A Crufts Dog Show a maga nemében a világ legnagyobb showja, mint azt bejelentette a Guinnes World Records>>.
Ez már nem pusztán csak egy kiállítás, a Crufts minden szempontból a kutyáknak az életünkben betöltött szerepét ünnepli.

A rendezvény szervezője és házigazdája a The Kennel Club, az angliai Ebtenyésztő Szervezet. A nagyszabású, valamint programokban és látnivalókban bővelkedő Crufts Dog Show 2014. Március 06 és 09 között, egy négy napon át (csütörtöktől – vasárnapig) tartó kiállítás sorozat. A kiállítás helyszíne az angliai Birminghamban a National Exhibition Centre (Nemzeti Kiállítási Centrum), rövidítve NEC. E rendezvényközpontban négy napon keresztül sor kerül a fajtabírálatokra reggel 9.50 illetve 9.30 órai kezdéssel, valamint olyan szórakoztató programokra, mint az Agility, az Obedience, a Flyball és a Heelwork Music versenyek.

Valamint a jövő nemzedékei is ringbe lépnek a különböző versenyeken. A Kennel Club e Showban rendezi a Nemzetközi Junior Handling verseny döntőjét, ahol a különböző országok Junior Handlereinek legjobbjai mérettetik meg magukat.
Bővebb információk és az indulók listája megtekinthető>>.

International Junior Handling döntő:

A Young Kennel Club saját standdal jelenik meg a kiállításon és részt vesznek a különböző versenyeken is mind a négy napon.
További információk megtekinthetők>>.

A fajták bíráinak listája mind a négy napra vonatkozólag megtekinthető>>.

A Crufts Dog Show bírálatainak csoportonkénti elosztása ekként alakul:
2014. Március 06.-án, csütörtökön az alábbi csoportokba tartozó kutyák bírálatára kerül sor:

Working Group and Pastoral Group
(A Munka csoport és a Pásztorkutyák csoportja)

A Working csoportba tartozó fajták BOB győztes kutyáiból a legjobb 4 kiválasztása:

A Pastoral csoportba tartozó fajták BOB győztes kutyáiból a legjobb 4 kiválasztása:

A bírálatokon kívül a csütörtöki napra vonatkozó programok megtekinthetők>>.

2014. Március 07.-én, pénteken bírálják el a következő csoportokba tartozó fajtákat:

Terrier Group és Hound Group
(A Terrier csoport és a Vadászkutyák csoportja)

A Terrier csoportba tartozó fajták BOB győztes kutyáiból a legjobb 4 kiválasztása:

A Hound csoportba tartozó fajták BOB győztes kutyáiból a legjobb 4 kiválasztása:

A bírálatokon kívül a pénteki napra vonatkozó programok megtekinthetők>>.

2014. Március 08.-án, szombaton a következő csoportokba tartozó kutyákat minősítik:

Utility Group és a Toy Group
(A vegyes csoport és az ölebek csoportja)

Az Utility csoportba tartozó fajták BOB győztes kutyáiból a legjobb 4 kiválasztása:

A Toy csoportba tartozó fajták BOB győztes kutyáiból a legjobb 4 kiválasztása:

A bírálatokon kívül a szombati napra vonatkozó programok megtekinthetők>>.

2014. Március 09.-én, vasárnap, a zárónapon a következő csoport kutyáit bírálják el:

Gundog Group
(a másik Vadászkutya csoport)

A Gundog csoportba tartozó fajták BOB győztes kutyáiból a legjobb 4 kiválasztása:

Best In Show:

A bírálatokon kívül a vasárnapi napra vonatkozó programok megtekinthetők>>.

A további programok bírói listája megtekinthető>>.

A Young Kennel Club (YKC) osztályainak bírói listája megtekinthető>>.

Az YKC Young Kennel Club versenyének döntője:

A Flyball csapatverseny döntője:

A „Heelwork To Music” szabadstílusú zenei verseny első helyezettjei:

A Kennel Clubnál a legtöbb elismert fajta klubokba tömörül, ahol az azonos fajtákat tenyésztő illetve kedvelő emberek a fajta szeretetétől vezérelve találkoznak egymással. A tenyésztők részére sok Klub kínál speciális tevékenységeket vagy szemináriumokat, illetve társas összejöveteleket szervez, amit a fajtakedvelő tagok és kutyáik is ugyanúgy élveznek. A Kennel Klub a különböző fajtákat típus szerint hét csoportba sorolta be. A csoportok az alábbiak:

Gundog Group (Vadászkutyák csoportja): A fajtaklubokon belül ezen csoportba olyan kutyák tartoznak, amelyeket eredetileg élő vad és/vagy lelőtt és megsebesült vad keresésére képeztek ki. Ez a csoport további négy kategóriára bontható, ezek pedig a Retvieverek, a Spánielek, a sebesült vadat kereső kutyák, valamint a Pointerek és a Szetterek – bár több fajta képes ugyanazt a munkát elvégezni az alcsoportokon belül is. Ezen kutyák a temperamentumuknak köszönhetően ideális és sokoldalú társként élhetnek a családban.
A csoportba tartozó fajták megtekinthetők>>.

Hound Group (Vadászkutyák csoportja): A fajtaklubokon belül ezen fajtákat eredetileg szintén vadászatra használták, a kiváló szaglásuk illetve a látványos gyorsaságuk alapján. A szaglás alapján dolgozó vadászkutyák közé tartozik a Beagle és a Bloodhound, a látványos gyorsaság alapján vadászó kutyák közé pedig az agarak és a whipetek tartoznak. Sokan közülük szeretik és élvezik is a jelentős mennyiségű testmozgást, ezen kívül méltóságteljes, zárkózott és megbízható társai lehetnek az embereknek.
A csoportba tartozó fajták megtekinthetők>>.

Pastoral Group (Pásztorkutyák csoportja): A fajtaklubokon belül a csoport azon terelő kutyákból áll, akik munkája a szarvasmarha, a juh, a rénszarvas és egyéb hasított talpú állatok tereléséhez kapcsolódik. Ezek a típusú kutyák általában egy időjárásálló dupla rétegű szőrzettel rendelkeznek, mely arra szolgál, hogy megóvja a szélsőséges időjárási körülmények között dolgozó kutyákat az elemektől. A fajták közül néhány mely ebbe a csoportba tartozik, a Colliek családja, az Óangol Juhászkutya illetve a Szamojédek, akik évszázadokon keresztül a rénszarvasterelésben is dolgoznak.
A csoportba tartozó fajták megtekinthetők>>.

Terrier Group (Terrier csoport): A fajtaklubokon belül ezek azon kutyák, amelyeket eredetileg a kártevők ellen tenyésztettek ki és használnak a mai napig. A „Terrier” a latin „Terra” szóból ered, melynek jelentése „Föld”. Ezeket a merész kutyákat szelektíven tenyésztették, hogy csak a nagyon bátor és kemény egyedekkel folytathassák a munkát a rókák, a borzok, a patkányok és a vidrák (csak, hogy néhányukat említsük) ellen a föld felett és a föld alatt egyaránt. A Terrier jellegű kutyák ősidők óta ismertek voltak, a festők és írók e kutyákat már a középkorban is előszeretettel ábrázolták festményeiken és történetekben beszámolva a munkájukról.
A csoportba tartozó fajták megtekinthetők>>.

Toy Group (Kistestű kutyák, ölebek csoportja): A fajtaklubokon belül a Toy fajták kistermetű kutyák illetve ölebek. A Toy fajták egy részét ezen célokra tenyésztették ki, bár néhányan inkább a kis méretük miatt kerültek ebbe a csoportba. E fajtáknak barátságos személyiséggel kell rendelkezniük és figyelmes szeretettel a gazdáik felé. Nekik nincs szükségük sok testmozgásra és közülük néhány igen válogatós az étkezés terén.
A csoportba tartozó fajták megtekinthetők>>.

Utility Group (Vegyes csoport): A fajtaklubokon belül ezen csoport különböző fajtákból áll, akiket eredetileg nem sport célokra tenyésztettek, mint például a Bulldogot, a Dalmatát, az Akitát és az Uszkárt. A csoport neve, az „Utility” lényegében azt jelenti, egy célra használható, e tulajdonság miatt a csoport rendkívül vegyes és változatos fajtákból áll. A csoportban a legtöbb fajtát szelektíven egy különleges funkció végrehajtására (amely nem a sport és a munka) tenyésztették ki. A csoport egyes fajtái a legrégebbi dokumentált fajták a világban.
A csoportba tartozó fajták megtekinthetők>>.

Working Group (Munka csoport): A fajtaklubokon belül a csoportba tartozó kutyákat szelektíven tenyésztették, így lettek jó kereső és mentő kutyák. A munkacsoport vitathatatlanul néhány igen hősies kutyafajtából áll, akik segítői az embereknek az élet számos területén, beleértve a Boxert, a Nagy Dán Dogot és a Szent Bernáthegyit. Ez a csoport igazi specialistákból áll, akik kiválóan teljesítenek a maguk területén.
A csoportba tartozó fajták megtekinthetők>>.

A Crufts Dog Show a média figyelmét is nagymértékben élvezi. Az első televíziós közvetítést már 1950-ben nyomon követhetjük a BBC tévétársaság által. A 2009-es évtől kezdődően pedig a YouTube csatornán online követhetjük a bírálatokat és a különböző kutyás bemutatókat.

Élő közvetítés a Crufts Dog Show első napjáról, a NEC Arénából, a Working and Pastoral csoportok fajtáinak bírálatairól, továbbá láthatunk Agility, Flyball, Heelwork To Music bemutatókat is. 2014. Március 06.-án, csütörtökön, délelőtt 9 óra 50 perces kezdéssel az élő közvetítés megtekinthető:

Élő közvetítés a Crufts Dog Show második napjáról, a NEC Arénából, a Terrier és Hound csoportok fajtáinak bírálatairól, továbbá láthatunk Agility, Flyball, Heelwork To Music bemutatókat is.2014. Március 07.-én, pénteken, délelőtt 9 óra 30 perces kezdéssel az élő közvetítés megtekinthető:

Élő közvetítés a Crufts Dog Show harmadik napjáról, a NEC Arénából, az Utility és a Toy csoportok fajtáinak bírálatairól, továbbá láthatunk Agility, Flyball, Heelwork To Music bemutatókat is. 2014. Március 08.-án, szombaton, délelőtt 9 óra 30 perces kezdéssel az élő közvetítés megtekinthető:

Élő közvetítés a Crufts Dog Show negyedik napjáról, a NEC Arénából, a Gundog csoport fajtáinak bírálatairól, továbbá láthatunk Agility, Flyball, Heelwork To Music bemutatókat és természetesen a Best In Showt is. 2014. Március 09.-én, vasárnap, délelőtt 9 óra 30 perces kezdéssel az élő közvetítés megtekinthető:

Helyszín a londoni Birminghamban található National Exhibition Centre (Nemzeti Kiállítási Központ). A NEC az Egyesült Királyság első számú kiállítói helye, hiszen minden évben több mint 500 eseménynek ad otthont több mint 33 000 kiállító céggel. A NEC 1976-ban nyitotta meg kapuit, az azóta eltelt időben Európa egyik legrangosabb kiállítási és rendezvény központjává vált – az Egyesült Királyságban a szervezők és a látogatók szerint egyaránt első helyen áll. A fantasztikus flexibilis terek ideálisak mindenfajta esemény megtartására.

NEC Birmingham

A NEC Központban több mint 186 000 nm. belső tér, 20 összekötő csarnok, 34 korszerű konferencia terem található, valamint a helyszínen a 15 600 fő befogadására alkalmas LG Aréna. A kültéri részeken több mint 160 hektáros szabad valamint 75 hektáros erdős terület található, helyet adva ezzel a különféle szabadtéri tevékenységeknek.
Az évek során a NEC nőttön-nőtt, új fejlesztéseket és innovációkat hozzátéve, hogy folyamatosan megfelelhessen a változó igényeknek. Úgy tűnik sikeresen, a különböző kiállítások és az éves programok 2,1 millió látogatót vonzanak minden évben. A NEC az elmúlt 37 évben több embert üdvözölt, mint az Egyesült Királyság lakosainak száma. Több mint 60 millió látogató vett részt a különféle eseményeken.
A Kiállítás Központban a fantasztikus Resorts World Leisure Complex tervezett megnyitása 2015 tavaszára várható – a négycsillagos szálloda ötcsillagos lakosztályokkal és wellness, mozi, kaszinó, luxus bevásárló központok izgalmas keveréke, étterem és kávézók, egy nagyszerű hely a világ összes látogatója számára.
A páratlan helyszín könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel, a Birminghami repülőtértől és a vasútállomástól a NEC mindössze 5 percnyi sétával elérhető.
További információk a NEC Kiállítási Központról megtekinthetők>>.

A kiállítási ringek az 1-es, a 2-es, a 3-as, a 3A-s, a 4-es és az 5-ös csarnokokban illetve az Arénában lesznek elhelyezve. További információk megtekinthetők>>.

A Crufts Dog Show hivatalos weboldalán sok érdekes információt megtekinthetünk, például érdekes újságcikkeket olvashatunk, galériákat nézhetünk meg a kiállításon felvezetett kutyákról>>.

A különböző csoportokba tartozó kutyák fotói illetve képei megtekinthetők a Kutya fotók és képek könyvtárában>>. (ha a csoport nevére kattintasz, megjelennek a fajták, azok nevére kattintva pedig a róluk készített fotók, képek, rajzok, festmények)

Crufts Dog Show hivatalos Facebook oldalát is ajánljuk figyelmetekbe>>.

Crufts Dog Show Google+ oldala>>.

A Crufts YouTube csatornája, ahol évekre visszamenőleg sok-sok videót láthatunk>>.

A Crufts a Twitteren is>>.

The Kennel Club hivatalos honlapja megtekinthető>>.

The Kennel Club Facebook oldala megtekinthető>>.

YKC Young Kennel Club honlapja megtekinthető>>.

YKC Young Kennel Club Facebook oldala megtekinthető>>.Ha kutyakiállító vagy, illetve ha érdeklődsz a kutyakiállítások világa után, ajánlom figyelmedbe a szerző hivatalos honlapját, ahol az elmúlt évek kutyakiállítási naptárjai, a 2020. évi hivatalos MEOESZ kutyakiállítási naptár és  az összes 2020. évi MEOESZ kutyakiállítás magyar és angol nyelvű ajánlója a már megszokott formában lesz elérhető!

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂