A világ legidősebb kutyája, egy Bella névre hallgató Labrador Retriever volt, aki 2008-ban hunyt el 29 évesen. A hír bejárta a világot, melyet a média így publikált: „A világ legidősebb kutyája 203 évesen hunyt el”. De a kutya életkorának kiszámítása fals tények alapján történt. Az az elképzelés ugyanis, hogy egy „emberi” év egyenértékű lenne hét „kutya” évvel, már több mint elavult.

Egy „kutya év” nem egyenértékű hét „emberi évvel”. A kutya kora összehasonlítva az emberével eltérő mértéket mutat, de az az egyszerű szabály, hogy hét „kutya” év egyenlő lenne egy „emberi” évvel, messze nem pontos. Ha igaz volna, hogy az emberek a kutyáknál hétszer lassabban öregszenek, akkor sokan képesek lennének 7 évesen szaporodni és 150 évig élni. De nyilvánvalóan nem ez a helyzet. Az ok, miszerint egy éves korukra elérhetik a teljes ivarérettséget az, hogy kutyabarátaink életük első két évében gyorsabban fejlődnek illetve öregszenek, mint mi emberek.

Egy jobb megközelítés

Felvetődik a kérdés, ha 1 kutyaév nem egyenértékű 7 emberi életévvel, mi a helyes megközelítés? Mi a módja az emberi évek”kutyaévekre” való lefordításának? Ez nagyrészt a fajtának és a kutya méretének a kérdése.

A kutyák négy különböző méretbe sorolhatók be:

  • Kistestű kutyák 1 – 10 kg. között (például: a Chihuahua vagy a Törpe Uszkár)
  • Közepes testű kutyák 10 – 30 kg. között (például a Bulldogok vagy a Bullterrier)
  • Nagytestű kutyák 30 – 45 kg. között (például az Afgán Agár vagy az Ír Szetter)
  • Óriás testű kutyák 45 kg. fölött (például a Dogok)

Hogy „kutya” években mérve mennyi idős kedvenced, azt saját magad is kiszámolhatod az alábbi kalkulátor segítségével:

[gravityform id=”32″ title=”false” description=”false” ajax=”true”]

 

Kutatók, akik alaposan nyomon követtek némely fajtát, sok különböző eredményt találtak. Egy 70 kilogrammos Dán Dog vagy egy 90 kilogrammos Szent Bernáthegyi egy életéve 26 emberi életévvel lehet egyenértékű. Ugyanebben a tekintetben, egy 5 kilogrammos Törpe Uszkár egy életéve 10 emberi évnek felelhet meg. Általában minél kisebb méretű egy kutya, annál tovább hajlamos élni, de mégis van néhány kivétel:

kutya évek

Vannak kiugró értékek is, mint például a Beagle, amely életkora általában eltérő mértéket mutat, mint a méretének megfelelő osztályban a többi kutyafajta életkora. Az okok tudományosan még megalapozatlanok.

A várható élettartam

Egyes kutyák sokáig élnek és sokkal lassabban öregszenek, mint mások.

A fő tényezők, melyek eldöntik egy kutya várható élettartamát, az alábbiak:

  • A kutya mérete
  • A kutya fajtája
  • A kutya neme
  • Az ivartalanítás
  • Az életkörülmények
  • Az egyéni jellemzők.

Évek kontra egészséges évek

A kutya élettartamát nagyban meghatározzák az egészségben eltöltött évek. Mindenképpen szem előtt kell tartanunk a különbséget egy teljes év és egy teljes egészségben eltöltött év között. Néhány kutya egészséges és aktív lesz szinte egész életében, míg mások különböző betegségektől szenvedhetnek, melyek drasztikusan csökkentik az egészséges, aktív és produktív éveik számát.

Bár nem lehet megjósolni egy kutya egészségét bizonyossággal, az ember a gondos kiválasztással és a további megfelelő figyelemmel tudja növelni az általános egészség és a hosszú élet valószínűségét.Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂