Gyermekek számára ajánlott kutyafajták I. - Kutya Portál Gyermekek számára ajánlott kutyafajták I. - Kutya Portál

Gyermekek számára ajánlott kutyafajták I.

Gyermekek számára ajánlott kutyafajták

A Kutya Portál szerkesztői feladatuknak tekintik a felelős állattartás megismertetését minden kutyatulajdonossal, többek között a jövő generációját nevelő családokkal ezen keresztül a családokban élő gyermekekkel is. A szerkesztők kiemelt figyelmet szentelnek a gyermekek felelős állatszeretetre, felelős állattartásra való nevelésének-, és a kutyával való helyes bánásmód elsajátításának segítésére. Portálunk e témakörön belüli hasznos cikkeivel próbál segíteni a gyermekeket nevelő szülőknek, családoknak és így maguknak az idősebb gyermekeknek is. 

A gyermekek és kutyák témakörén belül született egy kétrészes cikkünk, melyben a gyermekbarát kutyafajtákat mutatjuk be a legkisebbektől indulva és a legnagyobbakkal bezárólag! Az I. részben szó esik a gyermek számára ideális kutyafajta kiválasztásáról és bemutatásra kerül 9 gyermekbarát kutyafajta fotókkal és fajtaleírással egyetemben, külön kiemelve, hogy az adott fajta miért ideális választás a gyermek számára.

A cikk II. részében további jó tanácsokkal szolgálunk a megfelelő gyermek-kutya kapcsolat kialakítása érdekében és főképp azért, hogy ne történhessenek balesetek, valamint sorra vesszük a további 11 gyermekek mellé ajánlott kutyafajtát.

Gyermek mellé kutya – Hogyan válasszunk?

Lassie, Balto, Beethoven, Snoopy, a híres kutyasztárok, akik a képernyőn keresztül meghódították sok millió gyermek szívét, nagyon barátságosak és szórakoztatóak, jó nézni a történeteiket, de nem a legjobb módja az éppen aktuális „divat” alapján kutyát választani gyermekünknek.

Jogosan merül fel a kérdés olvasóinkban, hogyan is válasszunk akkor a gyermekünk számára a korához és mentalitásához mérve ideális kutyafajtát? Cikkünk e témában próbál segítséget nyújtani Olvasóinak, sok hasznos tanáccsal segítve a családokat a gyermek számára megfelelő kutyafajta kiválasztásában.

Amikor egy gyerek meglát egy számára édes kutyakölyköt, addig fogja nyaggatni érte a szüleit, míg azok meg nem veszik neki és együtt haza nem viszik a kiskutyát a családba. Minden szülő a legjobbat akarja a gyermekének, ezért ajándékba ad neki egy kutyát, akivel el tud játszani, valamint odaadó barátja lehet a gyermekkoron át.

A legtöbb esetben a kutya és a gyermek egy fantasztikus páros, őket gyakran egy nagyon szoros és különleges kötelék fűzi össze. De amikor az emberek azt kérdezik, melyik a legjobb kutyafajta a gyermek számára, nem lehet egyértelműen ezt egy jó vagy rossz válasszal elintézni. Ez azért van, mert nemcsak maga a kutyafajta határozza meg, hogy a gyermek és a választott kutya hogyan fognak kijönni egymással. Minden kutya, fajtatípusra való tekintet nélkül teljesen egyedi. A fajtatípus egy fontos tényező, de ez csak az egyik összetevő, amely meghatározza a kutya temperamentumát és a viselkedését.

Mik a szem előtt tartandó tényezők, amikre feltétlen oda kell figyelni? Vegyük sorba:

 • A kutyafajta típusa – egyes fajták nyilvánvalóan alkalmasabbak arra, hogy gyermekekkel rendelkező családokban éljenek (ilyen például a Labrador, Golden…stb.)
 • Honnan származik a kutya, kitől vásárolod meg őt (a genetika és a vérvonal is fontos).
 • A kiskutya szocializálása a tenyésztő, majd az új tulajdonos által.
 • További képzés a családon belül.
 • Meg kell tanítani, hogyan viselkedjen a gyermek a kutyával.

Gyermekek és a kutyák – Vagyis hogyan lehet közöttük a legjobb a kapcsolat?

A kutyák végigkísérve a gyermekkorunkat, jelentőséggel bírnak felnőtté válásunkban. A legtöbb ember szeretettel tekint vissza a múltba első kutyájára emlékezve, mellyel kisgyermekként sok szép évet töltött együtt. Sokak legkorábbi kedvenc gyermekkori emléke a család kutyájához fűződik.Eltekintve attól, hogy a kutyák jó szórakozást és kellemes társaságot biztosítanak a gyermekeknek, megtanítják őket a felelősségvállalásra, az együttérzésre és a másik élőlényről való gondoskodásra is. Ez a néhány jó tanács biztosan sokaknak segít abban, hogy a gyermek és a kutya kapcsolata biztonságos és boldog lehessen.

 • Először is a gyermeknek meg kell tanítani a határokat, hogy mely viselkedés elfogadható a kutya körül és melyik nem az. Szülőként kötelességed, hogy a gyermeked a lehető leghamarabb megtanulja, hogy kell viselkedni a kutya körül. A gyermekek a családi kutyára nézve potenciálisan veszélyes dolgokat is tudnak művelni, mint például a kutya fülének huzigálása, különböző tárgyaknak a kutya fülébe és szájába tömködése, a kutya rángatása, ugrálás az alvó kutyán, mindezen tevékenységek a gyermek részéről sok baj okozói lehetnek. A kisgyermekek gyakran durvák a kutyával, egyfajta játékként tekintenek rájuk. Ezek a nem ritkán durva módszerek meghaladhatják a kutyák tűréshatárát és érzékenyen, morogva vagy harapva reagálhatnak minderre. A gyermek vagy gyermekek kedvét a kezdetektől fogva el kell venni ettől a viselkedéstől. Ösztönözni kell a gyermekeket, hogy az első érintéstől kezdve finoman játszanak a kutyával, minden érintés és simogatás kedves és szelíd legyen. A saját példánk a legjobb módja annak, hogy megtanítsuk a gyermekeket a kutyával való helyes és követendő viselkedésre. A gyermek oktatásának legjobb módja a saját példán keresztül bemutatott tanítás, vagyis hogyan hatunk pozitívan egymásra a kutyánkkal.
 • Kerüljük a nagyobb, féktelen fajtákat. Bár egy kutyának sem állhat szándékában ártani egy gyermeknek (vagy bárki másnak), a méretük, az ingerlékenységük és az erejük miatt egy sérülés könnyen és gyorsan bekövetkezhet.
 • Jelentősen növeli az esélyeid egy egészséges, stabil idegrendszerrel és jó temperamentummal rendelkező, kiegyensúlyozott kutyára, hogyha azt egy jó hírű kutyatenyésztőtől vásárolod. A jó tenyésztők gondozzák az általuk választott fajtát és mindig keresik annak a lehetőségét, hogyan javíthatnának az adott fajtán. A tenyésztésben jó minőségű állományt használnak és kulcsfontosságú a munkájuk a tenyészetükben született kiskutyák szocializációjának elindításában, az alapok megtanításában is.
 • Amikor a kiskutyát hazavisszük a családunkba, megszakadhat a szocializálódási folyamat. Ha viszont kellő időt, teret és foglalkozást biztosítunk számára, nem kell aggódunk emiatt. A család új kiskutyája meg kell ismerje az új élőhelyét, az új környezetét, az új családját. Meg kell ismerkednie a családban élő gyermekekkel, állatokkal, a háztartásban található dolgokkal, szagokkal, hangokkal, bele kell, hogy szokjon a család életébe. A kölyök óvoda az egyik legjobb hely, hogy a kutyát átsegítse ezen a szocializációs beszoktatási időszakon és az lenne a legjobb megoldás, ha a gyermeket vagy gyermekeket is bevonnánk ebbe a szocializálódási folyamatba.
 • Soha nem lehet elég korán elkezdeni az engedelmességi képzést. Mindezt kezdjük az alap engedelmességi parancsok, mint az „ül”, a „marad”, a „gyere”…stb megtanításával. Néhány egyéb parancsszó, ami jól jöhet még, ha van egy vagy több gyermek a családban, a “hagyd” és a “menj a helyedre” szavak. Vonjuk be a gyermekeket is a képzésbe, mert ezt Ők is nagyon szokták és fogják is élvezni.
 • Soha ne hagyja a gyermeket vagy gyermekeket és a kutyát egyedül, felügyelet nélkül – egyszerűen nem éri meg a kockázatot, mert a kutya 100 %-ig nem biztonságos. 6 éves kor alatt általában extra felügyeletet igényel a gyermek és kutya közötti interakció, viszont ezen életkor fölött elindulhat egy bensőséges baráti kapcsolat kialakulása a gyermek és a kutya között.

Egy kutya lehet a gyerek leghűségesebb barátja, hiszen Ők együtt játszva el tudnak tölteni számtalan órát úgy, hogy soha nem fáradnak el. Azt mondják, az a gyerek, aki egy kutyával az oldalán nő fel, igazán szerencsés lehet, mert képes megosztani az életét egy hű és odaadó kutyabaráttal.

Ha egy gyermek kutya mellett nő fel, az segít neki megtanulni a felelősségvállalást és a következetességet, meg tudja tanítani olyan értékekre, mint a szeretet és a hűség. Ezek azon értékek, amelyek mélyen beleívódnak a gyermek lelkébe, ahogy növekszik végig, elkísérve Őt egészen a felnőttkorig. Egyes vizsgálatok kimutatták, hogy a kutya fokozza a gyermekek önbecsülését és segít nekik, hogy a további életük során együttműködőbbé váljanak.

Sok fajta bizonyult az évek során különösen gyengédnek, akik elfogadják a gyermekeket, türelemmel kezelik őket és szeretettel közelednek feléjük. Szintén vizsgálatokkal igazolt tény, hogy a kutyák a gyermekek irányába gyengédebbek és toleránsabbak, mint a család felnőtt tagjai felé.

Bár a kutyát már háziasították és az emberek az élet sok területén hasznosítják a tudását, de az egyes fajták különböző személyiségéből fakadóan elmondhatjuk, hogy nem minden fajta türelmes és toleráns a gyermekekkel. A következőkben szeretnénk olvasóinknak bemutatni azon gyermekbarát kutyafajtákat, akiket az állatorvosok, a kutya oktatók, az állati viselkedés kutatók és azon szakemberek, akik a kutyák mellett dolgoznak nap, mint nap kifejezetten gyermekek mellé ajánlanak.

Most már tudunk néhány hasznos dolgot, amelyek figyelembevételével érdemes gyermekünk számára és így tulajdonképpen a család számára is kutyát választani. De ne feledjük, hogy egy felnőtt mindig kell, hogy felügyelje a kutya és gyermek közötti kölcsönhatást, kapcsolatot, valamint a gyermeknek meg kell tanítani, hogy betartva a határokat, óvatosan és tisztelettel kezelje az új jövevényt, az új kiskutyát!

Gyermekek számára ajánlott kutyafajták

Ismerkedjünk meg akkor részletesen néhány ajánlott gyermekbarát kutyafajtával. A további fajták cikkünk II. részéből lesznek elérhetőek.

Beagle
A Beagle, barátságos és életvidám természetének köszönhetően ideális fajta a gyermekek számára, mely csodálatos természetével belopja magát a család apraja-nagyja szívébe.

Ez a rövid szőrű miniatűr kutya a barátságos és kíváncsi természetéből fakadóan szeret a család teljes része lenni és a hétköznapokban elvárja, hogy minden családi dologban részt vehessen.

A fajtát vadászok tenyésztették ki, így lehet, hogy nem kezelik a ház körül élő kisebb állatokat a legkörültekintőbben. Meglepetésként érheti a családokat, ha szeretet Beagle kutyusuk egy nyúllal, mókussal vagy más kisebb állattal a szájában kedveskedik a családnak.

Az étkezésre nagyon figyelni kell, mert a fajta hajlamos az elhízásra.

A fajtában sok szelíd jellemvonás tapasztalható, mely egy mókás temperamentummal van megfűszerezve, így ők ketten a gyermekkel teljes összhangban játszhatnak és mókázhatnak reggeltől napestig. A Beagle nagyfokú intelligenciájából fakadóan igazán élvezetessé tudja tenni a játékkal és vidámsággal együtt eltöltött időket a gyermekek számára. A Beagle fél szemmel mindig figyelemmel fogja kísérni a gyermeket a ház körül és az udvarban, a másik fél szemével pedig megóvja őt a bajtól.

A Beagle édes, gyengéd és szerető a gyermekekkel, az emberek társaságában boldog és másfajta kutyákkal jól kijön. Okos, barátságos, boldog és kijön más háziállatokkal is (azért néha meg is kergeti őket itt-ott).

A megfelelő testmozgás és a kellő figyelem hiányában a Beagle koordinálatlanná, elevenné és rendkívül ugatóssá válhat, de ez képzéssel könnyen megelőzhető.

A Beagle ajánlott az aktív gyermekek számára is, hiszen imád sétálni és a kedves barátjával bármennyit játszani. És természetesen szükség van egy jó szülőre, aki megtanítja a kutyát a jó modorra, mert a Beagle egy kíváncsi kis fickó, egy kicsi kutya nagy egóval megspékelve.

Bichon Frise
Ez a fehér gombolyag nagyszerű társa lehet az idősebb gyermekeknek.

A Bichon Frise egy életvidám, barátságos, élénk és energikus fajta. A nagyvárosi életet éppúgy szereti, mint a vidéki kertben rohangászós létet. Ki kell emelnünk, hogy lakásban tartható, de naponta gondoskodnunk kell számára a megfelelő mozgásról, legyen szó akár sétáról vagy csak a kertben való játékról, rohangászásról.

A hófehér plüssként ható szőrzetének rendszeres és gondos ápolásra van szüksége, nála a vedlés teljes hiánya tapasztalható, ezért gyermekek mellé társnak és allergiában szenvedőknek is ajánlható. A fajta a gyerekeken túl mindenkivel kedves és szeretetteljes, ezért ideális családi kedvenc.

Kis méretéből adódóan előtörhet nála a „kicsi kutya” szindróma, amikor azt hiszi, hogy ő a család vezetője. Erre nagyon figyeljünk oda, szüksége van megfelelő képzésre és tanításra, melyben az idősebb gyermekek is részt vehetnek.

Ha egészen kisgyermek van a családban, a kutyával való ismerkedést és játékot mindig felnőtt felügyelje, soha ne hagyjuk magára a kisgyermeket a kutyával.

A fajta átlagos élettartama 12-15 év, de hosszabb élete során többféle betegségben is szenvedhet, mint például a Cushing-kór, különféle allergiás megbetegedések, patella ficam, szürke hályog, csípő ízületi diszplázia vagy májbetegség.

Amerikai Cocker Spániel
Ez a népszerű fajta intelligens, szelíd és vidám természetével belopja magát a családok szívébe.

Kis mérete ellenére, a Cocker Spániel egy aktív, sportos fajta, ezért szükségük van a megfelelő napi testmozgásra. Megfelelő képzés mellett jó barátja és társa lehet gyermekeinknek, akikkel hosszú órákon át el tudnak játszani.

Könnyen összecsomósodó szőrük miatt gyakori, rendszeres szőrzetápolásra van szükségük.

Szeretik az emberek társaságát, vágynak a figyelemre és a szeretetre. Hosszú időn keresztül ne hagyjuk egyedül, mert nem jól tűri, ha sokáig nem figyelünk rá és így akár romboló tevékenységet is végezhet.

A fajtát eredetileg vadászatra tenyésztették ki még az 1900-as években, Amerikában, ahol gyorsan az egyik kedvenc kutyafajtává vált. Az Amerikai Cocker Spániel a mai időkben is az egyik legnépszerűbb kutyafajta az USA-ban.

Ők aktív és játékos kutyák, de akár makaccsá is válhatnak, ezért következetesnek kell vele lennünk, figyeljünk oda a tanítására, képzésére, fegyelmezésére.

A Cocker spániel vidám, játékos és szeretetteljes viselkedésének köszönhetően ideális gyermekbarát fajta. Másfajta kutyákkal jól kijön, viszont vadász mivoltából adódóan a kisebb állatokat, szárnyasokat időnként szereti levadászni.

Az Amerikai Cocker Spániel olyan, mint egy élő csengő, gyorsan riaszt, ha idegen érkezik, viszont nagyon barátságosak a látogatókkal. A barátokat gyors fakrcsóválásokkal üdvözlik.

Ezek a hűséges, szerető, érzékeny kiskutyák nagyszerű társaik lehetnek gyermekeinknek.

Angol Cocker Spániel
Az amerikai megfelelőjéhez hasonlóan az Angol Cocker Spániel is vidám és szeretetteljes természettel rendelkezik. Kiváló családi társ lehet képezhetősége miatt is.

Mopsz
A Mopszok életvidám kutyák, barátságos hozzáállással.

Ők rendkívül gyengédek és szellemesek a család minden tagjával szemben. A végtelenségig szeretnek játszani, így azok ideális játszótársai a gyermekeknek. Egyben jó házőrzők és nagyon odaadók a családtagokkal. A gyermekekkel szemben is kiválóan viselkednek.

Úgy tűnik, minden kis termetű kutya ebbe a kategóriába illeszkedik “kicsi kutya nagy egóval”, de a Mopsz csinálja ezt a legjobban.

Nagyon szerethető, hihetetlenül játékos, barátságos és boldog kutyák. Azonban egy Mopsz könnyen unatkozik, ha egyedül marad.

Imádják a családot, de ugyanolyan barátságosak idegenekkel szemben is. A Mopszok jól alkalmazkodnak a különböző helyzetekhez, nagyon jól képezhetők.

Szőrzetük minimális ápolást igényel. A Mopsz nagy családi kedvenc, de vigyázz, ha túl sokat esznek, és túl keveset mozognak, hajlamosak az elhízásra. A mopsz barátkozó, játékos, bohóckodó, ezen tulajdonságok teszik őket igazán a család kedvencévé.

A Mopszok nagy személyiségek, szeretnek szeretve lenni, ebből adódóan nagyszerű családi társak. Egy öleb életét élik, szeretnek enni és az ágyban aludni. A fajta hihetetlenül játékos, alkalmazkodó, vidám, élénk és szeretetteljes. A Mopsz jól kijön a házban élő többi állattal is. Élvezik a napi sétát, de nincs szükségük több órás gyakorlatokra.

A Mopsz nem bírja a meleget és a szélsőséges hőmérsékleti viszonyokat sem, ezért mindig figyelnünk kell rájuk, főképp a forró és párás napokon.

Ezek a szeretetteljes kis fickók szeretnek a figyelem központjában állni, egyszerre tudnak viccesek, pimaszok, érzékenyek és ennivalók lenni. A legtöbb Mopsz játékos és könnyed, szeretnek olyan gyermekekkel játszani, akik nem játékszerként kezelik őket, hanem társakként.

Angol Bulldog
A Bulldog az egyik legaranyosabb kutya, amelyet meg lehet vásárolni a gyermekeknek. Olyan tulajdonságokat mutatnak, mint a túlzott gyengédség és a szeretetteljes viselkedés. Emiatt a gyermekek imádják a fajtát.

A Bulldog egy tanulékony kutya, mely barátságos temperamentummal rendelkezik, ebből adódóan a szülők jól érzik magukat így együtt a gyermekekkel és a kutyákkal.

Az Angol Bulldog jó választás a gyermekeknek, mert hipoallergén kutyáknak számítanak, nem jelentenek egészségügyi kockázatot számukra.

A Bulldog elég szép kor várományosa, 8-12 évig is elélhetnek. A kölykök tele vannak energiával, de ahogy idősödnek, nyugodtabbá válnak. E tulajdonságok miatt is remek társaivá válhatnak a gyermekeknek.

Az Angol Bulldogot Amerika számos középiskolájában kabala állatként használják, az egyetemi sportolóknak a Yale Bulldog a jelképük.

A Yale volt az első egyetem Amerikában, amelyik kabalaként jegyezte az Angol Bulldogot. Annak ellenére, hogy a kabala Bulldognak gyakran félelmetes megjelenése van, az Angol Bulldog egy szeretetteljes, kedves és nagyon gyermekszerető családi kutya.

A Bulldog egy szerető és gyengéd kutya és egyike a nagyszerű őrkutyáknak. Ha valami nem stimmel, azonnal észreveszi és jelez. A tanulékony és barátságos kutya jól kijön a ház többi állatával és más kutyákkal is kivéve egy tendenciát, ha a család nem figyel rá és maga fölé hagyja őt kerekedni. Pontosan azért, hogy ez ne történhessen meg, a Bulldognak is szüksége van képzésre, mert ha nem figyelünk rá, könnyen átveheti a hatalmat a családban és ekkor előfordulhat némi agresszivitás másfajta kutyákkal vagy akár az emberekkel szemben.

Az Angol Buldog a kedves személyiségéből adódóan szereti a család minden tagját, de erős kötelék leginkább a gyermekekhez fűzi. Hűséggel, bátorsággal és kellemes temperamentummal felruházott kutyaként az Angol Bulldog kiváló választás a gyermekek számára.

Boston Terrier
A Boston Terrier egy játékos, kedves és gyengéd fajta, mely remek haver lehet a gyermekek számára.

Ennek a kompakt, intelligens fajtának minimális testmozgásra van szüksége, valamint egy korrekt és következetes vezetőre és egy számára megfelelő képzésre, mellyel megelőzhetjük a belőle néha előtörő izgágaságot. A Boston Terrierek ideális választás a gyermekek számára, kedves játszótársaik lehetnek, mivel vágynak a mentális stimulációra, a testmozgásra és egyaránt élveznek a szabadban illetve a lakásban játszani, mozogni.

A fiatal kisgyermekekkel való játék csak felnőtt felügyelete mellett történjen.

A Boston Terrier az Egyesült Államokból származik, ahol 1893-ban fogadta el az AKC, mint nem sport fajtát. Eredetileg patkányvadászatra és harcra tenyésztették ki, csak a későbbi időkben vált társasági kutyává.

A Boston kicsi és kompakt rövid farokkal és felálló fülekkel. A fajta nagyon intelligens és időnként makacs. Átlagos élettartama 11-13 év.

A Boston Terrier egy szelíd fajta, általában erős, életvidám és mindezen tulajdonságai barátságos személyiséggel ötvözve. A fajta szőrzete rövid, így csak minimális ápolást igényel.

A szukák és a kanok is általában csendesek és keveset ugatnak, illetve csak akkor hallatják a hangjukat, ha annak értelme is van, ezért a fajta kitűnő választás lehet a társas házakban lakók számára is.

A Boston Terrier élvezi a család minden tagjának társaságát, különösképpen a gyermekekét és az idősekét. Ha megfelelően szocializált és képzett, nem lesz vele gondunk.

Cairn Terrier
A Cairn Terrier bátor, lelkes, szívós, kíváncsi, makacs, okos és kötekedő is egyben, mely gazdája minden kívánságát élvezettel teljesíti. A fajta élvezi a gyermekekkel való játékot. A fajta nem igényel sok testmozgást, nagy házakban vagy kisméretű lakásokban is nagyszerűen tud élni.

Ez az aktív és szuper okos kicsi kutya szeret a figyelem középpontjában lenni a való életben és a moziban is (lásd Dorothy kutyája, Toto az “Óz a nagy varázsló” című filmben). A fajtának szüksége van egyfajta képzésre és okos szülőkre, akik megtanítják neki a jó és rossz cselekedet közötti különbséget. A fajta terrier jellegének köszönhetően gyakran megfogja a mókusokat és a kisállatokat.

A terrier temperamentum aktív védjegyei: kíváncsi, parancsolgató, harcias, bátor és kicsit csíntalan is. Aki szeretné megtartani csodás virágokban és növényekben bővelkedő kertjét, annak nem ajánljuk a fajtát, mivel szeretnek ásni, minden kisebb növény és virág veszélybe kerülhet általuk.

A fajta ritkán ugat, kivéve, ha unatkozik vagy magányos. Imádnak családban élni, akiktől nagyon várják a szeretetet és a figyelmet. Cserébe bátorságukkal és odaadásukkal megvédik a rájuk bízott területükön a családot. A fajta emberközpontú, ezért mindenkivel barátságosan viselkedik.

A Cairn Terrier imádja a gyermekeket, de nem tűri a rossz bánásmódot. A fajtának rendszeres testmozgásra van szüksége, de mindezt pórázon vagy bekerített területen tegye, mivel ha meglát egy kisállatot, azonnal utána ered, hogy levadássza.

Szeretik a hosszú sétákat és szeretnek labdával játszani vagy egyszerűen csak a gyermekekkel tevékenykedni a kertben. Még tízenegynehány évesen is aktívak és játékosak maradnak.

Ezek a barátkozó, hűséges és szerető kutyák, csíntalan játszótársai és jó lábmelegítői a gyermekeknek. Úgynevezett “legjobb kis haver a világon” típusú kutyák.

Cavalier King Charles Spániel
Ez az imádnivaló arccal rendelkező fajta szeretetteljes, nagyon intelligens és energikus, első ránézésre a puszta bájosságától elolvad a szívünk.

A Cavalier King Charles Spánielek nagyon energikusak és aktívan részt vesznek a család életében, szeretnek sétálni, majd elnyúlva aludni a kanapén. Magas értelmi szintjüknek köszönhetően, azonnal megértik, mit akarunk tőlük, így könnyű képezni őket.

Ez a fajta nagyon odaadó a gyermekekkel, imádnak velük játszani. A család minden tagját szeretik, és aktívan részt vesznek a családi tevékenységekben, e tulajdonságaik alapján ideális családi kedvencek. Mivel a fajta képes mindent üldözőbe venni, ami mozog, így akár egy autót is, ezért tartása csak biztonságosan bekerített területen javasolt.

Beceneve a Brit királyok által “vigasztaló spániel”, akik a történelem során előnyben részesítették a fajtát. Beceneve sok mindent elárul, legfőképpen az emberek iránti odaadását és a feléjük áradó szeretetet. A mai Cavalier gyengéd a gyermekekkel és nem igényel kastélyt, hogy boldog lehessen.

A Cavalier minden helyzethez képes alkalmazkodni, rövidebb és hosszabb sétákat is tehetünk vele akár. A fajta egy csodásan szép selymes szőrzettel rendelkezik, mely rendszeres fésüléssel könnyen rendben tartható, így professzionálisabb ápolásra nincs is szüksége.

A Cavalier a család aktív részeként szerető és odaadó, a ház további állataival és másfajta kutyákkal is jól kijön és szeretettel üdvözli a házba látogató vendégeket. Egyaránt boldogok a társas házakban és a nagyobb kertes lakásokban, és mivel intelligensek, ezért könnyű velük az együttélés.

A fajta imádja a gyermekeket, de kis méretük miatt, néhány tenyésztő nem engedi fiatal kisgyermekek mellé őket, nehogy kárt tegyenek bennük.

Ezek a kedves és mindenki iránt bizalommal rendelkező kutyák minden kérésnek eleget tesznek. Hihetetlenül érzékenyek és empatikusak, kifejező szemeik elmondják, hogy minden élethelyzetben tisztában vannak a hangulatunkkal. Ha úgy érzi, hogy szomorúak vagyunk, azonnal jön és vigasztal (innen a becenév) mindaddig, míg boldogok és vidámak nem leszünk. Ezen empátiás képességének köszönhetően a Cavalier King Charles Spániel egyben az egyik legjobb terápiás kutya is.

További kutyafajták cikkünk II. részében!Kérlek, oszd meg ezt a cikket a barátaiddal, gyermeket és kutyát is nevelő családokkal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂 .Kutya Portál, egy értékes weboldal a kutyák szerelmeseinek!Ajánljuk figyelmedbe további hasznos cikkeinket is:

A gyermekek számára ajánlott kutyafajták c. cikkünk II. részében további jó tanácsokkal szolgálunk a megfelelő gyermek-kutya kapcsolat kialakítása érdekében és főképp azért, hogy ne történhessenek balesetek, valamint sorra vesszük a további 11 gyermekek mellé ajánlott kutyafajtát.

Akik kutyákkal élnek együtt, nagyon sok pozitív hatással számolhatnak. A csecsemőkre gyakorolt hatását nemrégiben egy finn kutatócsoport vizsgálta. A kutatásról, az eredményekről és a pozitív hatásokról a “Babák, akik első életévükben kutyákkal élnek együtt, egészségesebbek” című cikkünkben olvashattok.

“Gyermekek és kutyák: 10 csodálatos hatás”, portálunk cikkében a gyermek és a kutya harmonikus kapcsolatának pozitív hatásairól olvashattok! Minden szülő, nagyszülő, leendő szülő figyelmébe!

Kutyás könyvajánló gyermekeknek. Böngésszetek listánkból és ha választottatok könyvet, meg is vásárolhatjátok a könyv alatti linkre kattintva.

A világ összes országában a kutyák a leggyakoribb kedvtelésből tartott állatok. Szeretjük őket és ők is viszont szeretnek minket. A kutyák szeretetének jeleiről olvashattok a “13 jel, melyből tudod, hogy a kutyád nagyon szeret” című cikkünkben.

Jó böngészést hasznos cikkeink között és kellemes időtöltést oldalunkon! 🙂Kutya Portál, a felelősségteljes kutyaszeretők weboldala!

🙂 Várunk vissza portálunkra! 🙂

Kövess minket a facebookon is! A szerző Minden bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Vámosi Ildikó

Vámosi Ildikó vagyok, tenyésztő. Szeretem az állatokat, legfőképpen a kutyákat. A családom mellett a chow-chowk töltik ki az életem. Már lassan 23 éve, hogy imádom őket és 20 éve tenyésztem is őket. Az eltelt évek alatt a kutyáinkkal megéltünk sok jót és rosszat is, viszont, amit cserébe kaptunk tőlük, az pénzzel megfizethetetlen, a tiszta szeretetet!
A Kutya Portál olvasóit szeretném érdekes témákkal segítve eligazodni a kutyák világában.

2 hozzászólásSzóljon hozzá

 • Sziasztok! 3 kicsi gyerekem mellé keresek kis méretű, udvaron tartható kutyát, 1-1,5 év körülit. A legfontosabb hogy ne bántsa a gyerekeket és valamennyire már tanított kutyus legyen. Tud valaki segíteni? Köszönöm!

 • Ne hagyják ki a felsorolásból az ALASZKAI MALAMUT-ot, mert ő egy határozottan családközpontú, gyermekszerető fajta. Ha szeretettel, dicsérettel nevelik, kezelik, és szép szerével megtanítják neki, hogy a gyermek a falkavezér kölyke, akkor hihetetlenül csodálatos társa lehet a gyermekeknek- is.

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: