Mielőtt családoddal és a kutyáddal egy téli sétára vagy egy kirándulásra indulnál a természetbe, érdemes elgondolkodnod azon, hogy szőrös barátodnak szüksége lehet ruhára.

Néhány tulajdonos kutyáján a pulóver vagy a kabát kicsit eltúlzottnak tűnhet, de az igazság az, hogy hasznos és nem csak egy buta trend. Míg néhány kutyafajtánál megvan az a természetes külső réteg, mely melegen tartja őket a hideg időben, sok más fajtánál viszont ez nincs meg és nekik feltétlen szükségük van olyan ruházatra, amely segít melegen tartani őket a téli hidegben.

Egyes fajták sokkal érzékenyebben reagálnak a hirtelen hőmérséklet változásra, amikor kilépnek a meghitt otthonuk melegéből, hogy sétálni induljanak egy hideg téli napon.

Vannak olyan kutyák, melyek nemcsak a kinti séták alkalmával szeretnek pulóvert viselni, de odabent is, különösen, ha a lakásban a hőmérséklet meglehetősen alacsony.

Mely típusú kutyáknak van szükségük a hidegben kabátra?

1. A Toy típusú és az olyan kisméretű kutyáknak, mint a Csivava, a Mopsz és a Terrierek. – Annak ellenére, hogy több ilyen kutyának elég vastag a szőre illetve vastagabb a bőre, de kis méretükből kifolyólag könnyen elvész a test melege, és nem termel elég hőt séta közben ahhoz, hogy a testet folyamatosan melegen tartsa.

2. A vékony testalkatú, rövid szőrű vagy szőrtelen kutyák, mint a Nagy Dán Dog és az Agarak. – A vékony testalkatukból és a szigetelő szőr hiányából adódóan szükségük van ruhára a hideg időszakban.

3. Az egyrétegű (aljszőrzet nélküli) szőrzettel rendelkező kutyák, mint a Máltai Selyemkutya vagy az Uszkár. – Míg a szőr néhány egyrétegű fajtánál lehet, hogy hosszú és kinézetre elég melegnek tűnik a hideg időjáráshoz mérve, nincs meg náluk a második réteg, ezért további szigetelésre van szükségük.

4. A lakásban élő kutyáknak, akik idejük nagy részét bent töltik. – Például a Labradorok vagy a Border Colliek, ha jellemzően bentlakók, szükségük lehet egy másik rétegre, amikor kimennek télen a szabadba.

5. A beteg vagy idős kutyák. – Minden olyan kutyának, aki idősebb vagy betegségben szenved vagy mindkét állítás igaz rá, szüksége van egy plusz védelemre a hideg időben.

6. Kutyák olyan betegségekkel, amelyek befolyásolják a szőrnövekedést. – Ilyen betegség a kutyáknál a Cushing-kór vagy a pajzsimirigy túlműködés, melyek akadályozzák a szőr növekedését és megfelelő ruházat nélkül túl hideg lehet a kutyádnak a téli időszakban odakint.

Mely típusú kutyáknak nincs szükségük télen kabátra?

1. Nagy kutyáknak, akik vastag, sűrű illetve dupla rétegű szőrzettel rendelkeznek, mint például a Szibériai Husky, a Szamojéd és a Szent Bernáthegyi. – Ezek a kutyák a hideg időjárás ellen jól fel vannak vértezve. Ha egy ilyen kutyára kabátot adsz, a túlmelegedést kockáztatod vele!

2. Nagyobb és sűrű szőrzetű kutyáknak, mint például a Német Juhász, a Collie vagy a Golden Retriever. – Ezeknek a kutyáknak egyedül csak akkor lehet szükségük kabátra, ha sokáig vannak kitéve a hideg időjárás viszontagságainak.

Hogy válaszd ki a legjobb kabátot

Amikor kutyádnak kabátot készülsz választani, figyelj rá, hogy a választott kabát ne csak a divatot tükrözze, hanem a célnak megfelelően meleg is legyen. A kutyakabátok ma már minden színben és stílusban megtalálhatóak, de a legfontosabb dolog az, – és erre mindig figyelj – hogy a kutyának a kabát a lehető legkényelmesebb viselet legyen.

A kabát méretének pontos meghatározásához tudnod kell a kutyád méreteit. Első lépésként mérd meg kutyád hátát, végig a gerinc mentén, a nyaktól számítva a farok kezdetéig, továbbá a mellkasa körül és a nyaka körül, így megkapod a kabát méretének meghatározásához szükséges számokat. Fontos, hogy se nagyobb, se kisebb méretű ruházatot ne vegyél kutyádra, csak a saját méretének megfelelőt!Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂