A kiállítások világát bemutató képes sorozatunk következő magyar kiállításának helyszínére érkezünk, kis országunk újfent más tájegységébe, mint az előzőekben. A Dunántúlon járunk, csodálatos természeti környezetben, hol utunkat hatalmas hegyek bércei, szelíd dombok lankáival váltakozva szegélyezik. Óriás hegyek ölelésében fekvő békés völgyeken keresztül vezet utunk.

Dunántúli Középhegyésg Dunántúli-középhegység

Élvezet e vidéken átutazónak lenni. De hirtelen változik a táj körülöttünk, híre-hamva sincs már az óriás bércek égig érő fáinak. Merre elhaladunk, ligetes táj fogad, néhol teljesen sík vidékkel váltakozva. Mögöttünk, a messzi távolban még kirajzolódik a hegyek sziluettje, de utunkat már szántóföldek és zöld mezők szegélyezik, itt-ott szalmabálák sokasága a földeken.

Kisalföldi táj Kisalföldi táj2

 

„Imádok járni e gyönyörű világon, hol / a napfény szétterül az egész tájon / s megcsillan minden növényen és ágon / a csodaszép kisalföldi világon.”

A hegységek által körülölelt Kisalföld keleti régiójába érkezünk, egy kivételes fontossággal bíró városba, mely a honfoglalás óta kiemelt szerepet töltött be történelmünkben. Komárom városa, kitűnő fekvésének köszönhetően már a régmúltban is jelentős gazdasági, kulturális és stratégiai központja volt kis országunknak. A környék élete a komáromi erődrendszer köré rendeződött. A trianoni békeszerződés az országhatár változása mellett a város határait is átrendezte. A kettészakad város egyik fele Magyarország határán belül, másik része pedig a mai napig Szlovákia részét képezi.

Komárom Komárom2

Komárom közel 20 000 lakosú határváros, mely a mai időkben is fontos kulturális és turisztikai központ. Látnivalói közül a legjelentősebbek a belvárosban található Református Templom, a Római Katolikus Templom, a Turul szobor és a Komáromi Gyógyfürdő, mely különlegességét az 1268 méterről feltörő ásványi anyagokban gazdag gyógyvíz biztosítja.

A város nyugati része természeti szépségeiről híres, itt található a WF Szabadidőpark is, amely festői környezetben számos kikapcsolódási lehetőséget kínál az ide látogató vendégeknek. A Szabadidőpark szabadtéri koncerteknek, fesztiváloknak, egész napos családi programoknak, kiállításoknak, versenyeknek is otthont ad.

wf_szabadidokozpont

wf_szabadidokozpont2

A város jelentős turisztikai vonzereje, a Komáromi erődrendszer, melynek Magyarországi tagjai a Monostori erőd, az Igmándi erőd és a Csillagerőd.

Az Igmándi erődben található a Klapka György Múzeum, melynek állandó kiállításai közül kiemelkednek a Római Kőtár valamint a Magyar Tengerészet történetét bemutató kiállítások.

A Monostori Erőd, melynek területe a nemzetközi kutyakiállítások helyszínéül is szolgál, 1850 és 1871 között épült és Közép-Európa legnagyobb újkori erődje. Építésénél a kor legfejlettebb építészeti technikáit alkalmazták, de mire építése teljes egészében befejeződött, haditechnikailag teljesen elavulttá vált. Katonai funkciója rég megszűnt, a mai időkben turisztikai látványosságként szolgál, valamint különböző programok helyszínéül.

Mint már említettem, a központi Ebtenyésztő Egyesület a 3 napos nemzetközi kutyakiállítás sorozatnak az elmúlt évek hagyományaihoz híven a híres építészeti remekművet, a komáromi Monostori Erődöt választotta helyszínéül. Az Ebtenyésztők a kiállítás sorozat mindhárom napján már reggel 7.00 órától nyitott kapukkal várták a kiállítókat és a vendégeket egyaránt.

A forró nyár megérkezett e vidékre is, a perzselő napsugarak nyomán, mindhárom napon izzott a levegő. Őrületes forróság volt, mely embert és állatot egyaránt próbára tett. E hőség ellenére is rengeteg kiállító döntött úgy, hogy részt vesz kutyáival a rendezvényeken. A kiállítást rendező Ebtenyésztő Egyesület egy vonzó lehetőséget is kínált a kiállítók számára, ez évben ugyanis egyedülállóan e kiállításokon lehetett mindössze 3 nap alatt megszerezni a fiatal, a felnőtt és a veterán osztályokban a Champion címeket. Sok kiállítót vonzott ez az egyedülálló lehetőség és a nyári forróság ellenére is a 3 nap alatt közel 3500 kiállító fordult meg a Monostori Erőd területén. Ezen kiállítók több mint fele külföldről érkezett.

A kiállítás szervezői nemcsak a kiállítókat célozták meg a rendezvényekkel, sokszínű és különleges programokat kínáltak a kiállításra kilátogató családoknak, vendégeknek egyaránt.

Többek között erről is és a kiállítási élményeiről is mesélt nekünk Létai Bonifác, a „Bear from Castle” leonbergi kennel fiatal tenyésztője:

          „Izgatottan vártuk Pünkösd hétvégéjét, hiszen idén ekkorra esett a Komárom CACIB. Nagyon közel lakunk, így minden évben jelen vagyunk ezen a rendezvényen.

          Nézőként mindhárom nap kilátogattunk, nevezni azonban csak hétfőre neveztünk, ugyanis várjuk az 1 év leteltét a HCH cím megszerzéséhez. A helyszín a szokásos Monostori Erőd volt, kiváló terep egy kutyakiállításnak. Az időjárásról ez már sajnos nem mondható el, rettentő hőség uralkodott végig, ami bennünket is próbára tett, nemhogy négylábú barátainkat. Amíg a bírálatokra vártunk, a Komáromban már megszokott hatalmas pavilonok alatt lehetett hűsölni, a bírói ringek azonban már nem fértek be a sátrak alá. A forróság ellenére a legtöbb kutya remekül szerepelt, mi Caseyvel Kitűnő 1, CAC címet szereztünk a hétfői napon.

          A kutyakiállítás keretein belül lehetőség volt hobbi kutyákat is nevezni, melybe beletartoztak a fajtanélküli, illetve a törzskönyv nélküli, de fajtatiszta ebek is. Mindkét kategóriában külön indultak a kis-, közepes- és nagytestű kutyusok, összesen tehát 6 csoport volt. 3 bíró rangsorolta a nevezőket: Miló Viktória, box bajnok; Márkus Anita, nemzetközi küllembíró; és Márton Attila, a MEOE Szövetség ügyvezető igazgatója. Ezen kívül volt még súlyhúzó bajnokság, frizbi bajnokság, Hamza Viktóra lovas suttogó előadása, és még számtalan egyéb látnivaló.

          Tehát mindenki találhatott magának kedvére való programot, illetve a rengeteg árus a megéhező, megszomjazó vendégeket szolgálta ki. Nagyszerű volt a rendezvény, októberben pedig jön a következő felvonás.”

A „Kutya Egy Dolog” fotóinak jóvoltából mi is átélhetjük kicsit a kiállítás hangulatát.

Köszönjük szépen Létai Bonifácnak, a Bear from Castle leonbergi kennel>> részéről az érdekes beszámolót amelyekkel újból bepillantást nyerhettünk a „Kiállítások színes és különleges Világába”.

Gratulálunk minden kiállítónak, a győzteseknek pedig külön is a kiállításon elért nagyszerű eredményeikhez!

 Amennyiben tetszett a cikk és hasznosnak véled, kérlek, oszd meg, hogy minél több kutyaszerető emberhez, családhoz eljuthasson! Köszönjük!Ha kutyakiállító vagy, illetve ha érdeklődsz a kutyakiállítások világa után, ajánlom figyelmedbe a szerző hivatalos honlapját, ahol az elmúlt évek kutyakiállítási naptárjai, a 2020. évi hivatalos MEOESZ kutyakiállítási naptár és  az összes 2020. évi MEOESZ kutyakiállítás magyar és angol nyelvű ajánlója a már megszokott formában lesz elérhető!

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂