A Kutya Portál kiemelt figyelmet szentel a felelős állattartás témakörén belül a gyermekek felelős állatszeretetre, felelős állattartásra való nevelésének-, és a kutyával való helyes bánásmód elsajátításának segítésére. Portálunk e témakörön belüli hasznos cikkeivel próbál segíteni a gyermekeket nevelő szülőknek, családoknak és így maguknak a gyermekeknek is. 

A gyermekek és kutyák témakörén belül született egy kétrészes cikkünk, melyben a gyermekbarát kutyafajtákat mutatjuk be a legkisebbektől indulva és a legnagyobbakkal bezárólag!

A cikk I. részében hasznos tanácsokat olvashatnak a gyermekek életkorának és aktivitásának megfelelő kutyafajta kiválasztásáról illetve az I. részben képekkel és sok hasznos információval együtt bemutatunk 9 gyermekeknek ajánlott kutyafajtát.

Cikkünk II. részében a további 11 kutyafajtáról olvashatnak érdekes és hasznos információkat képekkel bemutatva őket.

Mielőtt rátérnénk a 11 kutyafajta bemutatására, néhány jó tanács a megfelelő gyermek-kutya kapcsolat érdekében és azért, hogy ne történhessenek balesetek.

 Fontos, hogy az alábbi szabályokat soha ne feledd!

Hogyan tartsa tiszteletben a kutyákat

[mks_accordion]
[mks_accordion_item title=”Bullterrier „]A Bullterrier nagyon hűséges kutya édes temperamentummal fűszerezve. A fajta jó barátja lehet a gyermekeknek, különösen azoknak, akik szeretik a csínyeket.

A Bullterrier olyan kisebb egészségügyi problémáktól szenvedhet, mint például a térdkalácsficam, szívfejlődési rendellenességek, veseelégtelenség, allergia és cink hiány, de e betegségek gyakorta elkerülik őket, főképp akkor, ha a család szeretett kutyáját jó hírű tenyészetből vásárolod meg.

A fajta könnyen alkalmazkodik a család életkörülményeihez, legyen szó akár kertes házról vagy társasházi körülményekről.

A Bullterrier magas fájdalomküszöbbel rendelkezik, így tökéletes a „vadabb” gyermekeknek is, akik ebből adódóan meg tudják tanulni, hogyan kell helyesen kezelni a kutyákat.

A Bullterrier egy igazi bohóc, mindig készen áll a mókára.

A fajta jelentős súllyal rendelkezik, és ugyanolyan makacs lehet, mint egy gyermek, ezért is van szükségük képzésre. A szocializációval, a pozitív képzéssel és a családi programokban való aktív részvétellel a Bullterrier a lehető legjobb társsá válhat, mind a felnőttek, mind a gyermekek számára.
[/mks_accordion_item]
[mks_accordion_item title=”Törpe Schnauzer„]
Ezek a kis termetű kutyák okosak és nagyon egyszerűen képezhetők. Ha kölyökként kerülnek a családba, nagyon jól alkalmazkodnak a gyermekekhez. Kiváló házőrzők és egyben kedvelt játszótársai a gyermekeknek. Az egyetlen aggasztó dolog, hogy sok terrier csípős, ha provokálják, így a legfontosabb feladattá a családban a kutya és gyermek összehangolása válik. A legjobb forgatókönyv az lenne, ha olyan Törpe Schnauzer tenyésztőtől tudnánk kiskutyát vásárolni, ahol a kölykök az első naptól kezdve a gyermekekkel együtt szocializálódnak, tanulnak.

Imádja, ha családja játszik vele. Terrier lévén az üldözési ösztöne nagyon erős, így minden kis lényt üldözőbe fog venni, ami a szeme elé kerül. Szeret ásni az udvarban (terrier lévén, ezen nincs mit csodálkozni) és szeret Veled aludni az ágyban. Nagyon éber és gyors ugatással jelzi, ha valami nincs a helyén, ez teszi őt kiváló jelzőkutyává.

Az irányába tanúsított tiszteletlen magatartást még a gyermekektől sem viseli el, megcsípi őket, ha kötekednek vele, ellenben a tisztelettudó gyermekekkel jól viselkedik. A család életében aktívan részt vesz, nagyon ragaszkodó és sok-sok szeretettel hálálja meg a család gondoskodását. Bárhová is mész, ő követni fog téged és bármit teszel, ő mindig ott lesz melletted.
[/mks_accordion_item]
[mks_accordion_item title=”Uszkár Törpe és Standard„]
Az Uszkár az egyik legkisebb kutyafajta, így kiválóan alkalmas nagyon kicsi gyermekek mellé is. Intelligenciájának és aktivitásának köszönhetően könnyen képezhető.

Az Uszkár lojális a gyermekekkel, így az együtt játszás sem jelent problémát, könnyen megérti és végrehajtja a gyermekektől kapott utasításokat és parancsokat. Gyors észjárása miatt az Uszkárt gyakran az egyik legokosabb kutyafajtaként tartják számon. Az Uszkár okos és kedves, egyszerre büszke és elegáns, gondoskodó és hűséges.

Ritkán előfordul, hogy bosszús vagy unatkozik, de az Uszkár barátságos viselkedése, türelme és jó természete nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ideális kutya lehessen a gyermekek számára. A fajta élettartama 12-15 év, ami azt jelenti, hogy sok éven át gyermekünk szerető és hű társa marad.

E vidám kutyák gondozása könnyű, mivel a vedlés teljes hiánya miatt nem hullajtják a szőrüket, így rájuk is elmondható, hogy hipoallergén fajta. Szőrzetük gyakori kutyakozmetikai ápolást igényel, de ha a gazdi megtanulja, hogyan tartsa rendbe kutyája szőrzetét, az mindenkinek csak a javára válik. Ennek ellenére tulajdonosaik gyakran meglehetősen különleges frizurákkal lepik meg őket.

Az Uszkárok nagy családi kedvencek, imádnak az ember társaságában tartózkodni és aktívan részt venni a család életében. Az Uszkár a család minden tagját szereti, és jól alkalmazkodik a háztartásokban felfordulást okozó nagyon kis gyermekekhez is.

A jól nevelt Uszkár aktív és értelmes, valamint nagyfokú élvezetet talál abban, hogy megtanulja a mókás trükköket vagy végtelennek tűnő játékokat játsszon az udvarban.

A fajta legkisebbje, a Toy Uszkár túl törékeny a fiatal gyermekekhez, a Törpe Uszkár és a Standard méretű Uszkár viszont kiváló játszótársaik lehetnek.
[/mks_accordion_item]
[mks_accordion_item title=”Magyar Vizsla„]
A Vizsla közepes méretű és egy energikus vadászkutya, emiatt az emberek hajlamosak a fajtát le- illetve alábecsülni amikor családi kutyát választanak. Bár naponta aktív képzést és foglalkozást igényelnek, egy aktív családnak az egyik legjobb választás lehet a Magyar Vizsla, mivel nagyon intelligens, rendkívül energikus és könnyen tanítható, ezáltal a családnak igazán ideális társává válik.

A Magyar Vizsla az egyik legjobb kutyafajta lehet a gyermekek számára, mely szelíd természettel rendelkezik, ezen felül hűséges, gyengéd és csendes, tökéletes játszótárs a kisgyermekek mellett is.

Engedelmes, magabiztos és okos, gyorsan képes új trükköket megtanulni. Szoros kölcsönhatásban él a családjával és mivel vadászfajta rendszeres testmozgásra van szüksége.

Ez a fajta az egyik legjobb az aktív és energikus családok idősebb gyermekei számára. Előnyös tulajdonsága, hogy nincs „kutyaszaga”. A Magyar Vizsla az egyik legszeretetteljesebb kutyafajta, mivel szelíd jelleműek és aktívak, így minden időben tevékenyen tartják a gyermekeket. Hosszú élettartamuk 12-15 évig teszi őket a gyermekek ideális társává, így a gyerkőcök általában egy hosszú időszakot felölelve őriznek róluk emlékeket.

A legtöbb nagy fajtánál, így a Vizslánál is fontos a képzés és a folyamatos gyakorlás, mivel ha nem foglalkozunk vele eleget, erőt vesz rajta az unalom és makaccsá válik, nehezen kezelhető és akár pusztító is lehet. Lakásban nem tartható és kevés egészségügyi problémára hajlamos.

Ennek a kutyának naponta szüksége van a mentális stimulációra, így lehetnek a vizslák és a gyermekek kiváló játszótársak. A fiatal, totyogó babáknak túl életerősek lehetnek, számukra nem ajánlott, de a fajta megbízható olyan gyermekekkel, akik rátermettek és hosszú órákon át el tudnak vele játszani.
[/mks_accordion_item]
[mks_accordion_item title=”Boxer„]
A fajta imádja a gyermekeket, akikkel nagyon türelmesek és szeretnek velük játszani, de mivel féktelen természettel rendelkeznek, akaratlanul is félő, hogy megüthetik őket.

A Boxer éber, kíváncsi, játékos, hűséges és méltóságteljes. Ezen felül magabiztos, bátor, erős és sportos. Nagyon szociális kutyák, akik szeretnek az emberek társaságában lenni, vágynak a szeretetre és a testi kontaktusra. Mindig és mindenkor szeretnek aktívan részt venni a család életében, jellemző még, hogy árnyékként követik imádott gazdájukat. Imádják az öleléseket, a puszikat és szeretnek a gazdik ölébe ülni, igazi játékos bohócok.

A Boxer egy ember-orientált fajta, így érhetően szeretne mindig a család része lenni. Mivel elég energikus, a Boxernek sok testmozgásra és játékos foglalkozásra van szüksége.

A fajta igazán nagyszerű választás a gyermekes családok számára. Könnyen képezhetők és a családjukkal szemben elkötelezettek. A jóképű Boxer ugyanolyan hűséges és méltóságteljes, mint amilyen gyengéd és energikus. Ha megfelelően képzett és szocializált, a Boxer fáradhatatlan társa lesz a gyermekeknek és a fiataloknak.
[/mks_accordion_item]
[mks_accordion_item title=”Golden Retviever„]
Ez a kutyafajta energikus és nagyon játékos, e tulajdonságaik alkalmassá teszik őt arra, hogy a gyermekek ideális társai legyenek. A gyermekek minden különleges és bohókás kérését teljesítik, úgy ahogy azt a gyerkőcök elképzelték, így a gyermekek örömmel töltik velük az idejüket. Hűségük teszi őket oly tökéletes baráttá. Élettartamuk mintegy 10-12 év, amely pont elég ahhoz, hogy a gyermek emlékeiben ez a szép barátság megmaradjon.

A Golden Retviever egy közepes méretű sportos kutya, hosszú, fényes szőrzettel, mely az arany szín minden árnyalatában elfogadott. A mosolygós, aktív és barátságos Golden földünk 26 országában szerepel az első 10 legnépszerűbb fajta között.

A fajta jól ismert családi kutya, hiszen a gyermekek és a felnőttek által is egyaránt kedvelt „Úton hazafelé” című filmben „Árnyék”-ra, a Golden Retvieverre mindenki szeretettel gondol vissza, aki látta ezt a kedves filmet.

A Golden Retvieverek csodálatos társai a gyermekeknek és a felnőtteknek egyaránt, engedelmesek, jól viselkednek, és könnyen tanulnak.
[/mks_accordion_item]
[mks_accordion_item title=”Labrador Retviever„]
Az egyik legkedveltebb családi kutyafajta. Csakúgy, mint a legtöbb gyermek, ezek a kutyák is imádnak játszani és szeretettel közelednek a gyermekek felé. Másik fontos jellemzőjük úszás szeretetük, így tökéletes társaság azon gyermekeknek, akik szeretnek úszni. A Labrador Retviever nagyfokú intelligenciáról is ismert, könnyen képezhető, ez megkönnyíti számára a gyerekekkel való játékot is.

Az etetésre fontos odafigyelnünk, mert a fajta könnyen túlsúlyossá válhat (csakúgy, mint szinte bármely más kutyafajta), ezért nem szabad túletetni.

Függetlenül attól, hogy fekete, csokoládé vagy sárga színű, a Labrador gyermekbarát jellegénél fogva érte el azt, hogy jelenleg is a legnépszerűbb kutyafajta a világban. Türelmes és szelíd természetével a Labrador belopja magát a családok, a felnőttek és a gyermekek szívébe egyaránt.
[/mks_accordion_item]
[mks_accordion_item title=”Újfundlandi„]
Az Újfundlandi egy kedvelt kutyafajta, mely nagy mérete ellenére gyermekek mellé is ajánlott. A fajta gyakran megjelenik a filmekben és a rajzfilmekben is. Szeretetteljes és hűséges tulajdonságuk teszi őket tökéletessé a gyermekek számára. Mindazonáltal gyermekeinknek meg kell tanítani, hogyan bánjanak a kutyával, soha nem szabad megengedni Nekik, hogy a hátukra másszanak, és a kutyán lovagoljanak.

A fajta hosszú szőrzete kockázatot is rejthet magában az allergiára hajlamos gyermekeknél.

Ezt a kutyafajtát Új-Fundlandon tenyésztették ki és a halászok használták hálók húzására illetve nagy távolságokra fát vontattak általa. Átlagos élettartama mindössze 10 év. Hosszú szőrzete rendszeres kefélésre szorul, a vedlés időszakában tavasszal és ősszel fokozottabban ápoljuk szőrét, mely fekete, barna, szürke és fekete-fehér színárnyalatban létezik.

Az Újfundlandi szereti és védi a gyermekeket. Szelíd, kedves, türelmes, tulajdonképpen olyan, mint a kutyák Teréz anyája. A fajta kiválóan megfelel a tágas terekkel rendelkező családoknak. És bár ismert, hogy nyáladzik és a szőre is hosszú, mégsem tekinthető udvari kutyának.

Az Újfundlandi a családja mellett szereti tölteni élete minden pillanatát. A fajta nagy úszó és ismert azon tulajdonsága, hogy vészhelyzetben életeket is ment. Az Újfundlandi egy ideális családi kutya, aki imádja a család minden tagját, a gyermekektől kezdve, a felnőtteken át az idősekkel bezárólag.
[/mks_accordion_item]
[mks_accordion_item title=”Ír Szetter„]
Ez a mahagóni vörös színű, selymes szőrű, hosszú fülű és édes arckifejezésű kutya rengeteg energiával rendelkezik és igen játékos, ami azt jelenti, hogy képes egész álló nap a gyermekekkel játszani úgy, hogy mégsem fárad el.

Ez a kutya remek társ azon családok számára, akik szeretnének nagy energiával rendelkező okos és türelmes kutyát, akit aztán megfelelően képezhetnek. A fajta elég aktív, így azon családok mellé ajánlott, akik lekötik kirobbanó energiáit. Élettartamuk 12-15 év, így hosszú ideig társai lehetnek gyermekeinknek.

Az Ír Szetter játékos és szórakoztató, szerető és gyengéd kutya. A fajta leginkább a „mulatós” temperamentumáról ismert, ebből adódóan szüksége van napi foglalkozásra, mert ha nem figyelünk rá eléggé, makaccsá válhat.

Ismert a vele született intelligenciája, a tisztasága és a természetszeretete.

Az Ír Szetter aktívan szeret a család része lenni, az emberek között élni és a gyermekekkel nagyokat viháncolni, játszani. A fajta sok testmozgást igényel, ezért is ajánlható az aktív gyermekeknek, az aktív életet élő családoknak.
[/mks_accordion_item]
[mks_accordion_item title=”Collie„]
Annak ellenére, hogy a legtöbb gyerek ma még nem hallott Lassie-ről, a gyengéd és szeretetteljes Collie közismerten a gyermekek kutyája. A Colliek szeretnek sétálni és futkározni a kertben, de bármely méretű otthonban jól érzik magukat akkor, ha szerető család veszi őket körül.

A Collienek két szőrváltozata létezik. A hosszú szőrű Collienak több ápolásra van szüksége, mint a rövid szőrűnek, ez lényegében azt jelenti, hogy minden héten legalább egyszer át kell fésülni a szőrét.

Ez a nagyszerű kutya okos és kiszámítható természettel rendelkezik, aki imádja a gyermekeket és szeretettel próbálja terelni őket a játék során. Ezek a kutyák szeretnek a család életében intenzíven részt venni, intelligens barátai a családoknak, valamint hűségesek és érzékenyek. Stabil személyisége teszi őket ideális családi társsá.

A Collie kiválóan alkalmas a gyermekeknek, különösen azért, mert mindig védi őket. A fajta aktív és megvan bennük az a képesség, hogy játékos karakterükkel boldoggá tudják tenni gyermekeinket.
[/mks_accordion_item]
[mks_accordion_item title=”Berni Pásztorkutya„]
Ha egy gyermekes család nagyméretű kutyát keres, a Berni Pásztorkutya tanulékony és kedves természetével ideális választás lehet. Ez a sokoldalú kutya okos és magabiztos viselkedésével egyaránt alkalmas munkavégzésre és a gyermekeink társának.

A hosszú, selymes, fekete szőrzet a jellegzetes fehér és rozsda színnel egy szép kutyát eredményez, melynek hosszú szőrzete hetente ápolásra szorul.

A Berni Pásztorkutya a múltban a mezőgazdasági termelők társaként sokat dolgozott a farmokon. A mai időkben már, mint társak élnek a családokban. A fajta egy nagy családi kutya, aki minden családtagot szeret, de mégis csak egy személy lehet a legjobb barátja. Hűségesek és odaadóak, valamint kedvesek és gyengédek a gyermekekkel.

A fajtáról általánosságban elmondható, hogy szeretnek a szabadban lenni, amíg ott vagy velük. Mindig szeretnek a család életében részt venni és szeretik, ha figyelünk rájuk. Csendes és nyugodt kutyák, nem ugatnak feleslegesen, de ha idegen érkezik, azonnal jelzik. Nagyon védik a családtagjaikat, ezért is annyira jó házőrzők. A fiatal Berni Pásztorkutyák nagyon aktívak és élénk érdeklődésűek. Lassan érő kutyák, több évnek el kell telnie, mire felnőttnek tekinthetjük őket.

Ez a hűséges, szeretetteljes és odaadó fajta ideális a gyermekes családok számára.
[/mks_accordion_item]
[/mks_accordion]Kérlek, oszd meg ezt a cikket a barátaiddal, gyermeket és kutyát is nevelő családokkal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂