Freud utolsó kutyája (nem az, akire gondolsz)

Azt gondolhatnánk, hogy Lun-ről van szó, holott nem. Az előző oldalakon olvashattunk Freud életének utolsó évéről, mikor Lun karanténba került néhány hónapra és Freud hűen látogatta Őt. De az utolsó hetekben Freud élete megváltozott, mert a rák elhatalmasodott és Lun már összerezzent tőle, mert gazdáján már a bomlás szagát érezte.

Kutatás közben rátaláltam egy új információra, ugyanis nem Lun volt Freud utolsó kutyája.

A „helyettesítő” Pekingi Palotakutya
Anna Freud családi videójában említi Őt egy helyen:

„Amikor Lun, a chow karanténba került, akkor vettük ezt a kis Pekingi Palotakutyát, Jumbot, remélve, hogy apámnak szüksége lehet Lun ideiglenes helyettesítésére.”

A választott fajta nem meglepő, mivel a Chow és a Pekingi, amelyeket Freud szeretett, egyaránt a kínai oroszlán kutyák közé tartoznak. Freudnak volt számos értékes és egzotikus „Foo kutya” tárgya.

Anna hozzáteszi, hogy az új kutya soha nem nyerte el Freud szívét. „Azt hiszem, továbbra is nagyon hű Lun-hoz”, mondja.

A misztikus chowk az erkélyen:
A kép eredete:
A kép 1933-ban készült, Freud Potzleinsdorfban tartózkodott, az egykori palotában és az egyik szobából nyíló erkélyen áll, hűséges kutyái, Jofi és Lun (a testvérek) az erkély szélén fekszenek.

Freudnak általában csak egy chowja volt egy időben és kettő csak rövid ideig. Az 1931 és az 1933 közötti időszakban csatlakozik a családhoz Jofi húga, Lun.

Jofi és Lun nem voltak egyformák, Lun sötétebb, mint Jofi. Az ismerősök elbeszélései alapján kiderül, hogy Jofinak oroszlánszerűbb megjelenése volt, míg Lun intelligensebb és csinosabb volt.

A kutyák idővonala:
Az utóbbi idővonal információ Gary Geneskotól származik 1993-ból a Maria Bonaparte: Topsy, az aranyhajú chow c. könyv bevezetéséből, amit Anna és Sigmund Freud fordított francia nyelvből németre. Ez egy kidolgozott lábjegyzet, amiben röviden láthatjuk azt, milyen szerepet töltöttek be Freud életében és pszichoanalitikájában a kutyái.

1925 – Anna Freud kap egy Wolf nevű Német Juhász kutyát. Az apja eltompul, féltékenység következik. Anna verseket ír és ad apjának születésnapjára egy képet a kutyáról.

1928 – Dorothy Burlingham, Anna egy közeli barátja, ajándékba adja Freudnak a saját kutyáját, a chow Lun-Yüt.

1929. Augusztus – Lun-Yü meghal mintegy 15 hónap múltán, miután a Salzburgi vasútállomásról letért útban Bécs felé és néhány nappal később halva találtak rá a vágányok között. Freud hét hónapig szomorkodik emiatt.

1930. Március – Freud befogadja Jofit, Lun-Yü nővérét az otthonába.

1931. Február – Jofi életet ad egy alom kiskutyának, csak egy kölyök marad életben, akit Tatoun-nak neveznek el.

1931. Október – Tatoun meghal szopornyicában.

1933. Április – Jofi életet ad a második alomnak, ezeknek a kölyköknek rosszabb sors jut, mint az elsőknek. Jofi megeszi egy részüket.

1936 – Wolf, a Német Juhász kutya meghal.

1937. Január 11. – Jofi bemegy az állatkórházba, hogy egy petefészek cisztát eltávolítsanak a szervezetéből. A műtét sikerült, de január 14.-én, három nappal azután, hogy megműtötték Őt, Jofi szívrohamban meghal.

1937. Január 15 – Freud visszavásárolja Lun-t, Jofi hugát Dorothy Burlinghamtől. Lun Freud családjába tartozott egy ideig, de mivel Jofi nem tudta elviselni a riválisát, ezért akkor pár hónap után Lun visszakerült eredeti gazdájához, Dorothyhoz.

1938. Június – A Freud család Londonba költözik, Lun 6 hónapra karanténba kerül. Freud gyakran látogatta Lunt a kennelében fél éven keresztül.

1939. Szeptember – Sigmund Freud meghal, Lun túléli, aki elkerülte a mestert az utolsó hetekben, valószínűleg azért, mivel már akkor nem bírta elviselni Freud testszagát.

Ajánlom figyelmedbe cikksorozatunk utolsó, befejező részét!Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és másokkal is, hogy minél több emberhez eljuthasson! 🙂 Köszönjük! 🙂.További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂