A World Dog Show rendezési jogát a 2015-ös évre az Olasz Kennel Klub nyerte el. 2015. Június 11 és 14 között a kutyás világ színe-java Milánóba látogat el egy nagyszabású Világ Kutya Kiállításra.

Az Olasz Kennel Klub, rövidítve ENCI (Ente Nazionale della Cinofilia Italiana) megalakulása néhány „úr” nevéhez köthető, akik 1882-ben úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy kutyás Egyesületet, hogy javítsák a kutyatenyésztés minőségét Olaszországban. Így jött létre 31 taggal az Olasz Kennel Klub. A törzskönyv adatbázis 1875-ben indult, első ízben egy Olasz vizsla került bejegyzésre. 1904-ben a regisztrált kutyák száma már meghaladta az ezret. Ezekben az években tartották Milánóban és Torinóban az első kutyakiállításokat, ahol mintegy 400 kutya került bemutatásra. Ebben az időben a Kennel Klub létrehozott egy hivatalos Magazint is.

A tagok 1922-ben úgy döntöttek, hogy kérik a Kennel Klub állam általi hivatalos elismerését. Közben a tagság száma egyre nőtt. Végül a Klub 1940-ben kapta meg az állami elismerést a Mezőgazdasági Minisztériumtól. Időközben a regisztrált kutyák száma elérte a nyolcezret, majd rohamosan nőni kezdett. 1960-ban a regisztrált kutyák száma már elérte a tizennégy ezret. 1970-ben az FCI Budapesten rendezett Nemzetközi Kongresszusán megállapította, hogy a különböző nemzetek tanúsítványain egy közös jelet kell alkalmazni, amely egyértelműsíti, hogy az FCI tagországok jogosultak e jelet a kutyáik törzskönyvein szerepeltetni.

Az olasz Kennel Klub törzskönyvében jelenleg mintegy 160 000 regisztrált kutya van. 2000 regisztrált kutyatenyésztőt és 100 000 tagot tartanak nyilván. A Kennel Klubnak 147 különböző Szervezete és 68 fajtaklubja működik szerte Olaszországban. 2010-ig a szervezet 500 nemzetközi küllembíróval dolgozott, majd még ez évben 50 személy kapott nemzetközi küllembírói igazolványt a tanfolyam és a vizsgák letétele után. Az ENCI havonta megjelenteti az „I nostri Cani” kutyás folyóiratot 100 000 példányban és ezt megkapja az összes társult kutyás Szervezete is. Az ENCI az egész ország területén különböző képzésekkel segíti a kutyás Szervezeteket, mint például a vadászkutyák, a munka- és rendőrségi kutyák, terelő kutyák tanfolyamai. A terelő kutyák nélkülözhetetlen segítői a juh és kecskepásztoroknak. A rendőrségi kutyák képzéseivel segítik a rendőri Szervezeteket, a közrend fenntartásban és a kábítószer keresésben több fajta egyedei dolgoznak sikeresen. Az Olasz Kennel Klub jelenleg 14 őshonos fajta gondozásával és génmegőrzésével foglalkozik folyamatosan.

A Olasz Kennel Klub első alkalommal 2000-ben látta vendégül a világ kutyásait a World Dog Show keretein belül, az akkori Világkiállításnak szintén Milánó adott otthont. 2015-ben második alkalommal kerül sor Milánóban erre a nagy, világ rendezvényre.

A World Dog show bírálatainak fajtacsoportonkénti elosztása ekként alakul:
Kattints az alábbi linkre, majd a bejövő oldalon válaszd ki a World Dog Show címszót, az alant megjelenő listából ki tudod kiválasztani a fajtacsoportot. Bírói lista >>.

  • Június 11.-én, csütörtökön kerülnek bírálatra a VI.-os, a VII.- es és a VIII.-as fajtacsoportok kutyái.
  • Június 12.- én, pénteken, a II-es és a IV.-es fajtacsoport kutyáinak bírálataira kerül sor.
  • Június 13.-án, szombaton, a III-as, az V.-ös és a X.-es fajtacsoport kutyái következnek bírálatra
  • Június 14.-én, vasárnap, a zárónapon az I.-es és a IX-es fajtacsoportok kutyáit bírálják.

A Világkiállítás mellett minden fajta Klubkiállításaira is sor kerül.
A Fajtaklubok kiállításai fajtacsoportonkénti elosztásban:
Kattints az alábbi linkre, majd a bejövő oldalon válaszd ki a Club Show címszót, az alant megjelenő listából ki tudod kiválasztani a fajtacsoportot. Bírói lista >>.

  • Június 10.-én, szerdán kerülnek bírálatra a VI.-os, a VII.- es és a VIII.-as fajtacsoportok kutyái a Klubkiállításokon.
  • Június 11.- én, csütörtökön, a II-es és a IV.-es fajtacsoport kutyáinak bírálataira kerül sor a Klubkiállítások keretein belül.
  • Június 12.-én, pénteken, a III-as, az V.-ös és a X.-es fajtacsoport kutyái következnek bírálatra a Klubok kiállításain.
  • Június 13.-án, szombaton, az I.-es és a IX-es fajtacsoportok kutyáit bírálják a Klubkiállításokon.

A Világkiállítás honlapján már megtalálható néhány fontos információ a kiállítóknak, további kapcsolódó információk egyelőre még nem elérhetők. Valószínűsíthetően 2014 év végétől már elérhető lesz minden információ kiállítóknak, nevezési díjak, bírói lista, online nevezési lehetőség is a honlapon.
World Dog Show 2015 hivatalos honlapja >>
World Dog Show 2015 Milánó hivatalos Facebook oldal >>
Az Olasz Kennel Klub hivatalos honlapja >>

A World Dog Show helyszíne Milánóban a Milánói Vásárközpont területe. A Fiera Milano, a 345 000 m2 fedett kiállítási területtel és 60 000 m2 kültéri területtel rendelkezik. Ez az egyik legnagyobb és legfunkcionálisabb kiállítási központ a világon. Milánó külterületén található és mindkét oldalán 1 km hosszú gyalogos sétány húzódik. A Vásárközpont könnyen megközelíthető metróval, vasúttal és autóval is. A Fiera Milánó vásárközpontban több nagy csarnokban sok nemzetközi kiállítást tarthatnak egyszerre, a központhoz csatlakozik egy nagy szállodakomplexum is.
A Milánói Vásárközpontról információ >>

A World Dog Show városa Milánó. Milánó a Lombardiai régió székhelye, Olaszország második legnagyobb városa. Lakosainak száma 1 400 000 fő. Milánó a Lombardiai régió nyugati részében fekszik, a Pó-síkságon, éghajlata nedves szubtrópusi, a téli hónapok rendszerint csapadékosak és hidegek, a nyári hónapok csapadékosak és melegek.

Milánót a Kelták alapították i.e. a 6. században. Milánó területét számos hajózható csatorna szeli át, amiket a 12–16. században építettek. E csatornáknak fontos szerepük volt a gazdasági életben, a csatornákon keresztül rengeteg fajtájú árut szállítottak a városba. A 17. században spanyol és osztrák fennhatóság alá került a város. A 20. század második felétől rohamos fejlődésnek indult, mind az iparát, mint a mezőgazdaságot tekintve, azonkívül új épületek tömkelege épült. Milánó történelmi látnivalói közé tartozik a Piazza del Duomo (Dóm tér) és környéke, a Piazza della Scala és környéke, a Piazza dei Mercanti (a Kereskedők tere), a Sant’Ambrogio-bazilika és környéke, a Castello Sforzesco (egykoron a milánói hercegek rezidenciája volt) és környéke, a Piazza Cavourt (Milánó egyik legelegánsabb utcája) és környéke, a Giardini pubblici Park és környéke.

Milánó számos felsőoktatási intézménynek ad otthont, mezőgazdasági, művészeti, filozófiai, jogtudományi, orvosi, színházművészeti egyetemeken tanulhatnak a diákok. A városban számos színház és hangversenyterem működik, melyek havonta átlagosan 300 előadásnak adnak otthont. A legjelentősebb a Teatro alla Scala, mely a világ egyik legjelentősebb Operaháza. Milánó több rádió- és televízió adónak, regionális újságok kiadóinak is székhelye.

Milánóban székel a négy legjelentősebb olasz könnyűzenei kiadóvállalat: Eclectic Circus, BMG Ricordi, Vox Pop valamint a Mescal. A számos könnyűzenei koncert és esemény mellett a város hírnevét öregbíti a Milanoi Jazz Festival, ami nemcsak Olaszországban, hanem az egész világban nagy ismertségnek örvend a jazz előadók körében.
Milánó a gasztronómiában is élen jár. Az olasz konyha ismert fogásai mellett Milánó és vidékének vendéglőiben számos jellegzetes helyi specialitás rendelhető.
A milánói sportegyesületek régi hagyományokkal rendelkeznek és európai szinten nagy hírnévnek örvendenek. A városban sikeresen működnek labdarúgó, jégkorong, amerikai futball, kosárlabda, baseball, vízilabda sportklubok.
A város számos divatháznak ad otthont, ezzel Milánó a világ egyik divatközpontjának számít. A divat közel 3%-át adja a város gazdaságának.
Milánó Észak-Olaszország legfontosabb vasúti csomópontja. Két legnagyobb pályaudvara a Milano Centrale és a Milano Cadorna.
Milánó közösségi közlekedésének gerincét három metróvonal, öt vasútvonal, huszonegy villamos vonal és ötven autóbusz-útvonal adja.
Milánó turisztikai látnivalók >>Ha kutyakiállító vagy, illetve ha érdeklődsz a kutyakiállítások világa után, ajánlom figyelmedbe a szerző hivatalos honlapját, ahol az elmúlt évek kutyakiállítási naptárjai, a 2020. évi hivatalos MEOESZ kutyakiállítási naptár és  az összes 2020. évi MEOESZ kutyakiállítás magyar és angol nyelvű ajánlója a már megszokott formában lesz elérhető!

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂