A kiállítások világát bemutató szöveges és képes sorozatunk elsőként Oroszország egyik legnagyobb kutyakiállításába, az Eurasia színes világába nyújt betekintést.

Az Eurasia show Oroszország egyik fő kynológiai eseménye, melyet minden évben a tavasz első hónapjában, márciusban rendeznek meg a fővárosban, Moszkvában. Ez egy két napos dupla CACIB show, melyen hasonló címek nyerhető el, mint évente a kiemelt magyar CACIB kiállításokon.

Az Eurasia első napjának CACIB kiállításán a JCAC címet kapott kutyák (kan és szuka egyaránt), valamint a CACIB címet elért kutyák qualifikálják magukat a 2015. évi Crufts Dog Showra.

Amely fiatal kutyák (kan és szuka egyaránt) mindkét napon JCAC címet szereznek, automatikusan megkapják az „Orosz Junior Champion” címet.
Amely felnőtt kutyák (kan és szuka egyaránt) mindkét napon CAC címet érnek el, automatikus megkapják az „Orosz Champion” címet.
Minden fajtában a legjobb kan és legjobb szuka automatikusan megkapja az „Eurasia Champion” címet.

Az Eurasia show a kiállítóknak és a kilátogató vendégeknek, nézőknek egyaránt hatalmas élmény. Az idei évben kis hazánkból is volt résztvevő. Rakács Yulia, mopsz tenyésztő, a LEKYUR’S kennel tulajdonosa nézőként vett részt az Eurasia kutyakiállításon. Őt kértük meg arra, hogy meséljen nekünk és olvasóinknak erről a színes és érdekes kutyakiállításról.

Ildikó: Üdvözöllek, Yulia!

Megkérnélek, hogy mesélj nekünk és olvasóinknak az Eurasia Show-ról. Mit láttál és tapasztaltál? Érdekelne a Dog Show története is, a kiállításon felvonultatott izgalmas és színes programok sokasága, ténylegesen minden érdekes információ, ami a kiállításhoz köthető.

Yulia: Üdvözlöm a Portál olvasóit és Titeket is!

Nagy örömmel mesélek az Eurasia nemzetközi kutyakiállításról. Nagy élményként éltem meg én is, szeretem ezt a kiállítás, talán azért is, mert van némi kötődésem az országhoz, hiszen gyerekként itt éltem és mindig nagy élmény visszalátogatni a szülőhazámba. Elmondhatom, hogy nagyon sok Orosz származású kutyás barátom is van, fajtán belül és azon túl is, akikkel most is találkoztam a kiállításon.

Az Eurasia, Oroszország legnagyobb kiállítása, melyen nemcsak a sok, szép felvezetett kutyát lehet megcsodálni, de élvezhetünk számtalan érdekes és színes programot is, valamint a kutyás divat, a kutyás sportok és a jótékonyság is előtérbe kerülnek.

Az Eurasia egy kétnapos dupla CACIB Nemzetközi kiállítás, melyet minden évben megrendeznek. A kiállítás szervezője a Russian Kynological Federation, rövidítve RKF, mely az Orosz Ebtenyésztő Szervezet. A történetét tekintve, az első Eurasia Dog Showt 1991-ben rendezték meg.1991 óta a kiállítás folyamatosan új, színes és érdekes programokkal bővült és ma már ez Oroszország legnagyobb kutyás showja, mely nagyon nagy elismertséggel bír a világ kutyatenyésztőinek és kutya szeretőinek körében is.

serlegek-es-rozettak-sokasaga

Serlegek és rozetták sokasága

Az RKF álma és vágya a jövőre nézve, hogy az Eurasia show lehessen a világ legnagyobb kiállítása a földön, ezért a 2005-ös évtől egy modernebb és nagyobb befogadóképességű kiállítási Centrumba költöztették át a showt. Ezen évtől kezdődően az Eurasia show Moszkvában a „Crocus Expo” Nemzetközi Kiállítási Centrumban kerül megrendezésre. A Crocus Expo könnyen megközelíthető bármely közlekedési eszközzel, közel a metró és a buszállomás is.

Crocus Expo - Moszkva

Crocus Expo – Moszkva

A 2014-es évben először saját kihelyezett standdal vett részt az Eurasia kiállításon az FCI, a Nemzetközi Kynológiai Szövetség. Az érdeklődő emberek részt vehettek egy kvízben és nyerhettek egy speciális ajándékot, pontosabban az FCI kabala kutyáját Cobbyt és egyéb egyedi ajándékokat is.

Mopsz bírálatok a ringben

Mopsz bírálatok a ringben

a-fajtacsoportok-legjobb-kutyai-a-ringben
A fajtacsoportok legjobb kutyái a BIS-ben

BIS program a fő ringben

BIS program a fő ringben

A kiállítási ringekben egész napos munka folyt 70 meghívott nemzetközi küllembíró – köztük elnökei is a különböző országok kynológiai szervezeteinek – közreműködésével, akik 20 különböző országból érkeztek, mint Franciaország, Németország, Olaszország, Svédország, Finnország, Norvégia, Ausztria, Izrael, Kolumbia, USA, Oroszország, valamint Magyarországról is többek között Dr. Jakkel Tamás.

Dr. Jakkel Tamás bírál

A bírói körben: Dr. Jakkel Tamás Magyarországról

A bírák között az FCI vezető személyiségei is jelen voltak, a második napon a kiállítás BIS kutyáját az FCI Elnöke, Rafael de Santiago választotta ki.

egy-boldog-nyertes-a-kutyajaval

egy-boldog-nyertes

Boldog győztesek

A kiállításra beérkezett nevezések száma 255 különböző kutyafajtából elérte a 13 000 – es számot. Napi szinten a legnagyobb számmal három nemzetközi fajtát jegyeztek, ezek pedig a pomerániai törpespiccek 172 nevezéssel, a Labrador Retvieverek 157 nevezéssel és a Szibériai Huskyk 155 nevezéssel. További magas nevezési számmal jegyzett fajták voltak: a Golden Retrieverek 99, a Rhodesian Ridgebackek 97, a Papillonok 93, az Amerikai Cocker Spánielek 87, az Orosz Fekete Terrierek 86, a Német Juhászkutyák és a Mopszok egyaránt 85 nevezett egyeddel. Jelen volt még 62 Bordói Dog, több mint száz Uszkár, 145 Chihuahua, csaknem 200 Schnauzer mindhárom méretet beleértve és mintegy 300 tacskó.

Az Eurasia show, a kiállítóknak és a vendégeknek egyaránt egy hihetetlen látvány, ahol meg lehet csodálni a legszokatlanabb és ritkán látható kutyafajtákat. Számos verseny és bemutató zajlik a fő ringben, – amik mindkét napon ismétlődtek, és amiket egy nagy kivetítőn keresztül követhetett a nézőközönség – mint például az agility bemutató és bajnokság is, ahol sok résztvevő hozzájárul ahhoz, hogy bemutathassák a kutyák különleges képességeit. A rendezvényen 24 000 látogató fordult meg a két nap alatt

A kiállítással összefüggő versenyek között szerepelt a World Championship Show, vagyis Világ Championátus válogatás, valamint mindkét napon megrendezésre került az FCI által el nem ismert kutyafajták versenye is, amin olyan ritka kutyafajtákat is megcsodálhatott a közönség, mint az Amerikai Meztelen Terrier és a Harlequin Uszkár, amiből legalább 10 egyed vonult fel a ringben.

A bírálatokat láthattuk a kivetítőn is

A nagy kivetítőn is megy a BIS

BIS kiválasztás a Fő ringben, a háttérben, a nagy kivetítőn követhettük az eseményeket

A résztvevők és a kiállítók, vendégek különböző színes és érdekes programokon vehetnek részt, mint az évről évre hagyománnyá vált látványos Dog Fashion, kutyás divatbemutató. Híres Orosz tervezők zsűribe való meghívása már hagyománnyá vált, úgy, mint a kutyák jelmezben való felvonulása és a legjobb jelmezes kutya kiválasztása. A jelmezes kutyák színes és lélegzetelállító sora mindig túláradó érzelmeket váltanak ki a közönségből. A 2014. évi jelmezverseny kutyáknak bírója az egyik leghíresebb Orosz tervező, Elena Suprun és az Orosz ruhatervezés leginkább extravagáns diktátora, a divattervező Violetta Litvinova.

A jelmezverseny kutyái és a felvezetők:

Ezen kívül még érdekes és látványos program a Dog Dancing, a kutyás táncok felvezetővel. A kutyának be kell mutatnia a tanított parancsok megértését és tudását. Mindazonáltal így belefoglalja az engedelmességi képességeit egy koreografált gyakorlaton belülre, amit a felvezető egy kiválasztott zenére kidolgozott. A tréning azzal jár, hogy a különböző lépések és pózok egy sorozatát kell megtanítani a kutyának.

Az Orosz Kennel Club, az RKF nemcsak magának a kiállításnak, hanem a kiállításon belül egy jótékonysági akciónak a szervezője és lebonyolítója is, melynek a „Minden kutyának saját otthont” a mottója. A jótékonysági akció célja, hogy segítsenek a menhelyeken élő állatokon, illetve segítsenek a hajléktalan kutyáknak megtalálni a családjukat egy szerető filmsztár, színész vagy mozi sztár segítségével. A sztárok a kutyákkal együtt felvonulnak ismertetve azok tulajdonságait.

Az első napon a BIS kutya egy francia bulldog lett, míg a második napon egy német miniatűr spicc.

Hoztam érdekes fotókat is a kiállításról, amik hűen tükrözik az Eurasia kiállítás hangulatát, köztük több különleges fotó, mint például ez, amikor a hivatásos fotósokat fotózzák.

Amikor a fotósokat fotózzák

Lesi fotó: Amikor a fotósokat fotózzák.

Ildikó: Az élménybeszámolót tekintve, az Eurasia egy nagyszabású és élvezetes kiállítás lehetett számodra és most, hogy elmesélted, már számunkra és a Portál olvasói számára is az lesz.

Köszönjük szépen, Yulia a fotókat (felhasználjuk őket a cikkben) és ezt a különlegesen izgalmas beszámolót is az Eurasia kiállításról.Amennyiben tetszett a cikk és hasznosnak véled, kérlek, oszd meg, hogy minél több kutyaszerető emberhez, családhoz eljuthasson! Köszönjük!Ha kutyakiállító vagy, illetve ha érdeklődsz a kutyakiállítások világa után, ajánlom figyelmedbe a szerző hivatalos honlapját, ahol az elmúlt évek kutyakiállítási naptárjai, a 2020. évi hivatalos MEOESZ kutyakiállítási naptár és  az összes 2020. évi MEOESZ kutyakiállítás magyar és angol nyelvű ajánlója a már megszokott formában lesz elérhető!

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂