A Holland Kennel Klub 2018. Augusztus 10 és 12 között nagyszabású World Dog Show megrendezésére készül. Egyedülálló esemény Hollandiában, melynek ideje alatt minden a kutyák körül forog.

A „Raad Van Beheer” Kennel Klub 2002-ben rendezett első ízben Világkiállítást. 16 év után, 2018-ban érte őket újból a megtiszteltetés, hogy megszervezhetnek és lebonyolíthatnak egy ilyen nagy presztizsü kutyakiállítást, mint a World Dog Show. E tényből kiindulva izgatottan vágtak bele a szervezésbe, és immár a finisbe érve nagy szeretettel várják a kutyák szerelmeseit Amszterdamba, a Világkiállításra, mint ahogy a mottójuk is ezt hivatott jelezni: „Mutasd meg a világnak a tehetséged”.

Az előzetes becslések szerint a 2018-as Világkiállításra a szervezők 20 000 kiállítót vártak a kutyáikkal, de ezt a számot messze felülmúlta a nevezések száma. Míg a 2002-es Világkiállításra 14 500 nevezést regisztráltak, 2018-ben ennek a számnak már több mint a dupláját! Rekord számú, 33 500 nevezés érkezett be végül, ami megdöntötte az eddig létező összes előző nevezési rekordot!

A Holland Kynológiai Szövetség és munkája

A  Kennel Klub 1902-ben alakult meg, hivatalos neve: „Raad van Beheer” op Kynologisch Gebied a Nederland, ez Hollandia fő Kynológiai Szervezete. 3 különböző kutyás Szervezet összeolvadásából jött létre, székhelye Amszterdamban található. A Kennel Klubnak körülbelül 150 000 tagja van, 70 területi Szervezete, 155 különböző fajtaklubja és 45 000 kutyát tartanak nyilván. Évente 20 minden fajtás CAC és CACIB kiállítást tartanak és néhány speciális showt a különböző fajtacsoportoknak. A Klub munkáját 35 dolgozó segíti adminisztrációval a központban.

A Kennel Klub feladatai közé tartozik:

 • a törzskönyvezési rendszer vezetése
 • a törzskönyvek kiadása
 • microchip alapján a kutyák nyilvántartása
 • a jogszabályok és az előírások betartása és betartatása
 • a kutyafajták védelme
 • a minőségi tenyésztés támogatása
 • az állatvédelem támogatása
 • kutyakiállítások, klubkiállítások, kutya sport események szervezése és megrendezése
 • tanácsadás és támogatás a tenyésztők és a hobby kutyatartók részére
 • az FCI-ben való képviselet
 • a holland küllembírók képzése
 • még sok egyéb tevékenység

A World Dog Show számokban:

 •     33 500 nevezett kutya
 •     362 fajtából és
 •     72 országból
 •     180 meghívott küllembíró
 •     50 ország képviseletében
 •     5 kiállítási csarnok közel 100 000 nm2 kiállítási térrel
 •     200 kereskedelmi stand

 A World Dog Show és versenyei, bemutatói

A rendezvénysorozat az augusztus 09.-én megrendezésre kerülő Benelux Winner Show-val indul, melyre több mint 7000 kutya nevezését regisztrálták.

A Világkiállítás több mint 30 000 kutya részvételével 2018. Augusztus 10 és 12 között, 3 napon át felvonultatja a fajták legszebbjeit.  A 180 küllembíró egészséges, a fajtákban kimagaslóan szép küllemű és példamutató viselkedésű kutyákat díjaz, akik délután újból ringbe szállnak a csoportgyőztes címért.

A World Dog show bírálatainak fajtacsoportonkénti elosztása ekként alakul:

2018. Augusztus 10.-én, pénteken kerülnek bírálatra az I-es, a III-as és a IV-es fajtacsoportba tartozó kutyák.

2018. Augusztus 11.-én, szombaton a VI-os, a VII-es, a VIII-as és a X-es csoportok kutyái kerülnek felvezetésre.

2018. Augusztus 12.-én, vasárnap, a zárónapon bírálják a II-es, az V-ös és a IX-es csoportok fajtáit. A napot a BIS program zárja a WDS legszebb kutyájának kiválasztásával!

Miközben 10 fajtacsoportban versengenek egymással a különböző fajták legjobbjai, a nagyközönség számtalan érdekes kutyás sport- és egyéb versenyt, bemutatót is láthat, valamint oktató jellegű programoknak is részesei lehetnek a jelenlévők. Néhány érdekes program melyek felváltva ismétlődnek a 4 nap során:

 • A Dog Dance világa
 • Obedience bemutató
 • Hogyan tudod segíteni a kutyád mindennapi életvitelét
 • A repülő frizbi kutyák bemutatója
 • Mókás tréning
 • Éneklő kutyák
 • Frizbi technikák
 • Segítő kutyák bemutatója
 • Rendőrkutyák kiképzésének bemutatója
 • Mentőkutyás bemutató
 • Agility – így tanítsd a szlalomozást
 • Segítő kutyák munkában
 • Agility – testbeszéd
 • Kutyák viselkedése emberi nyelvre lefordítva

E programokkal az 1-es csarnokban mindennap délelőtt 11.00 órától délután 17.00 óráig várják a szervezők az érdeklődőket.

Mindeközben a WDS ideje alatt, mindhárom napon át folyamatosan zajlanak a Junior Handling versenyek is, az elkötelezett 10 és 17 év közötti fiatalok versenye, akiknek a ringben a bíró előtt a legjobb módon kell bemutatniuk a rájuk bízott kutyát. A „Junior Handling”, a fiatalok versenye, melynek célja, hogy növelje a jövő nemzedékének érdeklődését a kutyás tevékenységek iránt, előmozdítsa és fejlessze a gyermekek és a fiatalok kutyákhoz fűződő kapcsolatát, a kutyákkal való együttműködést. A Junior Handlerektől megkövetelik, hogy különböző alakzatokat végrehajtva a tőlük telhető legjobban mutassák be a kutyákat. Az első alapvető szabály pedig, melynek meg kell felelniük, a kutyák tisztelete és szeretete. A „Junior Handling” Világbajnokság döntője vasárnap délután veszi kezdetét, ahová összesen 5 fiatal kerül be a selejtezőkből és ez elődöntőkből, közülük kerül kiválasztásra a 2018. évi Junior Handling Világbajnok.

A zéró tolerancia elve a 2018-as World Dog Showban

Egy ilyen nagyszabású kiállítás hatalmas felelősséggel jár. A Holland Kennel Klub mind a World Dog Showban, mind a Benelux Winner Showban, mind a speciality showban kiemelt figyelmet szentel a kutyák és az emberek biztonságának. Bármilyen észlelt rossz vagy bántó viselkedés esetén a zéró tolerancia elveit léptetik életbe, például ha egy kiállító, vagy handler, vagy látogató felelőtlenül és helytelenül viselkedik, a szervezet azonnal megteszi a szükséges lépéseket. Olyan incidensek esetén, mint például egy zárt, parkoló járműben a kutya vagy kutyák felügyelet nélkül hagyása (a külső hőmérséklettől függetlenül), továbbá a harcot vagy a fenyegető magatartást komolyan fogják venni és kezelni.

Ilyen események bekövetkeztekor a következő intézkedéseket kell tenniük: A kutyákat kizárják a versenyből és megfosztják őket a címeiktől. Ez vonatkozik a résztvevő vagy handler által bemutatott összes kutyára, a továbbiakban pedig kitiltják őket az összes további versenyből! Ezen kívül az érintett személy felfüggesztésre kerül, így megakadályozva a részvételt a további kiállításokon. A panasz a Holland Kennel Klub fegyelmi bizottságához is benyújtásra kerül az adott személy kizárására vonatkozó jogalapra hivatkozással.

Mivel a kutyák egészsége és jóléte kiemelkedő jelentőségű a Világkiállításon és kísérő rendezvényein, a Holland Kennel Klub létrehozott egy kutyavédelmi ellenőrző csoportot, mely a kiállítás ideje alatt mindenütt jelen lesz, a kiállítás teljes területén és annak környékén figyelemmel kíséri a kutyák jólétét. A csoport tagjai a csarnokok belsejében és az azon kívül végzett tevékenységekre is figyelnek, például annak ellenőrzésére, hogy a kutyákat nem tartják-e túl sokáig ketrecben, nem állnak-e túl hosszú ideig a grooming asztalon, hozzáférnek-e rendesen az ivóvízhez és hogy megfelelően kezelik-e őket (tilos a durva bánásmód).

A csoport szorosan együttműködik a helyi rendőrséggel. Ha megállapításra kerül, hogy a kutya jóléte kárt szenved, jelentést készítenek és az eset súlyosságától függően intézkedni fognak. Ez akár a kutya kizárását is eredményezheti az eseményről.

A fojtó nyakörvek használata tiltott, még a külföldi kiállítók számára is, ezt le is ellenőrzik a Világkiállításon. Ezen túlmutatva a nemzetközi bírói gárda nemcsak a kutyák külsejét ítéli meg, hanem kifejezetten arról is dönt, hogy minden bemutatott kutya „alkalmas-e az adott funkcióra”.

Hollandia, a szélmalmok és a tulipánok országa

Hollandia a csodálatos tulipánok, hatalmas sajtok, mesés szélmalmok, festői kisvárosok és tradicionális fapapucsok országa.

Minden szeglete csodákat rejt, tájain járva olyan, mintha a németalföldi festők tájképei kelnének életre: szélmalmok, folyóparti idillek, régi hidacskák, zöld legelők és végtelen tulipánmezők köszöntenek e békés vidéken. Ha Hollandiában jársz, és az időd engedi, feltétlen látogasd meg a Keukenhof virágoskertet, amely Európa legszebb és legnagyobb virágoskertje.

Bár valaha Hollandia több mint a felét víz borította, ma mégis az Európai Unió legsűrűbben lakott országa. Hollandiában 16 700 000 ember él és velük összesen 1 700 000 kutya. Az emberek több nyelven beszélnek, sokan angolul, franciául, németül, de sok más nyelv is jelen van az országban.

Amszterdam, a kutyabarát város

Hollandia fővárosa, a csatornákkal átszőtt Amszterdam páratlan hangulatú város. Közel 5 000 000 turista fordul meg itt évente. Amszterdam kutyabarát város, számtalan kutyabarát parkkal, ahol a gazdik biztonsággal sétáltathatják a kutyákat. A tengerpartnak van egy kifejezetten kutyasétáltatásra alkalmas része, amely 40 km hosszan van kialakítva. Amszterdam a vendégszeretetéről híres, 375 hotel található itt, amelyek nagy része szintén kutyabarát.

Amszterdam 1813 óta Hollandia fővárosa, területének ötödrészét csatornák és folyók vízfelületei foglalják el.

A város körútjait, sugárútjait, a csatornák (grachtok) alkotják, melyeknek hosszúsága 44 km. A város így kb. 100 szigetre tagolódik, melyeket a grachtok fölött átívelő hidak kapcsolnak össze egymással. Amszterdamot méltán nevezik a vizek városának és Észak Velencéjének is.

Hollandia művészeti, kulturális terén Amszterdam szerepe vitathatatlan. Rengeteg színház, múzeum található itt, leghíresebb az 1885-ben épített Rijksmuseum és a Van Gogh Múzeum, ahol többek között Rembrandt „Éjjeli őrjáratc. festménye vagy Vincent van Gogh munkái láthatók, de érdekességei továbbá a babaház és a delfti porcelán gyűjtemények. Híres épület még a Rembrandt-ház és az Anna Frank ház is.

A kulturális élet Amszterdamban változatos, jazz és klasszikus koncertek sokaságát élvezhetjük felváltva, valamint a színház és a kabaré műfaja is virágkorát éli a városban.

Amszterdam repülőtere az Amszterdam-Schiphol elnevezésű repülőtér az egész ország legfőbb nemzetközi repülőtere. A várostól közel 10 km-re helyezkedik el délnyugati irányban. Európa harmadik legnagyobb, világviszonylatban pedig a tizennegyedik legforgalmasabb repülőtere (mind utasforgalmi, mind pedig a teherszállítás szempontjából). A nemzetközi repülőtér terminálja 600 000 m2 és 50 000 000 millió ember fordul meg itt évente.

A városban a taxi és a buszközlekedés a meghatározó, de azon túl a vonatközlekedés is jelentős, a város centrumában a METRO jár. Ha nem villámlátogatást tervezel, érdemes biciklire pattanva bolyongani a szövevényes utcácskákon, ahol a dülöngélő és egymásba „kapaszkodó”, jellegzetes házak és az apró hidak látványa elfeledteti, hogy a XXI. században jársz. A város az épített bicikli utakon teljességgel bejárható, ezért a biciklisek aránya is nagy, több mint 1 000 000 biciklis rója az utakat a városon belül. A bicikli utakon végig lehet járni teljes Amszterdamot.

Modern autópálya és a kompközlekedés még a meghatározó az országban.

Helyszín: Amsterdam RAI Nemzetközi Kiállítási és Konferencia Központ

Az Amsterdam RAI, Hollandia egyik legnagyobb Nemzetközi Kiállítási és Konferencia Központja, az Amszterdamban rendezett kiállítások, kongresszusok, nemzetközi vásárok színhelye. A teljesen légkondicionált RAI komplexum a fő kiállítási és kongresszusi központ Hollandiában, valamint Északnyugat-Európa legforgalmasabb központja is egyben.

A RAI komplexum dél-Amszterdam üzleti negyedének, a World Trade Centernek a közvetlen közelében található. A komplexum 22 konferenciatermet és 11 csarnokot foglal magába, teljes alapterülete 105 000 m2. A legnagyobb terem befogadóképessége 12 900 fő. A központi parkolóban mintegy 4600 autó parkoltatására van lehetőség, a földalatti parkolóban további 3000 autó parkolhat, ezen felül a központ busszal is könnyen megközelíthető és mindössze 10 percre található a központi vasútállomástól.

A RAI mintegy 50 nemzetközi konferenciának, 70 kereskedelmi bemutatónak, nagyobb kiállításoknak és több mint ezer kisebb előadásnak ad otthon évente és e rendezvények több mint 2 000 000 látogatót vonzanak. Található benne számtalan étterem, ezekből 4 teljesen önkiszolgáló, ezen felül sajtótájékoztatók, bankettek, fogadások, partik, termékbemutatók teljes rendezvényszolgáltatását is vállalják.

Az Amsterdam RAI egy olyan központ, ahol tapasztalatok és ötletek, márkák és termékek cseréje zajlik az emberek között. 1970-ben az Eurovíziós Dalfesztivált ebben a komplexumban tartották. A kongresszusi központot 2009-ben a RAI Elícium Centrumával bővítették, melyben bálterem, tárgyalótermek és szervező iroda is található. Az Amsterdam RAI egyedülálló Nemzetközi Kiállítási és Konferencia Központ Amszterdam központjában kiváló szolgáltatásokat nyújt tökéletes hozzáférhetőségekkel.

Mottó: „Mutasd meg a világnak a tehetséged”

A Holland Kennel Klub az Amsterdam RAI Kiállítási és Konferencia Központtal, a városi Önkormányzattal, a Rendőrséggel és a vendéglátóipari szektorral együttműködve mindent aprólékosan megtervezett, hogy a Világkiállítás 4 napja alatt a városba látogatóknak legyen hol ennie, innia, aludni, hogy mindenki biztonsággal tudjon közlekednie a városban és maradéktalanul jól érezze magát a kutyákkal együtt. A szervezet szeretné, hogy a 2018-as World Dog Show emlékezetes élményként maradjon meg mindenki emlékezetében. A „Mutasd meg a világnak a tehetséged” szlogen egyértelműen egy igazán megfelelő mottója ennek a csodálatos eseménynek!

A World Dog Show 2018-ban nemcsak azoknak lesz felejthetetlen, akik kutyáikkal részt vesznek a versenyben, hanem az ember legjobb barátja összes szerelmesének.

A Magyarországot képviselő kutyáknak, gazdáiknak, felvezetőiknek jó szerencsét, kellemes napokat és szép eredményeket kívánunk! 🙂Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést, hogy minél több kutyakiállítóhoz és érdeklődőhöz eljuthasson! Köszönjük! 🙂.Ha kutyakiállító vagy, illetve ha érdeklődsz a kutyakiállítások világa után, ajánlom figyelmedbe a szerző hivatalos honlapját, ahol az elmúlt évek kutyakiállítási naptárjai, a 2020. évi hivatalos MEOESZ kutyakiállítási naptár és  az összes 2020. évi MEOESZ kutyakiállítás magyar és angol nyelvű ajánlója a már megszokott formában lesz elérhető!

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂