Elülső végtagok: Szemből nézve a mellső lábak erősek, egyenesek és nincsenek természetellenesen közel egymáshoz. Oldalról szintén egyenesek az mellső végtagok.

Hátulsó végtagok: Oldalról nézve behajlítva állnak, hátulról nézve párhuzamosak de nincsenek közel egymáshoz.

Testtartás és mozgás

Erről három jelző jut az eszembe: rugalmas, elegáns, agilis. Futás közben a mellső lábak előre nyúlnak, amennyire csak lehet, a hátsó láb pedig meglehetősen rugalmas, így a Törpe schnauzer meglepően nagy sebességre képes. Egy időben mozog az egyik első láb és az ellentétes hátsó láb.

A Törpe schnauzer bundája

Szőrzet: A bundája drótszerű, kemény és sűrű. A sűrű aljszőrzetet dús félhosszú felső réteg fedi. A felső réteg kellően durva és hosszú ahhoz, hogy kirajzolódjon a szőrzet textúrája, nem hullámos, inkább egyenes. A szőr a végtagoknál puhább, a homlok és fül környékén rövid. Az arc jellemző szőrzete a már említett bozontos szemöldök és a szakáll.

Színváltozatok

 • Tiszta fekete, fekete aljszőrzettel
 • Sóbors
 • Fekete-ezüst
 • Tiszta fehér, aljszőrzettel

Méretek

 • Mar: 30-35 cm között
 • Súlya: 4-8 kg

Nem kívánatos jegyek:

Minden eltérés a fenti standardtól.

Különös tekintettel:

 • Kerek, nem szögletes fej
 • Ráncok a homlokon
 • Rövid, hegyes vagy szűk pofa
 • Rosszul záródó fogak
 • Erősen kiálló arccsont
 • Túl nagy, vagy kerek szemek
 • Túl hosszú vagy egyenetlenül végződő fülek
 • Túl hosszú vagy rövid lábak
 • Túl rövid nyak
 • Barna alsó szőrzet
 • A standardnál magasabb vagy alacsonyabb kutya


A szerző Minden bejegyzés megtekintése

Kovács István

Kovács István vagyok, a kutya-portal.hu-t üzemeltetője, gyerekkorom óta kutyaszerető kutyatulajdonos. Szeretném webes tudásomat a kutyások, tenyésztők és állatorvosok szolgálatába állítani.

8 hozzászólásSzóljon hozzá

 • Nekem is van egy tőrpe snauzerem,a leirás talál.4 hetes korától az enyém velem van a lakásomban ,nagyon okos és szofogadó 6-ik éves juliusban tőlti a 6 évet.Nagyon szeretem

 • Kaptunk egy fehér törpe schnauzert, amiért méregdrága árat fizettek az ajándékozóink. Egy igencsak kiváló tenyésztőtől származik. Viszont a standard fajtaleírásban meghatározott marmagassága 5 cm-rel több a maximálisnál, azaz 40 cm. Kérdésem, hogy ez az eltérésmennyire befolyásolja e kutya tenyészértékét? Mennyire felelős a tenyésztő a rossz szelekcióért? Hogyan jelezhetem az eb származási igazolást kiállító MEOE felé, hogy azok a vérvonalak, melyekből a kutya származik, vélhetően nem örökítik jól a fajtastandard követelményeit? (A többi hibát nem sorolom, túl hosszadalmas lenne…)
  üdvözlettel:
  Dr. Binnyei András

  • Kedves András,

   Az említett hiba sajnos a súlyos hibán is túlmutat, a tenyésztésből kizáró hiba. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az elődök nem örökítik a fajtastandardot, ez lehet egyedi hiba, viszont az Ön kutyáját nem lehet tenyésztésbe vonni. Azt kellene megvizsgálni, hogy a tenyésztő milyen garanciát vállal. Ugyanis, ha Önnek kiállítási esetleg tenyésztési szándékai vannak, azt gondolom a tenyésztő köteles új kölyköt adni, a jelenlegiről pedig gondoskodni és házikedvencként eladni jóval olcsóbban egy szerető, alkalmas családnak. Ha Ön “csak” házikedvencet szeretne, akkor az ajándékozók joggal követelhetik vissza a vételár jelentős részté (persze nem tudom mennyi volt a vételár :)).

   Üdv,
   István

   • Kedves István!
    Válaszával teljes mértékben egyetértek. Természetesen nem szándékozom a kutyát visszadni, sőt reklamálni sem fogok. De érdemes volna a tenyésztőket megismertetni a DUS fogalmával, ami a fajtastandardok alapja, képezni kellene őket a kutyatenyésztéshez nélkülözhetetlen genetikai ismeretekre,valamint nem ártana a törzskönyvek kiadásán szigorítani. Sajnos az ebtenyésztés területén is az üzeleti szemlélet vált uralkodóvá, háttérbe szorítva a minőséget…
    Üdvözlettel:
    András

    • Kedves András,

     Valóban a minőség a fontos és az egészséges vérvonal örökítése. Azonban semmiképpen sem általánosítanék, hiszen jómagam is remek tenyésztőket ismerek, akik kitűnő kutyákat tenyésztenek. Fontos, hogy a laikusok vásárlás előtt érdeklődjenek a fajtagondozó szervezeteknél, mert a szervezetek az összes tenyésztőt ismerik.
     Itt található a lista a szervezetekről fajtánként: https://www.kennelclub.hu/?modul=szervezetek&szuro=fajta

     Üdv,
     István

 • Fehér törpe schnauzer kutyám összbenyomása foxterrierre emlékeztet, ami a szőrzet alakulásában, a fej formájában, a végtagok hosszúságában nyilvánul meg. Mire utal a vegyes (fekete és fehér) karom szín? Érdeklődöm, hogy van e Magyarországon olyan szakértő kutya genetikus, aki útbaigazít a leírt jelenségekre magyarázatot adva? Érdekelnének kutya genetikával foglalkozó könyvek, ezért kérek néhány ajánlatot, ha lehetséges. A választ előre is köszönve,
  Dr. Binnyei András

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: