A Kutya Portál szerkesztői feladatuknak tekintik a felelős állattartás megismertetését minden kutyatulajdonossal, többek között a jövő generációját nevelő családokkal ezen keresztül a családokban élő gyermekekkel is. A szerkesztők kiemelt figyelmet szentelnek a gyermekek felelős állatszeretetre, felelős állattartásra való nevelésének-, és a kutyával való helyes bánásmód elsajátításának segítésére. Portálunk e témakörön belüli hasznos cikkeivel próbál segíteni a gyermekeket nevelő szülőknek, családoknak és így maguknak az idősebb gyermekeknek is. 

Gyermek mellé kutya – Hogyan válasszunk?

Jogosan merül fel a kérdés olvasóinkban, hogyan is válasszunk akkor a gyermekünk számára a korához és mentalitásához mérve ideális kutyafajtát? Cikkünk e témában próbál segítséget nyújtani Olvasóinak, sok hasznos tanáccsal segítve a családokat a gyermek számára megfelelő kutyafajta kiválasztásában.

Amikor egy gyerek meglát egy számára édes kutyakölyköt, addig fogja nyaggatni érte a szüleit, míg azok meg nem veszik neki és együtt haza nem viszik a kiskutyát a családba. Minden szülő a legjobbat akarja a gyermekének, ezért ajándékba ad neki egy kutyát, akivel el tud játszani, valamint odaadó barátja lehet a gyermekkoron át.

A legtöbb esetben a kutya és a gyermek egy fantasztikus páros, őket gyakran egy nagyon szoros és különleges kötelék fűzi össze. De amikor az emberek azt kérdezik, melyik a legjobb kutyafajta a gyermek számára, nem lehet egyértelműen ezt egy jó vagy rossz válasszal elintézni. Ez azért van, mert nemcsak maga a kutyafajta határozza meg, hogy a gyermek és a választott kutya hogyan fognak kijönni egymással.

Mik a szem előtt tartandó tényezők, amikre feltétlen oda kell figyelni? Vegyük sorba:

  • A kutyafajta típusa
  • A kutya származása
  • A kiskutya szocializálása a tenyésztő, majd az új tulajdonos által.
  • További képzés és tanítás a családon belül.

Gyermekek és a kutyák – Vagyis hogyan lehet közöttük a legjobb a kapcsolat?

A kutyák végigkísérve a gyermekkorunkat, jelentőséggel bírnak felnőtté válásunkban. A legtöbb ember szeretettel tekint vissza a múltba első kutyájára emlékezve, mellyel kisgyermekként sok szép évet töltött együtt. Sokak legkorábbi kedvenc gyermekkori emléke a család kutyájához fűződik.Eltekintve attól, hogy a kutyák jó szórakozást és kellemes társaságot biztosítanak a gyermekeknek, megtanítják őket a felelősségvállalásra, az együttérzésre és a másik élőlényről való gondoskodásra is. Ez a néhány jó tanács biztosan sokaknak segít abban, hogy a gyermek és a kutya kapcsolata biztonságos és boldog lehessen.

  • Először is a gyermeknek meg kell tanítani a határokat, hogy mely viselkedés elfogadható a kutya körül és melyik nem az. Szülőként kötelességed, hogy a gyermeked a lehető leghamarabb megtanulja, hogy kell viselkedni a kutya körül.
  • Kerüljük a nagyobb, féktelen fajtákat. Bár egy kutyának sem állhat szándékában ártani egy gyermeknek (vagy bárki másnak), a méretük, az ingerlékenységük és az erejük miatt egy sérülés könnyen és gyorsan bekövetkezhet.
  • Jelentősen növeli az esélyeid egy egészséges, stabil idegrendszerrel és jó temperamentummal rendelkező, kiegyensúlyozott kutyára, hogyha azt egy jó hírű kutyatenyésztőtől vásárolod.
  • Amikor a kiskutyát hazavisszük a családunkba, megszakadhat a szocializálódási folyamat.
  • Soha nem lehet elég korán elkezdeni az engedelmességi képzést.
  • Soha ne hagyja a gyermeket vagy gyermekeket és a kutyát egyedül, felügyelet nélkül – egyszerűen nem éri meg a kockázatot, mert a kutya 100 %-ig nem biztonságos. 6 éves kor alatt általában extra felügyeletet igényel a gyermek és kutya közötti interakció, viszont ezen életkor fölött elindulhat egy bensőséges baráti kapcsolat kialakulása a gyermek és a kutya között.

Sok fajta bizonyult az évek során különösen gyengédnek, akik elfogadják a gyermekeket, türelemmel kezelik őket és szeretettel közelednek feléjük. Szintén vizsgálatokkal igazolt tény, hogy a kutyák a gyermekek irányába gyengédebbek és toleránsabbak, mint a család felnőtt tagjai felé.

Most már tudunk néhány hasznos dolgot, amelyek figyelembevételével érdemes gyermekünk számára és így tulajdonképpen a család számára is kutyát választani. De ne feledjük, hogy egy felnőtt mindig kell, hogy felügyelje a kutya és gyermek közötti kölcsönhatást, kapcsolatot, valamint a gyermeknek meg kell tanítani, hogy betartva a határokat, óvatosan és tisztelettel kezelje az új jövevényt, az új kiskutyát!

Gyermekek számára ajánlott kutyafajták

Ismerkedjünk meg akkor részletesen néhány ajánlott gyermekbarát kutyafajtával. A további fajták cikkünk II. részéből lesznek elérhetőek.

[mks_accordion]
[mks_accordion_item title=”Beagle„]
A Beagle, barátságos és életvidám természetének köszönhetően ideális fajta a gyermekek számára, mely csodálatos természetével belopja magát a család apraja-nagyja szívébe. A fajtában sok szelíd jellemvonás tapasztalható, mely egy mókás temperamentummal van megfűszerezve, így ők ketten a gyermekkel teljes összhangban játszhatnak és mókázhatnak reggeltől napestig. A Beagle nagyfokú intelligenciájából fakadóan igazán élvezetessé tudja tenni a játékkal és vidámsággal együtt eltöltött időket a gyermekek számára. A Beagle fél szemmel mindig figyelemmel fogja kísérni a gyermeket a ház körül és az udvarban, a másik fél szemével pedig megóvja őt a bajtól.

 

A Beagle édes, gyengéd és szerető a gyermekekkel, az emberek társaságában boldog és másfajta kutyákkal jól kijön. Okos, barátságos, boldog és kijön más háziállatokkal is (azért néha meg is kergeti őket itt-ott).

A megfelelő testmozgás és a kellő figyelem hiányában a Beagle koordinálatlanná, elevenné és rendkívül ugatóssá válhat, de ez képzéssel könnyen megelőzhető.

A Beagle ajánlott az aktív gyermekek számára is, hiszen imád sétálni és a kedves barátjával bármennyit játszani. És természetesen szükség van egy jó szülőre, aki megtanítja a kutyát a jó modorra, mert a Beagle egy kíváncsi kis fickó, egy kicsi kutya nagy egóval megspékelve.[/mks_accordion_item]
[mks_accordion_item title=”Bichon Frise„]
Ez a fehér gombolyag nagyszerű társa lehet az idősebb gyermekeknek.

A Bichon Frise egy életvidám, barátságos, élénk és energikus fajta. A nagyvárosi életet éppúgy szereti, mint a vidéki kertben rohangászós létet. Ki kell emelnünk, hogy lakásban tartható, de naponta gondoskodnunk kell számára a megfelelő mozgásról, legyen szó akár sétáról vagy csak a kertben való játékról, rohangászásról.

Kis méretéből adódóan előtörhet nála a „kicsi kutya” szindróma, amikor azt hiszi, hogy ő a család vezetője. Erre nagyon figyeljünk oda, szüksége van megfelelő képzésre és tanításra, melyben az idősebb gyermekek is részt vehetnek.

Ha egészen kisgyermek van a családban, a kutyával való ismerkedést és játékot mindig felnőtt felügyelje, soha ne hagyjuk magára a kisgyermeket a kutyával.

A fajta átlagos élettartama 12-15 év, de hosszabb élete során többféle betegségben is szenvedhet, mint például a Cushing-kór, különféle allergiás megbetegedések, patella ficam, szürke hályog, csípő ízületi diszplázia vagy májbetegség.
[/mks_accordion_item]
[mks_accordion_item title=”Amerikai Cocker Spániel„]
Ez a népszerű fajta intelligens, szelíd és vidám természetével belopja magát a családok szívébe.

Kis mérete ellenére, a Cocker Spániel egy aktív, sportos fajta, ezért szükségük van a megfelelő napi testmozgásra. Megfelelő képzés mellett jó barátja és társa lehet gyermekeinknek, akikkel hosszú órákon át el tudnak játszani.

Könnyen összecsomósodó szőrük miatt gyakori, rendszeres szőrzetápolásra van szükségük.

Szeretik az emberek társaságát, vágynak a figyelemre és a szeretetre. Hosszú időn keresztül ne hagyjuk egyedül, mert nem jól tűri, ha sokáig nem figyelünk rá és így akár romboló tevékenységet is végezhet.

Ők aktív és játékos kutyák, de akár makaccsá is válhatnak, ezért következetesnek kell vele lennünk, figyeljünk oda a tanítására, képzésére, fegyelmezésére.

Az Amerikai Cocker Spániel olyan, mint egy élő csengő, gyorsan riaszt, ha idegen érkezik, viszont nagyon barátságosak a látogatókkal. A barátokat gyors fakrcsóválásokkal üdvözlik.

Ezek a hűséges, szerető, érzékeny kiskutyák nagyszerű társaik lehetnek gyermekeinknek.
[/mks_accordion_item]
[mks_accordion_item title=”Angol Cocker Spániel„]
Az amerikai megfelelőjéhez hasonlóan az Angol Cocker Spániel is vidám és szeretetteljes természettel rendelkezik. Kiváló családi társ lehet képezhetősége miatt is.

[/mks_accordion_item]
[mks_accordion_item title=”Mopsz„]
A Mopszok életvidám kutyák, barátságos hozzáállással.

Ők rendkívül gyengédek és szellemesek a család minden tagjával szemben. A végtelenségig szeretnek játszani, így azok ideális játszótársai a gyermekeknek. Egyben jó házőrzők és nagyon odaadók a családtagokkal. A gyermekekkel szemben is kiválóan viselkednek.

Úgy tűnik, minden kis termetű kutya ebbe a kategóriába illeszkedik „kicsi kutya nagy egóval”, de a Mopsz csinálja ezt a legjobban.

Nagyon szerethető, hihetetlenül játékos, barátságos és boldog kutyák. Azonban egy Mopsz könnyen unatkozik, ha egyedül marad.

Imádják a családot, de ugyanolyan barátságosak idegenekkel szemben is. A Mopszok jól alkalmazkodnak a különböző helyzetekhez, nagyon jól képezhetők.

A Mopsz nem bírja a meleget és a szélsőséges hőmérsékleti viszonyokat sem, ezért mindig figyelnünk kell rájuk, főképp a forró és párás napokon.

Ezek a szeretetteljes kis fickók szeretnek a figyelem központjában állni, egyszerre tudnak viccesek, pimaszok, érzékenyek és ennivalók lenni. A legtöbb Mopsz játékos és könnyed, szeretnek olyan gyermekekkel játszani, akik nem játékszerként kezelik őket, hanem társakként.
[/mks_accordion_item]

[mks_accordion_item title=”Angol Bulldog„]
A Bulldog az egyik legaranyosabb kutya, amelyet meg lehet vásárolni a gyermekeknek. Olyan tulajdonságokat mutatnak, mint a túlzott gyengédség és a szeretetteljes viselkedés. Emiatt a gyermekek imádják a fajtát.

A Bulldog egy tanulékony kutya, mely barátságos temperamentummal rendelkezik, ebből adódóan a szülők jól érzik magukat így együtt a gyermekekkel és a kutyákkal.

Az Angol Bulldog jó választás a gyermekeknek, mert hipoallergén kutyáknak számítanak, nem jelentenek egészségügyi kockázatot számukra.

Az Angol Bulldogot Amerika számos középiskolájában kabala állatként használják, az egyetemi sportolóknak a Yale Bulldog a jelképük.

A Yale volt az első egyetem Amerikában, amelyik kabalaként jegyezte az Angol Bulldogot. Annak ellenére, hogy a kabala Bulldognak gyakran félelmetes megjelenése van, az Angol Bulldog egy szeretetteljes, kedves és nagyon gyermekszerető családi kutya.

Az Angol Buldog a kedves személyiségéből adódóan szereti a család minden tagját, de erős kötelék leginkább a gyermekekhez fűzi. Hűséggel, bátorsággal és kellemes temperamentummal felruházott kutyaként az Angol Bulldog kiváló választás a gyermekek számára.
[/mks_accordion_item]

[mks_accordion_item title=”Boston Terrier„]
A Boston Terrier egy játékos, kedves és gyengéd fajta, mely remek haver lehet a gyermekek számára.

Ennek a kompakt, intelligens fajtának minimális testmozgásra van szüksége, valamint egy korrekt és következetes vezetőre és egy számára megfelelő képzésre, mellyel megelőzhetjük a belőle néha előtörő izgágaságot. A Boston Terrierek ideális választás a gyermekek számára, kedves játszótársaik lehetnek, mivel vágynak a mentális stimulációra, a testmozgásra és egyaránt élveznek a szabadban illetve a lakásban játszani, mozogni.

A fiatal kisgyermekekkel való játék csak felnőtt felügyelete mellett történjen.

A szukák és a kanok is általában csendesek és keveset ugatnak, illetve csak akkor hallatják a hangjukat, ha annak értelme is van, ezért a fajta kitűnő választás lehet a társas házakban lakók számára is.

A Boston Terrier élvezi a család minden tagjának társaságát, különösképpen a gyermekekét és az idősekét. Ha megfelelően szocializált és képzett, nem lesz vele gondunk.
[/mks_accordion_item]

[mks_accordion_item title=”Cairn Terrier„]
A Cairn Terrier bátor, lelkes, szívós, kíváncsi, makacs, okos és kötekedő is egyben, mely gazdája minden kívánságát élvezettel teljesíti. A fajta élvezi a gyermekekkel való játékot. A fajta nem igényel sok testmozgást, nagy házakban vagy kisméretű lakásokban is nagyszerűen tud élni.

A terrier temperamentum aktív védjegyei: kíváncsi, parancsolgató, harcias, bátor és kicsit csíntalan is. Aki szeretné megtartani csodás virágokban és növényekben bővelkedő kertjét, annak nem ajánljuk a fajtát, mivel szeretnek ásni, minden kisebb növény és virág veszélybe kerülhet általuk.

A fajta ritkán ugat, kivéve, ha unatkozik vagy magányos. Imádnak családban élni, akiktől nagyon várják a szeretetet és a figyelmet. Cserébe bátorságukkal és odaadásukkal megvédik a rájuk bízott területükön a családot. A fajta emberközpontú, ezért mindenkivel barátságosan viselkedik.

Szeretik a hosszú sétákat és szeretnek labdával játszani vagy egyszerűen csak a gyermekekkel tevékenykedni a kertben. Még tízenegynehány évesen is aktívak és játékosak maradnak.

Ezek a barátkozó, hűséges és szerető kutyák, csíntalan játszótársai és jó lábmelegítői a gyermekeknek. Úgynevezett „legjobb kis haver a világon” típusú kutyák.
[/mks_accordion_item]

[mks_accordion_item title=”Cavalier King Charles Spániel„]
Ez az imádnivaló arccal rendelkező fajta szeretetteljes, nagyon intelligens és energikus, első ránézésre a puszta bájosságától elolvad a szívünk.

Ez a fajta nagyon odaadó a gyermekekkel, imádnak velük játszani. A család minden tagját szeretik, és aktívan részt vesznek a családi tevékenységekben, e tulajdonságaik alapján ideális családi kedvencek. Mivel a fajta képes mindent üldözőbe venni, ami mozog, így akár egy autót is, ezért tartása csak biztonságosan bekerített területen javasolt.

A Cavalier minden helyzethez képes alkalmazkodni, rövidebb és hosszabb sétákat is tehetünk vele akár. A fajta egy csodásan szép selymes szőrzettel rendelkezik, mely rendszeres fésüléssel könnyen rendben tartható, így professzionálisabb ápolásra nincs is szüksége.

A fajta imádja a gyermekeket, de kis méretük miatt, néhány tenyésztő nem engedi fiatal kisgyermekek mellé őket, nehogy kárt tegyenek bennük.

Ezek a kedves és mindenki iránt bizalommal rendelkező kutyák minden kérésnek eleget tesznek. Hihetetlenül érzékenyek és empatikusak, kifejező szemeik elmondják, hogy minden élethelyzetben tisztában vannak a hangulatunkkal. Ha úgy érzi, hogy szomorúak vagyunk, azonnal jön és vigasztal (innen a becenév) mindaddig, míg boldogok és vidámak nem leszünk. Ezen empátiás képességének köszönhetően a Cavalier King Charles Spániel egyben az egyik legjobb terápiás kutya is.
[/mks_accordion_item]
[/mks_accordion]

További kutyafajták cikkünk II. részében!



Kérlek, oszd meg ezt a cikket a barátaiddal, gyermeket és kutyát is nevelő családokkal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂



 .



További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂