4. Freud tegnap – a Tudomány ma
„A mai időkben, több mint 80 évvel később már tudjuk, hogyha simogatunk egy kutyát, nyugodttá válik a szívverés, ami azt eredményezi, hogy az izmok ellazulnak. Bebizonyosodott az is, hogy az emberi testben létrejövő ilyen pozitív reakciók a kutyával való érintkezés után 5 perccel is képesek megtörténni.”

5. A híres kanapén
Jofi egy precíz időmérő volt, aki a terápiás üléseknek mindig pontosan egy óra elteltével vetett véget. Freud azt mondta Jofiról, hogy Ők együtt meg tudják határozni egy kezelés pontos időtartamát. Az egy óra letelte után Jofi mindig felkelt és az ajtó felé vette az irányt.

Vajon a chow-chow tényleg tudott időt mérni? Mivel Freud volt az első, aki a kutyát erre a célokra használta, a választ minderre homály fedi, talán ez is Sigmund Freud misztikumához tartozik.

6. Tudományos tények – Tényleg van a kutyáknak időérzékük?
„A kutyáknak nincs időérzékelésük, mint tudjuk. Azonban kimutatták, hogy a kutyák nagyon jó megfigyelők, folyamatosan figyelik a gazdáikat és így „tanulnak”. A kutya tulajdonosok gyakran számolnak be arról, hogy kutyáik rendszeresen végeznek bizonyos dolgokat úgy, hogy Ők nem tanították ezekre őket. A gazdik ezt az időtényezővel kombinálták. A kutyák tudják értelmezni a különféle testhelyzeteket és az emberekből áradó testszag alapján érzékelik a változásokat. Például, azon embereknek, akik megijednek vagy félnek egy kutyától, megmerevednek az izmaik, ezáltal megváltozik a testszaguk. Lehetséges tehát, hogy Freud testtartása megváltozott a kezelések végére és valószínűleg a chow ezt érzékelte és felállt (van jó néhány pszichoterapeuta, akik tényként jelezték, hogy Ők a sok éves szakmai gyakorlás után is az egy óra leteltével mindig nézik az órájukat).”

7. Freud kínai kutyafajták iránti szeretete
A kínai kutyafajták – mint a chow-chow is – Freud számára egyfajta inspirációs forrás voltak. Olyan régiségek voltak a birtokában, mint például a Foo kutyák„. Ezek tulajdonképpen nem kutyák, hanem oroszlánok, párban őrzik a templomok bejáratait és szent állatoknak számítanak, a buddhizmus vallási szimbólumai, de más vallásokban is megjelennek más néven. Olyan kutyafajták, mint a Mopsz, a Pekingi vagy a Shih-Tzu a mai időkben hasonlóságot mutatnak a „Foo kutyával”, amely eredetileg megtalálható a régi korok irodalmában és kínai oroszlán kutya néven ismeretes.

Fo-kutya

Cikksorozatunk 5. részét is olvasd el!Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és másokkal is, hogy minél több emberhez eljuthasson! 🙂 Köszönjük! 🙂.További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂