Egyetlen injekcióval enyhíthető a súlyos, végső stádiumban lévő csontrák okozta krónikus fájdalom a kutyáknál, áll az Anesthesiology című lap novemberi számában. A csontrákban szenvedő kutyák egyetlen neurotoxin injekcióval látványosan jobban érzik magukat, mint a szokványos kezelésben részesülő ebek.

Mivel a kutya is a családunk tagja, felelősséget vállaltunk érte, ezért ha beteg, kötelességünk mindent megtenni, hogy enyhítsük a fájdalmait. Ráadásul ezen fájdalomcsillapítási módszer kutyákra gyakorolt hatását tanulmányozva a kutatók remélik, hogy az emberek fájdalmait is képes lesz csökkenteni. A kutyáknál kialakult csontrák szokványos kezelései, úgy mint opioidok, szteroidok, és a palliatív sugárzás, káros mellékhatásokkal is járhatnak.

Az injekció hatásainak kutatásában 70 kutya vett részt. A kutyák fele kapta a P-saporin (SP-sap) elnevezésű neurotoxin injekciót, a másik fele (kontroll csoport) pedig a szokványos kezelést. A résztvevő kutyák átlagéletkora 8 és 9 év között volt, átlagos súlyuk pedig 41 kg. Több fajta vett részt a kutatásban, többek között Rottweilerek, Golden Retrieverek, Labrador Retrieverek és akadtak keverék kutyák is.

A kontroll csoportban lévő kutyák fájdalmának súlyossága jelentősen emelkedett a kezelés alatt, a fájdalomcsillapítók adagját is többször meg kellett emelni, míg a P-saporin csoport fájdalomszintje nem nőtt. Emellett a kontroll csoportban látványosan nőtt a fájdalom befolyásoló hatása a kutyák rendszeres tevékenységeire, a másik csoportban a fájdalom ezt sokkal kevésbé befolyásolta. Végül a kontroll csoportban egy kutya sántítása erőteljesebb lett, míg az SP-sap csoportban 6 kutyánál is javult a sántítás.

Az SP-sap pozitív fájdalomcsökkentő hatása tehát bizonyítottá vált ezzel a tanulmánnyal. Az eredmények lehetővé tették, hogy további kutatásokba kezdjenek az emberi fájdalomcsillapítás területén is.