„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél” – mondja a róka a kis hercegnek. Antoine de Saint-Exupéry, francia író és pilóta örök érvényű idézete a 2000-es évek fordulója után is nagy jelentőséggel bír, hiszen a felelős állattartás kérdésköre minden időben égetően fontos és aktuális.

A  felelős állattartás

Jelen világunkban, sajnos, kevés azon emberek, családok száma, akik a felelős állattartás fontos elvei alapján választanak maguknak kutyát, majd szintén ezen elvek alapján gondozzák, nevelik és szeretik is őket sok-sok éven keresztül.

Ezt a napjainkban már egyre nagyobb fontossággal bíró és aktuális problémakört, mint a felelős állattartás és az odáig vezető út, 5 külön fejezetben (5 cikkben) próbáljuk kielemezni és körbejárni, tanácsokkal segítve eligazodni a leendő kiskutya vásárlókat és kutyatulajdonosokat, kutyatartó családokat ebben a szerteágazó témakörben.

A felelős állattartás kérdéskörén belül az 5 cikk 5 különböző témával foglalkozik.  Íme az egyes fejezetek és témáik:

I. fejezet – Magyar Kutyapiac

Kielemeztük és egy cikken belül bemutatjuk az online hirdetőoldalak kínálatát és szó esik a piacokon, állatvásárokban eladásra kínált kutyákról is.

II. fejezet – A megfelelő kutyafajta kiválasztása

Jó tanácsokkal segítünk abban, hogyan válaszd ki számodra és családod számára a minden tekintetben megfelelő kutyafajtát.

III. fejezet – Kiskutya vásárlási jó tanácsok

Következő lépés eldönteni, hogy az adott fajtán belül kitől érdemes kiskutyát választani illetve vásárolni. Hogy a megfelelő döntést hozhasd, ebben a cikkben adunk néhány jó tanácsot!

IV. fejezet – Tenyésztő vs. szaporító – a különbségek

Bemutatjuk, hogy mi a különbség a fajtáért szívvel-lélekkel odaadóan dolgozó tenyésztő és a pénzéhes szaporító között. Ez a fejezet nagyon fontos információkat tartalmaz. Kérlek, olvasd el és jegyezd meg, amit olvastál, hogy még véletlenül se fuss bele egy szaporítóba.

V. fejezet – Felelős állatszeretet és gondos nevelés

Ebben a fejezetben a felelős állattartás aranyszabályairól olvashattok hasznos információkat. Remélem, sikerül az olvasottakat a való életben is kamatoztatnod, felelősen tartanod, ellátnod, szeretned és gondosan nevelned kedvenced!

A fenti bevezető után pedig vágjunk a közepébe. Az I. fejezet itt és azonnal kezdetét veszi! Nézzük meg mit is takar valójában a „Magyar Kutyapiac”. Kérlek, tarts velem!

Felelős állattartás I. fejezet – „Magyar Kutyapiac”

Magyar Kutyapiac” – így egyszerűen megfogalmazva, pontosan ez tapasztalható már sok éve Magyarországon az online hirdetőoldalak kínálatát elnézve. És a helyzet évről évre egyre reménytelenebb! A kiskutya után érdeklődők, akik előbb-utóbb vásárlókká válnak, nem tudják, hogyan és honnan szabad illetve érdemes kiskutyát vásárolni. Nem tudják eldönteni adott esetben milyen fajtát válasszanak, az adott fajta eldöntése után kinél/kiknél érdemes érdeklődni kiskutya után és kik azok, akiktől semmilyen körülmények között nem szabad kiskutyát választani, ki a gondos tenyésztő és ki a felelőtlen szaporító, sokan azt sem tudják mit jelent a felelős állattartás és a gondos állatszeretet. Sok esetben a döntésképtelenség vagy rossz döntés mögött a tájékozatlanság áll vagy alapvetően a kutyavásárlók nem akarnak „sokat” költeni, feltételezhetjük azt is, hogy talán mindkettő egyszerre.

Vegyünk egy családot, aki kiskutyát szeretne vásárolni. Mit tesznek először? A legtöbben rögtön az online hirdetőoldalakon néznek szét, mert az a legegyszerűbb és a leggyorsabb. Tegyük mi is ezt és nézzük, mit is láthatunk illetve látunk ezeken a hirdetési portálokon, kezdjük a „legnépszerűbbel”, amit a legtöbben látogatnak. Az első szembetűnő hirdetés rögtön az alábbi:

Kiváló minőségű pireneusi kiskutyák eladók. A kiskutyák különböző árban vannak, van 20000-es is.” – szóval 20.000.- Ft-os is van, ezt is megtudtuk! Se oltások, se chip, se származási lap nincs említve a hirdetésben, a többi fontos dologról már nem is beszélve.

A következő hirdetés akár gépjármű is lehetne, az első pár szó azt tükrözi, de mégsem az: „Eladó 2 Fúl extrás kölyök francia bulldog, most lesznek 4 hetesek, foglalózni lehet öket személyes megtekintés után! Az árban csip és elsö oltás és folyamatosan féreghajtás van benne. Minöségi tápon nevelt extrás szülöktöl, bige színben 90.000.- Ft.”A francia bulldog fajtát full extrás gépjárműhöz hasonlítani nagy merészség, a kutya, legyen az bármilyen fajta is, egy élő és érző állat, a gépjármú pedig egy közlekedési eszköz az ember szolgálatában. A szín ilyetén írásmódban nem ismeretes. Itt már említve van a chip és az első oltás is, egy fokkal jobb, mint az előző, viszont származási lap itt sem szerepel, az ár viszont ehhez képest magas.

„Amerikai bulldog kiskutyák eladók. Chip, oltás, féreghajtás mindegyiknél, törzskönyv igény szerint, kiválló vérvonalú szülőktől. 30 000 .- Ft” – törzskönyv (származási lap) igény szerint és a kiskutyák ára így is csak 30.000.- Ft-ért, szintén nem a minőséget tükrözi.

„Minőségi, fajtiszta Weszti pártól kiskutyák eladók! 4.db. szuka /kislány/ van! 6 hetesek az első oltást, és a féregtelenítés megkapták! Az áruk fix! 35 000.Ft – Ennek tudatában várom a komoly vásárlási szándékúak hívását!” – szintén chip és származási lap nélküli kiskutyák. Az ár alapján a hirdetésben szereplő „minőségi” jelző erősen megkérdőjelezhető.

Van, aki versben mondja el, némi egyéb információval megspékelve a végére:

„Megszülettünk picur banda,
van már rajtunk jó kis bunda.
Hat hete ver a kis szívünk,
ezüst-cser lesz majd a színünk.
Enni tudunk két pofára,
szurit kapunk nemsokára.
Játszunk, alszunk sokat nagyon,
fenntartásunk nem egy vagyon.

Hab kistestünk picur marad,
sok spurival alig halad.
Úgyhogy inkább gyere értünk,
S ne felejtsd el mire kérünk.
Gondozz minket, s kényeztess el,
Éljünk eme alapelvvel.
Ne gatyázz hát, hívd a számunk,
Játszótársnak jól beválunk.

Köszönjük, hogy láttál minket,
jól jegyezd meg ezt a linket.
Hívj fel hát, ha minket akarsz,
mert elfogyunk, míg hátsót vakarsz.”

Uh… hát… jaj, inkább ne!

„Gyönyörű ,minőségi, babaarcú, extra mini yorki kislány, illetve 3 mini kistestvére (1 kislány, 2 kisfiú) gazdira várnak. Ár: 55.000.-Ft. –Minőségi, babarcú és extra mini” – nem létezik extra mini yorkshire terrier (Yorkshire terrier standard>>), ezt csak a jobb eladhatóság kedvéért találták ki, hogy ki és mikor nem tudni, de többen hirdetnek így eladásra kiskutyát, valószínűleg azért, mert a vevők érdekesnek találják és könnyebben megveszik extra miniként hirdetve. Viszont sem chip, sem származási lap nincs említve, csupán oltás és féregtelenítés, a minőségi jelző ebben az esetben sem állja meg a helyét.

Ez a hirdető igen szűkszavúan fogalmaz: „Kuvasz kan, fajtatiszta, 9 hetes, 5000 Forintért eladó.” – ezt egyáltalán nem tudom megérteni. Hogy lehet egy kiskutyát 5.000.- Ft-ért árulni? Szegény kölyök, így hirdetve milyen családba fog kerülni vagy ki tudja hová!

A következő hirdetésfajta, amit feltétlen meg kell említeni a „kutyát valamire cserélnék” típus. Íme, az első ilyen hirdetés, ami a szemem elé került: „Eladó vagy cserélhető 2 éves fajtiszta csivava szuka mely 1x-ellet 3db gyönyörű kiskutyát csoki szinű kölyök is volt benne a kutya 1kg 20dkg pici kutya. Érdekel cserébe: Tablet pc, laptop, haszonállat esetleg bull típusú kutya. Csere vagy ár: 25.000.- Ft.” Az ár megint nem a minőséget tükrözi, 25.000.- Ft vagy cserélhető laptopra (mekkora árkülönbség). A kutya egy élő és érző lény, nem cserélgetjük csak úgy össze-vissza, ha meguntuk, elítélendő az ilyen tulajdonos/hirdető!

A következő hirdetés is ugyanígy értelmezhető, de információk terén erősen hiányos. Ilyenkor mit gondolhatunk? Valószínűleg a hirdetőnek csak az a lényeg, hogy cserélhető, mert azt feltüntette mire cserélhető! – „Nagyon szép krémszínű csivava (és ilyen is marad) kiskutya eladó. Szobatiszta 2X OLTOTT Cserelehetőség érdekel: telefon, laptop,stb.)”

Szintén egy cserélhető hirdetés: „6 hónapos csivava lány kutyus eladó vagy cserélhető számunkra értelmes dologra. /bútor, német dog fiú kutyus…..stb/. Jól szocializált, szeret sétálni, más kutyussal, cicával jól kijön. Törzskönyves anyukától, fajtatiszta apukától származik. Kistermetű.” – oltás és chip nem említve, a származási lapról már nem is beszélve, de valószínűsíthető, hogy csak a mamának van származási lapja, az apuka csak „simán fajtatiszta”.

„1 zsák kutyatápért (bárányos) elvihető 1,5 éves standard tacsi szuka, egyszer fialt 8-at.”– konkrétan 8000.- Ft és 10.000.- Ft környékén vagy még ettől is olcsóbban. Másfél éves és már egyszer fialt. Eleve másfél éves kora után lehetne csak „tenyésztésbe” vonni, hiszen addig még sokat fejlődik minden kutya. Siralmas!

Egy különlegesen elítélendő hirdetés az alábbi: „KARÁCSONYI AKCIÓ AKCIÓ!!! Eladó 6 db 6 hetes csau-csau kölyök kiskutyák 5db kan és 1 szuka a kiskutyusok a féregtelenítésen átestek 70 000.- Ft.” – „Karácsonyi Akció” ez már túlmegy minden határon. Sajnos, sokan hirdetnek ilyen szöveggel állatokat eladásra, kiskutyákat, cicákat és egyéb állatokat is: „Mikulásra, Karácsonyra gyönyörű ajándék” … lehet bármi, de az ajándékba adott élő állatok 78 %-a az ünnepek elmúltával az utcára vagy menhelyekre kerül! Chip és származási lap nincs, oltás sem szerepel a hirdetésben. Ezeken túl legfőképpen a nem megfelelő hirdetési móddal van a gond, illetve az eladó gondolkodásmódjával, sajnos!

Meg kell még említenünk a kutyát kereső hirdetéseket. Íme egy ilyen: „Lehetőleg krémszínű csau csau kölyköt vennék max 20 000-ért, azonnal mennék érte!!!”ebből leszűrhető, hogy mennyit hajlandóak egyes vásárlók ajánlani egy kölyökért, ráadásul még krémszínű is legyen, ami „kuriózum”- nak számít ebben a fajtában (persze, mindenki „olcsón” szeretne hozzájutni, tudom én, csak ez nem ilyen egyszerű). Nincs 20.000.- Ft-ért megvásárolható krémszínű chow-chow, ha mégis van, az biztosan nem a minőséget képviseli!

Utolsóként a legtöbb ellenszenvet kiváltó hirdetésekről szeretnék pár szót leírni. Ezek pedig a kiskutyákkal kereskedők” hirdetései, amivel szinte minden fajtában találkozhatunk mindegyik hirdetési portálon! Íme, egy ilyen hirdetés: „Fajtatiszta kölyökkutyákat vásárolunk azonali fizetéssel az egész ország területén szinte minden fajtából!Már három hetes kiskutyákat is foglalózunk a keresett fajtákból.Csau,Akita,Shiba-inu,Angol- és Francia bulldog, Cavalier, Spitz, Csivava, Máltai, Mopsz,Uszkár,stb.”a saját fajtájukért mindent felvállaló/feláldozó minőségi kiskutyákat tenyésztőknek az egyik legnagyobb problémát a „kutyakereskedők” működése jelenti. Sok tíz éve működik már ez az „iparág” Magyarországon, de sajnos eddig még minden működésüket megakadályozó megmozdulás sikertelen volt. A „kiskutya szaporítás és ebből adódóan a kereskedelem” továbbra is virágzik Magyarországon. Azt gondolom, hogy csak összefogással sikerülhet e kereskedőket és a külföldre szállító kiskutyákkal tömött kamionokat megállítani. Példaként említeném Németországot, ahol a 2011-es évtől kezdődően a Német Kennel Klub, az állami szervekkel valamint német állat egészségügyi és állatvédelmi szervezetekkel összefogva felvette az illegális „kutyagyárak és kutyakereskedelem” ellen a harcot. A jövőre nézve ez lehetne a cél Magyarországon is, mert csakis összefogással érhetünk el eredményt a „kutyagyárak és a kutyakereskedelem” ellen! A német összefogásra követendő példaként is tekinthetünk.

A felelős állattartás témakörén belül többek között megismertetjük olvasóinkat a Nemzetközi Kynológia Szövetség, az FCI „kutyagyárak és kutyakereskedelem” témakörhöz kapcsolódó véleményével és felhívásával, valamint a német „AG Kutyakereskedelem Elleni Szervezet” működésével, annak céljaival, a lakossághoz intézett felhívásaival, kéréseivel, a kiskutya vásárlóknak ajánlott tanácsaival. Ha azonnal el szeretnéd olvasni a cikkeket, kérlek, kattints a narancssárga szövegrészekre!

A „Magyar Kutyapiac” – hoz kapcsolóan már végignéztünk néhány hirdetést az online hirdetőoldalak kínálatából. Meg kell említenünk még a kiskutyák piacokon való értékesítését is. Az eladók, akik a különböző piacokon árulják a kiskutyáikat, szintén olcsón, sokszor származási lap és chip nélkül, sőt oltások nélkül teszik ezt. A vásárlók egy másik csoportja, a piacokon vásárolja meg a kiskutyáját. A vásárlók a kedvesnek tűnő kiskutyákat első felindulásból (mert annyira „cuki”) megveszik, sőt ha az eladó is rásegít erre kicsit, akkor már csak azt veszik észre, hogy megvásároltak olcsó pénzért egy kiskutyát, akinek se törzskönyve, se chipje és még az sem biztos, hogy fajtatiszta. Sokszor az ilyen vásárlásokból származó kiskutyák igen sok meglepetést tudnak okozni a későbbiekben a családoknak. Sokszor számolnak be kiskutya vásárlók arról, hogy ezek a kiskutyák egyáltalán nem hasonlítottak az adott fajtára, még nyomokban sem. Azonfelül, sokuk még az első oltást sem kapja meg és a gazdi ezzel csak akkor szembesül, mikor hazaviszi és a kiskutya megbetegszik ennek hiánya miatt. A közösségi portálokon az emberek megosztják egymással ilyen irányú tapasztalataikat, gyakran olvasom, hogy az így online hirdetőoldalakon hirdető szaporítóktól, illetve piacokon, ismeretlen emberektől, dobozokból megvásárolt kiskutyák gyakran megbetegedtek, sőt meg is haltak, a tulajdonosok hiába gyógyíttatták őket. Nagyon sokan arról is beszámoltak, hogy bár az ily módokon megvásárolt kiskutyák ára 10.000.- és 40.000.- Ft között volt, de amikor a kiskutyák megbetegedtek, sokkal többet költöttek a kiskutyák gyógyíttatására, az állatorvosi költségek a vételár sokszorosába kerültek!

Tanulság: az olcsó kutya sokszor drágább, mint a drága kutya”, ha a kiskutya megbetegszik az új tulajdonos a vételár sokszorosát is ráköltheti a gyógyíttatására, és ha nincs szerencséje, akkor ez így mehet sok éven keresztül. Soha ne vásárolj az online hirdetési portálokon kiskutyákat kínáló eladóktól és a piacokon értékesítésre kerülő kiskutyákat is, mint szóba jöhető családtagot felejtsd el!Szerkesztői megjegyzés:

Kedves kutyabarát, leendő kutya vásárló, leendő kutyatulajdonos!

A legtöbb népszerű online hirdetőoldalon a kiskutyákat törzskönyv és chip nélkül hirdetők mindannyian szaporítók. Ez azt jelenti, hogyha tőlük vásárolsz kutyát, viselkedési- és egészségügyi problémák, betegségek tömegével számolhatsz! Azon felül, ha tőlük vásárolsz kutyát, támogatod a szaporítást! A szaporítás illegális tevékenység! Gondolkozz felelősen! Kérlek, ne vásárolj az online hirdetőoldalakon kiskutyát hirdető szaporítóktól kiskutyát!Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂