A Westminster Kennel Club 1877-ben alakult és így Amerika legrégebbi Szervezete, amely a fajtatiszta kutyák sportjának van elkötelezve.

Westminster Dog Show – az elsőt 1877-ben tartották. A Westminster Kennel Club kutyakiállítása>>, a Kentucky Derby>> mögött Amerika második leghosszabb időtartamú sporteseménye.

1877-ben New York jó úton haladt, hogy egyre inkább a világ legnagyobb városa legyen. És ez volt az az év, amikor egy csoport vadász és sportkutyás úriember úgy döntött, eljött az ideje annak, hogy rendezzenek egy kutyakiállítást Manhattanben. Így indult a Westminster kutyakiállítás története, mely pár év után Amerika legnagyobb kiállításává nőtte ki magát.

A látványos kezdet után az elkövetkezendő években rendkívüli növekedést mutatott a Westminster Kennel Club kiállítása és immár új helyszínen került megrendezésre. Mivel a kiállításon bemutatott kutyák száma évről évre gyorsan nőtt – mindezzel együtt a Westminster Kennel Club pozíciója is erősödött – és egyre inkább érezhető volt mindez a kiállítási ringekben is, a folyamatos fejlődés újabb lépcsőjeként a televíziók is közvetítették és láthatta Amerikában több millió néző. Az első TV közvetítés a Westminsterről 1948-ban volt.
A Westminster így teljes egészében Amerika kutyakiállítása lett.

Westminster Hotel New Yorkban1903

„A Westminster a nevét egy rég letűnt Manhattani hotelről kapta, ahol a vadász és sportkutyás úriemberek együtt vacsoráztak. A kutyák szeretetéből kiindulva elhatározták, hogy létrehoznak egy Clubot, de a nevét nem tudták eldönteni és akkor jött az ötlet, hogy a kedvenc hoteljükről nevezik el, így lett végül Westminster” – idézve a „The Dog Show: 125 Years of Westminster”>> című William F. Stifel által jegyzett könyvből.

A Kennel Club tagjainak első pointere Sensation névre hallgatott, akit abban az időben a legszebb fejű pointerként tartottak nyilván. Emlékét a Klub a logójában a mai napig őrzi. A Kennel Club honlapján elolvashatjátok Sensation pontos történetét>>.

A Westminster Kennel Club égisze alatt 1877-ben New Yorkban a „Gilmore’s Garden” – ben>> (előfutára a Madison Square Gardennek) megtartották a „The First Annual New York Bench Show of Dogs” nevű első kiállításukat. Körülbelül 1200 kutyát mutattak be: pointereket, szettereket, szent-bernáthegyit, spánieleket, colliekat, újfunlandikat, tacskókat valamint más fajtatiszta kutyákat is. A kiállítást 8000 new yorki látogatta meg az első napon.
„Mindenki divatosan öltözött és a levegőben a jó modor illatát lehetett érezni” – írta a The New York Times>>.

„A második napon 10 000 látogató volt és a harmadik napon szintén” – idézve a „The Dog Show: 125 Years of Westminster” című William F. Stifel által jegyzett könyvből. A Westminster első kiállításából befolyt bevétel egy része adományozva lett az „American Society for the Prevention of Cruelty to Animals”>> (rövidítve: ASPCA = az amerikai társadalom állatokkal szembeni kegyetlenségek megelőzése; hivatalos honlap>>)nevű Szervezetnek, hogy hozzanak létre egy otthont a kóbor és sérült állatok számára.
Az eredetileg 3 napra tervezett kiállítást plusz egy nappal meghosszabbították, amiről ezt írja a „Forest and Stream” magazin>>: A múlt héten a városban megtartott kutyakiállítás sikeres volt, de ez így egy rosszul definiált összegzés. Ami valójában itt történt, az a kiállításon résztvevő kutyák nagyszerű győzelme. Joggal állíthatjuk, hogy bármely korábbi alkalommal nem volt ilyen megmozdulás, amin egyszerre ennyi ember részt vett volna a kultúra, a jólét és a divat városában.”

Hogy megértsd a Westminster Kennel Club helyét a történelemben és a híres évenként megrendezett kutyakiállítást a Madison Square Gardenben, előbb tudnod kell az alábbi tényeket:
A Westminster megalakulása az Amerikai kontinensen előrébb datálható, mint a villanykörte és az automobil feltalálása, a Brooklyn-híd>> és a Washington emlékmű>> átadása, valamint a kosárlabda és a World Series>>, az amerikai baseball megjelenése.
A Westminster megalakulása 1877-ben előrébb datálható, mint az irányító testületé, az Amerikai Kennel Clubé, mely 1884-ben alakult. A Westminster Kennel Club 1884-ben, az Amerikai Kennel Club megalakulását követően elsőként lett tagja a Kennel Klubnak.

Mióta a Westminster első kiállítását megtartotta, ami 137 évvel ezelőtt volt, azóta Amerikában volt 25 megválasztott férfi Elnök és 12 állam csatlakozott az Unióhoz. A kiállítás túlélte a Madison Square Garden>> három előző verzióját és jelenleg a MSG IV.-ben rendezik meg.

A kutyakiállítás áramkimaradásokat és hóviharokat élt túl, két világháborút, valamint egy vontatóhajó sztrájkot.

Az „Empire State Building”>> 2004-ben első ízben tisztelte meg a Westminstert világításával, ez a toronyból lila és arany színben világított a Westminsterbe és ezt újból megismételték 2012-ben.

2005-ben volt első ízben élő közvetítés aznapi lefedettséggel és a fajta bírálatok fénypontjának előtérbe helyezésével a Westminster honlapján>>. Ez azonnali és hatalmas sikert aratott.

A 2011-es évvel bezárólag a Westminster 134 kiállításán összesen mintegy 301 650 kutya fordult meg. A 2011-es kiállítással bezárólag 1705 bíró volt, akik legalább egyszer bírálatok a Westminsteren, néhányan viszont több mint huszonháromszor.

A világon egyedüliként egy papillon – Ch. Loteki Supernatural Being – fajtájú kutyának sikerült 1998-ban a World Dog Show BIS címét és1999-ben a Westminster BIS címét is megszereznie.

A Westminster történetében 2009-ben egy 10. évét betöltött Sussex spániel – Ch. Clussexx Three D. Grinchy Glee – volt a legidősebb BIS címet szerzett a kutya, a legfiatalabb BIS győztes pedig egy hosszúszőrű Collie – Laund Loyalty of Bellhaven – aki éppen aznap töltötte be a 9. hónapját.

 Amennyiben tetszett a cikk és hasznosnak véled, kérlek, oszd meg, hogy minél több kutyaszerető emberhez, családhoz eljuthasson! Köszönjük!Ha kutyakiállító vagy, illetve ha érdeklődsz a kutyakiállítások világa után, ajánlom figyelmedbe a szerző hivatalos honlapját, ahol az elmúlt évek kutyakiállítási naptárjai, a 2020. évi hivatalos MEOESZ kutyakiállítási naptár és  az összes 2020. évi MEOESZ kutyakiállítás magyar és angol nyelvű ajánlója a már megszokott formában lesz elérhető!

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂