Útmutató, hogyan tarthatod melegen a kutyád odakint a téli hónapokban - Kutya Portál Útmutató, hogyan tarthatod melegen a kutyád odakint a téli hónapokban - Kutya Portál

Útmutató, hogyan tarthatod melegen a kutyád odakint a téli hónapokban

Útmutató, hogyan tarthatod melegen a kutyád odakint a téli hónapokban

Mielőtt családoddal és a kutyáddal egy téli sétára vagy egy kirándulásra indulnál a természetbe, érdemes elgondolkodnod azon, hogy szőrös barátodnak szüksége lehet ruhára.

Néhány tulajdonos kutyáján a pulóver vagy a kabát kicsit eltúlzottnak tűnhet, de az igazság az, hogy hasznos és nem csak egy buta trend. Míg néhány kutyafajtánál megvan az a természetes külső réteg, mely melegen tartja őket a hideg időben, sok más fajtánál viszont ez nincs meg és nekik feltétlen szükségük van olyan ruházatra, amely segít melegen tartani őket a téli hidegben.

Egyes fajták sokkal érzékenyebben reagálnak a hirtelen hőmérséklet változásra, amikor kilépnek a meghitt otthonuk melegéből, hogy sétálni induljanak egy hideg téli napon.

Vannak olyan kutyák, melyek nemcsak a kinti séták alkalmával szeretnek pulóvert viselni, de odabent is, különösen, ha a lakásban a hőmérséklet meglehetősen alacsony.

Mely típusú kutyáknak van szükségük a hidegben kabátra?

1. A Toy típusú és az olyan kisméretű kutyáknak, mint a Csivava, a Mopsz és a Terrierek. – Annak ellenére, hogy több ilyen kutyának elég vastag a szőre illetve vastagabb a bőre, de kis méretükből kifolyólag könnyen elvész a test melege, és nem termel elég hőt séta közben ahhoz, hogy a testet folyamatosan melegen tartsa.

2. A vékony testalkatú, rövid szőrű vagy szőrtelen kutyák, mint a Nagy Dán Dog és az Agarak. – A vékony testalkatukból és a szigetelő szőr hiányából adódóan szükségük van ruhára a hideg időszakban.

3. Az egyrétegű (aljszőrzet nélküli) szőrzettel rendelkező kutyák, mint a Máltai Selyemkutya vagy az Uszkár. – Míg a szőr néhány egyrétegű fajtánál lehet, hogy hosszú és kinézetre elég melegnek tűnik a hideg időjáráshoz mérve, nincs meg náluk a második réteg, ezért további szigetelésre van szükségük.

4. A lakásban élő kutyáknak, akik idejük nagy részét bent töltik. – Például a Labradorok vagy a Border Colliek, ha jellemzően bentlakók, szükségük lehet egy másik rétegre, amikor kimennek télen a szabadba.

5. A beteg vagy idős kutyák. – Minden olyan kutyának, aki idősebb vagy betegségben szenved vagy mindkét állítás igaz rá, szüksége van egy plusz védelemre a hideg időben.

6. Kutyák olyan betegségekkel, amelyek befolyásolják a szőrnövekedést. – Ilyen betegség a kutyáknál a Cushing-kór vagy a pajzsimirigy túlműködés, melyek akadályozzák a szőr növekedését és megfelelő ruházat nélkül túl hideg lehet a kutyádnak a téli időszakban odakint.

Mely típusú kutyáknak nincs szükségük télen kabátra?

1. Nagy kutyáknak, akik vastag, sűrű illetve dupla rétegű szőrzettel rendelkeznek, mint például a Szibériai Husky, a Szamojéd és a Szent Bernáthegyi. – Ezek a kutyák a hideg időjárás ellen jól fel vannak vértezve. Ha egy ilyen kutyára kabátot adsz, a túlmelegedést kockáztatod vele!

2. Nagyobb és sűrű szőrzetű kutyáknak, mint például a Német Juhász, a Collie vagy a Golden Retriever. – Ezeknek a kutyáknak egyedül csak akkor lehet szükségük kabátra, ha sokáig vannak kitéve a hideg időjárás viszontagságainak.

Hogy válaszd ki a legjobb kabátot

Amikor kutyádnak kabátot készülsz választani, figyelj rá, hogy a választott kabát ne csak a divatot tükrözze, hanem a célnak megfelelően meleg is legyen. A kutyakabátok ma már minden színben és stílusban megtalálhatóak, de a legfontosabb dolog az, – és erre mindig figyelj – hogy a kutyának a kabát a lehető legkényelmesebb viselet legyen.

A kabát méretének pontos meghatározásához tudnod kell a kutyád méreteit. Első lépésként mérd meg kutyád hátát, végig a gerinc mentén, a nyaktól számítva a farok kezdetéig, továbbá a mellkasa körül és a nyaka körül, így megkapod a kabát méretének meghatározásához szükséges számokat. Fontos, hogy se nagyobb, se kisebb méretű ruházatot ne vegyél kutyádra, csak a saját méretének megfelelőt!Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.Kutya Portál, egy értékes weboldal a kutyák szerelmeseinek!Ajánljuk figyelmedbe további hasznos cikkeinket is:

Kutyahideg – Hogyan óvjuk meg kedvenceinket a téli betegségektől. A Kutya Portál aktuális cikke a tél nehézségeire hívja fel a kutyatartók figyelmét!

Figyelem! A lehűlés (hipotermia) a kutyákat is veszélyezteti! Az alacsony testhőmérsérséklet és a kihűlés veszélyeiről olvashatsz “Az alacsony testhőmérséklet veszélyei – A hipotermia kutyákban” című cikkünkben.

7 tévhit a kutyákról és a télről. Portálunk cikke rávilágít néhány tévhitre és velük szemben az igazságra a kutyák téli időszakhoz kapcsolódó  képességeiről.

Téli mancsvédelem a kutyáknál. Hasznos jó tanácsok hogyan védd kutyád mancsát a téli időszakban!

Tudjátok, hogy vajon miért alszanak háton fekve a kutyák? Előjáróban annyit elárulok, hogy mindez két okra vezethető vissza. Pontosabban megtudhatod, ha portálunk erről szóló cikkét elolvasod!

Figyelem! 10 tünet, amit soha ne hagyj figyelmen kívül a kutyádnál! Fontos felismerni a megváltozott viselkedést, hogy minél előbb meg tudjuk tenni a szükséges lépéseket kutyánk egészségének helyreállítása érdekében.

Búcsú… mert minden kutya a mennybe megy. A „Búcsú” Cristobal Soto animációs filmje tisztelgés a mennybe távozott kutyák előtt. Egy meghatóan szép történet, melytől a szíved megtelik érzésekkel. A Kutya Portál új cikke a földi életből eltávozott és a mennyországba költözött szeretett kutyáink emlékére született.

Jó böngészést hasznos cikkeink között és kellemes időtöltést oldalunkon! 🙂Kutya Portál, a felelősségteljes kutyaszeretők weboldala!

🙂 Várunk vissza portálunkra! 🙂

Kövess minket a facebookon is! A szerző Minden bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Vámosi Ildikó

Vámosi Ildikó vagyok, tenyésztő. Szeretem az állatokat, legfőképpen a kutyákat. A családom mellett a chow-chowk töltik ki az életem. Már lassan 23 éve, hogy imádom őket és 20 éve tenyésztem is őket. Az eltelt évek alatt a kutyáinkkal megéltünk sok jót és rosszat is, viszont, amit cserébe kaptunk tőlük, az pénzzel megfizethetetlen, a tiszta szeretetet!
A Kutya Portál olvasóit szeretném érdekes témákkal segítve eligazodni a kutyák világában.

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: